Yine bir ikilem

Yokuspokus

Nope thanks
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
3 Mart 2016
18.150
76.575
598
Selam hanımlar nasılsınız nasıl gidiyor?

Beni sorarsanız biraz sıkıntılı olmakla birlikte kafamda kırk farklı tilkinin döndüğünü söyleyebilirim.
Konu: İş yeri açma ya da stant işi kararsızlığı

Şimdi iş hayatımı özet geçmeyeyim ama senelerce çalıştım, alanım olmayan bir işte. Aslında aynı yerden devam etsem kariyer olarak çok şahane yerlerde olabilecekken, kafamı kurcalayan bir hayal peşinde o işten uzaklaştım ve çocuktan sonra işime dönmeme kararı alıp o kapıyı kapadım. Her ne ise; hayalim sanat sepet işleri, az buçuk eski konularımdan bilenler var aranızda.

Sorun nedir diyecek olursanız; sorun, benim evde duramamam, ne kadar çizim de yapsam bunları her yönden değerlendirmek istemem, üretmek, aile bütçesine katkı sağlamak istemi falan filan. Ve bu halle birlikte "Ne yapmalıyım" kararsızlıkları.

Çocuk büyüyor, kreş çağına geliyor, yani vaktim bol olacak. Hem sağ olsun iyi kötü annem de yardımcım, tablo çıkarmam için oğlanı alıyor bazen, ben de hayalimdeki ilk hedef olan sergi işine hazırlanıyorum, görüşmelerim tamam. Ama bu bana yetmeyecek biliyorum. Şimdi kafamı yazlık stant ya da sürekli bir dükkan olayına taktım. Aynı anda 3-5 işe dallanıp budaklanma gibi huylarım var, saksı da boyuyorum bir yandan; insta sayfamdan bulunma ihtimalim olmasa birkaç örnek paylaşacağım ama; size diyeyim, fena sayılmazlar. Bunu ticari olarak düşünüyorum, daha çok turistlere yönelik bir iş. Bilemediğim nokta, bu işe küçük bir stant ile başlamak mı yoksa dükkan ile direkt ciddi kanalize olmak mı?

Stant olsa, şey gibi olacak, "Bu iş tutar mı" testi
Dükkan olsa "Daha gayretli olmam gerekiyor" azmi
Anlatabildim mi bilmiyorum; sanki biri daha ciddi olacak, diğeri daha basit kaçacak. Ama basit kaçanda da ruhsatttı oydu buydu işine girmeden bu işin tutup tutmayacağını test etmiş olacağım. Siz olsanız ne yapardınız? Riskleri alır, daha ciddi ve kayda değer imaj için dükkanla başlar asılır mıydınız ki el boyama, isteğe göre üzerine resim yapılan saksılar, ilgi alanına göre gider gibime geliyor (Şimdiden 2-3 sipariş aldım, daha 5. saksımı boyuyorum)
Ya da önünüzü görmek için, küçük bir stantla başlar, daha küçük adımlarla ilerlemeyi mi tercih ederdiniz?

Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

maddi imkan varsa ben direkt küçük bir dükkan derim.

antalyadaydın sanırım, bende farklı bir imajı var. ankarada olunca "bu ne la buna para mı verilir" dediğim şeyi antalyada görünce "aaa çok güzeellll" diye yapışır alırım. turist etkeni de var tabi. satışın büyük kısmını onlara yaparsın zaten.

yaza yetişecek şekilde hazırlık yapıp minik bir dükkan hoş olur diye düşünüyorum. ve senin tablo ve saksı ile kalmayıp ürünleri o zamana kadar çeşitlendireceğine de inanıyorum. :)

Stant nasıl oluyor tam olarak anlamadım ama instagram sayesinde çok popüler olan workshoplar var. Yetişkinlere ve çocuklara yönelik farklı imkanlar sunuluyor.
Haftanın belli günleri farkı bir etkinlik. Mesela Pazartesi çocuklarla kilden heykel yapımı, çarşamba yetişkinlere yönelik nakış workshopu gibi.
Kendi alanınıza uyarlayabilirsiniz bunu. Hem dükkanınız olur kendinize ayrı bir çalışma alanı olur üretmek dinlenmek için hemde para kazanma imkanı olur.
Ama her ne olursa şans ve başarı sizinle olsun. :)

Kira ne kadar ? Saksı ne kadar ? Aylık kira ve diğer masraflar için ne kadar saksı satman gerekiyor ? Saksı talebi o kadar olur mu ? O kadar talep olursa saksıları yetiştirebilir misin ? Bunlar hep sorun. Bence saksı için dükkan açmak pek mantıklı değil. Stand ile başla derim. Ben de yazlık yörelerde gördüğüm şeylerin aynısı şehirde yarı fiyatına diye hiç almam oralardan. Ve insanlarda el yapımı basit şeylere karşı ee bunu ben de yaparım hissi oluyor. Yani aşırı bir sanat varsa onu bilemem tabi görmeden ne desek boş. Ben stand derim sonra iyi giderse dükkan

maddi imkan varsa ben direkt küçük bir dükkan derim.

antalyadaydın sanırım, bende farklı bir imajı var. ankarada olunca "bu ne la buna para mı verilir" dediğim şeyi antalyada görünce "aaa çok güzeellll" diye yapışır alırım. turist etkeni de var tabi. satışın büyük kısmını onlara yaparsın zaten.

yaza yetişecek şekilde hazırlık yapıp minik bir dükkan hoş olur diye düşünüyorum. ve senin tablo ve saksı ile kalmayıp ürünleri o zamana kadar çeşitlendireceğine de inanıyorum. :)

Evet Antalyadayım.
İmkan var kuzum da işte şu kararsızlıklarım beni benden alıyor. Babamla konuştuk öyle o da diyor ki "Çabuk tüketme kendini, stantla küçük küçük başla, dükkanla bir anda baş edemezsin" filan. Eşime göre de öyle. Annem de diyor dükkan olsa daha ciddi olur; kapın belli olur.

Ben de dükkan sorumluluğunu bir anda alabilir miyim acaba diyorum, tek kişinin elinden çıkacak sonuçta boyamalar. Ürünler çoğalır. Çömlekçi bi abiyle konuştuk, farklı kalıplar çıkarıyorlarmış isteğe göre, aroma terapi mumlukları filan çok güzel şeyler vardı ellerinde fırınlanmış. Başlayınca gerisi gelecek de işte. Dükkan başlangıçta zor mu gelir... Babam çok girdi aklıma, o da çizimle uğraşan biri "Bıktırırsın kendini hızlı koşma" diyor. :/

Stant nasıl oluyor tam olarak anlamadım ama instagram sayesinde çok popüler olan workshoplar var. Yetişkinlere ve çocuklara yönelik farklı imkanlar sunuluyor.
Haftanın belli günleri farkı bir etkinlik. Mesela Pazartesi çocuklarla kilden heykel yapımı, çarşamba yetişkinlere yönelik nakış workshopu gibi.
Kendi alanınıza uyarlayabilirsiniz bunu. Hem dükkanınız olur kendinize ayrı bir çalışma alanı olur üretmek dinlenmek için hemde para kazanma imkanı olur.
Ama her ne olursa şans ve başarı sizinle olsun. :)

Teşekkür ediyorum güzel dileklerin için. Stant işi şöyle, belediyeler halk eğitim vb. MEBe bağlı kurslardan sertifika edinmiş ev hanımları için turistlerin çok uğradığı gezdiği yollara-meydanlara el işi stantları açıyor. Bu stantlar belediyeden yazlık kiralanıyor ve kişiler buradan sadece kendi el işi ürünlerinin satışını yapabiliyor.

İnsta işleri nasıl olur daha alışamadım ama önce bi site alayım kurayım diyorum.

Şimdi dükkan gibi değil de stüdyo şeklinde başlayıp, işler büyüdükçe düzen oturtabilirsiniz. Açacağınız dükkan illa mağaza gibi ürünlerin sergilendiği gibi olmak zorunda değil. Orada hem çalışıp, hem satış yapabilirsiniz. Bu şekilde hem dükkan idare etmeyi öğrenir, hem de stand yerine sizi daha ciddi gösterecek bir imajınız olur, anlatabildim mi bilmiyorum ama. Biraz zarara uğrayabilirsiniz başlarda ama bence zamanla tutar. Çok çok güzel bir iş, kendinize güvenin, yapılmayacak bir şey yok.

annenize katiliyorum, kapiniz belli olsun. maddi olarak imkanin varsa, ac dukkanini bence. stant sanki boyle nebilim, fazla hobbiyimsi duruyor, halbuki bir dukkanin oldugunda yerin yurdun belli olacak. bikma konusuna gelince, 24 saat calismiicaksin herhalde. ve devamli kendi urettigin seyler degil ama dedigin gibi belkide kokulu mumlar filanda isler. avrupa'da su anda ev parfumleri cok ragbette, rituals'in urunlerini bedavaymis gibi alip evin her odasina bi sise koyuyoruz (20/30dan baslayup 50/60 euroluk parfumlerden bahsediyorum). yani kokulu muma alternatif olarak ev parfumleri dusunebilirsin (design onemli ama!). arasira fuarlar muarlar derken yurur neden yurumesin ki? sikilmazsinda.

internet uzeri satislarini birlikte yurutursun. bi taraftan dukkan diger taraftan internet satislari derken cokta sikilmazsin urunlerin basariliysa :)) basarilar dilerim!

Kira ne kadar ? Saksı ne kadar ? Aylık kira ve diğer masraflar için ne kadar saksı satman gerekiyor ? Saksı talebi o kadar olur mu ? O kadar talep olursa saksıları yetiştirebilir misin ? Bunlar hep sorun. Bence saksı için dükkan açmak pek mantıklı değil. Stand ile başla derim. Ben de yazlık yörelerde gördüğüm şeylerin aynısı şehirde yarı fiyatına diye hiç almam oralardan. Ve insanlarda el yapımı basit şeylere karşı ee bunu ben de yaparım hissi oluyor. Yani aşırı bir sanat varsa onu bilemem tabi görmeden ne desek boş. Ben stand derim sonra iyi giderse dükkan

Dükkan bizim, o sorun olmaz ama işte o dediğini ben de düşünüyorum "El işi amaan aynısı olmasa da benzerini yarı fiyatına bulurum" diyenler olacak. Ha yabancı turistler böyle demezler de işte, dükkan demek, fazla işi en başta yüklenmek demek. Ondan çekiniyorum biraz da.

Kesinlikle tükkan derim :)
Şehir güzel , gideri kesinlikle olur .. ama dükkanın açılacağı yerde önemli işlek bir yerse , süper kafa ve el yorucu olur , çok da güzel olur

dükkan dediğiniz çok masraflı. elektrik, su, kira, vergi vs... hani ucuzundan işler bi yerde bulacaksanız tamam. bir de sadece saksı mı? saksı ile dönmez o iş.

Dükkan bizim, o sorun olmaz ama işte o dediğini ben de düşünüyorum "El işi amaan aynısı olmasa da benzerini yarı fiyatına bulurum" diyenler olacak. Ha yabancı turistler böyle demezler de işte, dükkan demek, fazla işi en başta yüklenmek demek. Ondan çekiniyorum biraz da.
Evet burada fiyat önemli bir faktör. Eğer şuan siizn olan o dükkandan bir gelir elde edilmiyorsa yani kira vs boş duracağına dükkanı açabilirsin. Ama kira geliri vs varsa ben yine stand derim. Çünkü bizde mantık değişmez el işi ürünlere karşı. Yazlık bir yerde oturuyorum çarşı tıklım tıklım yaz akşamları hep. Ama sorsan satış yok insanlar bakıyor fikir alıyor evde kendi yapıyor hatta o sebeple foto çekmeyi filan yasakladılar.

stant nasıl oluyor gangsta?
hele bir onu anlatıver ona göre fikir belirtelim:)

Stand ne tam olarak.. aklima carrefour da ki sucuk standlari geldi arkadas vay anasini acikmisim :KK53:

Yok yav öyle değil :D

Yukarıya yazdığımdan kopyalayayım verdim cevabını:
Stant işi şöyle, belediyeler halk eğitim vb. MEBe bağlı kurslardan sertifika edinmiş ev hanımları için turistlerin çok uğradığı gezdiği yollara-meydanlara el işi stantları açıyor. Bu stantlar belediyeden yazlık kiralanıyor ve kişiler buradan sadece kendi el işi ürünlerinin satışını yapabiliyor.

Şimdi dükkan gibi değil de stüdyo şeklinde başlayıp, işler büyüdükçe düzen oturtabilirsiniz. Açacağınız dükkan illa mağaza gibi ürünlerin sergilendiği gibi olmak zorunda değil. Orada hem çalışıp, hem satış yapabilirsiniz. Bu şekilde hem dükkan idare etmeyi öğrenir, hem de stand yerine sizi daha ciddi gösterecek bir imajınız olur, anlatabildim mi bilmiyorum ama. Biraz zarara uğrayabilirsiniz başlarda ama bence zamanla tutar. Çok çok güzel bir iş, kendinize güvenin, yapılmayacak bir şey yok.

Zaten kendim de başında oturup yaparım boş boş bekleyemem; hem de nasıl yapıldığını görmüş olur turistler bi ilginçlik olur öyle. Valla korkuyorum ne yalan söyleyeyim; güveniyorum ve bir yandan çekiniyorum da. Babam biraz kafamı karıştırdı; dükkan işi başta ağır olur filan dedi ya, bilemiyorum. Dükkan daha cazip geliyor tabi o da var, imaj olarak daha ciddi. Oyh kararsız başım.

annenize katiliyorum, kapiniz belli olsun. maddi olarak imkanin varsa, ac dukkanini bence. stant sanki boyle nebilim, fazla hobbiyimsi duruyor, halbuki bir dukkanin oldugunda yerin yurdun belli olacak. bikma konusuna gelince, 24 saat calismiicaksin herhalde. ve devamli kendi urettigin seyler degil ama dedigin gibi belkide kokulu mumlar filanda isler. avrupa'da su anda ev parfumleri cok ragbette, rituals'in urunlerini bedavaymis gibi alip evin her odasina bi sise koyuyoruz (20/30dan baslayup 50/60 euroluk parfumlerden bahsediyorum). yani kokulu muma alternatif olarak ev parfumleri dusunebilirsin (design onemli ama!). arasira fuarlar muarlar derken yurur neden yurumesin ki? sikilmazsinda.

internet uzeri satislarini birlikte yurutursun. bi taraftan dukkan diger taraftan internet satislari derken cokta sikilmazsin urunlerin basariliysa :)) basarilar dilerim!

Teşekkür ederim. Hepsine bir anda yetebilir miyim endişesi sarıyor, esnaflığı da bilmek gerekecek tabi ve bana çok uzak bir konu. Dükkan benim de aklıma daha çok yatanı, korkuyorum da biraz; sanırım daha cesur olmakta fayda var. Stant hobi gibi başlayacak evet, daha ufak adımlar. Stant olursa bi de sadece kendi ürünlerimi satmak şartı var, belediyenin stant kiralama şartı. Çeşitlendirme olayı daha talebe göre artarak gider gibi, o mumluklar tütsülükler filan çok rağbetteymiş evet, çok çeşitli kalıplar çıkarmış çömlekçiler, otellere deli satış yapılıyormuş. Onları sırlamadan fırından ham haliyle satın alıp boyayıp satma işinde olacağım. Bakalım. İlerlerse kokularla birlikte satış yapılır.

hem de nasıl yapıldığını görmüş olur turistler

şunu okuyunca aklıma şey geldi, ankarada beypazarı tarafında bir amca var ebru çalışmaları yapıyor ve gelenlere de yaptırıyor. baya basic bir şey yani o zemini hazırlıyor sen rengi seçiyorsun o döküyor karıştır diyor hop güm derken sen ebru yapmış oluyorsun :) 20 lira.

bunu kendine de uyarlayabilirsin yaz akşamlarında ama dükkan olursa mantıklı olur bu. standın önünde zor olacağını düşünüyorum.

Boya diyince aklıma direkt instagramda 'en gözde fikirler atölyesi ' geldi.
Mutlaka takip edip siz de bu tarz bir yer açabilirsiniz. Günümüzde insanlar kendileri bir şeyler yapmaktan çok daha fazla hoşnutlar

Kesinlikle tükkan derim :)
Şehir güzel , gideri kesinlikle olur .. ama dükkanın açılacağı yerde önemli işlek bir yerse , süper kafa ve el yorucu olur , çok da güzel olur

Dükkan işlek yerde, evet olursa güzel olacak da işte tutar mı tutmaz mı; tek başıma döndürebilir miyim? Gerçi babam, sen başla ben de çizim boyama yardımcı olurum arada ama stantla başla temkinli git dedi ama... Konu içinde yazılanları tartayım bi daha düşüneyim, denize atlayıp boğulmayalım da :D

dükkan dediğiniz çok masraflı. elektrik, su, kira, vergi vs... hani ucuzundan işler bi yerde bulacaksanız tamam. bir de sadece saksı mı? saksı ile dönmez o iş.

Kira yok, vergi olayını araştırmak lazım, sanat işinden vergi alınmaz diye biliyorum. Sanat eseri vergiden muaf oluyor da işte benim yaptığım sanat eseri kategorisine giriyor mu? Sergi satışı vergiden muaf oluyor da dükkan olunca ne olur bakacağım.
Sadece saksı ile başlayacak, sonra talebe göre çeşitlenecek diyorum. Yabancı turiste hitap edecek diye düşündüğüm için olur gibime geliyor ama tabi belli olmaz. Stantla başlamak risksiz bi durumu görme gibi olacak o da var. Dükkan güzel de stant daha mantıklı gibi başlarken :/

Evet burada fiyat önemli bir faktör. Eğer şuan siizn olan o dükkandan bir gelir elde edilmiyorsa yani kira vs boş duracağına dükkanı açabilirsin. Ama kira geliri vs varsa ben yine stand derim. Çünkü bizde mantık değişmez el işi ürünlere karşı. Yazlık bir yerde oturuyorum çarşı tıklım tıklım yaz akşamları hep. Ama sorsan satış yok insanlar bakıyor fikir alıyor evde kendi yapıyor hatta o sebeple foto çekmeyi filan yasakladılar.

Dükkanın kira geliri var şu an; boş değil. Stant daha mı mantıklı sanki. Dediğin de doğru olabilir, yani alınır mı tutar mı o tıklım tıklımlık kuru kalabalık mı stantta belli olur sanırım.

Back
X