yatılı misafir kabusuuu ! acil yardım :(

tecrubesiz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Şubat 2013
263
1
26
Diyarbakır
:( merhaba arkadaşlar... yeni evli sayılırım... ev işlerinde de malumunuz acemiyim.... bugün evli olan görümcemle kocasının ve iki bekar görümcemin bize bu hafta yatılı misafirliğe geleceklerini öğrendim...yani görümceler evimizi basıyorlar anlayacağız... başka şehirde yaşıyorlar...ve kesin kalacaklar uzun bi süree :( evli olan çok titiz ve eleştirici bi yapıya sahip :( :( :( bekarlarda birazcık armut piş ağzıma düş hesabı... biraz tembeller yanii.... bi de işte evli olanın biraz gıcık olması beni çok strese sokuyor.... şimdi bunlar gezmeye geliyorlar ...bizim yaşadığımız şehri tanımaya geliyorlar bir nevi.. tahminen tüm gün gezilecek dolaşılacak doğal olarak hep beraber gezilecek.... ve eve gelince deeeeeee ? ? ? yani yeterince stresli olan bana birde ne yemek pişirecem sofraya ne konacak.. neyin yanına ne yapacam... beni eleştirirler mi acaba ... ya memnun olmazlarsa ya beni beceriksiz kirli bi gelin olarak ilan ederlerse....evi nasıl düzenlemeliyim falan filaan :( binbir türlü düşünceler aklıma üşüşüp geleceklerini öğrendiğim andan beri bana dünyayı dar etti ... derken uyku tutmuyor beni :( saat şuanda sabahın 04:30 u olacak nerdeyse :( yatamadım... dedim şuraya bi derdim var diyim bana fikir verir maharetli kadınlar kulübü arkadaşlarım dedim... :( :( :( ne olur şu stresten kurtarın beeeeeeeeniiiiii yatılı misafir ağırlama tüyoları verebilir misiniz bana... size yatılı misafir gelince neler yapıyorsunuz... birde tüm gün gezilecekya akşama dğru eve gelindiğinde akşam hemen buzluktan çıkarıp yapılabilen yemekler neler olabilir mesela... hani diyorum ki şimdiden yapıp buzluğa atıyım da hazırlık olsun diye... tecrübelerinizi öğrenmek istiyorum... özellikle yemek konusunda !!!! heeelllpp !!! :( plaease !

merhaba öncelikle geçmiş olsun diyim sıkıcı bir durum. 4 yıllık evliyim ve kayınvalidem bile temizliğime ve ev hanımlığıma bayılır. Tavsiyelerimi dinlemeni tavsiye ederim cnm..

Öncelikle sabah kahvaltıyı hazırladın kahvaltı edildi daha kahvaltı hazırlarken akşamın yemeğini düşün atıyorum kurufasülye mi yada sebze mii? bakliyatlarını güzzelce haşla ve yemeklik buzluğa koy hazır olsun ama yemeği hemen kahvaltıdan sonra hallediyorsun onlar giyinene hazırlanana kadar yemeğin olacak. akşama bir makarna veya pilav bulgur pilavı neyse o kalacak 5 dk lık olan basit işler. pilavı koyunca mesela hemen bir salaka turp havuzz mesela pretik yada göbek salata. temizliği de onlar gelmeden dibini bucağını temizle ki 2-3 gün idare etsin sonra birgün yemeğini koyduğunda hemen süpürge aç ve siliver arkasından yarım saatni almaz. onlaer seni beklemek zorunda.

Bir de evin hanımı sensin sen ne yaparsan yemek zzorundalar bunu unutma kendine güvenli ol. Yemek ve temizlik konusunda asla taviz verme. arada tuvalete girdiğinde çaktırmadan tuvaleti temizzle lavaboyu sil. hiç stres yapma rabbim yar ve yardımcın olsun kendinden asla ödün verme sen gerisini de dediğim gibi. köfteni yap koy buzluğa hazır dursun mesela o da.:36:

canım sıkıntı yapma ilk zamanlarımız bizim hep öyleydii bilsende bilmesende ilk yemek yapımlarıı hep acabayla doluydu....sen elinden geleni yapp olduğun gibii ol...gezdikleriniz zamanlar belki 1-2 kere dışarda yiyebilirisniz hanii çokk vakit geçirirseniz...... yemekleri önceden yap dolaba koy...fazla yap ikinci günede kalsın...ne varsa ısıtır yersiniz...fırında köfte patates olur..fırında tavuk patates poşetler koyabilirisin...yanına bir pilav bir çorba yeter..börek yapp gelmeden ...tatlı biliyosan sütlü yada şerbetli onu yapp önceden yapsan bozulmaz..akşamları çayın yanına bile koyabilirsin..senin kolayına hangisi gelir önemli olan sen allah yardımcın olsun ...kişiler şartlanırsan kötü şans getiririsin..

uzun süre kalmak için kime sormuşlar?
ayrıca, anladığım kadarı ile pek samimi değilsiniz
bu kadar çekindiğine göre.
boşver, seni nasıl görmek isterlerse zaten o şekilde görecekler, kendin ol.
bu kadar kasma kendini
her şeyi sana yükleyecek halleri yok ya?

sulu köfte, makarna, salata, çorba :D
daha ne yapacaksın?
1 saatlık iş :) çorbanı bugünden de yapabılırdın.
fazla heyecan yapma:23:

yufka ile sigara böreği yapıp, buzluğa atabılırsın.
kahvaltı da güzel oluyor :27:

Son düzenleme:
Tatlim ilk önce bir sakin ol, hic umdugun kadar kötü olmuyacak bundan emin ol öncelikle.
En iyisi sen büyük görümcene özellikle iyi davran, abla ne yapalim, göstersene sen nasil yapiyorsun vs gibisine.
Esinlede konus bazen disari cikinca o kendiliginden desin hadi burda balikci var/köfteci var vs yemek yiyelim diye.
Yemek konusunda sen gerekli tüm malzemeleri al eve yeterki, yani un, süt, sogan, salca, salatalik, domates vs yemekler icin ne lazimsa evde bulunsun.
Evi yarin bir güzel temizle bastan asagi, her yer mis gibi koksun misafir geldiginde onlara karsi güler yüzlü davran, sabahlari hep onlardan erken kalk ve kahvaltilarini sesiz bir sekilde hazirla mutfakta. Eger onlarin senin hosuna gitmeyen bir hareket yaparlarsa sakayla karisik söyle nasil dogru yapildigini, sakin hic bir polemige girme.
Büyük görümcenden al yemek tariflerini vs ve kücük görümcenlere dersin, kizlar size tavsiyem sizde evlenmeden ögrenin yemek yapmayi vs diye.
Ama en önemlisi güler yüz. Elin acik olsun, disari ciktiginizda begendikleri birsey olursa esinden önce sen atla ve al hediye et (bütcenize göre tabii). Hicbirini hicbirine sikayet etme, diyelim birisi fazla uyuyor digerleri onun dedikodusunu ediyor "Ay yazik birakin uyusun demek uykusunu alamamis, belki gece uyanmistir vs" de. Senin agzini öyle cok ararlar.
Ailenede haber ver seni aramasinlar onlar varken, simdi bizim yanimizda saatlerce annesiyle konustu vs demesinler, sen aileni ararsin bir ara vaktin olunca zaten.
Yemek konusunda tarifleremi ihtiyacin var anlamadim, ama börek, kek, corba tarifi vs istiyorsan yazariz tabii burdanda. Yoksa kendi kafana göre plan yapma, biri simdi sunu yemiyordur, digeri bunu sevmiyordur, siz neyi seviyorsunuz ben ona göre yemek yapayim demen en iyisi olacak.
Ben mesela herkes sever diye cogu zaman mercimek corbasi yaparim, ama son misafirim hic sevmezmis. yoldamisiniz diye telefon acarsaniz o ara sorarsin istersen
"Abla, siz ne yemek istersiniz, hangi yemekleri seversiniz, ben pilav, et vs düsündüm ama sizin canininiz ne istiyorsa ben onu yapayim" diye. Hadi hayirlisi.

Canım ne yaparsın bilmem ama tek tavsiyem mutfak hakimiyetini asla kimseye verme, oranın hükümdarı sensin, stres yapma en güzel şekide atlatırsın inşallah kolay gelsin..

bu kadar stres yapma, sahsen benim evime esimin ailesinden yatili gelen olunca sadece bi guzel evi temizliyorum ve belki aç olurlar diye yemek yapiyorum o kadar, kendimi onlara begendirme gibi bi çabam hiç olmadi iyiki olmamis çunku 4 4lukte olsan eger bisey bulmak isterlerse kesinlikle bulurlar (ya da uydururlar)...

Bu arada boyle davetsiz yatiya (veya degil) gelenlere ise uyuz oluyorum resmen !

Annemden gordugum seyleri yazayim belki yardimim olur, buzlukta saklayabilecegin seyler :

sulu kofte harcini findik buyuklugunde yuvarlayip buzluga atabilirsin
içli kofte
kurabiye
borek falan da atabilirsin
manticidan manti al onlari da at kendim yaptim dersin :)

Pratik yemekler ise :

lasagna
bezelye çorbasi ve pirinç pilavi
tavuk çorbasi (tavuk gogusu, buyuk kesilmis sari patates, karabiberle guzel olur çok pratik)
antrikot ve pilav (pirinç, bugday, bulgur..)

Meze ve salata olarak ise :

Borulce salatasi : borulceleri haslayip buzluga at, onlar geldiginde dereotu, tuz ve sarimsak ekleyip servis yap (çokk guzel tadi var)
Salata : marul, karalahana, az ve kuçuk dogranmis sogan, reyhan çok guzel oluyor hatta dereotu da ekleyebilirsin
tursu falan al salata yapamazsan tursu koyarsin..

Son düzenleme:
:9: öncelikle sakin ol, gelenler akraba artık. cumhurbaşkanı vs değil. gözünü korkutma.
evini şimdiden temizle, onlar geldiğinde ufak tefek şeyleri yaparsın.
yemek konusunda kimsenin eleştrisini dikkate alma. canını sıkacak şeyler söylerse ben bu kadar yapabiliyorum, deyip geç.
ayrıca, yardım etmek isterlerse, bence yardımı kabul et. etmezlerse sen davet et mutfağa :27: o kadar kişiye tek başına hizmet etmeye çalışma. yorgunluğunla kalırsın (mutfağa kimseyi sokmam diyenlerden isen başka tabii.)

yemek konusunda, bildiğin, güvendiğin tariflerinden yap. yeni şeyler denemek riskli olur.
dolabında standart yemek-salata malzemelerinden azar azar bulunsun. hemen uydurup yemek yapabilirsiniz.
gelecekleri gün için, en iyi menün o zaman olsun bence. çorbanı ve zeytinyağlını önceden hazırla, yemek-salata-pilav vs gelmelerine yakın yaparsın. sonraki günler beraberce istediğiniz gibi yemek yaparsınız.

yeni gelinlere dikkat edilir genelde ama hataları da maruz görülür. eksiklerin olsa bile rahat ol. iyi niyetliler ise dile getirmezler bile. anlayış gösterirler. birşey derlerse de sen ciddiye alma.

Son düzenleme:
sıkıntı, stres, panik yapmayın hiç...siz güleryüzünüzü, tatlı dilinizi koyun ortaya daha ne istenir ki...misafir umduğunu değil bulduğunu yermiş...zaten onlarda aileden nasılsa birlikte gezer birlikte de yaparsınız...

düdüklü tencere varsa yemek hiç dert değil... tavuğu kaynatın...sonrada tavuk suyuna çorba ve tavuk suyuna pilav yapın..etlerinide fırın tepsisine koyup kızartın, birde salata işte mis... bir kaç çeşit meze türü ve zeytinyağlıları önceden hazır edebilirsiniz bu arada...

örneğin portakallı pırasa,lahana sarması, pancar salatası,havuç ezmesi.şakşuka v.s.

kolay gelsin ve günleriniz güzel geçsin...:kkk:

Neden bu kadar abartıyorsunuz ki..
Artık akraba oldugunuz insanlar evınıze konuk gelıyor sonucta..

Evinizi en ince ayrıntısına kadar temızleyın ,
Börek, sarma gb buzluga atılacakları da önceden yapıp buzluga atın ..
Genel ıhtıyacınız olan butun malzemelerı önceden temin edip buzdolabına koyun,
Sonrasında kendiniz olun sadece..
Kasmayın,yapmacık olmayın bu yeter insanlara..

Menu olarakta abartmanıza gerek yok : Çorba salata pilav yanına püre + tavuk yada et hazırlayabılırsınız.
Tatlı olarak basıt hazır tatlılardan secebılırsınız yemekten sonra cok ıyı gıder..
Daha sonra meyvesı yada çay yanına çerez ıkramı yapabılırsınız .

Kahvaltılarda : patates + sosis kızartabılır yanına hazır yufkadan börek yapabılırsınız yapamıyorsanız yakınlarda sımıtcı varsa sımıtte alabılırsınız.
Gorumcelerınızı mutfaga davet edebılırsınız , evlı olan tecrubelı oldugu için fıkır danısabılırsınız bu coğu ınsanın hosuna gıder .
Kısaca samımı olun , bunu gorev yada yuk olarak gormeyın, eğlenmeye bakın.
Kolay gelsın

Son düzenleyen: Moderatör:
allah razı olsun valla cevaplarınız için.. çok teşekkür ederim verdiğiniz teselli ve söylediğiniz rahatlatıcı sözler için ...inşallah hayır olur bakalım ne diyelim.. çok güzel fikirler ..elime bi kağıt kalem aldım yazıyorum yapabileceklerimi... :) oooh be mutlu oldum biranda

Misafirlerin kac gun kalacak canim ona gore bir yemek listesi cikarabilirsin.Birgu. corba,firinda tavukl,pilav,salata,bir gun corba,karniyarik ,pilav turu,bir gu. Lahmacun turu,bir kac gunde disarida halledersin.Kahvaltida borek turu ve yumurtali patates yapabilirsin.

:( merhaba arkadaşlar... yeni evli sayılırım... ev işlerinde de malumunuz acemiyim.... bugün evli olan görümcemle kocasının ve iki bekar görümcemin bize bu hafta yatılı misafirliğe geleceklerini öğrendim...yani görümceler evimizi basıyorlar anlayacağız... başka şehirde yaşıyorlar...ve kesin kalacaklar uzun bi süree :( evli olan çok titiz ve eleştirici bi yapıya sahip :( :( :( bekarlarda birazcık armut piş ağzıma düş hesabı... biraz tembeller yanii.... bi de işte evli olanın biraz gıcık olması beni çok strese sokuyor.... :( plaease !

onlar tembel, gıcık, eleştirici ama kusura bakma sende çok önyargılısın.. netice itibariyle görümcelerin senin.. bu şekilde yaklaşırsan bitmez bu kalma süresi söyleyeyim sana.. madem günün büyük bölümünde dışarıda olacaksınız, öğlen yemeklerini dışardan yiyin. akşam da beraber bile hazırlarsınız.. sen onlara samimi davranırsan hiç yorulmazsın, ama "burası benim evim, siz de misafirsiniz" imajı çizersen yemek, çay, tatlı,bulaşık mutfaktan çıkamazsın söyleyeyim.. herşeyi sen gider getirir, bir de yorulursun.. madem acemisin, açık açık söyle hepsi yardım etsinler, imece usulü geçirin bu süreyi :34:

Ne kadar panik yapmışsınız öyle, rahat olun biraz, eviniz temizleyin, dolabınızı aperatiflerle doldurun tamamdır.
Buzluğa atılacakları söylemiş zaten arkadaşlar, benim buzluğumdan asla kuru fasulye, köfte ve mantı eksik olmaz mesela, tavsiye ederim.
Bana da gezmeye gelen çok oluyor, ben evde yemek yapmak, sofra kurup bulaşık yıkamak gibi işlerle uğraşmayı sevmediğim için gezerken, şuranın kebabı iyidir, buranın pidesi süperdir v.s. diye yemeklerini yedirip getiriyorum eve.
Hiç sevmiyorum çünkü millete hizmet etmeyi... kendi akrabalarım da dahil...

:( merhaba arkadaşlar... yeni evli sayılırım... ev işlerinde de malumunuz acemiyim.... bugün evli olan görümcemle kocasının ve iki bekar görümcemin bize bu hafta yatılı misafirliğe geleceklerini öğrendim...yani görümceler evimizi basıyorlar anlayacağız... başka şehirde yaşıyorlar...ve kesin kalacaklar uzun bi süree :( evli olan çok titiz ve eleştirici bi yapıya sahip :( :( :( bekarlarda birazcık armut piş ağzıma düş hesabı... biraz tembeller yanii.... bi de işte evli olanın biraz gıcık olması beni çok strese sokuyor.... şimdi bunlar gezmeye geliyorlar ...bizim yaşadığımız şehri tanımaya geliyorlar bir nevi.. tahminen tüm gün gezilecek dolaşılacak doğal olarak hep beraber gezilecek.... ve eve gelince deeeeeee ? ? ? yani yeterince stresli olan bana birde ne yemek pişirecem sofraya ne konacak.. neyin yanına ne yapacam... beni eleştirirler mi acaba ... ya memnun olmazlarsa ya beni beceriksiz kirli bi gelin olarak ilan ederlerse....evi nasıl düzenlemeliyim falan filaan :( binbir türlü düşünceler aklıma üşüşüp geleceklerini öğrendiğim andan beri bana dünyayı dar etti ... derken uyku tutmuyor beni :( saat şuanda sabahın 04:30 u olacak nerdeyse :( yatamadım... dedim şuraya bi derdim var diyim bana fikir verir maharetli kadınlar kulübü arkadaşlarım dedim... :( :( :( ne olur şu stresten kurtarın beeeeeeeeniiiiii yatılı misafir ağırlama tüyoları verebilir misiniz bana... size yatılı misafir gelince neler yapıyorsunuz... birde tüm gün gezilecekya akşama dğru eve gelindiğinde akşam hemen buzluktan çıkarıp yapılabilen yemekler neler olabilir mesela... hani diyorum ki şimdiden yapıp buzluğa atıyım da hazırlık olsun diye... tecrübelerinizi öğrenmek istiyorum... özellikle yemek konusunda !!!! heeelllpp !!! :( plaease !

canım bende atlattım yatılı mısafır bende yenı evlıyım. ama bu kadar stres yapmadım cunku bız daha samımıyız anladıgım kadarıyla sen bıraz mesafelısn ve senıde yanls anlamalarını ıstemıyosun senı kotu gormesınler dıye sıkıntı yapıyorsun. sana tavsıyem yemek konusunda hep fıkırlerını al ne ıstıyorlarsa onu yap bıde onlar yapsın stres sen rahat ol bence.... dua et sende rabbım ınsallah yardımcın olur

bunları söylemeye gerek yok ama yazıyım heyecanlısın çarşafların havluların temiz olsun evi onlar gelmeden dip köşe temizle banyo tuvaleti güzelce yıka temizle. çorba ve zeytinyağlını bugünden yap dolabına koy salata ve pilavı son anda yaparsın zaten pratik olarakta tavuk pirzolaları(soslayıp) patates biber falan koyup fırına at bi günü böyle kurtarırsın. buzluğunda yoğrulmuş köften sarılmış böreğin olsun bunlar her zaman kurtarıcıdır köfteyi buzluktan çıkarır yanına patates kızartır bi de makarna yaparsın bi günde öyle geçer sonrada alışırsın zaten:)

Canım slkmayln kendınızı ben de sızın gıbıydım yenı evlendıgımde yemek en buyuk derdımdı sızı cok ıyı anlıyorum yanı :))) aklıma gelenlerı yasayım ben de :)
Sıgara boregı sarıp buzluga atın bolca lazım olur yufka evde kesınlıkle bulunsun
Ispanagı hafıf oldurup yıne posetleyıp atın buzluga cıkarıp 2 ısıtın yogurtlu yapabılırsınız
Yapacagınız baklıyatı haslayın nohut ya da fasulye
Ayrıyetten bunlar ıcın kusbası etınızı de haslayıp atın buzluga hangısını yapacaksanız etı sabahtan cıkarın erısın sız gelene kadar canım
Sekerpare tatlısı da ıyı oluyor serbetlı tatlı bayag dayanıyor ıstersenız tarıfte verırım bır tepsı de bundan yaparsınız
Dıger aksamlar ıcın de ırmık helvası gıbı basıt bı tatlı 15 dakika.da yapabılırsınız onun da tarıfını verebılırım mukemmel oluyor
Sonra su pasdıspanya hazır pasta keklerı ve crem ole.ler var onlardan arasına meyve guzel pasta yapabılırsınız 10 dakika surmez :)
Mantarlı tavuk sote.de en pratık yemeklerden mesela kurtarıcı mantar sevıyorsanız bunu da dusunebılırsınız sote yaptıktan sonra uzerını kasarlayıp fırına surersenız gorunum olarakta super olacaktır.
Pazı ya da kara lahana sarması da beraberce sararsınız hem de yakınlasmıs olursunuz bu aralar cok taze bunlar :))))
Bır aksam da balık alırsınız hooop gecer gunler hıc panık yapmayın hersey guzel olacak :))) aklıma gelenler bunlar hoscakalın :)

Panik yapma sakin ol.
Planlı hareket edersen sıkıntı çekmezsin. Başta evini dip bucak süpür sil koltuk arkaları vs.
Misafirlerini yatıracağın nevresimlerin temiz ütülü olsun. Bu çok dikkat çeker.
Onlar gelmeden bir gece öncesi böreğini yap buzdolabına atki kahvaltıya alternatifin olur.
Ben yatılı misafirim oldugunda sabah erkenden onlar uyanmadan kalkar mutfaga girişirim.
Çayı koyduktan sonra ana yemeğimi çorbamı pişirir kenara alırım o esnada bir yandan kahvaltı hazırlarım.
Kahvaltıyı pratik hazırlayabilmen için kücük bir tüyo vereyim sana. Kahvaltılık zeytin peynir vs malzemelerini bir gece önceden kapaklı kahvaltı kaselerine koy at buzdolabına Sabah yemeklerin pişerken sende takı takır dizersin masaya. akşam gezmeden gelincede bir pilav bir salata al sana akşam yemeği :)
Stres yapma sakın son derece sakin olmaya bak..

Bakıyorum konunuza yazılan cevapların %90'ı şöyle;
-evi dip köşe sil süpür temizle
-şu bu yemekleri yap
-abartma,sakin,ol,şöyle ol böyle ol
...vs vs.

Ben biraz farklı bakıyorum durumunuza..Siz yeni evlenmiş olabilirsiniz fakat zaten ağaç kavuğundan çıkmadınız.Sizin de büyüdüğünüz yetiştiğiniz bir aile var.Yani az çok evinize misafir geldiğinde ne yapmanız gerektiğini kendi ailenizden biliyorsunuzdur.(klasik türk-iye aile yapısında yetiştiğinizi var sayarak)
Bana göre bilmediğiniz tek birşey varsa o da; kendinize olan güveninizin (özgüven) eksik olduğu ve buna bir çözüm bulmanız gerektiğidir.
Bir kadın, görümceleri dahil kim olursa olsun, yeni evlenmiş olsa dahi, evine yatılı misafir geliyor diye gecenin 4lerinden sabahın 6larına dek internet başında yardım bekliyorsa, ortada büyük bir özgüven sorunu var demektir.Hani komşunu anneni teyzeni arkadaşını arar sorarsın misafirim gelecek ne pişirsem diye, açar netten birkaç tarif bakarsın filan anlarım da, bunca telaş bunca dert etme nedir?
Size tavsiyem (nacizane), bir uzmandan yardım almanız-güven konusunda.

bencede gözünüzde fazla büyütmüşsünüz. Kendinize güvenin gerisi zaten kolayca gelir.. Görümcelerinizide gözünüzde o kadar büyütmeyin.. Siz onlardan yardım isterseniz size hayır demiyeceklerdir. Nasılsa gündüz dolaşıp gelecekmişsiniz. Eve gelince beraber giriverirsiniz mutfağa.. Ama mutlaka buzluğunuzda yemeklikleri hazır edin.. Şimdiden kolay gelsin size..

Back
X