• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yumurta donasyonu

• Konu Sahibi Konu Sahibi ttk
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
çocuk isteyip olmayan insanlara inanın çok üzülüyorum ancak onlar için başka çözümler de var;evlat edinmek gibi.neticede biyolojik olarak taşıyan anneden olmayacak,sizin olacak o çocuk..onun yerine evlat edinseler daha mantıklı.
ayrıca çok da ihtiyaç olmayan bir para için çok saçma geldi bana..
yani işin ucunda ne yardım ne para tatmin edici değil.bu yüzden senin olması gereken çcukların,seçmediğin bir babadan olması ve bilmediğin bir yaşamı olması çok saçma bana göre.

Ben mi eski kafaliyim bilemedim ya bur nevi çocuğunu satmak değil mi?
Çocuksuz bir aileye yardimci olmak fikri karşılık beklemediginizde ancak olurdu. ..
Basbayagi annesiniz ve para karşılığı satıyor olacaksınız bu durumda. .Siz dünyaya böyle gelmiş bir bebek olmak ister miydiniz acaba?
Eşinizin bilmesi ne olacak Allah bilecek!

Bu çok kişisel, çok garip bir konu. Kendi başıma karar veremedim. Bir yanım yap diyor bir yanım yapma.

Ben yurt dışında okumakta olan bir öğrenciyim. Burada yumurta donasyonu yapmak yasal. Bu donasyon sonucunda da oldukça yüklü miktarda iki bin euro kadar para veriyorlar. Donasyon yapabilmek için bir sağlık testinden geçmek gerekiyor, sonra bir süre günde bir kere iğne olunuyor ve en son yumurtaları topluyorlar. Toplanan yumurtalar bir tüp bebek merkezinin bankasına gidiyor. Buradan bebeği olmayan insanlar vericiyle eşleşirse vericinin yumurtaları kullanılarak tüp bebek yapılıyor.

Bir yandan yumurtalarımdan hiç tanımayacağım, hiç bilmediğim bir çocuğumun olacağı düşüncesi çok garip geliyor, ileride evleneceğim insan bu olaydan haberdar olursa ne düşünür bilmiyorum ya da ona söylemem gerekir mi acaba? Bir yandan da bu paraya buradaki masraflarım için ihtiyacım var, yurt dışında okumak ucuz bir şey değil. Br yandan çalışıyorum çok şükür aç açıkta değilim ancak Bira fazladan para da beni rahatlatacak. Üstelik bebeği olmayan bir çiftin aile olmasına yardımcı olacak olmak bana çok da kötü bir şey gibi gelmiyor.

Kısacası kafam çok karışık. Siz olsanız ne yapardınız?

ben de verirdim
işin dini yönünü bilmiyorum ilgilenmiyorum da.
ama nasıl organ, kan bağışı yapılabiliyorsa bu da yapılabilir.
onu çok sevecek bir ailede doğacağı da yüksek olasılıkta
sonuçta zorluklarla sahip olacaklar o bebeğe.

Yumurtayı veren mi, 9 ay karnında taşıyan mı anne? 3. şık ise başkası büyütüyorsa eğer, doğuran mı büyüten mi? Mevzu aslında çok derin. Ben anne olmayı çok isteyen bir akrabama/arkadaşıma, son çareleri bu ise, bu yolla yardımcı olmak isterdim mesela...

Dinen haram.Eğer müslümanım diyorsanız Allahın sınırlarını aşmayın.az bir para için ebedi hayatınızı yakmak hiçte akıl işi değil.
diğer boyutlarına gelince zaten yazılan yazılmıs.

bu mesele tıb etiğine aykırı değil, herhangi birine ya da bana sağlık açısından zarar vermiyor, benim için etik nedenler bunlar. dediğim gibi yaptırmama yönüne daha yakınım bunun nedeni de duygusal nedenler, hiç bilmediğim bir yerde, hiç bilmediğim bir çocuğumun olması düşüncesi acaba zamanla bende yaralar açar, beni üzer mi? bir başka konu ileride evleneceğim kişi bu durumu nasıl karşılar? ona bu durumdan bahsetmeli miyim?
şu anda değil ama ilerde bir gün çocuğunuz olursa,geriye dönüp bunları hatırlarsınız..nasıl bir insan acaba,nasıl bir ailede yaşıyor,nerde yaşıyor gibi sorular kemirebilir sizi.

ben de verirdim
işin dini yönünü bilmiyorum ilgilenmiyorum da.
ama nasıl organ, kan bağışı yapılabiliyorsa bu da yapılabilir.
onu çok sevecek bir ailede doğacağı da yüksek olasılıkta
sonuçta zorluklarla sahip olacaklar o bebeğe.
ama o bağış hayat kurtarıyor,bununla ilgisi yok ki..evlat edinmekten farkı ne bu işin? yine kendi kanında olmayan bir çocuk oluyor neticede..

ben çocuk sahibi olamayan çiftlerin bu şekilde doğal olmayan yöntemleri tercih etmesini de doğru bulmuyorum.
normal tüp bebek tamam ama bu şekilde, bir başkasından gelecek bir yumurta ile olması doğru değildir bence.
bu biraz takıntıya girmiyor mu, ben de çocuk doğuracağım vs demek olmuyor mu, kendini ve çevreni kandırmak olmuyor mu?
çok çocuk seviyorsan evlatlık al, daha faydalı bir iş yapmış olursun.

ayrıca bu tarz durumlarda doğacak çocuğun neyle karşılaşacağı belli değil.

geçen bir haber vardı bilemem hatırlar mısınız; anne babanın hücrelerinin birleşiminde bir sıkıntı var, oluşan hücrede mitokondri üretilemiyor. Bu durumda ilk defa denenecek bir yöntemle, çocuğun dölleme hücresine başka birinden mitokondri eklenecek. Çocuğun teoride 3 ebeveyni oluyor. İngiltere yasal izni vermiş bu operasyona.

düşünün ki bu değişim tüm hücrelerinde yaşanacak. bu çocuk gelişirken, ergenliğinde vs. bir tıbbi sorun yaşamayacağını kim garanti edebilir. anne-baba nasıl gözü kör bir şekilde bu bilinmezliğe atlayabilir.

ben artık tıbbın bu kadar gelişmesinin getirdiği bu yapay çözümleri çok anormal bulmaya başladım.
dünyanın bir yerinde bir kadının yumurtasını hiç bilmediği, bilmesi imkanı olmayan bir aileye vermesinin sonuçlarının o kadar masum olmayacağı görüşündeyim.

Bu çok kişisel, çok garip bir konu. Kendi başıma karar veremedim. Bir yanım yap diyor bir yanım yapma.

Ben yurt dışında okumakta olan bir öğrenciyim. Burada yumurta donasyonu yapmak yasal. Bu donasyon sonucunda da oldukça yüklü miktarda iki bin euro kadar para veriyorlar. Donasyon yapabilmek için bir sağlık testinden geçmek gerekiyor, sonra bir süre günde bir kere iğne olunuyor ve en son yumurtaları topluyorlar. Toplanan yumurtalar bir tüp bebek merkezinin bankasına gidiyor. Buradan bebeği olmayan insanlar vericiyle eşleşirse vericinin yumurtaları kullanılarak tüp bebek yapılıyor.

Bir yandan yumurtalarımdan hiç tanımayacağım, hiç bilmediğim bir çocuğumun olacağı düşüncesi çok garip geliyor, ileride evleneceğim insan bu olaydan haberdar olursa ne düşünür bilmiyorum ya da ona söylemem gerekir mi acaba? Bir yandan da bu paraya buradaki masraflarım için ihtiyacım var, yurt dışında okumak ucuz bir şey değil. Br yandan çalışıyorum çok şükür aç açıkta değilim ancak Bira fazladan para da beni rahatlatacak. Üstelik bebeği olmayan bir çiftin aile olmasına yardımcı olacak olmak bana çok da kötü bir şey gibi gelmiyor.

Kısacası kafam çok karışık. Siz olsanız ne yapardınız?

Biraz daha fazla paran olsun diye hiç görmeyecegin bir çocugun annesi olmak sana mantıklı geliyor mu?

Gerçekten akıl sınırlarını zorluyorsunuz bazen.

şu anda değil ama ilerde bir gün çocuğunuz olursa,geriye dönüp bunları hatırlarsınız..nasıl bir insan acaba,nasıl bir ailede yaşıyor,nerde yaşıyor gibi sorular kemirebilir sizi.

ama o bağış hayat kurtarıyor,bununla ilgisi yok ki..evlat edinmekten farkı ne bu işin? yine kendi kanında olmayan bir çocuk oluyor neticede..

bence de evlat edinmek en güzeli
ama illa doğurmak isteyen bir kadın varsa bu yola başvuruyor ki böyle merkezler kurulmuş.
benim düşüncem olabileceği yönünde.
sonuçta başka bir erkeğin spermiyle birleşip başka bir kadının rahminde büyüyecek onun sütüyle beslenecek, onların evladı olacak.

doğru bulmuorum yapmamanızı tavsiye ederim...

sorulara toptan yanıt vereyim istedim, bu mesele açıkçası benim aklıma gelmedi, mesele geldi beni buldu. bir arkadaşım böyle bir şey yaptığını belki benim de uygun bir aday olabileceğimi söyledi. ileride çocuklarımın onlarla evlenme olasılığı dünya üzerinde bunca insan varken gerçekten çok düşük bir ihtimal gibi geliyor, tutalım ki evlendiler, bu evlilik gerçekten bir kardeş evliliği mi olur? ben bu konuda da tam net değilim açıkçası. bence kardeş olmak aynı evde beraberce büyümek, ya da çocukluktan itibaren bir şeyler paylaşmak demek, sadece biyolojik bağ iki kişiyi kardeş yapmaz. ben kuzenlerimle neredeyse aynı evin içinde büyüdüm, ikisi de kardeşim gibi onlarla evlenmek aklımın ucundan bile geçmez ancak hiç bir sıkıntı hissetmeden kuzeniyle evlenen pek çok insan var. evlenmeleri durumunda en fazla sakat çocukları olma ihtimali artar.

gerçekten kafa karıştırıcı bir konu. ben etik nedenlerle değil ama duygusal nedenerle yaptırmama yönüne daha yakınım, sadece maddi çıkar ve yardımcı olma meselesi sanırım gerçekten konuyu sevimli hale getiriyor.

Kardeş olmanın sosyal anlamı konusunda haklısınız. Ama biyolojik olarak.. sizin genetiğinizi taşıyacaklar ve kardeş olacaklar. Kardeşlerin birbirini bulup evlenme ihtimali milyarda ya da milyarlarda bir belki de ama var. Bir de insanların genelde kişilik ve görüntü açısından kendilerine benzeyenlere aşık olduğunu söyleyenler var.

Düşünüyorum.. Ben risk alıp yapar mıydım? Evet yapardım. Ama para nedenli değil ya da sadece para nedenli değil : )

bence de evlat edinmek en güzeli
ama illa doğurmak isteyen bir kadın varsa bu yola başvuruyor ki böyle merkezler kurulmuş.
benim düşüncem olabileceği yönünde.
sonuçta başka bir erkeğin spermiyle birleşip başka bir kadının rahminde büyüyecek onun sütüyle beslenecek, onların evladı olacak.
zaten bu olay başlı başına bencillik diye düşünüyorum..illa böyle olmalı diye ısrar eden kadınlar diyorsunuz ya,bana göre anne olmayı çok isteyen kadın bu yola başvurmak yerine evlat edinirdi.o yüzden yumurta bağışını da çocuğu olmayan kadına yardım gibi algılamıyorum..

Ben verirdim.
Maddi ve manevi olarak gayet tatmin olurdum.
Dini acidan degerlendirmiyorum.

Kardeş olmanın sosyal anlamı konusunda haklısınız. Ama biyolojik olarak.. sizin genetiğinizi taşıyacaklar ve kardeş olacaklar. Kardeşlerin birbirini bulup evlenme ihtimali milyarda ya da milyarlarda bir belki de ama var. Bir de insanların genelde kişilik ve görüntü açısından kendilerine benzeyenlere aşık olduğunu söyleyenler var.

Düşünüyorum.. Ben risk alıp yapar mıydım? Evet yapardım. Ama para nedenli değil ya da sadece para nedenli değil : )

milyarda bir belki ama, haberlere konu olan çok olay var bu tarzda.

mesela geçen yıl, boşanmadan sonra baba kızını hiç görmeden büyüyor, sonra bunlar ayrıca tanışıp ilişkiye başlıyorlar, tabi burada sonradan ortaya çıkıyor durum, ama yine de evleniyorlar.
düşünebiliyor musunuz...

Ben yumurta donasyonunun yumurtayı alacak çiftin bir tanıdığından olması gerektiğini düşünüyorum. Yani mesela kadının kız kardeşi yada arkadaşı yada kuzeni gibi arasında bağ olan birinden yumurta alması bana daha doğru geliyor. Hem böylece doğan çocukların kardeşlikleri takip edilebilmiş olur. Hemde çocuğu olmayan bir çiftin çocuğu olmuş olur. Ama bunun içinde çok kuvvetli bir bağ gerekir. Hatta bu şekilde anne baba olmayı düşünen çiftinde evliliğinin çok sağlam olması gerekir. Bir sürü şey var emin olunması gereken. Bıçak sırtı bir konu bu. Ama benim kız kardeşimin çocuğu olmasa ve tek yol yumurta donasyonu ile hamilelik olsa ben düşünmeden veririm. Onun dışında çok riskli bir durum. Birde şu boyut var bir sürü yuva bekleyen bebek var ne diye illa doğurmak gerekir evlat edinmek çok daha güzel bir seçenek bence. Orta okul arkadaşım sıradaydı senelerdir aralığın başında kavuştu bebeğine 5 aylık çok güzel bir kız ne güzel na kadar mutlular.

Ya kolay bişey mi ki bir kadından yumurta almak? Resmen ameliyat değil mi? Ağrı sızı, iyileşme süreci olmuyor mu?

2000 Euro için o masaya yatırılır mı? Birisine hayır yapmak gibi de gelmedi bu bana. Önce onlar hayır sever olsun, bu çektikleri çocuk aşkı ise ne kadar çok bir anneye muhtaç çocuk var dünya da zaten.

Bu arada eğer dini hassasiyetleriniz varsa, hiç bir parçanızı satamazsınız diye biliyorum, ne bileyim mesela, böbreğini kardeşine verebilirsin, ama saçını peruk yapsınlar diye para ile satamazsın.

Ben yumurta donasyonunun yumurtayı alacak çiftin bir tanıdığından olması gerektiğini düşünüyorum. Yani mesela kadının kız kardeşi yada arkadaşı yada kuzeni gibi arasında bağ olan birinden yumurta alması bana daha doğru geliyor. Hem böylece doğan çocukların kardeşlikleri takip edilebilmiş olur. Hemde çocuğu olmayan bir çiftin çocuğu olmuş olur. Ama bunun içinde çok kuvvetli bir bağ gerekir. Hatta bu şekilde anne baba olmayı düşünen çiftinde evliliğinin çok sağlam olması gerekir. Bir sürü şey var emin olunması gereken. Bıçak sırtı bir konu bu. Ama benim kız kardeşimin çocuğu olmasa ve tek yol yumurta donasyonu ile hamilelik olsa ben düşünmeden veririm. Onun dışında çok riskli bir durum. Birde şu boyut var bir sürü yuva bekleyen bebek var ne diye illa doğurmak gerekir evlat edinmek çok daha güzel bir seçenek bence. Orta okul arkadaşım sıradaydı senelerdir aralığın başında kavuştu bebeğine 5 aylık çok güzel bir kız ne güzel na kadar mutlular.
Oy maşallah!! Kaç yaşında arkadaşınız? Ne kadar sene bekledi? Bir de mesela daha büyük çocuk için başvursan daha mı kısa sürüyor süreç?

Ben baska bir acidan degerlendirmek istiyorum. Ailenizde erken menapoz, belli bir yastan sonra (genc bir yas) yumurta kalitesinin dusmesi gibi hikayeler var mi?
Cunku siz bunu yaparak menapozunuzu one cekmis oluyorsunuz. Diyelim 12 yumurta toplandi, bu menapoza girmenizi 1 sene one cekmis olmak demek. 3 defa yumurta donasyonu yapsaniz 12 yumurtadan, 3 sene one cekmek demek. Ileride kendiniz cocuk sahibi olmak istediginizde bu ihtimali de dusunmelisiniz.

Back
X