- 6 Mart 2012
- 17.790
- 28.554
- 798
- 49
Yapılan araştırmalara göre günlük 10.000 adım yürümek, farkedilebilir şekilde sağlığımız için iyi geliyor. Sadece yürüyüş zindelik, kilo kaybı ve daha zinde bir vücut sağlayabilir.
Yürümek neden bu kadar önemli?
Neredeyse her yerde, her zaman yürüyebilirirsiniz. Alışveriş’e giderken yürüyebilirsiniz. Arabanızı normalden biraz uzağa parkedip yürüyebilirsiniz.
Ortalama bir insan ne kadar yürür?
Ortalama bir insan günde 3-4bin adım atıyor. 1000 adım yaklaşık 10 dakika yürüyüşe bedel.
Günde kaç adım attığınızı öğrenmek için bir adımsayar satın alabilirsiniz. Dijital bir Adımsayar (yada Pedometre) yi 35 TL civarında satın alabilirsiniz. Adımsayar’ı elbisenize çantanıza, yada bileğinize takın. Alışveriş’e giderken, ev içinde, ofiste, okula giderken sürekli yanınızda bulundurun. Belki 10bin adıma ulaşıyor olabilirsiniz. Ulaşmıyorsanız bile adımsayar sizi bu konuda motive edecektir.
Günlük 10bin adım atarsam, kaç kalori harcarım?
Ortalama bir insan için bu değer 300-400 kalori arasında değişir. Vücut ağırlığı, yaş, cinsiyet, bu rakamı etkiler. Yani bu rakam kişiden kişiye değişir. Sürdürülebilir olarak kilo kaybetmek istiyorsanız, kazandığınızdan daha çok kalori harcamalısınız.
Egzersiz yapmazsam ne olur?
Eğer hareketli bir insan değilseniz, aniden ağır egzersizlere başlamayın. Yavaşça artırmaya çalışın. ilk günden 10bin adım atmak zorunda değilsiniz. Eklemlerinizde ağrı vs. hissederseniz doktora başvurmakta fayda var. Eğer eklemlerinizdeki ağrılarınız yürümenizi engelliyorsa, yüzmeyi deneyin. En azından su içinde egzersizler yapın. Suyun kaldırma kuvveti size yardımcı olacaktır. Egzersizlere devam ettikçe eklem ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz.
Nasıl giyinmeliyim?
Rahat edebileceğiniz bir spor ayakkabı giyin.
Nasıl başlamalıyım?
Adımsayar kullanarak, normal koşullarda kaç adım attığınızı ölçün. Belki 900 belki 5000 adım atıyor olabilirsiniz. Gideceğiniz yerlere yürümeye çalışın. Günlük adımlarınızı sürekli olarak artırmaya çalışın. Günlük kaç adım attığınızı bir yere not edin, motive olmanız için bu önemli birşey. Zamanla alıştıkça adımlarınızı arıtırın hedefiniz 10.000 adım olsun.
10bin adım çok fazla değilmi?
-İşyerinize otobüsle gidiyorsanız 1-2 durak erken inip yürümeye çalışın
-Çocuklarınızla okula yürümeyi deneyin.
-Varsa köpeğinizi gezdirmeye çıkarın, daha çok yürüyebilmek için fırsatlar yaratmaya çalışın.
Yürümek çok sıkıcı nasıl daha zevkli hale getirebilirim?
-Kendinize bir yürüyüş arkadaşı bulun, sohbet edersiniz.
-Bir mp3 çalar alın, yürürken sevdiğiniz müziği dinleyin.
-Yürürken doğanın, insanların, çevrenizin tadını çıkarmaya çalışın.
-Sağlığınız için çok iyi birşey yapıyorsunuz, yürüyün.
Ne kadar süre bu yürüyüşler devam etmeli?
Hayatınızın geri kalanında yürüyün. Sağlıklı olmak için düzenli egzersiz yapmalsınız.
Düzenli yaptığınızda yürümek gittikçe kolaylaşacak, belki 10bin adım az gelmeye başlayacak.
Birkaç gün ara verirsem ne yapayım?
Mümkün olduğunca ara vermemeye çalışın, tatile gidecekseniz, yürüme imkanı olacak yerler seçin. Eğer rahatsızlandığınız için yürüyemezseniz, en azından hiç yürümemek yerine, az yürümeyi tercih edin.
Sadece yürümek yeterlimi başka egzersiz yapmalımıyım?
19 ile 64 yaş arası yetişkinler günlük en az 150dk egzersiz yapmalıdır. Bu hızlı bir şekilde yürümek, koşmak, bisiklete binmek, yüzmek olabilir.Eğer günlük 10bin adıma ulaştıysanız, bunu yapmayı isteyeceksiniz. Bunun için yakınınızdaki bir spor merkezine başvurabilirisiniz. Bazıları rekabetçi sporlar severken, bazıları eğlenceli sporlar sever. örn. dans.