- 25 Aralık 2012
- 80
- 10
- 36
- Konu Sahibi _creative_
-
3-3
3-3
3-3
Şeklinde 3 kez tartarak bulunabilir. :44:
3-3
3-3
3-3
Şeklinde 3 kez tartarak bulunabilir. :44:
bu durumda üçünden biri ağır olandır diyebilirsiniz ama sadece.... yani sanırım
6'şarlı 3 gruba ayrılır... (diğer altılı grup eğer eşitlik varsa devreye girecektir)
6-6 iki grup tartılır...
bir taraf ağır çekerse aradığımız bilye ağır çeken 6 dan biridir...
ağır çeken 6 lı grup 3-3 tekrar tartılır.... mecburen bir taraf ağır çeker... etti mi 2 defa...
bu kez ağır çeken kefedeki 3 bilyenin ikisi bir tarafa biri diğer tarafa konur,bir tane kalanın yanına önceki tartım işlemimizde ağırlığının 17 bilyeden biri olduğuna emin olduğumuz bir bilye daha koyarız 2 li grubu tamamlamak için. şansımız varsa ve tekli kalan ağır ise, diğerinin ağırlığını zaten bildiğimizden...3 tartımda buluruz ağır olanı....
en az kaç işlem diye sorduğuna göre, en iyi ihtimalle 3 defada bulmuş oluyoruz...
bu ne arkadaş ya, gece gece ne yapıyorum ben diye sormama neden oldunuzne sorusu bu ales mi?
Biraz daha dusununce buldum cevabi :)
18 bilye ikiye ayrilir.
9'a 9 tartarsin.(Birinci tartma)
Hafif olan tarafi elersin.
---> Elinde 9 bilye kalir
9 bilyeyi uce ayirirsin. 3 , 3, 3
3 e 3 tartarsin. (Ikinci tartma)
Esit degillerse agir olan 3'u alirsin.
Esitlerse oteki 3 bilye kalir elinde.
----> Elinde 3 bilye kalir.
Bunlari da 1'e 1 tartarsin. (Ucuncu tartma)
Esit degillerse agir taraftaki 1 bilye agirdir.
Esitlerse elinde kalan bilye agirdir.
----> Elinde 1 bilye kalir.
6'şarlı 3 gruba ayrılır... (diğer altılı grup eğer eşitlik varsa devreye girecektir)
6-6 iki grup tartılır...
bir taraf ağır çekerse aradığımız bilye ağır çeken 6 dan biridir...
ağır çeken 6 lı grup 3-3 tekrar tartılır.... mecburen bir taraf ağır çeker... etti mi 2 defa...
bu kez ağır çeken kefedeki 3 bilyenin ikisi bir tarafa biri diğer tarafa konur,bir tane kalanın yanına önceki tartım işlemimizde ağırlığının 17 bilyeden biri olduğuna emin olduğumuz bir bilye daha koyarız 2 li grubu tamamlamak için. şansımız varsa ve tekli kalan ağır ise, diğerinin ağırlığını zaten bildiğimizden...3 tartımda buluruz ağır olanı....
en az kaç işlem diye sorduğuna göre, en iyi ihtimalle 3 defada bulmuş oluyoruz...
bu ne arkadaş ya, gece gece ne yapıyorum ben diye sormama neden oldunuzne sorusu bu ales mi?
Kesin olarak 3 tartımda bulabilirsin. Önce 3 adet 6lı gruba bölersin. 2 6lıyı tartarsın eşit çıkarlarsa dışarda bıraktığın altılı grubu, biri ağır basarsa ağır basan grubu alırsın. 3 3 tartıp 3lü yine ağır basan grubu alırsın. 3lü ağır basan grup içinde rastgele 2 tanesini tartıya koyarsın, içlerinden biri ağır basarsa o zaten ağır olandır yok eşit çıkarlarsa da dışarda bıraktığın ağır olandır.
Kesin olarak 3 tartımda bulabilirsin. Önce 3 adet 6lı gruba bölersin. 2 6lıyı tartarsın eşit çıkarlarsa dışarda bıraktığın altılı grubu, biri ağır basarsa ağır basan grubu alırsın. 3 3 tartıp 3lü yine ağır basan grubu alırsın. 3lü ağır basan grup içinde rastgele 2 tanesini tartıya koyarsın, içlerinden biri ağır basarsa o zaten ağır olandır yok eşit çıkarlarsa da dışarda bıraktığın ağır olandır.
Biraz daha dusununce buldum cevabi :)
18 bilye ikiye ayrilir.
9'a 9 tartarsin.(Birinci tartma)
Hafif olan tarafi elersin.
---> Elinde 9 bilye kalir
9 bilyeyi uce ayirirsin. 3 , 3, 3
3 e 3 tartarsin. (Ikinci tartma)
Esit degillerse agir olan 3'u alirsin.
Esitlerse oteki 3 bilye kalir elinde.
----> Elinde 3 bilye kalir.
Bunlari da 1'e 1 tartarsin. (Ucuncu tartma)
Esit degillerse agir taraftaki 1 bilye agirdir.
Esitlerse elinde kalan bilye agirdir.
----> Elinde 1 bilye kalir.
Bu sorunun zaten iki cevabi var . Biri 9 -3- 1 seklinde, biri 6-2-1 seklinde. Lahesis'nin yazdigi baslangic olarak dogru. Ben aksam hic okumamistim onu yorgundum. Gece gece bu sorulari sormayin. Soruyorsaniz gunduz sorun:)
Istatistikte sans diye birsey yoktur. Butun olasiliklar goze alinmali.
Bu sorunun baska bir cevabi daha varmis:)
Peki , elimizde 18 degil de 16 bilye olsaydi, o zaman ne yapardik. Bakalim ne ogrenmisiz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?