İkinci durumda elbetteki biyolojik bir bağ var ancak yasal olarak akrabalığın şartları sağlanmadığından yasal anlamda bir akrabalık yok demek istedim.
Arkadaslar kardeslik konusunda biraz kafa karisikligi yasamis...Amerika
tup bebek tedavisi yasadigim icin bu konulara hic yabanci degilim.
1-Amerikada sperm veya yumurta donasyanu ile dunya gelen cocuklar yasal ve biolojik olarak KARDESTIR. yani bazi arkadaslarin dedigi gibi sen buyutmedin, ayni evde yasamadi kardes olmazlar ancak kuru bir avuntu.
2- Biyolojik ve kanunen kardes olduklari icin ileride yasanacak kargasayi onlemek icin, yumurta veya sperm donorunun kimligi aciklanmasa da bu
donorlerden dogan cocuklarin kimligi 18 yasindan sonra aciklanmak ZORUNDADIR. Yani bu cocuklar eninde sonunda hikayelerini ogrenecekler, kanunen ogrenmek zorundalar....yine de donorun kimligi verilmeye biliniyor. sadece donorun dosya numarasi " SAT1520" gibi aciklanir. Tr'de malesef bu konu cok daha riskli, bir cok kisi Kibrita tedavi goruyor, ve Turkiyede yasal bosluk oldugu icin bu cocuklar gercek hikayelerini hic bi zaman bilemey bilir.
3- Lutfen yasadiginiz ulkenin kanunlari arastirin. Ona gore cikarim yapin.
4- Yorum yapan arkadaslar lutfen sizde, cok bilgi sahibi olmadiginiz boyle ciddi konularda "bence kardese degildir deyip yanlis yonlendirmeyin... Bu konu Amerika hukukuna gecmis, toplumda ciddi hasarlar acabilecek bi konu oldugu icin, donorden dogan cocuklarin biyolojik olarak kardes kabul ediligi kanunen zaten tartismasizdir.
5- Dini boyutu herkesi ilgilendirmeye bilir, ama yarim dini bilgiyle "sevaptir gunahtir" demek en az bu konuda hic bir bilgisi olmadan kardes degillerdir demek kadar sakincali.. Birakin sevabini gunahini ilahiyatcilar tartisisin.. dini konuda bilmeden ahkam kesilmesin..
Bi de organ bagisi ile kiyaslanmis.
1-Organ bagisinda maddi bi kazanc soz konus degildir. Yani o bir BAGISTIR. Burda ise maddi bir kazanc vardi (bobrek satanlari organ bagisi kapsaminda gormuyorum)
2- Organ bagisi genelde kisi vefat ettikten sonra olur, ve bu bagis basklarinin hayatini kurtarir. Henuz anne olamamis biri olarak soyluyorum. ANNE OLMAMAK DUNYANIN SONU DEGILDIR. Cocuk sahibi olamamak kanser gibi bi hastalik degildir
3-ORgan bagisinda gelecek nesilleri/aile baglarini etkileme ihtimali olan bi sey yoktur. Bu konu ise o kadar basit bi sey degil. Bu yuzden bir cok gelismis ulkede bu zaten hukuki bir konudur.