yurtdışında yeni bir hayat kurmak

Sosyal hizmet uzmanıyım. Burada çok ihtiyaç olan bir meslek ama tabiki de çok iyi almanca istiyor. Almanca gerektirmeyen de bir çok meslek var teknoloji alanında tavsiye ederim.
Merhaba, ben de 33 yaşındayım ve iki yıl içinde Almanya ya göç düşünüyorum, burada iki yıllık hangi bölümü okuyup gelmem avantajıma olur, bu konuyu kendimce araştırıyorum günlerdir fakat net bir şey bulamadım, eşim de iki yıllık üniversite okuyacak bize hangi bölümleri önerirsiniz, şimdiden teşekkürler 🙏

İngilizce ve Almanca biliyorum sadece :) Ama diğer dillerin konuşulduğu ülkeleri düşünmüyorum açıkçası, çünkü kardeşimle de görüştük, dünyanın bir çok yerine gitti, arkadaşları vb de var , bana tavsiye ettiği bir kaç ülke oldu, oralarda da İngilizce ya da Almanca konuşuluyor.

Bırakın ülkeyi, gidip gidemeyeceğimiz bile belli değil :KK70: Şu an sadece araştırma yapıyorum. Yani düzen bozmaya değer mi diye. Valla bende Ankara'ya taşındım alışmak zaman alıyor :)

Ya da Katar Dubai ye 1-2 sene gidip para biriktirmek mi mesela ?

Dur konu açayım :)
Konuyu yeni okudum, öncelikle hakkınızda hayırlısı olsun.

İngilizce ve Almanca biliyorum demişsiniz, bu dilleri gerçekten biliyor musunuz? Yalan söylüyorsunuz demiyorum yanlış anlamayın, ben iş nedeniyle İngilizce ile hep haşır neşirdim, diziler filmler vb saymıyorum zaten, önceki işim yazışmaların %100 İngilizce olduğu bir kamu kurumu idi. IELTS vs yeterli puanım vardı, yüksek lisans eğitimi için geldim ve ardından çalışmaya başladım. Ama anladım ki ben dil mil bilmiyormuşum, 2 seneye yaklaşacak yeni yeni eh fena değilim diyebilirim. Çünkü yeni yeni politika, psikoloji, tarih vb konular hakkında sohbetler yapabiliyorum ki Türkçedeki gibi olmuyor tabi ki. İş hayatında da en az bu düzeyde bilmek gerekiyor, Türkiye'deki dil bilme anlayışı buraya çok uymadı benim tecrübemde. Ki bu İngilizce sadece, aşina olduğumuz dil. Almanca gibi zor bir dili biliyorsanız gerçekten tebrik ederim sizi.

Benim doğup büyüdüğüm yer benim çocukluğumda nezih diye tabir edilecek bir yerdi. Küçük, sakin bir yer. Yabancılar tek tüktü ve bir şekilde Almanların kurallarına ve yaşam düzenine ayak uydurulmuş bir şekilde yaşanıyordu. Şimdi dışarı çıkıyorum mülteci kaynıyor. Bizdeki gibi Suriye’li değil. Aklınıza gelen gelmeyen her milletten insan var. Almanca bilmiyorlar. Medeniyette uzak bir yaşam sürüyorlar. Bugün çocukları büyük bir parka götürdüm. Başımı nereye çevirsem akıl almaz şeyler gördüm. Üstelik çalışmadıkları için devlet bakıyor. Emekli olmak için ömrünü tüketen babama ve anneme geçenlerde maaşlarına komik bir miktar zam geldi. Sığınmacılar her türlü haklardan faydalanıyorlar. Devletten her türlü yardımı alıyorlar.
Enflasyon burada da var. Fiyatlar gerçekten fırlamış. Kiralar çok yüksek. Birikimim yoksa emekli aylığı ile burada çok fakir bir hayat yaşarsın.
Sağlık sistemi berbat. Doktorlar aylar sonrasına randevu veriyorlar. Bir çok ilaç vs cebinden ödüyorsun. Doktorların da ilgili ve tecrübeli olduğunu söyleyemem. Kendi ailemde bir şeyler yaşadık kötü tecrübeler edindik.
Eğitim sistemi kötü. Ortalık o kadar karışık ki Almanlar bile Almanca konuşamıyor artık.
(Bunu da işimle ilgili yaptığım bir kaç projede tecrübe ettim.)

Abarttığımı düşünenler olacaktır tabi. Ama fırsatı olan bence göç etmeyi düşünmeden önce vize alsın bir görsün. Benim anlattığım Almanya’nın güneyinde küçük bir şehir. Frankfurt, Berlin gibi büyük şehirlere bir gidin sokak sokak gezin. Anlarsınız.
Çok şaşırdım ya :(
Nereyi tavsiye edersiniz

eşim ve ben 1 eylülde almanyaya gidiyoruz. 1 ayda bunun kararını verdik.
eskiden asla gitmem burda düzenim var neden sürüneyim derdim
ama artık net bir şekilde burada mutlu değilim.
ha orada fabrikada üretim personeli olarak çalışacağız. ama sosyal haklarım kat be kat fazla olacak.
artık burada nefes alamıyorum. bir kahve içmeye çıkmak için bile düşünüyoruz. geçen akşam yanlış otobüse binip bilmediğim bir yerde indim ve eşim almaya gelene kadar ödüm patladı oturdum ağladım. hayat standartlarım gün gün azaldı ve bitti.
eskiden bir sürü hayalim vardı. artık yok. biliyorum ki hayallerim mevcut koşullarda asla gerçekleşmeyecek.
en kötü geri döneriz ama denemiş oluruz diye düşünüyorum. burada artık kaybedecek bir şeyim kalmadı

iyi derecede dilim yok. yaşım 33. maceraya hazırım :halay:
Süpersiniz ben de öyle sizin gibiyim ve gidicem

Benim doğup büyüdüğüm yer benim çocukluğumda nezih diye tabir edilecek bir yerdi. Küçük, sakin bir yer. Yabancılar tek tüktü ve bir şekilde Almanların kurallarına ve yaşam düzenine ayak uydurulmuş bir şekilde yaşanıyordu. Şimdi dışarı çıkıyorum mülteci kaynıyor. Bizdeki gibi Suriye’li değil. Aklınıza gelen gelmeyen her milletten insan var. Almanca bilmiyorlar. Medeniyette uzak bir yaşam sürüyorlar. Bugün çocukları büyük bir parka götürdüm. Başımı nereye çevirsem akıl almaz şeyler gördüm. Üstelik çalışmadıkları için devlet bakıyor. Emekli olmak için ömrünü tüketen babama ve anneme geçenlerde maaşlarına komik bir miktar zam geldi. Sığınmacılar her türlü haklardan faydalanıyorlar. Devletten her türlü yardımı alıyorlar.
Enflasyon burada da var. Fiyatlar gerçekten fırlamış. Kiralar çok yüksek. Birikimim yoksa emekli aylığı ile burada çok fakir bir hayat yaşarsın.
Sağlık sistemi berbat. Doktorlar aylar sonrasına randevu veriyorlar. Bir çok ilaç vs cebinden ödüyorsun. Doktorların da ilgili ve tecrübeli olduğunu söyleyemem. Kendi ailemde bir şeyler yaşadık kötü tecrübeler edindik.
Eğitim sistemi kötü. Ortalık o kadar karışık ki Almanlar bile Almanca konuşamıyor artık.

Abarttığımı düşünenler olacaktır tabi. Ama fırsatı olan bence göç etmeyi düşünmeden önce vize alsın bir görsün. Benim anlattığım Almanya’nın güneyinde küçük bir şehir. Frankfurt, Berlin gibi büyük şehirlere bir gidin sokak sokak gezin. Anlarsınız.
Yıllardır Fransa da yaşayan amcamgil de aynı şeyi söylüyorlar. Yakında temelli dönüş yapacaklar

Arkadaşlar, her şeyi bırakıp yurtdışına yerleşenlerden fikir almak istiyorum, neler yaşadınız değdi mi zorluklara ? Erkek arkadaşım mühendis, o iş bulursa gidelim diyoruz ama ben ne yapabilirim hiç bir fikrim yok ? Ben kamuda sözleşmeliyim gidersek muhtemelen işimden de ayrılacağım ve mesela yurtdışında doğum yapmayı tavsiye eder misiniz ? Özellikle Almanya, Hollanda, Belçika vb gibi ülkeleri merak ediyorum.
Ben Belcikada yasiyorum merak ettiklerini sorabilirsin
Turkiyede yasayan bi arkadasimin erkek arkadasi Hollandada muhendis olarak is teklifi alip geldi bu ay nisanlanicaklar yakindada evlenirler. Arkadasim ogretmen yesil pasaportu var evlenince ilk 2 yil boyunca devam edicek ogretmenlige ayni andada dil kursu dusunuyo, ki Hollandaya geldiginde cok zorluk cekmemek icin.

Ben Almanya’da doğdum büyüdüm. 12 senedir Türkiye’de yaşıyorum.
Şu an Almanya’da ailemi ziyarete geldi. Almanya eski Almanya değil. Yurtdışı düşünüyorsanız Almanya’yı tavsiye etmem. Sebeplerini gerçekten say say bitiremem.
Bi gurbetci olarak cok sasirdim
Millet akin akin yurtdisina kaciyoken siz Turkiyede 🫤
Bu arada ben Almanya’da degilim Belcikadayim belki cok gecerli sebepleriniz vardir

Hiçte abartmıyorsun bence.
Türkiyedekiler sanıyorki sadece biz açlıktan kırılıyoruz geri kalan ülkeler halay çekiyo
Ülkemde canım ülkem
Evet avrupadada eskisi gibi bir hayat yok. Hersey pahalandi. Hadi biz genciz ama mesela annemden ornek veriyorum
1200 euro maas aliyo 525 evin kredisi, elektrik 100 su 60 doktor ilac masrafi iste ev vergisi ekstra masraflar derken ay sonunu zor getiriyor.
Ama herseye ragmen kafasi rahat, yanliz yasayan birisi kimse ne kotu laf der nede kotu bakar. Korkarak cikmaz disari. Ben Turkiyeye tatile gelince sokakda kendimi hic guvende hissetmiyorum. Ulkemiz guzel hos ama Türkiye'de yasamak gercekten yurek ister (maddi acidan harici)

Yıllardır Fransa da yaşayan amcamgil de aynı şeyi söylüyorlar. Yakında temelli dönüş yapacaklar
Fransanin hic ama hic guvenilir refah bi ulke olmadigini bitek ben dusunuyorum saniyodum... Ha Fransa ha Turkiye hatta Turkiyeyi tercih ederim siz dusunun artik Fransanin nasil biyer oldugunu

Şaka mısınız acaba. Türkiye sanki çok farklı

Merhaba, ben de 33 yaşındayım ve iki yıl içinde Almanya ya göç düşünüyorum, burada iki yıllık hangi bölümü okuyup gelmem avantajıma olur, bu konuyu kendimce araştırıyorum günlerdir fakat net bir şey bulamadım, eşim de iki yıllık üniversite okuyacak bize hangi bölümleri önerirsiniz, şimdiden teşekkürler 🙏
Sağlık ile ilgili olabilir. Ya da yazılım kursları tavsiye edebilirim.

Arkadaşlar, her şeyi bırakıp yurtdışına yerleşenlerden fikir almak istiyorum, neler yaşadınız değdi mi zorluklara ? Erkek arkadaşım mühendis, o iş bulursa gidelim diyoruz ama ben ne yapabilirim hiç bir fikrim yok ? Ben kamuda sözleşmeliyim gidersek muhtemelen işimden de ayrılacağım ve mesela yurtdışında doğum yapmayı tavsiye eder misiniz ? Özellikle Almanya, Hollanda, Belçika vb gibi ülkeleri merak ediyorum.
Erkek arkadaşınız iş bulursa sizin family reunion vizesiyle çalışma izni alabilmeniz için evli olmanız gerek. Biz 2 yıl önce yaptık. Eğer orda tanıdıklarınız varsa adaptasyon daha kolay oluyor yani sosyalleşmem açısından, sıkılınca dışarı çıkıp iki çift laf edebileceğiniz biri olması açısından. Yurtdışında doğum yaptım onu da tavsiye ederim, herkes sağlık sistemine sallıyor ama ben basic olsa da kaliteli bir hizmet aldığımı düşünüyorum doğum esnasında. Detaylı sorunuz olursa yardımcı olabilirim

Evet avrupadada eskisi gibi bir hayat yok. Hersey pahalandi. Hadi biz genciz ama mesela annemden ornek veriyorum
1200 euro maas aliyo 525 evin kredisi, elektrik 100 su 60 doktor ilac masrafi iste ev vergisi ekstra masraflar derken ay sonunu zor getiriyor.
Ama herseye ragmen kafasi rahat, yanliz yasayan birisi kimse ne kotu laf der nede kotu bakar. Korkarak cikmaz disari. Ben Turkiyeye tatile gelince sokakda kendimi hic guvende hissetmiyorum. Ulkemiz guzel hos ama Türkiye'de yasamak gercekten yurek ister (maddi acidan harici)
Bütün şehirlerin ayni olduğunu düşünmüyorum. Ege bölgei şehirleri hem çok güzel hem daha sakin. Benim bulunduğum yer de öyle. İç anadoludayim biraz muhafazakar bir şehir de ama inanın kimsenin kimseye zararı yok kimse kimsenin giydiğine karışmaz laf etmez ya da dediğim gibi benim bulunduğum semt öyle

Şaka değilim. Almanya’da doğup büyümüş biri olarak merak edenlere bilgi verdim. Türkiye ile kıyaslama yapmadım. Sadece okumak yetmiyor anlamak da gerekiyor.
Tamam gözüm 😂 millete gelmeyin mesajı verirken boşuna düzeninizi bozmayın burası daha kötü deriz normalde ama bazıları anadilini unutunca anlam karmaşası yaşanabiliyor normaldir

O konuda haklısın. Avrupa'yı geç Afrika'da bile bizim erkeklerin sapıklığını bulamıyorum:D
Akşam 10 da rahat rahat dışarı çıkıyorum. Paylaço kıyafetiyle bile gezsen kimse napıo bu demez.
Türkiyenin dindar olamayıp dindar geçinmesi beni bitiriyo

Şimdi bunları yazarken televizyonda gördüm hemen yazayım dedim Suriyeli kiracı birikmiş kirayı isteyen dükkan sahibine toplanıp saldırmışlar . Demir çubuklarla dükkan sahibine saldırmışlar işte en basiti misal böyle bir şey oluyor mu Almanya'da Avrupa'da?? Yoksa mülteciler maalesef her ülkenin soruna ama Türkiye'de neredeyse ülke nüfusuna eşit işte Avrupa'da ne kadar sığınmacı var ya da ne yapabiliyorlar. Ya da misal Kanada en geniş topluluğa sahip ülke en büyük göçmen orada var ama bir olay oluyor mu hayır çok az sayılı, hiçbir şey olmuyor kurallar şartlar her şey belli çünkü. Burada ise her gün mültecilerle ilgili suriyelilerle ilgili her gün bir olay çıkıyor her gün.
Klda okuduğum en çok yanlış bilgiler içeren topik bu olmuş sanırım. Mesela kanadada asla suç otanı sayılı değil hatta gayet de yüksek, random bıçaklama vakaları dahi oluyor en uç olarak bence. Öncelikle o pembe gözlüklerimizi kırdılar. Artık dünyanın hiç bir yeri refah ve huzur içinde değil. Bu beklentiyi bırakmak lazım.

Sevgiliniz ile birlikte vize almak için evli olmanıza gerek yok. Partner olarak da aynı vizeyi alabilirsiniz. Ülke ve sevgilinizin iş vizesine göre sizin vizeniz de değişiklil gösterir o nedenle net bir şey söyleyemem.

Bundan 5 yıl önce türkiyeden bankacılar harıl harıl hollandada iş bulup gidiyorlardı. Bence bir araştırın. Zatem sözleşmeli personelsiniz. Gidip birkaç yıl yurtdışını deneyip geri bile dönseniz benzer bir iş bulabilirsiniz.

Ben hayatta fırsatların değerlwndirilip değişikliklere açık olunması gerektiğini düşünüyorum. Aynı şehirde tüm hayatıml geçirmiş olmayı hiç istemezdim. Ülke de değişyirdim kıta da. Hala da başka yerleri deneyebiliriz kafasındayım.

Geçen yaz Almanya'dayken ilk defa huzursuz hissettim. Ben başka ülkede yaşıyorum ama arkadaşımın düğünü için gitmiştim. Almanya için daha ucuz uçak bileti olduğu için genelde bileti Münih ya da Stuttgart üzerinden alırız, trenle de İsviçre'ye geçeriz. İstasyonda bilet alırken hemen arkamdaki mülteci beni korkutmuştu. Nakit bilet alınca makineye düşen bozuk paraları topluyorlarmış. Vermedim tabi duymazdan geldim ama eskiden böyle bir şey olmazdı değil olamazdı. Adam el kol hareketi yaptı. İstasyonda devamlı devriye gezen polisler falan görürdük. Yani kimse kimseye böyle şeyler yapmazdı.

Gidecekseniz büyük şehir seçmeyin, mecbur orada iş bulduysanız da süper güvenli bir şey olmaz demeyin, temkinli olun. eskidendi o. Eşimin anne babası Almanya'dan emekliler, aldıkları kuş kadar emekli maaşının 2-3 katını bir mülteci için harcıyor hükümet. Kayınpeder Türk gazetelerinden çok Almanya haberlerini takip eder. Ben de ondan biliyorum.

İsviçre daha güvenlidir ama Almanya'dan daha pahalıdır. Kira yiyecek içecek fark barizdir. Şöyle örnek vereyim sınırda Almanya tarafında aynı hamburger 1€, İsviçre tarafında 2,5 Frank. Yani arabayla kilometrelerce değil, yürüyerek geçiyorsun sınırı üstelik. Ortalama %30-40 daha pahalıdır İsviçre. O yüzden herkes trene biner Almanya'ya gider alış veriş yapar.

Vize konusuna gelince, evlendikten sonra eşiniz iş bulup çalışma izni çıkartacak, sonra da sizin için aile birleşim vizesi başvurusu yapacak. Turist olarak gideyim orada başvurayım vizeyi hallederim demeyin. Çoğu ülke bunu kabul etmiyor. İşveren zaten hemen soruyor çalışma izniniz var mı diye. Bankacıymışsınız ama orada bu işi yapabileceğinizi sanmıyorum. Şanslısınız hem İngilizce hem Almanca biliyorsunuz. Adaptasyon sorunu yaşamazsınız. Şunu söyleyeyim oralarda her iş kutsaldır. Süper manken gibi kızlar işçi tulumu giyer inşaatta çalışır, boya sıva yapar. Aynı şekilde erkekler de. Herkesin işine saygısı vardır. Mesai bitince de şıkır şıkır giyinir yemeye eğlenmeye giderler.
İsviçrede mi yaşıyorsunuz ne güzel zamaninda dedem oraya çalışmaya gitmiş tomarlarla geliyormuş keşke oradan mülk alsaymış buraya yatırım yapacağına

Back
X