Yünlü Giysiler Nasıl Temizlenir?

Nurgul

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Mayıs 2007
269
107
Yünlü giysiler, soğuk kış günlerinin kurtarıcılarındandır. Hem sıcacık tuttukları hem de oldukça şık göründükleri için sıklıkla tercih edilirler.

Tercih edildikleri oranda da hassas olan yünlü giysiler, özel bakım istemektedir. Doğru yıkar ve bakımlarını ihmal etmezseniz yünlü giysilerini uzun yıllar kullanabilirsiniz.

Yünlü giysileri sık sık yıkamanız gerekmez. Lekeli bir bölge varsa, o noktayı temizlemeniz yeterli olacaktır. Sık yıkamak yerine havalandırmanız daha doğru olacaktır.

Yıkama işlemi sırasında suyun kireçli olmamasına dikkat etmelisiniz. Makinede yıkayacaksanız, kireç önleyici tabletler kullanabilirsiniz.

Deterjan olarak da ipek ve yünlü giysiler için özel üretilenleri tercih edebilirsiniz. Normal deterjanlarda buluna çamaşır suyu esansı, yünlü giysilerinize zarar verebilir. Yıkama sırasında yünlü giysiler içi uygun olan yumuşatıcılardan kullanabilirsiniz.

Makinede yıkama sırasında hassas çamaşırlar için olan 30 derece programını seçmelisiniz. Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var. Yünlü giysilerinizi makineye atmadan önce çamaşır yıkama torbalarına koyabilirsiniz.

Tek bir noktayı temizleyecekseniz, doğal sabunları kullanmanız önerilir. Doğal sabundan lekeli bölgeye yavaşça uygulayın. Ardından soğuk suda yıkayın.

Yünlü giysileri mecbur kalmadıkça yıkamanız gerekmez. Kurutma makinelerinde kurutmamalısınız. Kurutma için güneşsiz bir odayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca yünlü giysilerinizi ilkbaharda haşerelerden korumanız gerekir.

Yünlü kıyafetlerimizin yumuşak kalması için yıkarken şunlara dikkat etmelisiniz.

Musluk suyunuz ne kadar çok kireçli ise bir o kadarda çamaşırlarınız sertleşir. Eğer evinizin suyu kireçli ise mutlaka bir kireç önleyici kullanın.

Kıyafetleri yıkarken seçeceğimiz deterjan bildiğimiz 30.60.90 derecelik Deterjanıolmamalı. 30.60.90 derecelik Deterjanın içerisinde az miktarda çamaşır suyu bulunmaktadır. Çamaşır suyu yünlü kıyafetlere büyük zarar verebilir. Onun yerine ipek ve yünlüler için sıvı deterjan kullanmanızı tavsiye ederiz. Suyun sıcaklığı 30 Derece olmalı ve makinenizin hassas/narin Programını ayarlayınız.

Daha yumuşak yünlü kıyafetler için uygun yumuşatıcı kullanınız. Yumuşatacı yün eşyaların çevresinde koruma duvarı oluşturacaktır. Bu duvar çamaşırlarınızın kirlenmesi ve elektriklenmesini önler. Elektriklenmeden dolayı tozların yapışmasını da önlemiş olacaksınız.

Bu yıkama önerimize uyarsanız yünlü kıyafetlerinizin çabuk kirlenmediğini de fark edeceksiniz.

Çamaşır makinenizde yıkadığınız yünlü kıyafetlerin sünmemesi için bir öneri:yünlü camasirinizi bir yastik kilifina koyun ve mutlaka düğmesini veya fermuarını kapatıp makinenizin içine atıp bu şekilde yıkayın. Yukarıdaki uygulamalarla yıkayınca yumuşacık, sünmemiş ve çabuk kirlenmeyen yünlü çamaşırınız olacaktır.

Kış biterken yünlü giysileri kaldırma zamanımız da yaklaşıyor.yünlü giysilerinin bakımını yapmak isteyenler için Woolmark Türkiye temsilcisi Mahmut Koçak’tan yünlü giysiler hakkında çok önemli bilgiler aldı.

Bildiğiniz gibi, Woolmark ve Woolmark Blend, yünlü karışımların kalite sembolü... Bu markalar, triko ve dokuma giysilerdeki yeni yüne esneklik, çok yönlülük ve performans ekleyen markalar… Bu nedenle de yün bakımı rehberimizi Wollmark’ın önerileriyle oluşturduk...

YÜN BAKIM REHBERİ


Yünlü giyeceklerin özellikleri

• Yün, ihtiva ettiği özellikleri ile yumuşak, ince ve ipeksidir.

• Yünün doğal streç ve esnekliği vardır. Vücut hareketlerimize uygun hareket ederek yaşayan, nefes alan bir elyaftır.

• Yünün tamamıyla kendine özgü nefes alma yeteneği, giyen kişiye yalıtım imkanı sunar. Soğuk olduğu zaman sizi ılık tutar, fakat aynı zamanda hava ısındığında sizin serin kalmanıza yardımcı olur. Yün çok ileri kimyasal olarak karmaşık bir elyaftır ki, giyen kişinin haberi bile olmadan nemi emer ve değişen sıcaklıklarda bir tampon görevi görür.

• Karmaşık iç yapısından dolayı her yün elyafı, yay şeklinde ve esnektir. Böylece yün giysiler iyi oturur ve katlanmaya, buruşmaya karşı dirençlidir.

• Yün, kendi cildimizdeki koruyucu dış katmanı oluşturan proteinden oluşmuştur ve böylece vücudumuzun kendi koruma mekanizmalarıyla tam bir uyum içerisinde çalışır. Uzun yıllar içerisinde Merinos Yünü, doğal olarak birçok elyafta bulunmayan UV koruması geliştirmiştir.

• Yünün çok yönlü özellikleri, günlük konforu stil ile birleştirebileceğiniz anlamına gelir. Yün o kadar çok yönlüdür ki, rahat ve günlük, her gün ya da özel günlerde, hangi mevsim veya münasebetle olursa olsun sizin resmi bir giysi ya da rahat günlük konforu seçmenize imkan tanır.

Yünlü giysileri elde yıkama

1. Eğer giysiniz, elde yıkama etiketi taşıyorsa, talimatları dikkatle uygulayınız. Tercihen Woolmark onaylı yumuşak bir deterjan ve en fazla 40 derece ısıda su kullanınız.

2. Dış yüzeyini korumak için, giysiyi ters yüz ediniz ve başlamadan önce toz deterjanın tamamıyla çözündüğünden emin olunuz.

3. Trikodan sıvıyı nazikçe sıkarak uzaklaştırmadan önce, 5 dakika ıslatmak kirin sökülmesine yardımcı olacaktır.

4. Hiçbir zaman giysiyi ovalamayınız.

5.
Önce ılık suda, sonra soğuk suda çalkalayınız veya istenirse yumuşatıcı kullanınız.

6. Trikoyu yıkarken aşırı suyu atmak için ya çok az devirde bir tamburlu kurutma yapın ya da temiz havlular arasında yuvarlayarak sarınız. Yünlü giysilerinizi asla sıkmayın! Giysi henüz nemliyken giysinizin orjinal şeklini verin...

Yünlü giysilerin günlük bakımı

Yün giysileri çıkardıktan sonra daima cepleri boşaltınız ve mümkünse serin ve temiz bir ortamda asınız. Asla, daracık bir alana giysileri tıka basa koymayınız. Etek/pantolon kemer kısmını, ceket omuzlarını destekleyecek askılar kullanınız. Bu, buruşmayı önleyecektir.

Yün kumaşlardan yapılan takımlar ve ayrı giysiler, kısa bir süre banyonun buharında asılı bir şekilde tutulup, sonra da bir gece asılı bırakılırsa kırışıklıklardan kurtulurlar.

Cool Wool ve Light Wool gibi hafif kumaşlar, buruşukluklardan kurtulmaları biraz daha uzun zaman alsa da aynı muameleye cevap verirler. Bu kırışıklıklar ayrıca, nemli bir bez ile ütülenerek veya 2 nokta ayarına getirilen ütü ile de ütülenerek giderilebilirler.

Şayet yün giysiniz ıslanırsa, asla bir ateş önünde veya kalorifer üzerinde veya güçlü güneş ışığına maruz burakmadan, “doğrudan ısı”dan uzakta derhal kurulayınız. Etiketinde belirtilmediği sürece tamburlu kurutma yapmayınız.

Yünlü giysilerinizi düzenli olarak kontrol edin, kir izleri ve lekeleri kontrol edin. Leke çıkarma rehberine uygun olarak işlem yapınız.

Sıklıkla fırçalayınız: İnce yün kumaşların görünümünü donuklaştıracak toz ve kiri çıkarmak için fırça kullanınız.

İyileşmesine zaman tanıyın: Aynı yün giysiyi iki gün üst üste giymekten kaçınınız. Bu, yün elyafına eski haline gelmesi için doğal bir esneklik ve bahar havası kazandıracaktır.

Yünlü giysi ve trikolarınızı evde temizlerken ve canlandırırken güvenle kullanabileceğiniz, Woolmark onaylı ürünler artık piyasada bulunuyor, bunları kullanaral bakım yapabilirsiniz.

Ütüleme - Çoğu yün ürünler bakım arasında nadiren hafifçe ütülenmeden fayda sağlarlar. Yıkamadan sonra, eğer gerekirse, herhangi bir kat ya da buruşukluğu 2 nokta sembolü ile gösterilen sıcaklık veya buhar ayarına getirilen ütü ile hafifçe ütüleyiniz. Yünü kuru şekilde ütülerken yüzeyin parlamasını önlemek için, nemli bir bez kullanınız.
 
çok fazla yünlü şeyler kullanmayı sevmiyorum, üstü pamuk gibi birşeyler oluyor diye. Fırçalamak iyi fikirmiş. Teşekkürler paylaşım için.
 
X