Yavru mamaları satılıyor onlarla beslemeniz en doğrusu olacaktır ancak edinene kadar cicibebe, haşlanmış yumurtayı püre haline getirip sulandırmak da idare edebilir. Ben daha önce yulaf, buğday, kabuksuz kuş yemini çektirip sulandırmıştım ama şırıngadan zor geçen pütürlü bir mama oluyor. ASLA SÜT KULLANMAYIN. Kuşlar sütü sindiremiyor.
Bu arada üşüyen yavru beslenmez, anne babanın altında değilse öncelikle ısıtmalısınız. Hava ne kadsr sıcak olursa olsun destek almazsa yavru üşür. Ben plastik eldivene ılık su koyup parmak arasına yavruyu yerleştiriyordum ama çok çabuk soğuyor. Siz kendinizce bir yöntem bulabilirsiniz.
Hazırlayacağımız mamayı yavrunun büyüklüğüne göre seyreltmeli ya da yoğunlaştırmalıyız. İlk günlerde örneğin 1/4 oranında hazırladığımız mama takdir edersiniz ki yavru büyüdükçe yeterli gelmeyecektir.
Mama 38 derecede olmalı asla buz gibi ya da çok sıcak bir mamayı vermeyin. Kursakta probleme neden olabiliyor. Mamanın sıcaklığını korumak için de sıcak su dolu bir kaba mama kabını oturtabiliriz.
Yavru büyüdükçe beslenme sıklığı azalacaktır ancak 2 haftalık oluncaya kadar 2 saatte bir, 2 haftalıkken 3 saatte bir, 3 haftalıkken 4 saatte bir, 4 haftalıkken 5 saatte bir, 4 haftadan sonra günde iki kere benim de kullandığım ve önerdiğim yöntemdir. Daha az besleyenler de var tabi ki...
Yavrunun ağırlığının %10'u kadar beslenmeli.Bunu her seferinde ölçmek biraz zor oluyor ama ana fikir kursağı doldurmak...
Her beslenmede yavrunun kursağının tamamen boşalmasını beklemeli. Zaten normalde iki beslenme arası kursak tamamen boşalır. Eğer ki boşalmıyorsa ya mama fazla yoğundur ya kursak ekşimesi gibi bir problem olmuştur. Beslenmeden çok daha önce boşalıyorsa mama fazla seyreltiktir.
Yavru tek yönden beslenmemeli. Mamayı hep sağdan ya da hep soldan vermek gaga eğilmesine yol açabiliyor.
Kolay gelsin.