Kendimi yazar olarak addedemem ancak bir iki öyküsü yayınlanmış bir amatör olarak tavsiyelerim;
1. Hangi dilde yazacaksan, ki Türkçe olduğunu varsayıyorum, dil bilgisi kurallarını iyice öğren. İster forumda olsun, ister ders notu tutarken, bu kurallara bağlı kalmaya çalış. Pratik mükemmelleştirir.
2. Okumayı sevdiğin ve hakkında yazabileceğin bir veya bir kaç tür olsun. Romantik, macera, bilim kurgu, fantastik vb.
Bol bol oku. Okurken tabii ki sadece bir kaç türle sınırlı kalma ancak üzerinde yazmayı düşündüğün türde daha çok oku. Çünkü türlerin bir çok alt türleri vardır; örneğin fantastik kitaplar high-low-teen-supernatural gibi bir çok alt kola ayrılırlar. Bu tarz şeyleri de oku ve araştır.
3. Gözlemle. Etrafındaki insanların tiplerini incele, konuşmalarına kulak misafiri ol, evlerin akmış boyaları arasındaki kirli pencerelerin arkasında var olan hayatlar üzerine hayaller kur.
4. Notos, Varlık, Kitap-lık gibi edebiyat dergilerini satın al ya da kütüphaneye giderek oku. Türkçe yazacaksan Türk edebiyatını da takip etmelisin. Siyasi görüşlerinden, fikirlerinden veya yazım tarzından hoşlanmadığın yazarlar olabilir ancak bu onları okumaman için bir sebep değil, özellikle de dünya çapında kabul görmüşlerse.
5. Yukarıda bahsettiğim dergiler dışında internetten de edebiyat haberlerini takip edebilir, amatör yazarların öykülerini okuyabilir ve sitelerdeki öykü seçkilerine öykü gönderebilirsin.
http://altzine.net/ bu konuda iyi bir örnek.
6. Yaz. Aklına bir şey gelmiyorsa bile otur ve o gün ne olduğunu, bir anın sana ne hissettirdiğini veya televizyondaki dizinin özetini yaz,
ama yaz. En az 100 kelimeden başlayarak kendine bir sınır koy.
7. Çeşitli yazım pratikleri yap. Örneğin çok sevdiğin bir yazarın bir paragrafını al ve o paragrafı farklı bir anlatım tarzı ile ifade etmeyi dene. Veya kendi yazdığın bir paragrafı sanki o yazarın kaleminden çıkmış gibi bir hale getirmeyi. Yavaş yavaş kendi anlatım tarzın, kendi çizgin oturacaktır. Ancak asla aceleci olma. Bu 3-5 ayda oturtabileceğin bir şey değil.
8. Yanında ufak bir not defteri taşı ve aklına gelen fikirleri kaçırmadan not et.
Biraz karışık oldu sanırım sıralaması ama benden bu kadar.