• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yeğenim el öpmeye gelmedi...

Aslinda böyle şeylere hiç takmam ama bana gencler önce bir geldin sonra sen git denilde .Bende demek adet böylemiş dedim.
Ablamin kizi kasimda evlendi .
Ben çalişiyorum ve çocuklarim var .
Ikiside artik büyüdü ama çalişan anneler bilir ,insan vicdan yapiyor evde olamayinca .
Neyse ben elimden geldiği kadar yanlarin olmaya çaliştim .Ablamin kizinin arabalari yok .Alişverişlerinde nereye gidilmesi gerekiyorsa götürdüm.
Hatta öğlen sonralari izin alip gittim .
Manevi şekilde yardimci oldum.
Ceyiz hediyesini aldim ve düğünde diğer aile fertleri ne takiyorsa taktim.
Aramizda hiç bir sorun yok ben sadece biraz soğuk ve durgun yapiliyim.
Öyle hergün her hafta kimseyle konuşmam,aramizda yani sicak bir bağida yok.Mesafeli saygili.
Şimdi 6 sy gecti bize gelmediler.Sxni mahallede oturuyoruz.Onun evinin önünde durak var benimde.
Arabayla 5 dak .uzaklikta .
Ben saf düşüncemle ev görmeye gidecektim yengem dediki onlsr önce bir adeti yerine getirsinler dlnra sen gidersin.Biraz ağirliğini koy dedi.
Bekledim ,söyledimde .
Bilmiyorum ama kirildim ,kendimi kötü hisettim.Bu kadar zormu bir saatlik gelipte bizide onure etmek.
Bizde onun büyüğü değilmiyiz?
Niye birtek ben secildim?
Ben gitsem ama eşinin yaninda söylesem, sizi bekledik ama baktik gelmiyorsun en iyisi yolu biz acalim dedik diye.
Yada iftara mi çağirsam?
Valla biz evlendigimizde kimsenin elini opmeye Flan gitmedik. Aksine yakin akrabalarimjz yemege dVet etti ya da telefon acip ev görmeye geldiler musait zamanlarda.

Bence teyze olarak siz yeğeninizin halini hatrını arayın sorun.Sonrada iftara çağırın. Ne olacak ki. Onlar sizden küçük düşünemeyebilirler.

Vallaha bende bu konulari hiç takip etmiyorum bana söylediler bekle önce onlar gelsin diye.
Bende bekledim ,ama onlarda öyle biliyormuş ozaman bukadar yakin olurken çok zor olmamasi lazim
el opme adeti olmasa da ziyarete hidilmez mi 5 dklik mesafeye. bizde de var bu adetler herkese gittik.

İftara çağır bence. Biz de el öpmeye gidilmez. Teyze hala dayı böyle yakınlar düğünden sonra yemeğe çağırır mesela

Herkesin adeti farklıdır mesela.
Sizin ailede onlar herkese gidip sana gelmemişse ayıp etmiş. Annesi bile uyarmamış mi ki gidin diye. Garip geldi 6 ay olmuş.

Ama olsun siz kendinize yakışanı yapın. Çağırın iftara. Muhtemelen geleceklerdir.

Bizde de evlenen gençleri önce büyükler çağırır. Sonra hepsini biz alırız.

Ama bizi topu topu 6 kişi anca çağırmıştır. Cagirmayan çoktu. Ben yine de hepsiyle uğraşamam diye 2 aylık falan evliyken evde mevlut okuttum. Herkesi de davet ettim. Tabi kadınları. Ev hediyeleriyle geldi herkes. Hem ev görme hem mevlut. Çıkardım aradan. Şuan bakıyorum da çok iyi yapmışım. Gerçekten bu evlenince gidip gelme yüzünden çok kırgınlıklar oluyor. Eğer yeğeninizi seviyorsaniz alttan alın hiç kirginliga gerek yok.

Yeğeniniz epey genç anladığım kadarıyla. Ben 23 yaşındayım. 21 yaşında evlendim. Benim bildiğim önce davet edilir genç çift, sonra gelin çeyizinden hediyelik yapar ve giderler. (Lif,yazma vb.)
Misal bizi davet eden olmadı biz de gitmedik. Bence davet edin.
Ki bana "davet ederlerse lif, yazma hediye götür çeyizine hediyelik de koyduk." Demeseler hiç anlamaz bilmezdim.
Şimdilerde gençler böyle adetleri bilmezler.

Aslinda böyle şeylere hiç takmam ama bana gencler önce bir geldin sonra sen git denilde .Bende demek adet böylemiş dedim.
Ikiside artik büyüdü ama çalişan anneler bilir ,insan vicdan yapiyor evde olamayinca .
Neyse ben elimden geldiği kadar yanlarin olmaya çaliştim .Ablamin kizinin arabalari yok .Alişverişlerinde nereye gidilmesi gerekiyorsa götürdüm.
Öyle hergün her hafta kimseyle konuşmam,aramizda yani sicak bir bağida yok.Mesafeli saygili.
Şimdi 6 sy gecti bize gelmediler.Sxni mahallede oturuyoruz.Onun evinin önünde durak var benimde.
Ben saf düşüncemle ev görmeye gidecektim yengem dediki onlsr önce bir adeti yerine getirsinler dlnra sen gidersin.Biraz ağirliğini koy dedi.
Bekledim ,söyledimde .
Bilmiyorum ama kirildim ,kendimi kötü hisettim.Bu kadar zormu bir saatlik gelipte bizide onure etmek.
Ben gitsem ama eşinin yaninda söylesem, sizi bekledik ama baktik gelmiyorsun en iyisi yolu biz acalim dedik diye.
Yada iftara mi çağirsam?
El öpmeye sadece anne baba yanına gidilir biz de evlendigimizde gitmedik kimseye(anne baba dahil) kimse de gönül koymadı. Hem önce sizin onları davet etmeniz gerekiyor sonra onlar sizi evlerinde ağırlar zaten. Ben evlendiğimde sürekli davet aldım gittim sonra da ben davet ettim hepsini evime. Sizi kim gazlıyorsa olayı baya yanlış anlamış.

Bizde de var o saçma adetten. Gitmesen gelmedi derler lakin sen git onlar üstüne düşeni yapmazlar. Kaynanamlara gittik gerek yokmuş aslında. hanımefendiyle beyefendi gelenek görenek diyip karşı taraftan bir şeyler bekleyip sıra kendılerıne gelınce "biz bilmiyorduk" a getirdiler. Çocukları kırmayın gönüller bir olsun

El opme degil de 10 yillik evli bile olsalar normal bir sekilde ziyaretinize gelmeleri gerekir sonucta akrabasiniz. Ayni mahallede oturuyorsunuz. Yani bir aksam.çaya gelmek o kadar zor olmamali. Adet, kural vs diye degil, gormek gorusmek icin... İnsanin icinden gelmeli boyle seyler...

Keşke artık herkes insanları adet adı altında baskılamaktan, garip garip beklentilere girmekten vazgeçse.

Belki kızın haberi bile yok bu adetinizden. Belki var ama umursamadı... Paşa keyfi bilir.

Ben özellikle bu sitede okuduğum adet saçmalıkları yüzünden adet denilen her şeyden nefret ediyorum. Zaten adetlerin kimseye mutluluk verdiğini görmedim. Varsa yoksa beklenti ve öfke çıkıyor ortaya. Şahsen ben ne kimseye adet adı altında baskı yaparım, ne de kimsenin adetlerine yetişmek için uğraşırım... Hadee... Siz de adetlere takılı kalmayın.

Bizde yeni evliler büyükler tarafından yemeğe alınır. Sonra da evli çift yemeğe alır. Ben öyle yaptım. Önce büyükler hala teyze dayılar vs yemeğe aldılar. Sonra ben yemeğe oturmaya aldım. Yeni evliler yol yordam bilmez öncü olmalısınız bence. Siz iftara alın nolcak yemekle aramakla ağırlık mi olur? Ayrıca soğuğum diyorsunuz daha çok yaklaşmalısiniz bece

Bekledim ,söyledimde .
Yada iftara mi çağirsam?
Valla öyle tüm büyüklere el öpmeye gidilse evlenenlerin ilk yılı el opmekle geçer. Benim bildiğim bi anne babaya bir de varsa büyük anne ve babalara gidilir o kadar.

Annemlerin zamanında -annem anlatıyor- yeni evlenen çiftler el öpmeye giderlermiş akrabaları. Gelinin çeyizinden hediye götürülürmüş. Bu adet çağımız gençlerinin umrunda bile değil. Kimisi bu adete uyuyor kimisi uymuyor. Uyanlar artık çook çok az. Sanki gelenek yok oluyor gibi.

Şunu düşünmedim değil, belki bu adeti yeni evlenen çift bilmiyor olabilir mi? Belki de böyle bir adet yaşamadılar.
Boş verin hiç düşünmeyin çağırın iftara.

Boyle bir sey oldugunu yeni duyuyorum. Biz de kimseye gitmedik.

Bilmiyor olabilirler
Akillarina gelmemis olabilir
Sizin takilmayacaginizi dusunmus olabilirler

Siz caninizi sikmayin bence

Bizde de yeni evliler yemege cagirilir mesela. Sadece anne baba veya anneanne gibi buyuklere el opmeye gidilir.

Başka akrabalarına gittiler de size mi gelmediler, önemli olan bu...

Kimseye gitmedilerse alınacak birşey yok. Normalde de siz gidecekmişsiniz zaten. Başkası önce onlar gelsin dedi diye fikir değiştirip şimdi de kendinizi dolduruyorsunuz.

Pardon bu adet neden var?
Yani anne babamıza gidip ehe çok güzel seviştik verin bir elinizi öpem mi diyoruz?
Cidden eve gidip el mi öptünüz?
Tabi ki anne baba ziyaret edilir ama o güne has bayrammış gibi el öpmek niye?
Kaldı ki bunu dayılarıma teyzelerime hayatta yapmam

Back
X