Yurt dışına taşınıyoruz hayatımda hızlı gelişmeler ☹️

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Biz iki ay kadar önce Almanya’ya taşındık. İlk ay biraz zor geçti, sonrasında alıştım. A1 almancam var, günlük işlerimi İngilizce’yle yürütebiliyorum. Buradaki Almanlar da çok sıcakkanlılar ve anlayışlılar. Geçen oğlanın okuluna gittik, kadın çeviri üzerinden anlaşırız sorun değil dedi. İngilizce bilen bir öğretmen vardı, yardım istemedim ama sağ olsun kendisi yardım etti. Biz de yurtdışını çocuklarımız için istedik. İnşallah güzel ve doğru olanı yapmışızdır. Türkiye’ye ne yazık ki refah seviyesi olarak çok düştü. Bence işlemleri birlikte gidecekmişsiniz gibi yapın, siz birkaç ay sonra gidersiniz. Eğer eşiniz önden gider, sonra aile birleşimi yaparsa çok uzun sürüyor diye biliyorum. Tabii ki Montenegro için aynı şeyi söyleyemem ama bence riske atmaya değmez. Biz eşimle aynı anda geldik, ama keşke birkaç ay sonra gelseymişiz. Çocuklarla sıfırdan ev dizmesi çok zor oldu.

montenegro da bizden cok farkli degil aslinda "bazı" konularda. ben genelde montenegro överdim , arkadasimin kardeşi arsa aldi sera icin oturum verdiler falan - kolay vatandaslik veren , abye girme arifesinde, havasi suyu temiz bir yer vs diye. Gecen sene öğrendim ki rüşvet olmadan bir sey yapmanin zor oldugu bir ulkeymis. siyasi olarak da bizden cok farkli degil tek adam konusunda. 32 yillik Milo Djukanoviç daha yeni kalkabildi koltuğundan, gece gündüz kutladi halki:)
bir ülkeye turist olarak gidip 3-5 gün gezmekle orada iş kurmak, sürekli oturmak, çocuk yetiştirmek aynı şey değil işte. dışarıdan bakınca türkiye de çok cici ülke. misafirperver, yemekler güzel, kültürel çeşitlilik yüksek, batıda ayrı doğuda ayrı doğası var...vatandaşı olmasak eğlenceli ülke aslında

ama balkanların iyi bir yönü varsa mesela kadın açısından güvenli. bu yönünü seviyorum ben. yemek alkol doğa olarak iyi. çoğu yerde AVMler kale içi çarşılar alayı Türk esnaf. kalifiye bir mühendis, ortanın üstü eğitimli bir kişi için çoğu şehirde düzgün iş bulunmaz bulunsa ücreti tatmin etmez ama daha düz basit işler, ortalama yerlerden mezun insanlar için eminim oradaki bi sürü Türk esnafın/küçük işletmenin çalıştıracak bi sürü de türke ihtiyacı vardır.

Karadağlılar özellikle tembelliğiyle bilinen bir halk çünkü. bizimkilerse burada 6 gün 14 saat eleman çalıştıran işverenler. benim ana fikrim bu yönde.

Türkiye'de gelecek göremediğiniz için yolsuzluk açısında ülke hasretine asla izin vermeyecek Karadağ'ı mı seçtiniz yani?
Karadağın da 1. dünya ülkesi olmadığı kesin.
ama kendi ülkende kendi ülkem neden böyle diye diye delirmektense "burası adamların memleketi ben işime gücüme bakıyım" demek mental açıdan daha kolay olabilir. muhtemelen ellerinde daha iyi bir seçenek yok. nereye gidebilirler başka, mesela?

ülke değiştirirken konfor alanınızdan çıktıgınızı da unutmayın. buradan nerlerden vazgeçeğiniz ve orada sizi neler bekliyor bunları iyice hesapladınız mı? alışmak sorun değil ama daha farklı problemler çıkabilir karşınıza. beklediğinizi bulabileceğiniz bir ülkemi karadağ onu araştırın. avrupa da büyük bir göç sorunu var pasta azaldı iş bulma vs eskisi gibi kolay olmayabilir. yeniden düzen kurmak vs ekstradan eforç artıları da var elbette bir gecede bir şeyler değişmyecek muhtemelen :)

Oncelikle neden montenegro. Karadag iste. Balkanlarda bir ulke. Turkiyeye de cok yakin. Yabancilik cekeceginiz bir yer de degil. Kucuk bir yer. Ne biliim tatil icin olabilir ama yasamak icin tercih etmezdim ben. Gidilmeyecek bir yer de degil ama boyle heyecan, tederginlik yasatacak bir adim da degil yani. Gerci ab uyesi olacak herhalde yakinda. O acidan avantajli olabilir sizin icin de belki

Bende eşimin isteği sebebiyle taşındım.başlarda baya zor, Yeni ülke keyifli her şey yeni ama insan evini rahatını arıyor. Biz deneyelim dediğimiz için evi barkı 1 sene sonra taşıdık. Ev geldikten ve devamlı eve geçtikten sonra rahatladım ben. Hızlı sosyalleşmdye çalısın, ben eşimin arkadaşları sebepli büyük bir gruba dahil olsamda ondan ayrı arkadas grubu yaptım kendime arada kızkıza çıkabilmek için. Bebeğim küçük çok, bi tık eve tıkıldık şuan ama artık baslardaki hiç bir stresi yaşamıyorum. Ben iyi derecede İngilizce konuşuyordum sonradan Almanca öğrenmeye basladım dil ğrenmek belli bir yaştan sonra zor oluyormuş eşer İngilizceniz yoksa mutlaka gitmeden su 3 ayda biraz öğrenin

ama kendi ülkende kendi ülkem neden böyle diye diye delirmektense "burası adamların memleketi ben işime gücüme bakıyım" demek mental açıdan daha kolay olabilir. muhtemelen ellerinde daha iyi bir seçenek yok. nereye gidebilirler başka, mesela?

Gittiğiniz yerde de bu sorunların sizi yıpratmayacağının garantisi yok maalesef. Sırf adı "yurtdışı" diye maalesef güzelleyeneyeceğim.

Oncelikle neden montenegro. Karadag iste. Balkanlarda bir ulke. Turkiyeye de cok yakin. Yabancilik cekeceginiz bir yer de degil. Kucuk bir yer. Ne biliim tatil icin olabilir ama yasamak icin tercih etmezdim ben. Gidilmeyecek bir yer de degil ama boyle heyecan, tederginlik yasatacak bir adim da degil yani. Gerci ab uyesi olacak herhalde yakinda. O acidan avantajli olabilir sizin icin de belki
olmaz ya sanmıyorum, AB'nin yakın tarihte alacağını onları.

bir de herkes Almanya'ya HOllanda'ya vs. göre konuşuyor. bu ülkelerde bi sürü dil kursu entegresyon kursu vs. var. o ülkeler yine de nispeten büyük (almanya zaten devasa, avrupa standartlarında) Karadağda hiç sanmıyoum yani kimsenin entegrasyon kursu açacağını. var mı ki?

kendi kendine öğrenmesi lazım.
duyarak öğrenmesi iyi değilse bir de evde bebeği var, ve ingilizcesi bile yok sanırım.... biraz zor olabilir dili öğrenmesi. ha ama etrafta bi sürü Türk var, dile gerek yok denebilir de... e o zaman kaçıp gittiğin ülke ile hemen hemen aynı profildeki bir kitleyle muhatap olacaksan sürekli, o zaman mantığı ne gitmenin onu çözemedim. Kadının entegre olmak ve dili kapmak için kendisinin ekstra çabalaması gerekir bence.

Gittiğiniz yerde de bu sorunların sizi yıpratmayacağının garantisi yok maalesef. Sırf adı "yurtdışı" diye maalesef güzelleyeneyeceğim.
tabii ki garantisi yok
ama ben kendi adıma Türkiye'de saçma sapan bir hukuksuzluk, bürokrasi sorunu vs. bir şey yaşadığımda, yurtdışında yaşadığımdan daha fazla üzülüp sinirleniyorum. niye çünkü kendi ülkem...

yoksa yaşamaz bu sorunları demiyorum.

bir ülkeye turist olarak gidip 3-5 gün gezmekle orada iş kurmak, sürekli oturmak, çocuk yetiştirmek aynı şey değil işte. dışarıdan bakınca türkiye de çok cici ülke. misafirperver, yemekler güzel, kültürel çeşitlilik yüksek, batıda ayrı doğuda ayrı doğası var...vatandaşı olmasak eğlenceli ülke aslında

ama balkanların iyi bir yönü varsa mesela kadın açısından güvenli. bu yönünü seviyorum ben. yemek alkol doğa olarak iyi. çoğu yerde AVMler kale içi çarşılar alayı Türk esnaf. kalifiye bir mühendis, ortanın üstü eğitimli bir kişi için çoğu şehirde düzgün iş bulunmaz bulunsa ücreti tatmin etmez ama daha düz basit işler, ortalama yerlerden mezun insanlar için eminim oradaki bi sürü Türk esnafın/küçük işletmenin çalıştıracak bi sürü de türke ihtiyacı vardır.

Karadağlılar özellikle tembelliğiyle bilinen bir halk çünkü. bizimkilerse burada 6 gün 14 saat eleman çalıştıran işverenler. benim ana fikrim bu yönde.

her ulkenin iyi ve kötü yanlari var ama tebdil-i mekanda ferahlik vardir, bence yerinden memnun olmayan herkes icin gitmek her zaman icin iyi bir secenek. En azindan icinde kalmaz - "acaba gitseydim hayatim nasil olurdu" demezsin. Mutsuz da olsan kendi seciminle attigin cesur adımın mutsuzu olursun ki bence bu cok kıymetli bir sey🥰
turkiyede yasamaya gelince...
cok zor ama öte yandan cok guzel. Avrupali bir arkadasim var tam 11 sene burada yasadi, erasmusa geldi, yuksek lisansini doktorasini yapti, benden cok Türkçe kitap okumustur, tam bir turk oldu, hatta oyle burali ki kisisel facebookundan paylastigi siyasi yorum yüzünden bursu bile kesildi 😅 en son buranin akademik kadrosuna torpil olmadan girmenin imkansız oldugunu anlayinca memleketine döndü birkac sene önce Her 3 ayda bir, birkac haftaligina geliyor noel tatili, zirt tatili, zort tatili diye. birkac gün önce yine geldi, bulustuk. "keske turkiye biraz daha güzel yönetilse de bizi gitmek zorunda birakmasa" dedi😂😂 bunu diyen kişinin ulkesine turkler gitmek için ne fedakarliklar yapiyorlar :)
sevgilim de ayni sekilde, geldi burada orada aldigi paranin ucte birini aliyor. "euroya gore hesaplayinca cok az olan tl kazanacağım ama sonucta tl harcayacagim" diye düşünmüş (ki 15. gelisinden falan sonra tasindi- ulkeyi de market restoran fiyatlarini da gayet iyi biliyordu). simdi de diyor ki "bu nasil ülke, tl kazaniyoruz euro harciyoruz. marketler almanyadan pahali" 😂😂 kendi memleketinde "kendimi kötü hissediyorum" desen doktor birkac haftalik raporu yazar - is yeri parani tam oder, neyin var diye bile soramazmis. gecenlerde ölüyordu birkac gun ise gidemedi maasi eksik yatti. ve daha neler neler.
ama sor "gidelim ülkene" diye, "yok" der - "Türkiye cennet. sonra doneriz" 😂😂😂
yani sahsen ben diger ulkelerin güzel bizim ülkemizin kötü olduguna inanmıyorum. Her ulkenin güzel ve kötü yanlari var, artilari eksileri var. Ben Avrupanin, Amerikanın ya da Japonyanin, Taylandin hayatının harika oldugunu düşünmüyorum. her ülke bir tarafindan kötü- bir tarafindan iyidir.
insallah konu sahini montenegroyu cok sever, ona ve ailesine iyi gelir.

her ulkenin iyi ve kötü yanlari var ama tebdil-i mekanda ferahlik vardir, bence yerinden memnun olmayan herkes icin gitmek her zaman icin iyi bir secenek. En azindan icinde kalmaz - "acaba gitseydim hayatim nasil olurdu" demezsin. Mutsuz da olsan kendi seciminle attigin cesur adımın mutsuzu olursun ki bence bu cok kıymetli bir sey🥰
turkiyede yasamaya gelince...
cok zor ama öte yandan cok guzel. Avrupali bir arkadasim var tam 11 sene burada yasadi, erasmusa geldi, yuksek lisansini doktorasini yapti, benden cok Türkçe kitap okumustur, tam bir turk oldu, hatta oyle burali ki kisisel facebookundan paylastigi siyasi yorum yüzünden bursu bile kesildi 😅 en son buranin akademik kadrosuna torpil olmadan girmenin imkansız oldugunu anlayinca memleketine döndü birkac sene önce Her 3 ayda bir, birkac haftaligina geliyor noel tatili, zirt tatili, zort tatili diye. birkac gün önce yine geldi, bulustuk. "keske turkiye biraz daha güzel yönetilse de bizi gitmek zorunda birakmasa" dedi😂😂 bunu diyen kişinin ulkesine turkler gitmek için ne fedakarliklar yapiyorlar :)
sevgilim de ayni sekilde, geldi burada orada aldigi paranin ucte birini aliyor. "euroya gore hesaplayinca cok az olan tl kazanacağım ama sonucta tl harcayacagim" diye düşünmüş (ki 15. gelisinden falan sonra tasindi- ulkeyi de market restoran fiyatlarini da gayet iyi biliyordu). simdi de diyor ki "bu nasil ülke, tl kazaniyoruz euro harciyoruz. marketler almanyadan pahali" 😂😂 kendi memleketinde "kendimi kötü hissediyorum" desen doktor birkac haftalik raporu yazar - is yeri parani tam oder, neyin var diye bile soramazmis. gecenlerde ölüyordu birkac gun ise gidemedi maasi eksik yatti. ve daha neler neler.
ama sor "gidelim ülkene" diye, "yok" der - "Türkiye cennet. sonra doneriz" 😂😂😂
yani sahsen ben diger ulkelerin güzel bizim ülkemizin kötü olduguna inanmıyorum. Her ulkenin güzel ve kötü yanlari var, artilari eksileri var. Ben Avrupanin, Amerikanın ya da Japonyanin, Taylandin hayatının harika oldugunu düşünmüyorum. her ülke bir tarafindan kötü- bir tarafindan iyidir.
insallah konu sahini montenegroyu cok sever, ona ve ailesine iyi gelir.
nişanlın erzieher sanırım değil mi?
yani 40 sene (yüksek ihtimalle) aynı işi yapacaktı başka bir kariyer planı yoksa, dolayısıyla onun kariyeri için burada çalışmanın eksisi olmaz artısı olur. orada aynı köyde 40 sene git-gel aynı şey yaşamak ömür çürüten bir şey çünkü. robota dönüyor adamlar.

ama bazı mesleklerlerde (eğer mesleğini bırakıp bambaşka bir şey yapmayacaksan ya da uzaktan vs. çalışmıyorsan) gidip 2., 3. dünya ülkesi bir yerde çalışamıyorsun. işte burada akademide poziyon bulamayan o arkadaşın gibi.
ben mesela remote ABDye çalışmıyor olsam türkiyede aç kalırım. ki yaşadığım şehrin %95'inden daha eğitimliyim.

her ülkenin iyi kötü yanı var bence de (öyle başka yere gittik oo cennet diye bişey yok).
yine de sizin türkiye seçmiş olmanız tuhaf geliyor bana işin açıkçası. çocuk düşünürseniz bu ülkede o daha da tuhaf gelecek. ha çocuk yapana kadar burada kalıp hızlı yaşayıp sonra güvenli liman planına kaçacaksanız, onu %100 anlarım.

Yurtdışına taşınacak olsam Karadaği tercih etmem. Küçücük bir ülke, Karadağlı arkadaşlarım çok pahalı olmaya başladı dediler. İs İmkanları, eğitim olanakları vsde aman aman değil.
Gerçi bana göre Almanya vsde cazip değil 😂 Amerika falan olsun, gittiğine degsin

Yurtdışına taşınacak olsam Karadaği tercih etmem. Küçücük bir ülke, Karadağlı arkadaşlarım çok pahalı olmaya başladı dediler. İs İmkanları, eğitim olanakları vsde aman aman değil.
Gerçi bana göre Almanya vsde cazip değil 😂 Amerika falan olsun, gittiğine degsin
Ben herhangi bir balkan ülkesine adım bile atmam sevmiyorum erasmus yaparken tanıştığım balkan bebeleri de bizim almancı tiplerden daha kötüydü. Boşnağım ailemden bazıları İsviçreye göç etmiş. Bizdekiler hala biosuna vs bayrak koyar köklerini bırakmaz savunur her yerde yazar eder konuyu ona getirir. Onlarda da tam tersi. Göç ettikleri ülkeyi benimsemişler. Ama yine sorunlu olarak bakılıyor. çok yaşamadım 1 sene ama 2 ay bir yerde çalışmıştım iş arkadaşlarımdan balkan kökenli olanlar lanet ettirmişti almancı türkten daha beterler. Türkiyeye tercih etmem için atom bombası atılması lazım sanırım. Gerçi fiyatlar yaşam standartı vs orda bile daha iyiymiş ama 😂 bi ünlü oyuncunun abisi türkiyede gazetecilik yaparken bırakıp gürcistana gitmiş hayat kalitem yükseldi demiş. Hazır parası olana böyle ülkeler daha iyi galiba

Montenegro çok güzel bir ülke ve cok istiyordum yaşamayı inanin güvenlik siyasi olaylardsn cok yoruldum amacımız süresiz oturum ya da vatandaslik alabilmek ileride en cok da kizimizin geleceği icin gidiyoruz
Anladim. Inşallah hersey gönlünüze gore olur.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X