Zihinsel engelli kardeşi olanlar.

Kardesimde de ayni davranislar var oglum hem cok seviyor hem de cok korkuyor sizin gibi
İşte uzak duruyordum. Ailem ona ayrı sofra hazırlıyordu korktuğumuz için kardeşimle. Zor bir çocuk için, zarar vereceğini bildiğin için hep uzak durmak zorunda hissediyorsun. Buna rağmen hiç evden gitsin istemedim. Ortamı ayarlamanız gerekli aslında. Mesela tv izlenirken onu yere oturtuyorlardı bizden uzak duracak şekilde. Yemeği ayrı yiyordu anne ve babamla beraber yerdi. Birlikte yaşadıkça ortamı ona göre ayarlarsınız zaten.

Eşiniz öncede biliyorsa kabullenecektir diye düşünüyorum( tabi merhamet vicdan sahibiyse)

Zihinsel engelinden dolayı saldırganlık varsa, çocuğunuzu sakınmalısınız ama henüz şuan küçükken yanınıza almak çok zor olur bakım açısından çok zorlar.
İlerisi için yanınıza alırsınız engelli maaşıyla bi bakıcı tutarsınız gözünüzün önünde olur içiniz rahat eder.

Allah yardımcınız olsun Emin'im çok zordur...
Sagolun .Evet cok zor yasayan bilir dedikleri olay.

İşte uzak duruyordum. Ailem ona ayrı sofra hazırlıyordu korktuğumuz için kardeşimle. Zor bir çocuk için, zarar vereceğini bildiğin için hep uzak durmak zorunda hissediyorsun. Buna rağmen hiç evden gitsin istemedim. Ortamı ayarlamanız gerekli aslında. Mesela tv izlenirken onu yere oturtuyorlardı bizden uzak duracak şekilde. Yemeği ayrı yiyordu anne ve babamla beraber yerdi. Birlikte yaşadıkça ortamı ona göre ayarlarsınız zaten.
Oglum teyze bile demiyor abla diyor kardesime ama saldırganlık gösterince uzun sure yanina yaklaşamıyor

Babam dayisi zihinsel engelliydi yillarca erkek kardesi nin evin de kaldi olene kadar yengemiz bakti .
Ayni evin icin de ailenin ferdi okmustu cocuklari da evde bir dede gibi ya da kucuk cocuk gibi sevip ilgileniyorlardi.
Esiniz nasil akrsilar bu tamamen onun insani yonu ile alakali.

Babam dayisi zihinsel engelliydi yillarca erkek kardesi nin evin de kaldi olene kadar yengemiz bakti .
Ayni evin icin de ailenin ferdi okmustu cocuklari da evde bir dede gibi ya da kucuk cocuk gibi sevip ilgileniyorlardi.
Esiniz nasil akrsilar bu tamamen onun insani yonu ile alakali.[/QUOTEb
Eşim den yana suphem yok merhametli bir insan.Oglumun davranislarini etkilerse diye tereddut ediyorum daha cok kucuk

C
Okuduğunu anlamak istemeyen insanlar basmış burayı.
Ne meraklı millet hemen yargılamaya yahu:KK57:

Engelli yakınım yok, sadece Allah kolaylık versin, sabır versin ve mükafatıyla ödüllendirsin demek istedim size.
Cok tesekkur ederim sizin gibi guzel dusuneen insanlar olması ne guzel...

Benim tecrübem yok ancak olanlardan dinlediğim kadarıyla evde bakıma muhtaç bir bireyle büyüyen çocuklar ilginin sürekli o kişi üzerinde olmasından, ona öncelik verilmesinden ve bazı şeyleri yaşıtları gibi rahat yaşayamamaktan (tatil, gezme vsnin kısıtlanması, kendilerine de düşen bakım görevi ve evde kendilerine ayıracak alan ve vakit azlığından dolayı eğitimlerinin aksaması ve maddi problemlerden dolayı sıkıntılılar. Sağlam olan başının çaresine bakar anlayışı yüzünden problemleriyle başbaşa kaldıklarını ve duygularının (iyi ya da kötü) ikinci plana atıldığını düşünüyorlar.
Eğer böyle bir düşünceniz varsa, mutlaka baştan itibaren çocuklarınızın psikolog yardımı almasını ve sizin de bu işte uzman birinden ya da kurumlardan destek ve eğer veriliyorsa eğitim almanızı tavsiye ederim. Tek başına başa çıkılamayacak ve çoğumuzun ne yapacağımızı nasıl davranacağımızı bilmediğimiz bir durum.

Dert gibi dert, soru gibi soru..
Bunu bile taşlamaya gelenler var ya helal olsun. Kaynana konusu olsa hepimizin fikri olurdu nasıl da kalakaldık di mi. İşte asıl dertler bunlar olmalı.
Malesef toplumumuz boyle konularda duyarsiz olabiliyor boyle insanlar yuzunden engelli insanlar toplum icine giremiyor.

Ben sunu diyebilirim. Gercekten zor cunku hem kendi cocugunuzu surekli korumak zoruna olacaksiniz. Bir diger taraftan onunla ilgilenirken ihtiyaci daha fazla olacagi icin yeri gelip kendi cocugunuzu ihmal edeceksiniz. Bu durum cocugunuz uzerinde olumsuz etkiye sahip olacak ve sorun yasayacaksiniz. Bir cok engelli kardesi olan cocuk hep ikinci olana atildigini ve yeterli sevgi gormedigini belirtmistir. Ayrica kendi cougunuzada sorumluluk vereceginiz icin bazi durumlarda onun cocuklugunu yasamasina engel olma durumu olusacak. Kendi cocugunuz sizinle ozel durumlarda birebir vakit gecirmek isteyecek maalesef kardesinizi kimseye birakanayacaginiz icin bu asla mumkun olmayacak ve cocugunuz bunun icin teyzesini yada sizi suclayacsk. Bunlar yasanabilecek olasi seyler. Esiniz simdi merhamet gosterecek ama bir sure sonra oda sizinle yada ailecek birsey yapmak istediginde sorun teskil edebilecek. Bunlar olabilecek seyler ve genellikle engelli bireye sahip ailelerin yasadigi sorunlar. Sadece disardan bir goz olarak tesbitlerimi yazdim. Kardesinizi yaniniza alacaksaniz eger cocugunuzun yasam sekli asla degismemeli. Siz dengeyi iyi kurmalisiniz. Cocugunuzdan surekli teyzesi icin fedakarlik beklememelisiniz. Engelli bir teyzeye sahip olmak kimsenin olmadigi gibi onun secimide degil. Bunun bedelini evde o yasayacaksa psikolojisini kotu etkileyecektir. Bunlar benim siralayacagim etkileri. Allah size ve ailenize kolaylik ve sabir versin.

Engelli bir kardeşim Yok hatta hiç kardeşim Yok keşke olsaydı..
elbette bakarsınız vicdanlı bir bayansınız zaten tavrınızdan anlaşılıyor ama zor bir süreç olur arkadaşımın kardeşi engelli ordan biliyorum , onlarda çok seviyor her şekilde yanındalar ama üzülüyor insan bazen sabrının zorlandığı anlar bile oluyor bu durumda eşinizin yapması gereken hoşgörülü davranmak eğer merhametli bir eşe sahipseniz hiç sorun olmaz diye düşünüyorum , kardeşiniz size yük olmaz.

Ben sunu diyebilirim. Gercekten zor cunku hem kendi cocugunuzu surekli korumak zoruna olacaksiniz. Bir diger taraftan onunla ilgilenirken ihtiyaci daha fazla olacagi icin yeri gelip kendi cocugunuzu ihmal edeceksiniz. Bu durum cocugunuz uzerinde olumsuz etkiye sahip olacak ve sorun yasayacaksiniz. Bir cok engelli kardesi olan cocuk hep ikinci olana atildigini ve yeterli sevgi gormedigini belirtmistir. Ayrica kendi cougunuzada sorumluluk vereceginiz icin bazi durumlarda onun cocuklugunu yasamasina engel olma durumu olusacak. Kendi cocugunuz sizinle ozel durumlarda birebir vakit gecirmek isteyecek maalesef kardesinizi kimseye birakanayacaginiz icin bu asla mumkun olmayacak ve cocugunuz bunun icin teyzesini yada sizi suclayacsk. Bunlar yasanabilecek olasi seyler. Esiniz simdi merhamet gosterecek ama bir sure sonra oda sizinle yada ailecek birsey yapmak istediginde sorun teskil edebilecek. Bunlar olabilecek seyler ve genellikle engelli bireye sahip ailelerin yasadigi sorunlar. Sadece disardan bir goz olarak tesbitlerimi yazdim. Kardesinizi yaniniza alacaksaniz eger cocugunuzun yasam sekli asla degismemeli. Siz dengeyi iyi kurmalisiniz. Cocugunuzdan surekli teyzesi icin fedakarlik beklememelisiniz. Engelli bir teyzeye sahip olmak kimsenin olmadigi gibi onun secimide degil. Bunun bedelini evde o yasayacaksa psikolojisini kotu etkileyecektir. Bunlar benim siralayacagim etkileri. Allah size ve ailenize kolaylik ve sabir versin.
Amin sagolun. Arada ki dengeyi kuramamaktan gerçekten cok korkuyorum birini tamamlarken digerini eksik birakmaktan cok korkuyorum

Zihin engelliler ogretmenligi okuyorum.siz abla olarak zaten bekarken ayni evde yaşadığınız icin ozel gereksinimli bireylerin ailelerinin, yasadığı problemleri tecrube etmissinizdir.tek farki suan bir bebeginiz var ve bakimi ile yukumlusunuz her anlamda.kardesinizin yetersizligi %90 oldugunu solemissiniz yanlis hatirlamiyosam, özbakim becerilerinde bağımsız olarak yerine getirebiliyormu?problem davranislari var mi? Gibi sorular turetilebilir bunlar dogrultusunda yasiyacaginiz problemler sekil alır.yaptiginiz seyi ozel egitim ogretmeni olarka gönülden tebrik ediyorum.okadar fazla ilgisiz ailelerle karşılaşıyoruz ki.evet bir cok sorunla karsilacaksiniz ozelikle sordugum ozbakim ve problem davranislar kismina evet cevabini veriyosaniz ama dogru adimlarla dogru egitim yontemleri ile ustesinden gelebilirsiniz.Gercekten tebrik ederim kardesinize olan ilgi alakaniz icin.Eger problem yasarsaniz, sormak istediginiz seyler olursa yardimci olmak isterim elimden geldiğince

Engelli bir kardeşim var.. benden 7 yaş küçük.. yürüyemiyor, serebral palsi, diyabet, epilepsi türlü türlü hastalığı olan.. Küçüklüğüm ailemin onu hastanelerde gezdirmesiyle, psikolojik olarak bu durumu atlatabilmeleriyle, türlü türlü sorunlarla geçti.. Belki küçüklüğümde zordu benim açımdan, üstelik ailem de bu durumu atlatmakta ve milletin laflarına ah vahlarına katlanmakta o kadar zorlanıyordu ki kendi kendimize büyüdük ablamla..

Zamanla hepimiz duruma o denli adapte olduk ki o bizim hayatımızı şekillendirdi.. herşeyi ona göre planlr hesaplar olduk. Onun yüzündeki bir gülümseme, onun mutlu olacağı bir şeyi yapma o kadar büyük bir hediye ki.. Allahın verdiklerine ve vermediklerine binlerce şükür ediyorum hep. Belki sağlıklı olsa, şimdiki ben olamazdım.

Ablamında benimde çok güzel mesleklerimiz var, hep çok başarılıydık, kız kardeşim de öyle zira.. hiç bir psikolojik sorunumuz da olmadı.. hayat toz prmbe değil ki.. hele de inanan imtihanda olan biri için.. kardeşimr bakmam gerekirse seve seve yıllarımı verdiğim işimi bırakırım.. eşim de bunu kabullenerek evlendi zaten..

Çok uzattım ama sizi çok iyi anlıyorum. Ancak yaşayan bilir.. ne zaman kardeşimle aynı yıl doğumlu erkek hastam olsa içime bir sızı yerleşir.. rabbim kolaylaştırsın zorlaştırmasın inşallah yar ve yardımcınız olsun.

anne babaniz kac yasinda? belki uzun yillar bu soeumlulugu almaniz gerekmeyecek ve bebeginizi biraz büyütme şansiniz olacak. zaten 7 8 yasinda ki cocuk kendini daha rahat korumayi becerir. bence acele etmeyin. su yolunu bulur.

Engelli bir kardeşim var.. benden 7 yaş küçük.. yürüyemiyor, serebral palsi, diyabet, epilepsi türlü türlü hastalığı olan.. Küçüklüğüm ailemin onu hastanelerde gezdirmesiyle, psikolojik olarak bu durumu atlatabilmeleriyle, türlü türlü sorunlarla geçti.. Belki küçüklüğümde zordu benim açımdan, üstelik ailem de bu durumu atlatmakta ve milletin laflarına ah vahlarına katlanmakta o kadar zorlanıyordu ki kendi kendimize büyüdük ablamla..

Zamanla hepimiz duruma o denli adapte olduk ki o bizim hayatımızı şekillendirdi.. herşeyi ona göre planlr hesaplar olduk. Onun yüzündeki bir gülümseme, onun mutlu olacağı bir şeyi yapma o kadar büyük bir hediye ki.. Allahın verdiklerine ve vermediklerine binlerce şükür ediyorum hep. Belki sağlıklı olsa, şimdiki ben olamazdım.

Ablamında benimde çok güzel mesleklerimiz var, hep çok başarılıydık, kız kardeşim de öyle zira.. hiç bir psikolojik sorunumuz da olmadı.. hayat toz prmbe değil ki.. hele de inanan imtihanda olan biri için.. kardeşimr bakmam gerekirse seve seve yıllarımı verdiğim işimi bırakırım.. eşim de bunu kabullenerek evlendi zaten..

Çok uzattım ama sizi çok iyi anlıyorum. Ancak yaşayan bilir.. ne zaman kardeşimle aynı yıl doğumlu erkek hastam olsa içime bir sızı yerleşir.. rabbim kolaylaştırsın zorlaştırmasın inşallah yar ve yardımcınız olsun.
Amin cok sagolun rabbim herkese yardim etsin

Back
X