Yre ans

yesilim

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Kasım 2006
8.868
19
158
Antalya
YÖRE ANISI
O yörenin de her yer gibi kendine has sözcükleri vardı..Babamla o mis portakal kokulu yerde, ikinci günümdü..Görevli erzak getirmiş,bana sesleniyor..“Abem.. endenleri,ayınoyunları hindi aldım ora kodum”...Erzakları görünce anlıyorum da Ali ağabeyin ne dediğini anlamıyorum..Sadece hindiyi biliyorum...Teşekkürle yolluyorum onu..
Erzakları yerleştiriyorum,hindiye bakmağa gidiyorum..Yok....Kaçtımı diye aşağı yukarı bahçeyi arıyorum yok..Acaba uçmasın diye ayacıklarını mı bağladı,girişteki boş sandığa mı koydu... yok..
Babamı telefonla arıyorum “Hindi yollamışsın ama kaçtı mı ne..“Yok kızım hindi mindi yollamadım az sonra yemeğe geliyorum konuşuruz “diyor.
Geliyor,anlatıyorum “Ali ağabey bir şeyler dedi hindiyi oraya koydum gibilerden” Babam katılıyor gülmekten. “Endenleri,ayınoyunları hindi ora kodum..”demek “aldıklarımı şimdi oraya koydum”..demekmiş.. (Şimdi olmuş hindi)..Çok hoşuma gitmişti.Babam arkadaşlarına anlatmış lâf sarmış tüm yöreyi,hindi lâfı ve kahkahaları..

Hadi çimmeye gidiyoruz diye geldi yeni arkadaşlarım..Öyle baktım ki yüzlerine..Elleri ile yüzme işareti yaptılar...İçeri mayo giyme bahanesi ile kelimeyi yazdım ve karşılığını..
Limanda oturuyoruz.,turistler gelmiş bir otobüs...Aşırı açık saçık giyinmişler.Hele oralar için epey açık...Arkadaş dirseği ile dürtüyor..“Valla bakalak kaldım,ne bu böyle” diyor..“Şaşkınlıkla baktım kaldım” anlamındaymış.Neticede konuşamadım ama anlıyordum artık o hoş sözleri...
Ali abem benim.Pepsi kolaya daima “Tepsi cola” derdi.Çok uğraştım,düzeltsin diye olmadı... Bir gün bana bozuldu..“Pırak(bırak)abem pırak.Kırk yıllık Tepsiyi gavurca yaptınız Pepsi” dedi.Kulakları çınlasın.
Gittiğim her değişik yöre konuşmaları ilgimi çekmiştir..Can kulağı ile dinler notlar alırım
Var mı bildiğiniz değişik yöre sözcükleriniz..Paylaşalım mı ..

Yeşilimin anılarından duygularıa.s.

sevgili yeşilim,ben şu ana kadar fazla bir yerde bulunmadım açıkcası,ama ilk Alanyaya geldiğimde değişik sözcükleri dikkatimi çekmişti..Ayrıca konuşurlarken kelimeleride uzatıyorlar...mesela napan seeeeeeeeeeen(napıyorsun sen)fazla biryerde bulunmadığım için çok fazla şey bilmiyorum yöreler hakkında...ama arkadaşlarım paylaşımlarını büyük bir zevkle okuyacağim...teşekkürler.

cok güzeldi yesilim yazdiklarin..bende kahraman marasa gitmisdim.amcamin kizi dogum yapmisdi.14 yasinda felandim.babamin ailesi orda oldugu icin devamli giderdik.onlar konusdukca ben anneme bakar gülerdim.annemde kaslarini catar sus isareti yapardi.ayip derdi.bir arkadasi gelmisdi ziyaretine amca kizinin.nasil oldun nurgül dedi..bitiiii dedi.sende hasdaymissin sen nasil oldun dedi..oda bitii bitii dedi....ben tabi pikkkliyarakdan odadan bi ciktim...yaaaa aklima geldi yine gülesim geldi.daha aklima geldikce yazarim yesilim.(Bu arada bitiii demek biraz demekmis)SEVGIYLE:::

Nixe Alanyaninda Kendine öz şivesi Vardir Henüz Karşilaşmamişsin
Ceyhanli Bitii Ha.....teşekkürler Canim Ben çok Seviyorum Yöre şivelerini.

yağmurcuğum hoş geldin (ne örüyon ablacım..)Yine gelmiş yorumunu katmışsın .teşekkürler canım.

hindimi gördün yazıyı.. olsun gördün ya..:):)
yıllardır güleriz biz fuşya..sağol canım.

Yeşilim benim kavanoz hikayesine benziyor anlattıkların.Benim annem denzilide dogup büyümesine ragmen aslen Konyalıdır.Ve ben 8-9 yaşlarındayken köye gezmeye gitmiştik.Bizi baga gezmeye götürdüler annemin halası bana tugba şurdan seyirtde gavenezi kap gel dedi.Ben bagın içinde dört dönüyorum kavanoza benzer birşey yok geldim yok dedim evde unutmuşsunuz.Hala şöyle bir döndü ahana orda 4çizi var görmeyonmu dedi.Bakıyorum bakıyorum yok megerse domatese gavenez diyorlarmış bende kavonoz anlıyorum.Hala bir araya gelindiginde dalga gecerler. Kördür bu azıcık 4çizi domatesi bulamadı diye.
Ayrıca onların kullanıp bana yabancı gelen birkaç kelimeside şunlar
ustul:bildiniz dış kapının önü
sokak:evin içinde ilk giriş şimdiki adı hol
köşk:balkon
evin:mutfak
eşik:kapı
çelebi:kayın(gelin eşinin tüm erkek kardeşlerine o şekilde hitap eder)
abla:yenge demezler hiç ben küçükken o yüzden herkesi kardeş zannerdim.

Canım aklıma gelenler bunlar inşaallah topicine ufacık bir faydam olmuştur.

DSNTR..Teşekkürler canım.Hem not aldım hem güldüm.Çok ama çok hoş yöre sözcüklerimiz var.Keyifle dinliyorum her zaman.

yeşilim paylaşımını çoktan gördüm ama şiveler dilim dönmüyor. aklımdada tutamıyorum,

Trabzon'a, Rize'ye, Sivas'a, Balıkesir'e Mersin'e gittim
o kadar duymuşumdur biri aklında kalsın nerde?

Of'ta bikaç kelime örenmiştim,

muncur= dudak
gargaris= çığlık (yanlış hatırlamıyorsam)
pulim= canım
bide nasiiiiiiii işte nasıl

bugünde Sarıyer'de Garipçe isminde bir köye gittim
birde çeşme başı buldum teyzem çamaşır yıkıyordu
bende meyvleri yıkıycaktım benle öylede güzel konuştu
senin paylaşımın aklıma geldi
anlamadım ki dedi bişeyler ama,
yani demek istedini anladım güzel yıka kumlu falan diyordu ama güzel şivesiyle.
ben yine aklımda tutamadım,

ama benim annemin bazı şiveleri vardır
bayada gülerler
inaktar der anahtara
bide
mermel der vernele

bu kişisel midir yöreselmidir bilemiycem :Roflol::Roflol:

öpçükler...

Camdankalbim..Benim anneanneminde kendine has sözcükleri vardı..
Kahveye kayfe..Talebeye okullu derdi..Coğrafyaya cografya
Yer etmiş asla vazgeçmezdi değiştirmek için uğraşmazdı.Onlara yakışırdı o sözcükler.Annenede yakışmıştır mutlaka.

ben aslen maraşlıyım mesela orada

ne yapıyosun=ne iş görüyon
baba anne=ebe
abi=ağa
ne kadar=nadar

derler

:Roflol:çok güzeldi yeşilim,her yörenin doğal hali kendi dili güzel,benimde böyle şeyler çok dikkatimi çeker ve hepsini izlerim

Canım bana da bir anımı hatırlattın..Güneydoğu Anadolunun bir ilinden,eski oturduğum dairenin yanına kiracı olarak gelmişlerdi.Kapıyı çaldı ve bana kulbe ne tarafta diye sordu..Sitemiz yeni yapılmıştı ve kimsenin telefonu yoktu.Site girişinde üç adet kontörlü telefon kulübesi vardı..Bir güzel tarif ettim.Bana niye oraya gideyim,evde olmaz mı,diye sordu.Ben de evlere telefon bağlanmadı,hem soruyorsun ya kendin işte,tarif ettim,kolayca bulursun,dedim.
Yarım saat sonra,tekrar kapımı çaldı.
-Yav,ben orda edemedim..herkeş görür..hem de çok dar,sen bana yönü tarif et,ben evde yapayım dedi.
Şaşırdım tabii..
-Darsa dar,ne yapalım bunların standardı böyle,sen kapısını kapat,konuş..kimse seni rahatsız etmez..hem görsünler ayıp mı canım..dedim..
Başını eğip,gitti..Ben de içimden,saflığına güldüm..Evde telefon yok,inatla evde yapayım diyordu..
Nihayet üçüncü kez kapımı çaldı...sonunda derdini anladım.Anladım ama gülmekten de öldüm..
Kulbe dediği şey,kıble idi..Namaz kılacaktı ve bana kıblenin yerini soruyordu.
Sonra bu komşuma yine bir gün,bezelye pişirip,bana verdiği tabağı iade etmek için kapısını çaldım..Ertesi günü,bana o pişirdiğim şeyin ne olduğunu sordu.Ben de bezelye dedim.O gün pazarın altını üstüne getirip,böyle tane tane yeşil şey satan tezgah aramış..Bulamamış tabii..Ben de o gün pazara gitmiştim ve aldığım bezelyeleri gösterdim.Çok şaşırdı..
Böyle kabukların içinde miydi bu,ben de kuru fasülye gibi tanelenmiş satılıyor diye hep tezgahlarda ondan aradım,demişti...
Emeğine,duygularına sağlık yeşilim..Ne güzel anlatmışsın yine..

Tuliana sende beni güldürdün çok hoş anı bunlar..Bak aklıma ne getirdin.
Buraya yerleştiğim yıllarda kuru börülce arıyordum yok diyorlar..Bir gün pazarda buldum.."Börülce verirmisin" dedim.yok dedi.işte amca orada var ya deyince "onun adı karnı kara" dedi ..Ama öyle bir dediki ne biçim ev hanımı gibilerden..Meğer heryerde varmışta ben adını bilmediğimden yok diyorlarmış.:):)

Teyzemin kızıyla,İzmir Gümüldürde,pazar geziyorduk.Abla,derim ben ona..Ablam,hiç deniz börülcesi pişirmediğini söyledi.Pazarcı kadına yanaşıp,bu nasıl pişiriliyor diye sordu..Pazarcı kadın,aynı senin dediğin gibi,ablama öyle bir baktı ki..
-Sen nerelisin,diye sordu..
-İzmirliyim dedi ablam..
-Git hadi ordan..izmirliymiş..İzmirli olcen de deniz börülcesini pişirmeyi pazarcı teyzenden öğrencen,biyo....Yazık seni yetiştiren anaya,yazık...diye azarlamıştı..

İzmir yöre şivesi ile ay kırıldım gülmekten.Sen çok yaşa.Bilmemek çok ayıpmış çok.:):):)

yeşilim çok komikti anlattıkların antalya yöresine ait şive olmalı bende antalyada evliyim ilk eşimin annesiyle konuştuğumda bende senin bahsettiğin kelimeleri duymuştum çok garip gelmişti ve anlayamamıştım ayrıca kayınvalidem ilk tanıştığımda iş kesiyormu demişti (üzüyormu anlamında) ben aval aval aptal bir gülümsemeyle bakmış cevap verememiştim.neörüyon, deediyon abam (burdur lular) ,gelive galii,gidive galii(kütahyalılar) kullanır bizde balıkesirde beyaa kelimesini çok kullanırız eşimede bu kelime garip gelmişti

Sağol Netya çok hoştu gerçekten aynı yazdığın gibi."İş kesmek" Bayılırım o lâfa
"Ene geliven gari":):)Teşekkürler..

Dimağ gelivedi gari ne bilem..Ben de sana teşekkür ederim.Beni hiç yalnız bırakmıyorsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…