Yurtdışından Türkiye'ye gelin giden arkadaşlar... Buraya...

• Konu Sahibi Konu Sahibi ÜMITSIZ_KIZ
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
bende alman vatandaşıyım ve türkiyeye gelin geldim eşim calısıyor ama ben onun üzerinden sigortadan faydalanamıyorum cok zorluk cıkartıyorlar. Benim mavi kartım var ama ailem ben bekar ken tc vatandaslıgından cıktıgı ıcın üzerinde kızlık soy ismim var haliyle onu değistirememde. Ve alman pasaportumuda soy ismimi değistirdim eşimin soz ismi ve bekarken olan soy ismim yazıyor. Bu durumu kabul etmiyor sigorta kurumu bana mavı kartında bekarlık soy ismin yazıyor kabul edemeyiz emniyetden ikametgah çikartın diyorlar veya soy ismini değistirin diyorlar. Ama emniyetde secme ve seçilme hakkı dşinda bununla herseye sahipsin ikametgaha gerek yok diyorlar. Biz türkiyede evlendik eşim tc vatandaşi ve öğretmen yani çalışiyor. Benim almanyadada şuan sigortam yok orda ki sıgorta kurumundan belge getirip burda her doktor işlemini yapabilirsin diyorlar olması lazım eşinin üzerinden senin saglik işlerin diye beni babamın üzenden aldılar almanyadada. Henüz bişey yok ama doğumu almanyada yapmak istiyorum.bana yardımcı olun lütfen eşim mahkemeye kadar giderim hakların var senin nasıl olmaz diyor.
Ne yapabilirim söyleyin bana..
Cevaplarınız icin şimdiden tskler....

merhaba arkadaslar aynı bu durumda olan arkadaslar varsa lütfen benımlede bılgı payalasabılırlermı???? Yanıalman vatandası olupta türkıyede yasayan ve dogum ıcın almanyaya gıtmek ısteyenler varmı aranızda???? Varsa sıgorta ısını nasıl yapıyorsunuz lütfen bılgılendırın benı

merhaba arkadaslar aynı bu durumda olan arkadaslar varsa lütfen benımlede bılgı payalasabılırlermı???? Yanıalman vatandası olupta türkıyede yasayan ve dogum ıcın almanyaya gıtmek ısteyenler varmı aranızda???? Varsa sıgorta ısını nasıl yapıyorsunuz lütfen bılgılendırın benı

Merhaba kizlar! Ben 3,5 yildir Türkiye´de yasiyorum ve ilk 6 ay esim üzerine sigortaliydim. Bende Alman vatandasiyim ve benimde mavi kartimda kizlik soyadim yaziyor. Tüm Sigorta islemleri vs. Mavi kart ile yapiliyor. Ise baslarken bile Mavi karttan giris yapti sirket, cünkü T.C no. gerekiyor. Sadece ikametimi bildirirken bir sorun yasadim ama onuda Kaymakama giderek hallettim!

Eger Almanya´da dogum yapmak istiyorsaniz, Almanya´da sigortali olmaniz gerek. TR´de ki eslerin sigortasi Almanya´da gecerlimi onu bilmiyorum. Gidecekseniz Almanya´da "Arbeitsamta" basvuru yapacaksiniz. Ancak onlar sigortanizi gecerli kilar. Cocuk parasi almak isitiyorsaniz orada ikamet etmeniz gerekir. Bu yasal yoldur. Bebek dogduktan sonra U1, U2...vs. muayeneleri olacaktir. Bu takip ediliyor gerekli makamlar tarafindan. Suan aklima gelenler bunlar. :3:

Canim ben avusturya vatandasiyim.
Yani bewerbung icin sadece übersetzung'u lazim karnelerimin öyle mi?
Dogrumu anladim acaba :)
Birde kac gün sürüyor bu islem onu biliyormusun?

Kizlar simdi sizden kimler almanydan Izmire evlenib tasindi ve orda yasiyor??!
Cünkü hersey olursa ve babamda razi olursa yakinda bende evlenib Izmire gelicem allah nasib ederse.
yani simdiden arkadaslik kurmak isterdim :-))

Sizin gibi düsünenlere Alman devleti cok iyi yapiyor..
Türkiyede ikamet etmesine ragmen almanyadan cocuk parasi almaya
calisiyor..
Hem türkiyede yasayacak, calisacak, ama ayni zamanda almanyadan da ayrilamiyor,
sigortasindan yararlanmak istiyor, cocuk parasi almak istiyor..
Var mi böyle birsey ya.. Illegal yollardan yok beni almanya orada yasiyor sanacak ama
türkiyede olacagim.. almanyada cocugumu doguracagim cocuk parasi alacagim.. bu ne ya.
Günah degil mi.. ????
Okudukca insanligimdan utandim.. Türkler böyle vicdansiz düsündükce ben almanlari artik
daha iyi anliyorum..
Cok yazik..

Merhaba arkadaslar. Bende Almanya'dan geldim ama gelin olarak degil. Ben gelelim 16 sene olacak.
Bende Alman vatandasiyim ve mavi kartım var. Burada evet resmi islerde zorluk yaşanıyor bu konuda. Ama sonunda hallediliyor.
Alman vatandaşlığına geçerken kütükten ayrılıyoruz biz. Orda artık bilgi degisikligi yapamıyorlar. Bu yüzden evlendikten sonra soyadi degisikligi yapamıyorlar.
Mavi kartlılar kütüğü diye birsey oluşturmaya çalışıyorlar. O zaman daha rahat olacak insallah.
Bende esim üzerinden SGK sigortalıyım ama bazen sistemde göremiyorlar.
Bir diğer sorun da aile hekimliğine otomatik atanmıyoruz. Kendim gittim kayıt yaptırdım. Bazen sistemde çıkmıyor diyor. Ama benim aile hekimi biraz uyuz ondandir.
Ben simdi hamileyim Dr islerimi özel sigortam üzerinden hallediyorum.
Bu arada ben doğumumu Türkiye'de yapacagım insallah. Almanya'da sigortam yok. Yaptırmaya da gerek duymuyorum.
Cocuğum da çift vatandaş olabiliyor. Burda da dogum yapsam bile.
Alman konsolosluğundan bir yazıyı da buraya ekliyorum.

Geburt eines Kindes eines deutschen Staatsangehörigen in der Türkei
Staatsangehörigkeit
Wenn ein Elternteil deutsch ist, erwirbt dessen Kind durch Geburt automatisch die deutsche Staatsangehörigkeit, unabhängig vom Geburtsort.
Haben beide Elternteile ausschließlich die deutsche Staatsangehörigkeit, erwirbt das Kind durch Geburt in der Türkei nicht zusätzlich die Türkische Staatsangehörigkeit. Die Türkische Staatsangehörigkeit kann nur von einer türkischen Mutter oder einem türkischen Vater abgeleitet werden.
Hat der andere Elternteil eine andere Staatsangehörigkeit zum Zeitpunkt der Geburt des Kindes, erwirbt das Kind auch diese meist automatisch bei Geburt. Die deutsch-türkischen Eltern hat das Kind automatisch beide Staatsangehörigkeiten und behält diese ein Leben lang, muss sich also nicht später für eine der beiden Staatsangehörigkeiten entscheiden.
Urkunden und Formalitäten
Das Krankenhaus, in dem das Kind geboren wird, stellt den Eltern eine Geburtsbescheinigung aus (türkisch: Doğum Raporu). Die Geburtsbescheinigung muss einem türkischen Standesamt (türkisch: Nüfus Dairesi) vorgelegt werden, woraufhin eine internationale Geburtsurkunde (türkisch: Doğum Belgesi Formül A) ausgestellt werden kann, die von den deutschen Behörden ohne Apostille und Übersetzung anerkannt wird. Haben die Eltern Ihren Wohnsitz ausschließlich in Deutschland, ist die internationale Geburtsurkunde dem deutschen zuständigen Standesamt vorzulegen.
Es wird empfohlen, zeitnah nach Geburt des Kindes einen Kinderreisepass oder Reisepass (Europapass) zu beantragen. Zur Beantragung müssen immer vorgelegt werden:
die Ausweise der sorgeberechtigten Elternteile,
eine deutsche oder internationale Geburtsurkunde (Formül A, ausgestellt vom Nüfus Dairesi) und
die Heiratsurkunde der Eltern (bei Heirat in der Türkei: Formül B, ausgestellt vom Nüfus Dairesi).
Die detailierte Aufzählung der Papiere, auch Informationen zu den Passfotos, die auch von Neugeborenen benötigt werden, finden Sie unten bei der Rubrik "Passarten".
Sind die Eltern ehemalige türkische Staatsangehörige, wird zusätzlich ein aktueller Auszug aus dem türkischen Personenstandsregister (türk. Nüfus Kağıt Örneği) beider Elternteile, die Einbürgerungsurkunden sowie gegebenenfalls der Nachweis über eine nach deutschem Recht wirksame Namenserklärung benötigt.
Bitte beachten Sie, dass stets beide Elternteile zusammen mit dem Kindzur Passbeantragung im Generalkonsulat vorsprechen. Kann ein Elternteil nicht persönlich vorsprechen, muss er dem anderen Sorgeberechtigten eine notartiell beglaubigte Vollmacht zur Beantragung eines Passes für das gemeinsame Kind ausstellen, die dem Generalkonsulat vorzulegen ist.
Wenn das Kind nicht durch Geburt türkischer Staatsangehöriger wird, muss auch für ein Kleinkind schon eine eigeneAufenthaltserlaubnis (Ikamet) bei der Ausländerpolizei beantragt werden. Die Frist dafür ist einen Monat nach der Geburt. Sie sollten daher darauf achten, die Wege zum Standesamt und zum Generalkonsulat nicht zu lange aufzuschieben, da erst danach die Aufenthaltserlaubnis beantragt werden kann.
Hat das Kind auch die türkische Staatsangehörigkeit, erhält es unmittelbar beim Standesamt einen türkischen Personalausweis (Nüfüs Cüzdanı).

Bende esim üzerinden SGK sigortalıyım ama bazen sistemde göremiyorlar.
Bir diğer sorun da aile hekimliğine otomatik atanmıyoruz. Kendim gittim kayıt yaptırdım. Bazen sistemde çıkmıyor diyor. Ama benim aile hekimi biraz uyuz ondandir.

Öncelikle bebisin Hayirli olsun! :nazar: Cok dogru ve isabetli bilgiler verdigin icin tesekkür ederim. Bende mavi kart kullananlardanim ve merak ettigim, bu aile hekimi icin yaptirdigin kayit. Ne sekilde yaptirdin kayidi?

Sizin gibi düsünenlere Alman devleti cok iyi yapiyor..
Türkiyede ikamet etmesine ragmen almanyadan cocuk parasi almaya
calisiyor..
Hem türkiyede yasayacak, calisacak, ama ayni zamanda almanyadan da ayrilamiyor,
sigortasindan yararlanmak istiyor, cocuk parasi almak istiyor..
Var mi böyle birsey ya.. Illegal yollardan yok beni almanya orada yasiyor sanacak ama
türkiyede olacagim.. almanyada cocugumu doguracagim cocuk parasi alacagim.. bu ne ya.
Günah degil mi.. ????
Okudukca insanligimdan utandim.. Türkler böyle vicdansiz düsündükce ben almanlari artik
daha iyi anliyorum..
Cok yazik..

anne veya baba alman vatandasi ise cocuk trde dogsa dahi almanyadan cocuk parasi alma hakkina sahip!
bu durumda cocuk trde dogsa dahi alman vatandasi oluyor.

bilmeden insanlari yargilamayin!

anne veya baba alman vatandasi ise cocuk trde dogsa dahi almanyadan cocuk parasi alma hakkina sahip!
bu durumda cocuk trde dogsa dahi alman vatandasi oluyor.

bilmeden insanlari yargilamayin!

Bu konu hakkinda biraz daha detayli bilgi verirmisin? Benim bildigim, cocuk parasina hak kazanmak icin, Almanyada ikamet etmek gerekiyor.

Vatandaslik olayini biliyorum ama cocuk parasi ile ilgili bilgiye sahip degilim. Tesekkür ederim!

Bu konu hakkinda biraz daha detayli bilgi verirmisin? Benim bildigim, cocuk parasina hak kazanmak icin, Almanyada ikamet etmek gerekiyor.

Vatandaslik olayini biliyorum ama cocuk parasi ile ilgili bilgiye sahip degilim. Tesekkür ederim!

yanlis hatirlamiyorsam avukatin söyledigine göre "Erziehungsgeld", yani bebek dogdugu andan 1 veya 2 yil alinan para cocuk trde dogup büyüyorsa alinamiyor. fakat bebek alman vatandasiysa ve trde yasiyorsa yine "Kindergeld" alabiliyor.

daha detayli bilgi almak isterseniz danismanliklar var.
fakat suan o avukatin ismi aklima gelmiyor, yoksa yoksa nette bakar size mesaj atardim.

Öncelikle bebisin Hayirli olsun! :nazar: Cok dogru ve isabetli bilgiler verdigin icin tesekkür ederim. Bende mavi kart kullananlardanim ve merak ettigim, bu aile hekimi icin yaptirdigin kayit. Ne sekilde yaptirdin kayidi?

Normalde her turk vatandaşı otomatik bir aile hekimine atanıyor. O hausarzt oluyor. Ama biz sistemde her yerde görülmediğimiz icin kendi bağlı bulunduğum mahallenin aile hekimliğine gittim, mesela ben eşimin bağlı oldugu aile hekimine gittim. Orda form veriyorlar formu dolduruyorsun ve mavi kartının fotokopisini veriyorsun. Sonra zaten seni kaydediyor. Hatta gecen gun aile hekiminden aradılar. Hamile oldugum bildirilmiş. Gebelik testi yaptırınca hastanelerde onlar merkeze bildiriyorlar, orası da bağlı oldugun aile hekimine bildiriyor. Sonra aile hekimliği gebelik takibi yapıyor.
Bazen aile hekimi mavi kartla ilgili uygulamayı bilmiyor. Ama yapacagı sey belli. Mavi kart fotokopinle gidersen yaparlar, orda doldurduğun form da aile hekimini değiştirmek istediğinde doldurulan form.
Dilerim işine yarar bilgiler vermisimdir.

yanlis hatirlamiyorsam avukatin söyledigine göre "Erziehungsgeld", yani bebek dogdugu andan 1 veya 2 yil alinan para cocuk trde dogup büyüyorsa alinamiyor. fakat bebek alman vatandasiysa ve trde yasiyorsa yine "Kindergeld" alabiliyor.

daha detayli bilgi almak isterseniz danismanliklar var.
fakat suan o avukatin ismi aklima gelmiyor, yoksa yoksa nette bakar size mesaj atardim.

Ben dogumu Türkiye'de yapacagım ve sanırım cocuğum da burda ikamet edecek. Ama Alman vatandaşı olacak. Bende bu konuda bilgi sahibi değilim. Aslında turkiyede yaşayıp Alman olan cocukların hakkı var mı bilen yada uygulayan varsa bilgi verse cok iyi olur.

arkadaşlar bende baküdeyim gün sayıyorum eşimin görevi bitsede türkiyemize bi dönsek diye

Bende almanyadan geldim turkiyeye evlendim.ailem almanyada.bitane oglum var.ama aileden uzakta yasamak cook zor

arkadaşlar bende baküdeyim gün sayıyorum eşimin görevi bitsede türkiyemize bi dönsek diye

Buarada merhaba lavinyaa.beni hatirladinmi.mailden gorusmustuk cocuk taytlari icin:)

kocaelim

canim denklik ve diploma ile ilgili ben sana yardimci olabilirim sorularini mesaj olarak at istersen bende almanyada doğdum büyüdüm orda okudum ausbildung yaptim ama yarida birakip türkiyeye geldim okumak icin bir senedir burdayim seve seve yardimci olurum :34:

Merhaba bana yardimci olabilirmisiniz? Sanirim siz türkiyede devam okumussunuz? Bende ayni sizin gibi mittlere reife yaptim karnemi denklestirdim ve simdi cuma günü türkiYeye gidiyorum acikdan liseyi bitiricem. Sizde eger böyle yapdiYsaniz nasil gecti zorlandinizmi diye sormak istedim

Merhaba bana yardimci olabilirmisiniz? Sanirim siz türkiyede devam okumussunuz? Bende ayni sizin gibi mittlere reife yaptim karnemi denklestirdim ve simdi cuma günü türkiYeye gidiyorum acikdan liseyi bitiricem. Sizde eger böyle yapdiYsaniz nasil gecti zorlandinizmi diye sormak istedim

evet ılk gıttığımde aöl den lıseyı bıtırdım
ama benım şanslıydım kredım yüksektı baya çok çabuk bıttı
sınavlar çalışırsan zor değıldı
derslerı kendın seçıyorsun sonuçta, bende almanca ıngılızce fransızca ağırlıklı yaptım seçımlerımı
bı tek din dersınde çok fazla zorlandım ama benım zamanımda zorunluydu onu seçmek zorundaydım şımdı nasıl bılmıyorum

Lıseyı almanyadan da açıktan bıtırebılırsın Açık öğretım ordada var.
Bıtırıp türkıyeye gıtsen ünı okumak ıçın mesela çok daha ıyı olur bence
boşuna zaman kaybetme orda.
AÖLden mezun olunca ünı sınavına gırerdın hemen.

Ayrıca meb kıtaplar felan verıyor onlar fena değıl

merhaba arkadaslar benim de bir sorum var yardimci olursaniz sevinirim..

1. Almanya´da yasiyorum, süresiz oturma iznim var... ve artik Türkiye´de yasamak istiyorum fakat Almanya´da ki haklarimi öldürmek istemiyorum... bunun icin 1 sene icerisinde 6ay Türkiye´de, 6ay Almanya´da mi kalmam gerekiyor...

2. alman vatandasi olsam hangi sürede giris cikis yapmam gerekir...
cevaplarsanaiz sevinirim :))

MRB Arkadaslar
Yurt disindan gelin giden arkadaslar burada yasadiginiz zorluklari farkliliklari paylasma amacli actim bu konuyu...
Sizin yorumlarinizi düsüncelerinizi merak ediyorum...
:enbuyukkk:

Merhaba ben arkadaşlarımdan gördüğüm kadariyla yazacağım sana. ..iki samimi arkadaşım gitti almanyadan Tr ye ama geri döndüler. Tr yaşadığın yer gibi olmuyor orda şartlar daha zor...
hele kV ye yakın oturma fikri kabus gibi yapma böyle bişey uzak dur ne kadar uzak o kadar iyi. ..herseyine karisirlar...
Tr ye sevdiğin adam için gidersin ama 1 yil sonra aşk bitince ben naptim dersin hersey için geç olur...ben kesinlikle tavsiye etmiyorum Tr de yaşama fikrini herkesin doğduğu alisdigi yer farklı.
sürekli ailene uzak olacaksın. .. bi iki saatlik yol değilki gidip gelesin. ..hem bilet almak bile sorun olacak pahali yılda bir belki göreceksin aileni. ..önemli günlerde yanlarında olamayacaksin. ...pişman olacağın bi karar verme. ..
hani herkes diyormusya yapamazsın bende diyorum aynısını gitme yapamazsın...

Merhaba ben arkadaşlarımdan gördüğüm kadariyla yazacağım sana. ..iki samimi arkadaşım gitti almanyadan Tr ye ama geri döndüler. Tr yaşadığın yer gibi olmuyor orda şartlar daha zor...
hele kV ye yakın oturma fikri kabus gibi yapma böyle bişey uzak dur ne kadar uzak o kadar iyi. ..herseyine karisirlar...
Tr ye sevdiğin adam için gidersin ama 1 yil sonra aşk bitince ben naptim dersin hersey için geç olur...ben kesinlikle tavsiye etmiyorum Tr de yaşama fikrini herkesin doğduğu alisdigi yer farklı. ..pişman olacağın bi karar verme. ..
hani herkes diyormusya yapamazsın bende diyorum aynısını gitme yapamazsın...
Konu sahibi guest olmuş siteye üye bile değil artık.:KK48:

Back
X