Çok yumurta oluşması kalite anlamına gelmiyor.Sanırım sizde yumurta kalitesi problem..Bütün kan testlerinizi yaptırın.
Yumurtalık Rezervi İçin Yapılacak Testler
CC testi; adetin 3 ve 10.günleri bakılır. Bu dönemde hastaya 100 mg klomen kullanılır. Ve bu günlerde FSH oranına bakılır. Eğer 10 dan yüksekse rezerv kötü demektir. İnhibin B seviyesi FSH hormonunu baskılayıcı özelliktedir. İleri yaşla birlikte bu seviye azalır FSH artar. Eğer 45 den düşükse over rezervi kötü demektir. AMH hormon testi yumurtalık rezervi azalmasıyla düşüşe geçer. Adetin 10. günü progesteron düzeyi ölçümü yapılır. Testin 3 üzerinde olması rezervin olduğuna işarettir. Ultrasonda yumurta sayılması genel olarak yumurtaların durumu hakkında doğru bilgi verir.
Tüp bebek tedavileri de bu testler sonrasında bir şekil almaya başlar.
Yumurtanın kalitesi gebeliğin oluşmasında çok önemli bir kriterdir. Bu nedenle tüp bebek tedavilerinde kadının yumurta kalitesi ilk olarak değerlendirilen durumdur. Yumurta kalitesi yumurtanın görüntüsü ya da döllenebilme özelliğinin var olduğunun ifadesidir. Yumurta kalitesi kadında aydan aya değişen bir durumdur. Genetik faktörler olsun çevresel faktörler olsun etkileyici durumlardır. Günümüzde artık tüp bebek tedavisine başlamadan önce kadında tiroid bezi fonksiyonları da kontrol edilmektedir. Tiroidlerin çalışıp çalışmama durumları da gebelik oluşumu için etki etmektedir.
Yumurtalık yaşlanması yumurta sayısının azalması ile birlikte yumurtalardaki kalitenin azalmasıdır. Yumurtalık yaşlanması dışarıdan anlaşılan bir durum değildir. Ne adet düzensizliği ne de menopoz durumları yaşatır.
Yumurtalıkların durumu sadece ultrason eşliğinde bir uzman tarafından değerlendirilir. Ayrıca yapılan bazı testlerde yumurtalık yaşlanması hakkında bilgi veren değerlerdir. Yumurtalıkları yaşlanmış bir kadının tekrar eskiye döndürülmesi mümkün değildir.
- Yumurta kalitesini kesin olarak anlamanın net bir yöntemi hala yoktur.
- Yumurtalıkların görevi yaş ilerledikçe azalmaya başlar
- Kadınlar her ay adet döneminin 13.ve 17.günleri arasında şiddetli olmayan bir ağrı hissederler. Bu yumurtlama ağrısıdır.
- Yumurtlama sağlanabilmesi için ilaç tedavisi uygulanabilir.
- Yumurtlama erken menopoz durumlarında tamamen biter.