Yumurtalık rezervi nedir?

Yumurtalık rezervi nedir?

Yumurtalık_rezervi.jpg


Yumurtalık rezervi, oosit olarak bilinen yumurtaların sayısını ve kalitesini ifade eder. Düşük yumurtalık rezervi olması durumunda kadının, yaşına göre yumurtalarının sayısı ve kalitesi daha düşük olur.

Yumurtalık rezervinde bulunması gereken ortalama yumurta sayısı, kadının yaşına göre farklılık göstermektedir. Yumurtalar, kadın henüz annesinin rahmindeyken oluşur. Yani hayatınız boyunca sahip olacağınız yumurtalar ile birlikte doğarsınız. Doğduktan sonra zamanla yumurtaların sayısı azalmaya başlar.

Yaşa göre ortalama yumurta sayısının şu şekilde olduğu düşünülmektedir:

Gebeliğin 20. haftası: 6 ila 7 milyon oosit

Doğum: 1 ila 2 milyon oosit

Ergenlik: 300 bin ila 500 bin oosit

37 yaş: Yaklaşık 25 bin oosit

51 yaş: Ortalama menopoz yaşı, yaklaşık 1000 oosit

Yumurtalık rezervi, kan testleri aracılığıyla hormon testleri ölçülerek belirlendiği için kişinin sahip olduğu ortalama yumurta sayısını tahmin etmek zor olmaktadır.

Kadınlar yaşlandıkça yumurtalık rezervleri azaldığı için 40 yaşından sonra gebe kalmaya çalışan bir kadın, düşük yumurtalık rezervi nedeniyle gebe kalmakta zorluk yaşar. Bazı kadınlarda yumurtalık fonksiyonunun azalması, diğerlerinden daha erken yaşta başlamaktadır. Bu durumda erken yumurtalık yaşlanması olduğu düşünülür. Erken yumurtalık yaşlanması, her şeyden önce doğurganlığı etkiler çünkü bu durumda yumurtalar, sayı olarak daha az olduğu gibi kalite açısından da daha yetersiz olurlar. Yumurtaların miktarının azalması ile kaliteleri de azalır. Bu nedenle meydana gelebilen düşüklerin önüne geçmek ve kadının genetik olarak kendi çocuğuna sahip olabilmesi için agresif tedavi yöntemleri uygulanabilir.
 
X