Yeni işe başlamış biri için erken değil mi?

Ben sağlıkçı değilim, anlamam bunlardan. Ama siz okullarda öğrenmiyor musunuz ilaçları, kan almayı, damar yolu açmayı falan? Hadi cihazları geçtim de yıllar boyu stajlarınız var, ne işe yarıyor onlar? Atanmasaydınız ve tek hemşire olacağınız bir yerde işe girseydiniz ne yapacaktınız?

Bilmediğiniz çok belli. Stajlarda size tek yaptırdıkları Vital almaktır yani tansiyon ateş takibi. Okulda gördükleriniz ve saha çok farklı. Yeni başlayan kimse tek kalmaz bir süre eğitim oryantasyon olur ki yoğun bakım içlerinde en ağırı

Okulda falan hiç gösterilmedi mi size? nasıl damar yolu falan açmayı bilmiyorsunuz, ilaç vs hepsini olmasada çoğuna hakim olmanız gerekmiyor mu? Hemşiresiniz çünkü. Benimde üniversitede hemşire arkadaşlarım vardı sürekli staj yaparlardı hastanede, sınav zamanları sürekli ilaçlara falan çalışırlardı hepsini hatırlıyorum. lise mezunu olanlarda keza aynı şekilde. Gerçekten merak ettim nasıl oluyor bu ?

Damar yolu açmayı tabi ki biliyorum ama teoride pratikte çalışmadığım için açmadım hiç zaten stajlarda yasaktı. İlaçlara gelince her birimin ilaçları farklıdır zamanla çalıştığınız birimdeki ilaçlara hakim olursunuz.

Bilmediğiniz çok belli. Stajlarda size tek yaptırdıkları Vital almaktır yani tansiyon ateş takibi. Okulda gördükleriniz ve saha çok farklı. Yeni başlayan kimse tek kalmaz bir süre eğitim oryantasyon olur ki yoğun bakım içlerinde en ağırı
Biz kuruma yeni mezun hemşire aldık damaryolu açabiliyor mesela. Ve tek başına çalışıyor oryantasyon falan yok küçücük kurum zaten.

Biz kuruma yeni mezun hemşire aldık damaryolu açabiliyor mesela. Ve tek başına çalışıyor oryantasyon falan yok küçücük kurum zaten.

Damar yolu küçük bir örnek zaten sonuç olarak sürekli açacağım onu ve elim alışacak zamanla ama anlatmak istediğim yoğun bakım şartlarında sıfırken tek çalışmak. İşten kaçmıyorum zaten öğrenmeye çalışıyorum ama çok erken gibi geliyor

Yoğun bakımda çalışmak hiç kolay değil. Umarım bir an önce alışır ve işinizi en güzel şekilde yaparsınız. 🤲
Nöbet konusuna gelince sorumlunuz halletmezse başhemşire ile görüşün derim. Benim bildiğim sizi 1 ay nöbete bile yazmamaları lazım. "Benim tecrübem var" dediğim halde yeni işyerimde 1 ay nöbet yazmadılar. Oryantasyon süreci zorunlu dediler. Zar zor 3. Hafta nöbete geçtim.
Konuşmaktan, hakkınızı aramaktan çekinmeyin. Haklarınızı bilin ve talep edin. Ne düşündükleri önemli değil. Siz hakkınızı bilip öyle konuşursanız sizden çekiniyorlar Bu dediklerimi acı tecrübeler sonucunda anladım. 😊

Yoğun bakımda bu zor dönemde bir hemşire bırakmaları da çok abes.
Bence sorumlu hemşireye durumu bildirin.
Tek kaldığımda olağanüstü bşy olsa sorabileceğim biri olsaydı daha iyi olur diye.
Ben sizi haklı buldum.

Ay ülkemizin eğitim sistemini bilmiyormuş gibi bir de kıza yüklenmişler ya. Kızcağızın da derdi bana millet canını emanet ediyor ya bir aksilik olursa.
Okulda öğretilmiyor mu diyenler teorik ile pratik aynı şey mi? Ayrıca stajlarda çoğu şeyi yaptırmazlar hatta yasaklarlar. Bir de iş yeri hemşiresiyle yoğun bakım hemşiresini karşılaştıran olmuş ikisinde karşılaşılan durumlar çok çok farklı. Bu kız da biliyordur damar yolu açmayı ama pratiği olmadığı için korkuyor.

Kaçıncı basamak yoğun bakım ve ne yoğun bakımı ?
Hoş bunlarda çok bişey değiştirmez..
Yeni başlayanı kesinlikle yoğun bakımda tek bırakamazlar aşırı saçma sanırım özeldesiniz yani az eleman çok iş mantığı..
Sorumlunla konuş gündüz yanına alsın seni yoğun bakım serum tak iğne yap işi değil ağır sorumluluk gerektirir o sorumluluğu şuan alamazsın ve sakın alma bir şey olursa sorumluna başhemşirene değil sana sorucaklar neden böyle oldu bu hasta diye.

Siz fabrika işçisi değilsiniz ki hemşiresiniz, bu işi yapabileceğinizi kanıtlayan bir diplomanız var sonuçta. Tek başınıza yoğun bakımı çekip çevirmeniz tabi ki beklenmez ama normal şartlarda “eğitiminizin” kimsenin sağlığını tehlikeye atacak bir şey yapmamanız için yeterli olması gerekir.
(sağlıkçıyım ve mesleğe ilk başladığımda tek başıma 24 saat nöbet tutuyordum.)

teorik ve pratik çok farklı şeyler. ki konu sahibi haklı stajlarda çoğu şey yasak. en azından lise düzeyinde sağlık eğitimi alanlar için. her şeyi geçtim yılların tecrübelisi bile olsa konu sahibi yoğun bakım çok farklı bir alan. tecrübeli olup oraya yeni başlamış olsa bile bir süre oryantasyonda kalmalıydı. erişkin yoğun bakım olduğunu varsayıyorum, hastalara diyalizi bile orada yapıyorlar bazen. mesleğe henüz yeni adım atmışken böyle bir sorumluluk altına girmek istememeniz de çok haklı bir tepki. sağlık alanı diğer alanlara benzemez çünkü. hata yapmayı asla kaldıramaz. kesinlikle tek nöbeti kabul etmemeniz lazım. alacağınız tepkiden de korkmayın. sağlık işi vicdan işi..

Arkadaşlar ben yeni işe başlamış bir hemşireyim ve yoğun bakımda başladım. Şöyle ilk iş tecrübem ve ilk kez yoğun bakımda çalışıyorum. Daha ikinci haftamda beni tek bırakmışlar nöbet listesinde çok asabım bozuldu. İş öğrenmeden ben ne yapacağım bilmiyorum. Normal serviste bile iki ay iş öğrenirsin öyle sana tam güvenir hasta verirler. Yanımda soracak birisi olsa mesela hem sorar bilmediklerimi hem çalışırım ama yalnızım bildiğin ve bir şey bilmiyorum bile. Çok sinirim bozuldu biriyle konuşsam söylesem işten kaçıyormuş gibi gözükeceğim ama öyle değil öğrenmek için elimden geleni yapıyorum çok çabalıyorum ama çok erkek gibi geldi ne yapsam bilmiyorum.
Normalde dediginz gibi ilk zamanlar alısma ve iş ögrenme dönemi fakat olagannüstü bir dönemdeyiz o sebeple böyle olmustur

Arkadaşlar ben yeni işe başlamış bir hemşireyim ve yoğun bakımda başladım. Şöyle ilk iş tecrübem ve ilk kez yoğun bakımda çalışıyorum. Daha ikinci haftamda beni tek bırakmışlar nöbet listesinde çok asabım bozuldu. İş öğrenmeden ben ne yapacağım bilmiyorum. Normal serviste bile iki ay iş öğrenirsin öyle sana tam güvenir hasta verirler. Yanımda soracak birisi olsa mesela hem sorar bilmediklerimi hem çalışırım ama yalnızım bildiğin ve bir şey bilmiyorum bile. Çok sinirim bozuldu biriyle konuşsam söylesem işten kaçıyormuş gibi gözükeceğim ama öyle değil öğrenmek için elimden geleni yapıyorum çok çabalıyorum ama çok erkek gibi geldi ne yapsam bilmiyorum.
Ne alakası var ?
Kuzenim de hemşire , ilk görevi yoğun bakımdı ,
24 saat nöbet de tuttu , kan da aldı , damar da açtı .
Sizin diploma nereden , ciddi olarak merak ettim ?

Ay ülkemizin eğitim sistemini bilmiyormuş gibi bir de kıza yüklenmişler ya. Kızcağızın da derdi bana millet canını emanet ediyor ya bir aksilik olursa.
Okulda öğretilmiyor mu diyenler teorik ile pratik aynı şey mi? Ayrıca stajlarda çoğu şeyi yaptırmazlar hatta yasaklarlar. Bir de iş yeri hemşiresiyle yoğun bakım hemşiresini karşılaştıran olmuş ikisinde karşılaşılan durumlar çok çok farklı. Bu kız da biliyordur damar yolu açmayı ama pratiği olmadığı için korkuyor.

Cevap verecekseniz alıntı yapsaydınız keşke. İş yeri hemşiresi değil işe aldığımız kişi. Yaşlı bakım evi hemşiresi. Yoğun bakım da var kurum bünyesinde.

Ve evet eğitim sistemimiz kötü ama kan almayı, damar yolu açmayı öğrenmeden mezun olmanın eğitim sisteminin suçu olduğunu sanmıyorum.

Back
X