- 27 Mayıs 2013
- 4.845
- 8.803
- 248
- Konu Sahibi feracelife
Mobilden de zor oluyo biliyonuz mu böyle aralarda kaçan sayfalar filanolmayan hayatların karakterlerin nasıl yazıldığının bir örneği diye önermiştim![]()

Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Mobilden de zor oluyo biliyonuz mu böyle aralarda kaçan sayfalar filanolmayan hayatların karakterlerin nasıl yazıldığının bir örneği diye önermiştim![]()
Enver Aysever --nasıl yazar olunur kitabı bi araştır canım![]()
Nasıl rahat yazdığını hissediyorsan öyle yazman gerek, şöyle yapayım böyle gideyim diye planlanabilen birşey olmadığını zaten yazdıkça sen de anlarsın.
Hikaye yazıcam, karakter oluşturayım diye kasma, hikayeye hikayeyle başlayamazsın.
1-2 sayfalık denemelerle başlaman gerek.
evet çok haklsınız :) çok obur bir okur olmak gerekiyor elif şafak gibi :)
siz böyle yaparak ilerleme kaydedebildiniz mi peki :)
Şiir yazarak başlamıştım ben o dönem ona ilgim vardı 2 defter dolusu şiirim var sonra denemeye başladım deneme yazmak daha zevkli geldi. Bir çok deneme yazdım. Bu aralar roman yazmaya heveslendim ama henüz kafamda yapılandırma aşamasındayım![]()
Gel iki deneme paylaşalım içimden geldi.Şiir yazarak başlamıştım ben o dönem ona ilgim vardı 2 defter dolusu şiirim var sonra denemeye başladım deneme yazmak daha zevkli geldi. Bir çok deneme yazdım. Bu aralar roman yazmaya heveslendim ama henüz kafamda yapılandırma aşamasındayım![]()
De baglacini ayri yazmaya baslayarak ise baslayabilirsiniz mesela. Genelde buna takilmamaya calisiyorum ama yazar olmayi hedefliyorsaniz bu tip kurallara dikkat etmenizi oneririm. Bu arada ben yaziyorum, dediginiz gibi cogunlukla kendi capimda. Ben oncelikle karakterleri belirleyip sonra da ozelliklerini kuruyorum kafamda. Sonra hikayeye biraz dogaclama giriyorum. Yani yazarken aslinda ben de karakterlerin sonu nolucak bilmiyorum, biraz ruh halimi yansitiyor gibi. Tabii cok profesyonel degil, profesyoneller ne yapiyor ben de bilmiyorum :)konuyu okudum
o kızı eleştirebilecek kadar Türkçesi'ne ve hitabetine güvenenlerde varmış diye düşünüyorum :)
inş onlar yardımcı olurlar :)
Deftere yazıyorum ben elle, yoksa tükan seninGel iki deneme paylaşalım içimden geldi.
De baglacini ayri yazmaya baslayarak ise baslayabilirsiniz mesela. Genelde buna takilmamaya calisiyorum ama yazar olmayi hedefliyorsaniz bu tip kurallara dikkat etmenizi oneririm. Bu arada ben yaziyorum, dediginiz gibi cogunlukla kendi capimda. Ben oncelikle karakterleri belirleyip sonra da ozelliklerini kuruyorum kafamda. Sonra hikayeye biraz dogaclama giriyorum. Yani yazarken aslinda ben de karakterlerin sonu nolucak bilmiyorum, biraz ruh halimi yansitiyor gibi. Tabii cok profesyonel degil, profesyoneller ne yapiyor ben de bilmiyorum :)
evet haklısınız :) ben baya bi balıklama atlamak istemişim ya :)
Mürekkep aşkımıza laf söyleyemeyiz zaten.Deftere yazıyorum ben elle, yoksa tükan senin![]()
Balıklama atlamak heves göstergesi olduğundan, hep derim aslında içimizde hep bi yarım kilo sazan barınmalı diye.
Onu yitirme.
Fakat realist olmakta da fayda var.
Bak şimdi ben acık marjinallik yapıp burda yazacak üç yüz kişinin aksine, bu konuda yazılmış yazıları 'okuma' diyeceğim.
Alaylı derler hani.
Kitap, röportaj vs. O yazarlar evet, son derece iyi niyetle yazıyorlar o nasıl yazar olunur'ları; hatta aslında burada sorman bile şey değil. Şey işte, kelime koymayayım oraya şimdi.
Bana bi yazı at derken, uzun birşey kastetmiyorum. Bana şu an içinde olduğun odayı bile yazabilirsin. İki paragraf yeter de artar bile. Yalnız tek şartı, biraz kasarak yazman gerek. Edebiyat kasarak yani. Hadi bakayım.
yazmadan önce okuyun efenim çok okuyun..sonra bır eser cıkarırsınız ama 5 yılda ama 10 yılda
eser çıkarmak gibi bir amacım yok
ayrıca okuyorum eskisi kadar olmasada
nıcın kızdınız kuzum?
neden eser cıkarmayasın?
hedefini niçin küçültüyorsun?
çok okuyun demekle laf sokmadım cıddıyım..çok okumazsan nasıl yazabılırsın?
Ufkun nasıl açılır?
bende bir ara kafama koymuştum yazacağım diye.. 30 sayfa kadar yazdım.. ama sonra ne oldu bilmiyorum.. yazmaya başlarken kulaklığımı taktım, hayal kurdum ve kelimeleri döktüm, tabi romandan çok senaryo tarzında oldu... bazen devam edeyim diyorum ama... sonra birden vazgeçiyorum.. eğer yazmak istiyorsan; yanında not kağıtları taşı.. karakterlerin ile ilgili herhangi biyerde aklına birşeyler gelebilir, yada herhangi bir cümle... o not kağıtları bir araya geldiğinde elinde okadar çok bilgi birikintisi olurki... ozaman daha da seversin yazmayı... en önemliside hayal kurmak...
Ben seni anlıyorum, biliyorum. Endişelenme, ilk kez yazı yazan bir insana kötü eleştirileri ancak evde kalmış acımasız öğretmenler yapar. :) :)anladığım kadarıyla siz bu konuda baya uzmansınız ki yazdığım yazı hakkında bir şeyler söyleyeceksiniz iyi veya kötü bilemiyorum artık :)
ayrıca ben yetenekli biri değilim :) bulunduğum oda hakkında yazı yazabilmem için edebi anlatımdan anlamam gerekli ve cümleleri süsleyerek en afilli hale getirmem gerek :) ama maalesef bunu yapamam çünkü eğitimim yok bu konu hakkında.
Ben bu konuyu sizlerden yazı yazmaya nereden başlamam gerektiğini sormak için açtım
yazarım ve yazılarımı inceleyin demek için açsaydım bu konuyu o zmn size istediğiniz cümleleri yazar , gönderebilirdim.
kızmadım ve hedefimi yükseltip beklenti içerisine girmek beni ileride daha çok üzecektir eminim çünkü bu ülkede o kadar çok yazar varken hangi birinin eseri gerçek anlamda değer görüyor ? sadece popüler kitaplar okunuyor o da sırf popüler olduğu için .
ben laf soktuğunuzu düşünmedim zaten öyle olsaydı . çok okuyorum der geçerdim neden eskiye göre az okuduğumu belirteyim ki :)
yanlış anlaşıldıysam özür dilerim![]()