Yeni yıl dileğiniz daha sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak ise işe yılbaşı gecesi mönünüzü dikkatli bir şekilde hazırlayarak başlayabilirsiniz.

İnanması zor gelse de yeni yıl sofranız hem iştah açıcı hem de sağlıklı olabilir. İşte diyetisyen Müge Arslan’dan yılbaşı menünüzü hazırlarken işinize yarayacak tüyolar…

Yılbaşı sofralarında şarküteri ürünlerini mümkün oldukça az tüketiniz. Bu besinlerin içeriğindeki doymuş yağ asitleri özellikle kalp damar sağlığını olumsuz etkiler.

Şarküteri ürünleri illa tüketmek istiyorsanız da beraberinde C vitamininden zengin yiyecekleri de bulundurun. Şarküteri ürünlerinin içeriğindeki nitrit ve nitratın etkilerini minimuma indirmek için domates, limon, yeşil biber ve maydanozdan oluşan salata en uygun seçenek olacaktır.

– Kırmızı et yerine balık, tavuk ve hindiyi tercih ediniz. Ancak yediğiniz miktarlarına ve pişirme şekline dikkat ediniz.

– Yağ tüketimini azaltınız. Katı yağlar yerine sıvı yağları, özellikle zeytinyağını kullanınız.

– Yemeğinizi yavaş yavaş tüketiniz. Hızlı yerken daha fazla insülin salgılanır, bu da hem yağın vücutta depolanmasına, hem de karaciğerde kolesterol yapımının artmasına neden olur.

– Kuruyemişler özellikle kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli yere sahip besin maddeleridir. Kuruyemişlerde bulunan tekli doymamış yağ asitleri ile bitkisel kolesterolü düşürür. Ama aşırı tüketilmemelidir.

– Antioksidan etkisi bulunan meyve ve sebzelere ağırlık verilmelidir.

– Çorba, sebze yemeği ya da cacığınızda 2-3 diş sarımsak tüketiniz. Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı kükürtlü madde içerir. Kan damarlarını genişletir, kanın pıhtılaşma oranını azaltıp damar tıkanmasını önler.

– İki, üç yemek kaşığı kadar barbunya pilakisi, kuru fasulye ve nohut tüketiniz. Kuru fasulye, nohut, mercimek, börülce ve barbunya hem çok besleyicidir, hem de kalp hastalıklarını ve kanserden koruyucu madde içerir. Bu koruyucu maddelerden biri de diyet lifidir. Diyet lifi, yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürür; kan şekerinin yükselmesini, kabızlığı ve kalın bağırsak kanserini önler.

Yılbaşı için sağlıklı mönü önerileri

Yılbaşı Günün Menüsü

Sabah
– Çay (şekersiz)
– 1 kibrit kutusu beyaz peynir
– Domates, salatalık
– 5–6 adet zeytin
– 1 ince dilim çavdar ekmek

Ara
– 1 porsiyon meyve
– 1 kase yoğurt

Öğle
– 1 kase çorba
– 6 yemek kaşığı sebze yemeği
– Salata (yağsız)
– 1 ince dilim çavdar ekmek

Ara
– 1 porsiyon meyve
– 1 kase yoğurt

Akşam
– 1 kase çorba
– Salata (yağsız)
– Hindi dolması
– 1 ince dilim çavdar ekmek

Ara
– 1 porsiyon meyve

Yılbaşı Mönüsü

Başlangıç tabağı
– Somon füme
– Lakerda
– Dana jambon
– Yaprak sarma
– Beyaz peynir
– Kaşar peynir
– Patlıcan salata
– Haydari
– Domates-salata söğüş

Ara Sıcak
– Karides güveç
– Sıcak pilaki
– Salata
– Özel doğa salatası

Ana Yemek
– Palamut ızgara veya kestane iç pilavlı kuzu tandır
– Meyve/Dondurma
– Çorba

Yılbaşı Menüsü
– Yaprak sarma
– Beyaz peynir
– Kaşar peynir
– Patlıcan salatası
– Domates, salatalık
– Sigara böreği
– Çorba, patates sufle veya su böreği veya peynirli sufle veya tavuk pate
– Hindi dolması
– Salata
– Meyve