Yön Hafızası Nasıl Geliştirilir Bir El Atın Sevabınıza Nolur🙏

Tam "Deniz neredeyse orası güneydir." diyecektim ki konumun Ankara olduğunu okudum. :KK43:
yaaa
İzmir'de bu yüzden tümden iptal oluyorum ben

mesela denizin önüne geliyoruz bir noktada ben denizi karşıma alıp izmirli arkdaşlara
şimdi buradan devam edince sahil boyu, aydına mı varıyoruz balıkesire mi diye soruyorum :D

harita bilgim çok iyidir bu arada ilçe ilçe köy köy bilirim türkiyenin büyük kısmını

ama onun da yön duygusuyla alakası yok, haritada göstermek başka maps açıp yol bulmak başka şey.

Tamamen kısmını bilmiyorum ama benim kuşağımda solak olup öğretmeni ya da ailesi yüzünden sağ elini kullanmaya alışmak zorunda kalan çok insan var. İşlerin yarısı sağ elimde yarısı sol. Laçka vaziyetteyim
ben de solağım
ama evet sağ elimi de kulanıyorum yemeği sağ da yerim sol da -çünkü zamanında yobaz kuzen sağolsun sağa alıştırmıştı.

El becerim insanları hayran bırakır, empati, olay yorumlama, öngörü konularında harikayımdır, hitabetim iyidir, zamanında üniversite sınavında ilk 25bine girmişim, dün yeğenim sorunca sınav sonuç belgemi bulup baktık 😅 işimde de iyiyimdir ama biri 'sağ dolap benim' desin 1 dakika düşünmeden o sağdaki dolabı bulamam.

Zihinsel fotoğraf çekemiyorum işte, o da olağan üstü bir yetenek bana sorarsan, çünkü bende yok 🤣

Bak o şekli hayal ederim, onu yapabiliyorum ama işaret koymazsam yolları asla bulamıyorum. İşaret koymaya da alışıyor insan, bu işin çözümü tümüyle bireysel, bir iki temel taktiğin üzerine kişi kendi yöntemini kurmaya çalışmalı, çözüm şudur denemiyor

ben sayısalcıyım
ama sözelde ilk 20 içindeydim sayısalda ilk 100.
hafızam dilim sözel iletişimim iyidir. aslında sözelim sayısalımdan iyidir
fakat sözelcileri de çok mıymıymıy bulurum sözel bir bölüm okusam bunalımdan ölürdüm herhalde. bir de hani, sayısalcılar sözeli zaten yapar. sözelciler sayısalı yapamaz. en azından ülkedeki sayısal-sözel ayrımına göre durum bu (yoksa coğrafya filan çoğu ülkede sayısal kabul ediliyor aslında)

analitik zekam da iyidir
fakat işte bende 3 boyutlu algılama yok
yön duygusu yok
mesela sayısalda en okuyamayacağım bölüm mimarlık filan olurdu bitiremezdim herhalde. sizin zihinsel fotograf dediğiniz şey yok bende de. benim ailemde de herkes müthiştir bu konuda bir ben varım ayrıkotu.

sağ sol sorunum yok yalnız bedene göre konum algımda değil kuzey güney olarak yön algımda sıkıntı var.

şu yaşıma kadar karşıma çıkan hayatıma giren eşimde dahil bütün arkadaş gurubum :işsiz:

hiç mi yol bilmezler hiç mi gittikleri yeri ögrenemezler

büyük bir ilçeden başka büyük şehir olan bir ile taşındık 23 senedir burada yaşıyan karşı komşuma yolu ben tarif ediyorum ,

sen burayı biliyormuydun diyor kadın bana , :KK48::KK48:

doğurdugum çocuk bile yol haritası sıfır , bende bununla sınandıgımı söylerim hep ,
ah siz sınanıyorsunuz biz hep bir gerginlikle yaşıyoruz🙄inanın çok zor
Tamamen kısmını bilmiyorum ama benim kuşağımda solak olup öğretmeni ya da ailesi yüzünden sağ elini kullanmaya alışmak zorunda kalan çok insan var. İşlerin yarısı sağ elimde yarısı sol. Laçka vaziyetteyim
ne kadar acı
Bir insan aynı anda bütün becerilere, zeka türlerine sahip olup mükemmel olamaz, varsa da ben denk gelmedim en azindan.
Yön hafızası da olmak üzere bir çok hafıza çeşidinde iyiyim ama eksik olduğum yanlarım da var tabiki.
Eşimin hafızası zayıf ama inanılmaz mekanik ve matematiksel zekaya sahip.Bazı konularda onun gibi olmak isterdim,aşırı ilgimi çeken tarafları vardır.
Dolayısıyla yön veya farklı alanlarda hafızası zayıf olan birinin eksik olan tarafını farklı alanlarda katlayarak başarı sağladığını düşünüyorum.
Keza sizinde el becerisi,sosyal zeka yönünüz yüksekmiş.
Mesela el becerim asla yoktur. Güzel resim çizemem asla,el sanatlarım zayıftır.
Hızlı düşünürüm ama bazen pratiğe dökerken tökezlerim, elim ayağıma dolaşır.
çoklu zeka doğruymuş😁
Tam "Deniz neredeyse orası güneydir." diyecektim ki konumun Ankara olduğunu okudum. :KK43:
bak bunu da bilmiyordum😁
Bu ben 🫣
Çok zorlanıyorum maalesef. El kadar şehirde yaşıyorum 15 yıldır, hala kaybolma potansiyelim yüksek. Kendimi övmek gibi olmasın ama zeki de bir insanım. Öğrenme kabiliyetim yüksek, çok okurum çok araştırırım ama yol öğrenemiyorum.
Bende yukarı aşağı kavramı da yok. Ne hikmetse herkesin yukarı tarafta dediği yer benim için hep aşağı oluyor😂 Eşim önce yol tarif ederdi ordan aşağı doğru gideceksin vs diye, ben hep tersi istikamette gitmiş olurdum🤣🤣 Artık yol tarifinde yukarı aşağı kavramlarını tamamen devre dışı bıraktık çünkü benimki asla çoğunlukla uyuşmuyor.
Sanırım konuda bazı şeyler önerilmiş, vaktim olunca tek tek hepsini okuyacağım.
ne kadar çokmuşuz konuyu açınca fark ettim. yakınlarımız bize sinir olurken aslında ne kadar gerildiğimizi bilmemeleri🥹 güzel öneriler geldi. ben de dikkate alıcam
yaaa
İzmir'de bu yüzden tümden iptal oluyorum ben

mesela denizin önüne geliyoruz bir noktada ben denizi karşıma alıp izmirli arkdaşlara
şimdi buradan devam edince sahil boyu, aydına mı varıyoruz balıkesire mi diye soruyorum :KK70:

harita bilgim çok iyidir bu arada ilçe ilçe köy köy bilirim türkiyenin büyük kısmını

ama onun da yön duygusuyla alakası yok, haritada göstermek başka maps açıp yol bulmak başka şey.

ben de solağım
ama evet sağ elimi de kulanıyorum yemeği sağ da yerim sol da -çünkü zamanında yobaz kuzen sağolsun sağa alıştırmıştı.

ben sayısalcıyım
ama sözelde ilk 20 içindeydim sayısalda ilk 100.
hafızam dilim sözel iletişimim iyidir. aslında sözelim sayısalımdan iyidir
fakat sözelcileri de çok mıymıymıy bulurum sözel bir bölüm okusam bunalımdan ölürdüm herhalde. bir de hani, sayısalcılar sözeli zaten yapar. sözelciler sayısalı yapamaz. en azından ülkedeki sayısal-sözel ayrımına göre durum bu (yoksa coğrafya filan çoğu ülkede sayısal kabul ediliyor aslında)

analitik zekam da iyidir
fakat işte bende 3 boyutlu algılama yok
yön duygusu yok
mesela sayısalda en okuyamayacağım bölüm mimarlık filan olurdu bitiremezdim herhalde. sizin zihinsel fotograf dediğiniz şey yok bende de. benim ailemde de herkes müthiştir bu konuda bir ben varım ayrıkotu.

sağ sol sorunum yok yalnız bedene göre konum algımda değil kuzey güney olarak yön algımda sıkıntı var.
ben de sözeli çok iyi bir sayısalcıyım. kalemim de iyidir hitabetim de. başka bir mesajda daha yazdım konuyu açtıktan sonra fark ettim ki yön duygusunun zayıf olmasından şikayetçi insanların çoğu belli alanlarda çok iyiler. cidden merak ediyorum bunun sebebini

Bir tık kötüsü de navigasyondan anlamayan ben hahaha 🤣🤣

Amaaaaa yaşanılan herhangi bir olayı konuşulan birşeyi en ince ayrıntısına kadar hatırlarım boş şeylerle dolu beynim 🤪
Navigasyonu asla anlamıyorum 😂😂
Ama dediğiniz gibi boş bilgiler deyince beynim inanılmaz çalışır. Geçenlerde bir tarih hatırlamaya çalışırken 10 sene önce kayınvalidemi hastanede ziyarete giderken giydiğim kıyafetten, o kıyafeti aldığım mağazadan ve o mağazanın bulunduğu şehre gittiğim yıl diyerek aranılan zamana ulaşmıştım herkes şok olmuştu 😂😂 İnsan 10 sene önce ne giydiğini hatırlar mı, ama hatırlıyorum bazen değişik kodlar oluşuyor beynimde. Arka sokaktaki markete giden yol kapalıysa yolu bulamıyorum ama🤣🤣🤣

Navigasyonu asla anlamıyorum 😂😂
Ama dediğiniz gibi boş bilgiler deyince beynim inanılmaz çalışır. Geçenlerde bir tarih hatırlamaya çalışırken 10 sene önce kayınvalidemi hastanede ziyarete giderken giydiğim kıyafetten, o kıyafeti aldığım mağazadan ve o mağazanın bulunduğu şehre gittiğim yıl diyerek aranılan zamana ulaşmıştım herkes şok olmuştu 😂😂 İnsan 10 sene önce ne giydiğini hatırlar mı, ama hatırlıyorum bazen değişik kodlar oluşuyor beynimde. Arka sokaktaki markete giden yol kapalıysa yolu bulamıyorum ama🤣🤣🤣
Bizim mahallede binbir çeşit cinsi bir market var, ben de her gidişte bulamıyorum 🤣 en iyi ihtimalle arka sokağını bulup oradan önüne dolaşıyorum. Ara sokakta, dikkat çekici hiçbir şey yok etrafında

Bizim mahallede binbir çeşit cinsi bir market var, ben de her gidişte bulamıyorum 🤣 en iyi ihtimalle arka sokağını bulup oradan önüne dolaşıyorum. Ara sokakta, dikkat çekici hiçbir şey yok etrafında
Geçenlerde oğlumla marketi bahane edip dışarı çıktık, biraz da yürümüş olalım diye düşünüp arka sokaktan gittik , güya ufak bir u çekip markete varmış olacağız. Nasıl becerdiysem bilmediğim bir sokağa girdim ama hala bizim mahalledeyiz fazla uzaklaşamayıxz😂 öyle bir yürüdük ki yarım saat falan sürdü, markete gidemediğimiz yetmezmiş gibi kendimizi birden evin önünde bulduk😂😂 çocuk yoruldu artık onu eve bırakıp ben markete bildiğim yoldan tekrar yürüdüm😂😂😂

Açık dünya olan oyunları ve oradaki haritalarda dolaşmak yer yön hafızası güçlendiriyor bence. Ben çok oynarım.😃
Ben 1 defa gittiğim ülkeye 1 sene sonra 2. Defa gidişimde harita kullanmadan gideceğim yere gidebiliyorum mesela aynı kullandığım yoldan.
Ahahahaha ben 1 ay sonra gitsem yine kaybolurum birde aynı yoldan bence bu yetenek ve şanslisiniz herkeste işlemiyor işte bu yöntemler kesinlikle kişiye göre degisiyor

Ben bir yeri öğrenmek istiyorsam bile isteye kaybolurum şu sokak güzelmiş bi yürüyeyim derim ordan oraya atlaya atlaya kaybolurum bu sayede de öğrenirim neyin nerde olduğunu. Bende işe yarayan yöntem bu.

bazı insan yarasa gibi oluyor, ilk defa gideceği yeri bile şu tarafa doğru olmalı bu sokak şunu kesmeli filan diye buluyor. ama bence bu kişisel bir özellik, sonradan edinmek mümkün değil. ama tekrar tekrar gittiğiniz yerleri bulamamak yön duygusuna değil hafızaya ve dikkate bağlı, özellikle de şehir içinde. başka bir arkadaş da yazmış; geçtiğiniz yollarda bim, garip isimli market, tuhaf bir heykel, güzel bir ev görüp bunları zihninize yerleştirin. bim'i geçince sola dönüyorum, çirkin apartmandan sağa, bilmem ne tabelasını görünce karşıya filan gibi...

eklemek istedim; benim de yön duygum yoktur ilkokulda kuzeyi güneyi filan asla bulamadım mesela. ama çevreye ve tabelalara sokak isimlerine karşı çok dikkatli olduğum için yurtdışında bile yolumu bulur hatta eşime rehberlik ederim. haritada da sokak cadde isimlerinden yolumu bulurum ama haritanın neresi kuzey de o bende yok

eklemek istedim; benim de yön duygum yoktur ilkokulda kuzeyi güneyi filan asla bulamadım mesela. ama çevreye ve tabelalara sokak isimlerine karşı çok dikkatli olduğum için yurtdışında bile yolumu bulur hatta eşime rehberlik ederim. haritada da sokak cadde isimlerinden yolumu bulurum ama haritanın neresi kuzey de o bende yok
bu öneri çok gelmiş. dikkate alıcam teşekkür ederim🙏

Ben de konu sahibi gibiyim ama çok iyi bulmaca çözerim yani iddialıyımdır. İyi ezber yaparım, kelimeleri anıları unutmam çok da hızlı kavrar ve hızlı da okurum ama bu öyle değil gerçekten. Yön kavramı, görsel hafıza tamamen ayrı bir durum. Mesela bir arkadaşla konuşuyorum arkamı döneyim bana sorsunlar üstündeki ne renkti diye yok yok.
İlk defa karşılaşıyorum böyle bir durumla ,bu çok farklı bir durum inşallah çözüm bulunur . Yok mu bu duruma çare

Valla zor. Oğlumla her ay gittiğim avm için navigasyon açıyorum. 10 senedir aynı iş yerine araba, metro, otobüs,dolmuşla gittim. Ne zaman bir ara sokağa girmek zorunda kalsam dakikalarca aynı yola dönemiyorum. 10 senedir çalıştığım ve 5 senedir oturduğum semtte bir yere gitmem gerektiğinde her defasında yola birinin tarifiyle destek alarak çıkıyorum. Kendimi böyle anlarda aptal gibi hissediyorum ama aptal değilim bunu biliyorum. Dediğim gibi kabullendim artık. Eşimin kabullenmesi biraz zaman aldı ama o da alıştı.
benim eşim hala kabullenmedi🙄
Aaa evet aynıyız.
Ben de mimikleri bile hatırlıyorum yazacaktım da tezatlık oluşur diye yazmadım.
Mesela hislerimi de net hatırlarım.bundan 5 yıl önce çocukların katıldığı bir etkinliğe gittim.orada bir kadınla sohbet etmeye çalıştım. Beni sallamadi pek.5 yıl sonra resim kursuna yazıldım orada öğretmenim oldu. Kadını hemen tanıdım.hani uyarıcı dikkat çekici bir şey olmalı.
her uyarıcı etkiyi hatırlıyor muyum bilemedim
Bence bi dahiliyeye gidip vitaminlerinize baktırın öncelikle 🥰 daha sonra hafızanızı kuvvetlendirecek şeyler yiyin mesela . Bol bol bulmaca çözün 😊
tabi ki baktırdım değerlerime dipçik gibiyim🧿😁 et oburum
bulmaca epeydir çözmüyorum ama çözdüğüm dönemde de farklı değildim🤷‍♀️
Uyarıcı etkiler de işe yaramıyor bende. Gerçekten üst üste belli bir süre görmem lazım. Mesela yakın zamanda bir hastam beni tehdit etti. Hatta akşam çıkışta görürsün başına gelecekleri son anlarının tadını çıkar tarzı bir laf etti. Adam gittikten sonra kendimi korumak adına yüzünü hatırlamaya çalışıyorum olmuyor. Uyarıcı etki işe yarasa bu uyaranın gayet etkili olması lazımdı.
evet bu da çok ileri düzey
Ay beni anlatıyorsunuz sanki.

İki üç saat sohbet ettiğim bir kişiye on on beş gün sonra ben sizi nerden tanıyorum demiştim, eşim bile ürkmüştü artık.
Kaç kere kayboldum haddi hesabı yok çok trajikomik anılarım var kaybolmakla ilgili.
Ehliyet alırken hocama sürekli nerden dönüyordum diye soruyodum artık adam bırdan elli kere geçtik nasıl hatırlamıyosun demişti düşünün. Ben de bir ben varım sanıyodum. Çok zor gerçekten.
ben de milli eğitim müdürünün odasında ondan bir şey rica ettim beni bi yere yönlendirdi sonra odadan çıkmış koridorda adama bana söylediği odanın yerini sordum. a önce ben yönlendirdim ya hocam sizi oraya dedi🤦‍♀️ adam hakkımda ne düşündü tahmin etmek zor değil🫣
Ben de konu sahibi gibiyim ama çok iyi bulmaca çözerim yani iddialıyımdır. İyi ezber yaparım, kelimeleri anıları unutmam çok da hızlı kavrar ve hızlı da okurum ama bu öyle değil gerçekten. Yön kavramı, görsel hafıza tamamen ayrı bir durum. Mesela bir arkadaşla konuşuyorum arkamı döneyim bana sorsunlar üstündeki ne renkti diye yok yok.
ah yaşamayana cidden anlamak zor geliyor. kafam duruyor sanki o anlarda
Bu konuda bir arkadaşıma dert yanmıştım. İşte hatırlayamıyorum falan diye. Elleriyle yüzünü kapatıp gözlüğüm ne renk bana söyler misin dedi. Ben sen gözlük mü takıyorsun diye şaşırmıştım. Aradan 20 sene geçmiş. Hala o gün neler yaptık, yüz ifadesi vs her şeyi hatırlarım. Ama gözlüğü görmüyorum bile.
benim de böyle anılarım çok. inşallah çocuklarım bu konuda bana benzemez
Üniversite döneminde biriyle tanıştım. Çocuk bu 3.tanışmamız dedi😄 Ben açıklama yapmaya hazırlanırken biliyorum geçen defa anlatmıştın deyince hatırladım kim olduğunu.
ben 10 gün aynı eğitimde olduğum kişiyi sonra başka şehirde karşılaşınca tanımadım. tanıyamadığımı da söyleyemedim. eğitimde gece gündüz birlikte oluyoruz çünkü
İlk defa karşılaşıyorum böyle bir durumla ,bu çok farklı bir durum inşallah çözüm bulunur . Yok mu bu duruma çare
olsa ilk sıraya girerdim valla çare için

Merhaba Canım Kadınlar
Benim derdim büyük bu konuda çünkü beynimi sarsıp yerine sokmak istiyorum resetlensin diye. yemin ederim bıktım artık.
ya benin yön hafızam yok evet yok.
zayıf falan değil dümdüz yok. ne yaya olarak ne sürücü olarak. yön hafızam sıfır.
Düşünün Ankara’da doğdum büyüdüm Ankara’da kayboluyorum hala.
şu an küçük bir şehirde yaşıyorum burda da yolları ezberleyemiyorum. ya avuç içi kadar yer.
Vallahi artık gerizekalı olduğumu düşünmeye başlıcam
bazen özellikle arabada artık oturup ağlayasım geliyor
mesela bugün yol çalışması vardı. navigasyon da düzgün göstermedi rotayı. ya yüz milyon kez gidip geldiğim yerde navigasyon gümleyip, yolda da çalışma olunca mal gibi kaldım ortada. Allahtan arabaları takip ettim en azından sağa gideceğimi akıl edip
ama aşırı sinirim bozuldu. dokunsalar ağlarım o derece😟
eşim de sürekli bu konuda eleştiriyor beni. haklı da
ama napıcamı gerçekten bilmiyorum
ne yapmalıyım
nasıl gelişir yön hafızam
bana egzersizdir ne bileyim yöntemdir önerebilecek olanların önerilerine talibim🙏
Lütfen bir el atın cidden artık çıldırıcam
beynimden şüphe ediyorum artık🤦‍♀️
şimdiden çok teşekkür ederim zahmet edip yazacaklara❤️
Ya ben bununla ilgili bir yazı okumuştum.
Benim eşimde böyle yüz kere gittiği yere farklı bir sokaktan girerse bulamıyor. O yazıyı bulursam atayım. Açıklaması vardı diye hatırlıyorum

Ya ben bununla ilgili bir yazı okumuştum.
Benim eşimde böyle yüz kere gittiği yere farklı bir sokaktan girerse bulamıyor. O yazıyı bulursam atayım. Açıklaması vardı diye hatırlıyorum
ay süper olur. teşekkür ederim 🙏

Back
X