Zeka Sorusu

_creative_

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
25 Aralık 2012
80
10
36
Dert değil ama cevabı bulamadım merak ettim :/
soru şöyle "Bir kutuda bulunan hepsi aynı şekilde ve renkte olan 18 bilyeden, 17 tanesinin kütlesi aynı ve bir tanesinin kütlesi diğerlerinden 1 gr fazladır. Kütlesi fazla olan bilyeyi, bir kefeli (eşit kollu) terazide en az kaç defa tartarak kesin olarak bulabilirsiniz? "
Cevaplarda sadece "3 kere tartıldığında kesinlikle ağır olan bilye bulunur. " yazıyor, açıklaması yok :/

6'şarlı 3 gruba ayrılır... (diğer altılı grup eğer eşitlik varsa devreye girecektir)
6-6 iki grup tartılır...
bir taraf ağır çekerse aradığımız bilye ağır çeken 6 dan biridir...
ağır çeken 6 lı grup 3-3 tekrar tartılır.... mecburen bir taraf ağır çeker... etti mi 2 defa...
bu kez ağır çeken kefedeki 3 bilyenin ikisi bir tarafa biri diğer tarafa konur,bir tane kalanın yanına önceki tartım işlemimizde ağırlığının 17 bilyeden biri olduğuna emin olduğumuz bir bilye daha koyarız 2 li grubu tamamlamak için. şansımız varsa ve tekli kalan ağır ise, diğerinin ağırlığını zaten bildiğimizden...3 tartımda buluruz ağır olanı....

en az kaç işlem diye sorduğuna göre, en iyi ihtimalle 3 defada bulmuş oluyoruz...

bu ne arkadaş ya, gece gece ne yapıyorum ben diye sormama neden oldunuz
ne sorusu bu ales mi?

bir de 3 defada kesin sonuca ulaşmak mümkün değil ki, en az diye sormuş soruda.... en iyi ihtimalle demek istemiş yani...

sayısalcı olsam nasa beni alır mıydı acaba yahu

Bence ikiye ayrilir 9'a , 9 (Birinci tartma)

9 undan kurtulursun.

sonra 9 u ikiye ayirirsin

5e 4 (Ikinci tartma)

Esit cikmazsa 5 li grubu alirsin , cikarsa 4u alirsin

5 i de ikiye ayirirsin

3e 2 (Ucuncu tartma)

Esit cikmazsa 3 u , cikarsa 2 yi alirsin.

3 u alsan

2 ye 1 (Dorduncu tartma)

Esit cikarsa o 1 olan agirdir. Cikmazsa 2 yi tekrar tartarsin.

1 e 1 (Besinci tartma)
-----------------------------------------------------------------
Yine ikiye ayrilir 9'a , 9 (Birinci tartma)

9 undan kurtulursun.

sonra 9 u ikiye ayirirsin

5e 4 (Ikinci tartma)

Esit cikmazsa 5 li grubu alirsin , cikarsa 4u alirsin

4 u de ikiye ayirirsin

2 ye 2 (Ucuncu tartma)

Burda agir olan 2 yi alirsin

1 e 1 (Dorduncu tartma)

Agir olani bulursun.

En kotu ihtimalle 5 tartma , en iyi ihtimalle 4 tartma olabilir . Ben cevabimi bilyelerin tanesini 1gram , agir olani 2 gram alarak yaptim.

Son düzenleme:
3-3
3-3
3-3

Şeklinde 3 kez tartarak bulunabilir. :44:

bu durumda üçünden biri ağır olandır diyebilirsiniz ama sadece.... yani sanırım

1i hariç diğerlerinin ağırlığı aynı olduğu için ağır olan külfeyi bulmak daha kolay
Bir külfe ağır gelecek sonuç olarak, bu külfede ki 3ü arasından en ağır olanı bulunabilir.
2 ye 1 eşit olur böyle ya da diğer bilyeler arasından ( en fazla 3 farklı şekilde değiştirerek)
Çok iyiymişiz yalnız zeka sorularında

Son düzenleme:

bence bu doğru olan

Biraz daha dusununce buldum cevabi :)

18 bilye ikiye ayrilir.

9'a 9 tartarsin.(Birinci tartma)

Hafif olan tarafi elersin.

---> Elinde 9 bilye kalir

9 bilyeyi uce ayirirsin. 3 , 3, 3

3 e 3 tartarsin. (Ikinci tartma)

Esit degillerse agir olan 3'u alirsin.
Esitlerse oteki 3 bilye kalir elinde.

----> Elinde 3 bilye kalir.

Bunlari da 1'e 1 tartarsin. (Ucuncu tartma)

Esit degillerse agir taraftaki 1 bilye agirdir.

Esitlerse elinde kalan bilye agirdir.

----> Elinde 1 bilye kalir.

ouyy ouyy nettin sen. yazdığını anlayabilmem için bi uyuyup uyanmam lazım. uykusuz olunca anlama kıtlığı oluşuyor bende

Kesin olarak 3 tartımda bulabilirsin. Önce 3 adet 6lı gruba bölersin. 2 6lıyı tartarsın eşit çıkarlarsa dışarda bıraktığın altılı grubu, biri ağır basarsa ağır basan grubu alırsın. 3 3 tartıp 3lü yine ağır basan grubu alırsın. 3lü ağır basan grup içinde rastgele 2 tanesini tartıya koyarsın, içlerinden biri ağır basarsa o zaten ağır olandır yok eşit çıkarlarsa da dışarda bıraktığın ağır olandır.

Doğru cevap budur.
Lakin son tartımda kalan 3 topta, kefeye 1 eklemek yerine, toplardan birini dışarı almak daha mantıklı.

Yani; 1-1 tartılır. Eşit ise dışarıda bıraktığımız bilye ağır olandır. Kefelerdeki bilyelerden biriyse zaten tarttığımızda ortaya çıkar.

Son düzenleme:

Evet yazmışsın, cevap tam olarak budur :)

Bravooo

evet ya bu çok daha mantıklı..

Bu sorunun zaten iki cevabi var . Biri 9 -3- 1 seklinde, biri 6-2-1 seklinde. Lahesis'nin yazdigi baslangic olarak dogru. Ben aksam hic okumamistim onu yorgundum. Gece gece bu sorulari sormayin. Soruyorsaniz gunduz sorun:)

Istatistikte sans diye birsey yoktur. Butun olasiliklar goze alinmali.

Son düzenleme:

aynı kafadanız o zaman

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…