Yön Hafızası Nasıl Geliştirilir Bir El Atın Sevabınıza Nolur🙏

Uyarıcı etkiler de işe yaramıyor bende. Gerçekten üst üste belli bir süre görmem lazım. Mesela yakın zamanda bir hastam beni tehdit etti. Hatta akşam çıkışta görürsün başına gelecekleri son anlarının tadını çıkar tarzı bir laf etti. Adam gittikten sonra kendimi korumak adına yüzünü hatırlamaya çalışıyorum olmuyor. Uyarıcı etki işe yarasa bu uyaranın gayet etkili olması lazımdı.
Ay bu kadarı fena gerçekten

Ay beni anlatıyorsunuz sanki.

İki üç saat sohbet ettiğim bir kişiye on on beş gün sonra ben sizi nerden tanıyorum demiştim, eşim bile ürkmüştü artık.
Kaç kere kayboldum haddi hesabı yok çok trajikomik anılarım var kaybolmakla ilgili.
Ehliyet alırken hocama sürekli nerden dönüyordum diye soruyodum artık adam bırdan elli kere geçtik nasıl hatırlamıyosun demişti düşünün. Ben de bir ben varım sanıyodum. Çok zor gerçekten.

Uyarıcı etkiler de işe yaramıyor bende. Gerçekten üst üste belli bir süre görmem lazım. Mesela yakın zamanda bir hastam beni tehdit etti. Hatta akşam çıkışta görürsün başına gelecekleri son anlarının tadını çıkar tarzı bir laf etti. Adam gittikten sonra kendimi korumak adına yüzünü hatırlamaya çalışıyorum olmuyor. Uyarıcı etki işe yarasa bu uyaranın gayet etkili olması lazımdı.
Yılların verdiği deneyimle onu çözdüm.benim için takılıp takılmamak çok önemli. O kadini o yüzden tanıdım (ogretmeni). Üst kat komsumla karakolluk olduk.bir kaç yıl sonra başka bir komşuda karşılaştık.merhaba ben özlem diye öptüm bir de kadını.

Bence bi dahiliyeye gidip vitaminlerinize baktırın öncelikle 🥰 daha sonra hafızanızı kuvvetlendirecek şeyler yiyin mesela . Bol bol bulmaca çözün 😊
Ben de konu sahibi gibiyim ama çok iyi bulmaca çözerim yani iddialıyımdır. İyi ezber yaparım, kelimeleri anıları unutmam çok da hızlı kavrar ve hızlı da okurum ama bu öyle değil gerçekten. Yön kavramı, görsel hafıza tamamen ayrı bir durum. Mesela bir arkadaşla konuşuyorum arkamı döneyim bana sorsunlar üstündeki ne renkti diye yok yok.

Ben de konu sahibi gibiyim ama çok iyi bulmaca çözerim yani iddialıyımdır. İyi ezber yaparım, kelimeleri anıları unutmam çok da hızlı kavrar ve hızlı da okurum ama bu öyle değil gerçekten. Yön kavramı, görsel hafıza tamamen ayrı bir durum. Mesela bir arkadaşla konuşuyorum arkamı döneyim bana sorsunlar üstündeki ne renkti diye yok yok.
Bu konuda bir arkadaşıma dert yanmıştım. İşte hatırlayamıyorum falan diye. Elleriyle yüzünü kapatıp gözlüğüm ne renk bana söyler misin dedi. Ben sen gözlük mü takıyorsun diye şaşırmıştım. Aradan 20 sene geçmiş. Hala o gün neler yaptık, yüz ifadesi vs her şeyi hatırlarım. Ama gözlüğü görmüyorum bile.

Yılların verdiği deneyimle onu çözdüm.benim için takılıp takılmamak çok önemli. O kadini o yüzden tanıdım (ogretmeni). Üst kat komsumla karakolluk olduk.bir kaç yıl sonra başka bir komşuda karşılaştık.merhaba ben özlem diye öptüm bir de kadını.
Üniversite döneminde biriyle tanıştım. Çocuk bu 3.tanışmamız dedi😄 Ben açıklama yapmaya hazırlanırken biliyorum geçen defa anlatmıştın deyince hatırladım kim olduğunu.

Üniversite döneminde biriyle tanıştım. Çocuk bu 3.tanışmamız dedi😄 Ben açıklama yapmaya hazırlanırken biliyorum geçen defa anlatmıştın deyince hatırladım kim olduğunu.
Ben de kelimeleri birleştirme de cok oluyor. Is yerinde yöneticiye bir şey iletmem gerekiyordu.
Önce gokhan beyi gördüm sonra diğer yönetici berkit beyi gördüm.direkt olaya Gorkit bey olarak girdim.
Geçen Karaca'ya girdim görevliye taksit yapıyor musunuz dedim.
Hangi kartınız var dedi.
Boximus var dedim.(bonus,maximum)
30 lu yaşlarımda.
Psikoloğa gittiğimde bir test yapılıp üniversitenin psikiyatri bölümüne yolladi
disleksi ogrenme bozukluğunuz var dendi
Sonra da bir daha gitmedim bu konu ile ilgili.

Ben soğukkanlı da olamıyorum acayip geriliyorum kaybolucam hissi geliyor. Bi de bi süreden sonra Özgüven de gidiyor bu konuda. Ormanda çeşmeye gidip yerimi bulamayıp oturup ağlamıştım. 😂😂😂
ben de aynı durumları çok yaşıyorum. off çok yorucu ya
İleri derece analitik zekam var ama yön,isim ve yüz hafızam yok. Ne yaptıysam olmadı da. Her gün gittiğim yoldan ufak bir sapma yaşasam hemen kaybolurum. Aradaki bağlantıyı kuramıyorum.
Tübitaktan ödül alan arkadaşım defalarca kayboldu. Üstelik çalışma hayatının yarısı Avrupada geçiyor. Aynı sorunu o da yaşıyor. Biz artık beynimizin bu konuyla ilgili bölümünün çalışmadığına ikna olduk.
aynı şey bende de var. burdan okuduklarımdan artık bunun bir öğrenme güçlüğü olduğuna kanaat getirdim. açıkçası akademik ve sosyal anlamda hep çok başarılı olduğumdan öğrenme güçlüğü hiç aklıma gelmemişti
Üstün zekalı insanlarda da çok oluyor öğrenme güçlükleri. Arkadaşınızın belki de sizin böyle Bi durum olabilir.
valla ben bu duruma düştükçe geri zekalı olduğumu düşünüyorum bazen. kendime kızıyorum. bi ara alzaimer mıyım acaba diye bile düşündüm 🫣
Aslında bu söylediklerim dışında öğrenme güçlüğü yok. Aksine diğer konularda hep öndeydim. Artık neden böyle oluyor bilmiyorum.

Bu konuda iyi olabilirim. Şöyleki hiç bilmediğim bir şehire gitsem o an taksi bulup kendime kalacak yer anında bulurum. Nasıl yapıyorum :) anlatayım.mesela sağlık ocağına gidicem.genelde nerde olur gelişmiş sokak aralarında mutlaka eczane olur..
Yada markete gidicem sağdan gidersem muhtemelen evler azdır diye orda yoktur soldan giderim.. Kazı vardı örneğinde kazı varsa en yakın yola kestirme yol için bırakmışlardır degil oradan giderim. Örnek uzak gider mantıklı geldiyse sana anlatırım
aslında mesele hiç bilmediğim bir şehir ya da ülkede kalacak yer bulmaktan ziyade. sürekli gittiğin yerleri rotaları aklımda tutabilme. sorun orda
Demek istediğinizi anladım ama bundan dolayı mı onu bilmiyorum. Mesela çok vasat bir arkadaşım vardı. Hani liseyi zar zor bitirmiş biri. Bir kere bir yere gitsin. Yaya ya da araçla fark etmez kaç sene geçerse geçsin istediği zaman hiç yanılmadan gidebilir. Çok şaşırıyorum böyle insanlara.
yengem ilkokul terk. zehir gibi bir yön hafızası var
ben yürüyerek gittiğim yoldan genelde geri dönemem. bu da bir tür öğrenme güçlüğü hatta disleksinin bir çeşidi mi ona benzeyen bişey mi neymiş.
ben tabela ezberliyorum. bazen mağaza kapanmış tabela gitmiş oluyor o zaman çok gümlüyorum
bugün yol yapımından dolayı kapalıydı arkamda hayvan gibi bi tır kaldım ortada. navigasyonun da kafa gitti. birden sağa kırdım tır şöförü okkalı küfür içeren bir kornayla uğurladı beni. kaza da yapabilirdim. hep yaşadığım bir şeydi ama bugün moralim altüst oldu. ya deniz sen bu yolu kaç defa geldin nasıl bulmazsın ufak ni değişiklikte diye kendi kendimi yedim
Gülüyoruz ama zor gerçekten ya. Bir defa sözde bina kodladım yola bakarken binayı kaçırmışım, aç navigasyonu, sokak bağlantısında vitesi ayarlayama motor dursun yol ortasında 🤣 rezillik diz boyu

Bu konuda uzman hocam anlatmıştı: sayısal bir alanda profesör kadın ama okuldan çıkınca evine gidemiyor. Asla yolu bulamıyor. Eşi ya da kızı olmadan bir yere gidemiyordu. Kabus gibi, halimize şükür. Çok ileri seviyeleri var.

Benim eşim böyle deli oluyorum. Ben böyleyim diyip çaba da göstermiyor. Genelde bu yüzden arabayı ben kullanıyorum. Tavsiyem yok, işin uzmanlarinin önerileri vardır illaki
eşim de bana sarıyor bundan dolayı. azcık dikkatle bak etrafına diye sanki ben isteyerek yapıyorum 🙄
43 yaşımdayım.
17 iken de yoktu. Şimdi de yok. Yön yer,yüz isim hafızam sıfır. Hatta sıfır bile denmez direkt negatif.
Küçücük Ayvalık ta bile ne nerde bulamıyorum.
En yakın örnek vereyim. Eşimin arkadaşı hanımı ile geldi oturduk sohbet ettik saatlerce.
Sonra kadın ile dışarıda karşılaştık benim bildiğim üç kez .kendini hep tanıttı bana. Yine görsem tanımam da. Gecenlerde esim dedi bak Engin'e eşi merhaba diyelim
Kadin döndü arkasını bilinçli yaptım sandi galiba.daha önce de böyle olaylar çok yasadim.Gercektwn çok üzülüyorum.
Aliağa da en samimi arkadaşım oturuyor.8 yıldır ayda bir giderim hala evi bulamıyorum gelip beni aliyor.
Ama konuşmalar hep aklımdadir.noktasina virgülüne kadar bilirim. Çocukluğumu falan net hatırlıyorum.
off ben işte
Beni de bu yüz tanımama çok yoruyor. Hadi yön ve ismi bir şekilde idare ediyorum da yüz tanımama sosyal hayatta ciddi problem. İnsanlar onları umursamadığımızı düşünüyor. Oysa ben senle konuştuklarımızı, duygularını hatta yüzünde oluşan mimiği bile hatırlıyorum ama kendini tekrar tanıtana kadar yüzünü hatırlayamıyorum. Bunun için zamana ihtiyacım oluyor.
bu da ben. selam veriyorlar saf saf bakıyorum

ben de aynı durumları çok yaşıyorum. off çok yorucu ya

aynı şey bende de var. burdan okuduklarımdan artık bunun bir öğrenme güçlüğü olduğuna kanaat getirdim. açıkçası akademik ve sosyal anlamda hep çok başarılı olduğumdan öğrenme güçlüğü hiç aklıma gelmemişti

valla ben bu duruma düştükçe geri zekalı olduğumu düşünüyorum bazen. kendime kızıyorum. bi ara alzaimer mıyım acaba diye bile düşündüm 🫣

aslında mesele hiç bilmediğim bir şehir ya da ülkede kalacak yer bulmaktan ziyade. sürekli gittiğin yerleri rotaları aklımda tutabilme. sorun orda

yengem ilkokul terk. zehir gibi bir yön hafızası var

bugün yol yapımından dolayı kapalıydı arkamda hayvan gibi bi tır kaldım ortada. navigasyonun da kafa gitti. birden sağa kırdım tır şöförü okkalı küfür içeren bir kornayla uğurladı beni. kaza da yapabilirdim. hep yaşadığım bir şeydi ama bugün moralim altüst oldu. ya deniz sen bu yolu kaç defa geldin nasıl bulmazsın ufak ni değişiklikte diye kendi kendimi yedim

eşim de bana sarıyor bundan dolayı. azcık dikkatle bak etrafına diye sanki ben isteyerek yapıyorum 🙄

off ben işte

bu da ben. selam veriyorlar saf saf bakıyorum
Ben yıllarca kendimi gerizekalı sanıp utandım. Eşim özel eğitimci, özel eğitim eğitici semineri aldı şehir dışında,ilde seminer verecek sunum hazırlıyor, konuşa konuşa yazıyor ben de yanındayım
1 sağını solunu bulamama
2 adres ve yol şaşırma
3 ritim tutamama
4....
Dedim hayırdır benimle kafa mı buluyorsun kaşla göz arası
Hayır dedi bu özel öğrenme güçlüğü 😱
Meğersem gerizekalı değilmişim 😅
O günden beri daha iyi hissediyorum, sorunumun mantıklı çözümü olmasa da bir adı açıklaması var

Bende sağımı solumu çok karıştırırım. Bir yere yuruyerek yada toplu taşımayla gitmissem asla araçla tarif edemem ☹️ bazen affedersiniz a.tal gibi hissediyorum kendimi ☹️

Duyu bütünleme, duyu bütünleme bozuklukları, duyu bütünleme bozuklukları alt tipleri, duyu bütünleme terapileri gibi konulara göz atmanızı tavsiye ederim. Muhtemel sorununuz/çözümünüz bunlarla ilgili bi kapıda. Özellikle alt tiplerine göz atın.

Sadece yön duygunuz zayıfsa çok dert etmenize gerek yok. Yandex, google map.. onlarca uygulama var. Eskiden yol tarifi sorardık, artık telefon götürüyor her yere.
Benim eski eşimin müthiş bir hafızası vardı. 10 sene önce gördüğü tabelayı hatırlardı. “Nasıl becerebiliyorsun” diye sormuştum. “Ezberlemiyorum. Beynime Fotografını kaydediyorum” demişti. Kendisi üstün zekalıydı. Üniversite sınavında ilk 100’deydi.

Bende aynen sizin gibiyim resmen gittiğim yeri geri dönerken kayboluyorum ama ben artık dükkan isimlerine bakar oldum market değil çünkü her sokakta aynı isimde market olabiliyor ben çok samimi bı arkadasimin evini bir türlü bulamazdim arar sorardım nerden gelcem diye o da her seferinde kızardı ama gerçekten unutuyorum iki defa eşinle birlikte şehir değiştirdik benim bir şehire alışmam iki sene sürüyor buraya geleli nerdeyse 8 sene olacak hala bilmedigim çok yerler vardır ben kodluyorum artık ya da soruyorum yoldan gecene ne kadar cabalasamda hala kayboldugum yerler olabiliyor tamamen geçmesini beklemeyin bence bu da bir yetenek bana göre o yetenek bizde yok

Bu bende de var ama daha beteriyle geliyorum herkes yer yon sıkıntısına sukretsin😃 Ben ikizleri ve hatta birbirine benzeyen insanları ayırt edemiyorum. Yani uzun zamandır tanıyor bile olsam. Sanki beynim reddediyor iki kisinin birbirine benzemesini. Akrabamız var mesela abla kardeşler, yaşları yakın. İkiz olmamalarina rağmen ayırt edemiyorum bir de her defasında yanlış isimle olanı hitap ediyorum asla tutturamiyorum😬Çok bozuluyorlar haliyle. Ama keşke elimde olsaaaa. Mesela Saadet Işıl Aksoy ile Hande Subaşı benim için aynı kişi

Ben yıllarca kendimi gerizekalı sanıp utandım. Eşim özel eğitimci, özel eğitim eğitici semineri aldı şehir dışında,ilde seminer verecek sunum hazırlıyor, konuşa konuşa yazıyor ben de yanındayım
1 sağını solunu bulamama
2 adres ve yol şaşırma
3 ritim tutamama
4....
Dedim hayırdır benimle kafa mı buluyorsun kaşla göz arası
Hayır dedi bu özel öğrenme güçlüğü 😱
Meğersem gerizekalı değilmişim 😅
O günden beri daha iyi hissediyorum, sorunumun mantıklı çözümü olmasa da bir adı açıklaması var
Ay valla sebebini çözünce biraz olsun rahatladım. En azından salak değilmişiz. 😂😂😂 Nasıl ki özel çocuklara karşı anlayışlı oluyorsak onları farklılıklaRıyla seviyorsak bizi de bu farklılığımızla sevmeliler. 🤪 Aslında bizler de özel çocukların yetişkin halleriyiz. 🌺
Deenniizz Deenniizz eşinin bu konuda sana daha anlayışlı ve destek olması gerekiyor. Belki bu durumu anlatırsan elinde olmadığını destek ve anlayışlı olması gerektiğini bilir. Çünkü bizim için zaten zor ve can sıkıcı. İyice germemesi gerek.

Bu benim eşim.En basiti binadaki komşu çiftlerin isimlerini sürekli unuttuğu için sorar.Hafızası aşırı zayıftır.Gördüğü yüzleri,isimleri,gittiğimiz yollar akla gelebilecek herşey. Bazen sinirlenip, özellikle yaptığını düşündüğüm de olmuştur ama ona haksızlık etmişim sanırım.
Bunun yanı sıra çok da zekidir bir çok konuda kendisine hayran bırakır ama hafıza sıfır.
Ben de aksine.Aklınıza gelebilecek herşey hafızamda kalır gerekli gereksiz ne varsa.
Kodlamalar yaparım,çok dikkat ederim, aynı anda bir kaç şeyi takip edip ilgimi çeken,aklımda kalan,beğendiğim, nefret ettiğim,sevdiğim, sevmediğim dikkat çekici özelliklerin hepsini zihnimde fotoğrafını çekerim ve hafızama atarım.
Yolları seneler geçse de unutmam, navigasyonsuz her türlü giderim. Dönüşlerde bir mağaza ismi,binanın rengi,marketin giriş çıkış yönünden vs. elimle koymuş gibi bulurum. Sanırım en büyük formülü zihinsel imge yaratmak.

Sağ/sol kavramım bu yaşta hala yoktur karıştırırım. Ancak gideceğim yeri çok net bir şekilde bulurum. Etrafı iyi gözlemlerim. Levhaları, alt/üst geçitleri, mağazaları, apartmanları bir şekilde bilirim. Bir de gittiğim yeri kuş bakışı şekilde zihnimde düşünürüm. Krokilendirince de bulması rahat oluyor kendi açımdan.
kuşbakışı krokilendirme gibi şeyleri yapabilen insanın zate 3 boyutlu düşünme algısı vardır spatial (uzamsal) zekası vardır
geometri dersinde <> türü bir şekil alıp y ekseni üzerinde 270 derece çevirince hangi hacimsel cisim oluşuru algılayamayan insanlarız biz. 3 boyutlu hacimsel algı sistemimiz çalışmıyor.

ben caddedeki tüm tabelaları ezberleyip tüm apartmanların rengini kaydedebilirim zihnime
telefon, navigasyon filan zaten kullanmıyorum tr'de ama
yurtdşına bilmediğim yerde google maps açsam güneye mi gidiyorum kuzeye mi gidiyorum algılayamam taaaa ki bulunduğum yer imleci ilerleyip de ters gitiğimi anlayıncaya kadar

bu zihinsel bir yetenek
yön duygusu yoksa yoktur sonradan gelmiyor, bir tür disleksi bu.

Back
X