Yumurta donasyonu

• Konu Sahibi Konu Sahibi ttk
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

ttk

Guru
Kayıtlı Üye
10 Kasım 2011
333
13
318
K.K.T.C.
Bu çok kişisel, çok garip bir konu. Kendi başıma karar veremedim. Bir yanım yap diyor bir yanım yapma.

Ben yurt dışında okumakta olan bir öğrenciyim. Burada yumurta donasyonu yapmak yasal. Bu donasyon sonucunda da oldukça yüklü miktarda iki bin euro kadar para veriyorlar. Donasyon yapabilmek için bir sağlık testinden geçmek gerekiyor, sonra bir süre günde bir kere iğne olunuyor ve en son yumurtaları topluyorlar. Toplanan yumurtalar bir tüp bebek merkezinin bankasına gidiyor. Buradan bebeği olmayan insanlar vericiyle eşleşirse vericinin yumurtaları kullanılarak tüp bebek yapılıyor.

Bir yandan yumurtalarımdan hiç tanımayacağım, hiç bilmediğim bir çocuğumun olacağı düşüncesi çok garip geliyor, ileride evleneceğim insan bu olaydan haberdar olursa ne düşünür bilmiyorum ya da ona söylemem gerekir mi acaba? Bir yandan da bu paraya buradaki masraflarım için ihtiyacım var, yurt dışında okumak ucuz bir şey değil. Br yandan çalışıyorum çok şükür aç açıkta değilim ancak Bira fazladan para da beni rahatlatacak. Üstelik bebeği olmayan bir çiftin aile olmasına yardımcı olacak olmak bana çok da kötü bir şey gibi gelmiyor.

Kısacası kafam çok karışık. Siz olsanız ne yapardınız?

yumurtalarınızı kimin kullandığını, yumurtalarınızın can vereceği çocukların kimler olacağını bilecek misiniz?
eğer bilmeyecekseniz, bu yöntemle oluşan çocuk/çocuklarla, ileride sizin kendi doğurduğunuz çocuk/çocuklar biyolojik olarak kardeş olmuş olacak mı? (bu soruları gerçekten konuyu bilmediğim için sordum)

Ben yapmam yapana saygı duyarım
Ama sizinki ticari boyutlu sanırım bi kere yaparsan sürekli devamı gelicektir.

Çocukların kimler olduğunu kesinlikle bilmeyeceğim, yumurtalarımı alacak aile de benim kim olduğumu kesinlikle bilmeyecek kayıtlara yalnızca saç rengi göz rengi bot uzunluğu gibi özellikler yazılıyor, adım bile yazılmayacak. Bu konuyla ilgili ben de emin değilim, anneden alınan yumurta hücresinin çekirdeği sağlıklı yumurta hücresine yerleştirilip babanın spermiyle döllendikten sonra yerleştiriliyor olabilir. Ya da direk babanın spermiyle döllenip anneye yerleştiriliyor da olabilir. İkinci seçenekte bu çocuklar birbirleriyle ya da benim ilerideki çocuklarımla biyolojik olarak kardeş olurlar ancak arada akrabalık ilişkisi bulunmadığından yasal ya da sosyal olarak kardeş olmazlar.

Hepsinin biyolojik annesi konu sahibi olucaktir,tamamen bebek ona ait olucak,donoru kullananda tasiyici anne olup doguracak.

Nasıl arada akrabalık ililkisi olmuyormuş hanımefendi.
Basbaya anneleri siz oluyosunuz

Nasıl arada akrabalık ililkisi olmuyormuş hanımefendi.
Basbaya anneleri siz oluyosunuz

İkinci durumda elbetteki biyolojik bir bağ var ancak yasal olarak akrabalığın şartları sağlanmadığından yasal anlamda bir akrabalık yok demek istedim.

Hepsinin biyolojik annesi konu sahibi olucaktir,tamamen bebek ona ait olucak,donoru kullananda tasiyici anne olup doguracak.

bence burada yasal ya da sosyal boyutu değil de biyolojik kardeş olmaları çok daha önemli
ya ilerde sizin doğurduğunuz çocukla birbirlerine aşık olup da evlenmeye kalkarlarsa? filmlerde gördüğüm için böyle yazmıyorum, böyle bir risk gerçekten var olduğu için yazıyorum

ayrıca o çocuğu dünyaya getiren anne babayı da bilemeyeceksiniz, ileride birgün kavga ederler, boşanırlar, ikisinden biri kötü kalplidir, söyler çocuğa sen benim çocuğum değilsin falan, sonra çocuğun yaşayacağı travma....

ben olsam böyle birşey yapmak istemezdim, hele ki sağlık problemi yok, aç değilim açıkta değilim...hiç düşünmezdim...

ayrıca henüz annelik duygusuyla tanışmamışsınız
o duyguyla tanıştığınızda verdiğiniz yumurta için bile çok üzülebilirsiniz...tabi herkesin düşüncesi, hisleri farklıdır.

Boyle bisiyi yapmak nerden akliniza geldi?

Bazı Avrupa ülkelerinde yumurta donasyonundan dolayı ve bazı Latin Amerika ülkelerinde evlilik dışı ilişkilerden doğan çocuk sayısı fazlalığından dolayı, evlenmeden önce Dna testi zorunluluğu olduğunu okumuştum bi haberde..
Sizin durum zor, çünkü bizim kültürümüzde annelik çok önemli bir durum..
Siz teoride anne olmasanızda, verdiğiniz bir hücre, olacak, yani olaya duygusal bakmam, soğuk kanlıyım, merak etmem, kafam karışmaz, düşünmem bunları diyorsanız, elbette yapabilirsiniz..
Ama burada bu konuyu açmakla ciddi kafa karışıklığı yaşarsınız

Simdi cocugu olmayan ciftlere Yardimci olacak bir yandan da maddi acidan rahatlayacaginiz icin cazip masum geliyor olabilir bu fikir ancak ilerde anne oldugunuzda ya da olamadiginizda yumurta donasyonu yapmis olmanizdan pisman olmayasiniz? Bir de o cocuklardan birinin ilerde sizin cocugunuzla evlenip bebek sahibi olmasi riski var ki bu durum hem etik hem de genetik acidan sorunlu. Karar vermesi zor bir durum.

sorulara toptan yanıt vereyim istedim, bu mesele açıkçası benim aklıma gelmedi, mesele geldi beni buldu. bir arkadaşım böyle bir şey yaptığını belki benim de uygun bir aday olabileceğimi söyledi. ileride çocuklarımın onlarla evlenme olasılığı dünya üzerinde bunca insan varken gerçekten çok düşük bir ihtimal gibi geliyor, tutalım ki evlendiler, bu evlilik gerçekten bir kardeş evliliği mi olur? ben bu konuda da tam net değilim açıkçası. bence kardeş olmak aynı evde beraberce büyümek, ya da çocukluktan itibaren bir şeyler paylaşmak demek, sadece biyolojik bağ iki kişiyi kardeş yapmaz. ben kuzenlerimle neredeyse aynı evin içinde büyüdüm, ikisi de kardeşim gibi onlarla evlenmek aklımın ucundan bile geçmez ancak hiç bir sıkıntı hissetmeden kuzeniyle evlenen pek çok insan var. evlenmeleri durumunda en fazla sakat çocukları olma ihtimali artar.

gerçekten kafa karıştırıcı bir konu. ben etik nedenlerle değil ama duygusal nedenerle yaptırmama yönüne daha yakınım, sadece maddi çıkar ve yardımcı olma meselesi sanırım gerçekten konuyu sevimli hale getiriyor.

Konu sahibi birakti gitti heralde:)

Siz olsanız ne yapardınız kısmına cevap yazıyorum,doğru yada yanlış yani tamamen içimden geçeni...ben olsam böyle birşey yapmazdım,yani yumurtalarınızı satıyorsunuz aslında,son cümlenizde bebeği olmayan bir çifte yardımcı oluyorsun aslında demişsiniz orada şöyle bir durdum takıldım ama herhalde yine de vermezdim.Yani ne bileyim o yumurtadan bir çocuk bir insan dünya gelecek,ileriki hayatınızda hiç merak etmeyecekmisiniz kimdir neyin nesidir diye,spermler tanımadığınız birisinden olacak ve doğal olarak o kişiyle sizin çocuğunuz olacak ama taşıyan siz olmayacaksınız sadece.Ama işte çocuk özlemi çeken bir aile için güzel birşey olacak kısmı kafamı bulandırdı,gelecek yorumları merakla bekliyorum ama ben yine de yapmazdım böyle birşeyi,hele ki para için asla!

Insanlar kan Kemik iligi organ bagislarini yaparken olay tamamen gonulluluge dayaniyor yumurtada neden is ticarete donuyor? Bu acidan dusunurseniz rahatsiz edici gelmez mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…