B12 vitamini eksikliği kilo yapar mı herkes bu soruyu soruyor araştırdık. Sağlıksız beslenme seçimlerimiz genellikle kilo alımından sorumlu kabul edilir. Çok fazla yağlı, abur cubur ve işlenmiş gıda bulundurmanın sonucunun göbek ve kalçalarda göründüğünü biliyoruz.

Kilo verme zorlukları, diyabet, stres, vücuttaki değişiklikler ve aynı zamanda fark edilmesi en zor olanı bir vitamin eksikliği gibi bir dizi farklı durumdan kaynaklanabilir.

Bu nedenle, sağlıklı bir kiloyu korumak için genel olarak yaptığımız ilk şey, yiyecek seçimlerimizde düzenleme yapmaktır. Ancak insanlar sağlıklı beslendiklerinde bile kilo alabilirler. Hipotiroidizm gibi altta yatan sağlık koşullarıyla bağlantılıdır. Ancak bu iki faktörün yanı sıra, kilo alımı ile bağlantılı olduğuna inanılan bir şey daha var: B12 vitamini (Kobalamin) eksikliği.

B12 Vitamininin Önemi

B12 vitamini vücudumuzda önemli bir role sahiptir ve başka herhangi bir besin ile değiştirilemez. Birçok vücut fonksiyonunda yer alan suda çözünen bir vitamindir. DNA, kırmızı kan hücreleri oluşturmaya ve hatta sinir sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Tüm bu faktörler, B12 vitamini vücut için gerekli bir besin maddesi yapar.

B12 Vücudunuzda Ne Yapar?

B12 vitamini, enerji üretiminizde ve kan hücrelerinin oluşumunda önemli bir rol oynar. Daha spesifik olarak, B12 vitamini, sinirlerinizin ve kan hücrelerinizin düzgün çalışmasını sağlar . Sinir ve kan hücrelerinin üretimini kontrol etmenin yanı sıra B12, DNA’nızdaki yapım sürecinde önemli bir rol oynar. Saçınızın renginden gözlerinizin rengine kadar her şeyi DNA’nız belirleyecektir. Vücudunuzdaki doğru miktarda B12 ile ihtiyacınız olan enerjiye sahip olacaksınız ve DNA üretiminiz düzgün çalışacaktır.

B12 Vitamini Eksikliği Ne Kadar Yaygındır?

Hayati bir besin maddesi olmasına rağmen, dünya çapında çok sayıda insan B12 vitamini eksikliği yaşamaktadır. Sorun, vejeteryan ve vegan diyetini uygulayan kişilerde yaygındır. Bunun nedeni B12’nin hayvan bazlı gıda ürünlerinde bulunmasıdır. Vejetaryenler, süt ürünleri ve güçlendirilmiş gıdalar gibi sınırlı B12 vitamini kaynaklarına sahiptir. B12 vitamini için RDA 2.4 μg / gün’dür.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

B12 Vitamini Eksikliği
B12 Vitamini Eksikliği

Günlük B12 vitamini gereksinimi azdır. Fazladan B12 vitamini tükettiğimizde vücudumuz bunu karaciğerde depolar. İdrar, dışkı ve ter yoluyla az miktarda B12 vitamini kaybedilir.

Vücudumuz depoladığı vitamini yavaş kullanır. Bu nedenle, herhangi bir yan etkiye neden olmak için neredeyse bir yıl yetersiz B12 vitamini alımı gerekir. Ancak bir kişi B12 vitamini eksikliğinde yorgunluk, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, ruh hali değişimleri ve konsantrasyon kaybına neden olabilir. Bu listeye bir başka ek kilo alımıdır. Vitamin Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir? yazımız ilginizi çekebilir.

B12 vitamini eksikliği, bazı insanlarda iştah kaybına neden olarak kilo almaktan ziyade kilo kaybına neden oluyor gibi görünmektedir

B12 Vitamini Eksikliği Kilo alımı

B12 vitamini kilo aldırır mı? B12 vitamini eksikliğinin kilo alımıyla bağlantılı olabileceğini öne süren birkaç çalışma var. Bir araştırmaya göre, aşırı kilolu veya obezitesi olan kişiler, normal vücut kitle indeksine sahip insanlardan daha düşük B12 vitamini seviyesine sahip görünüyor.

B12 vitamini eksikliği kilo aldırır mı
B12 vitamini eksikliği kilo aldırır mı

B12 vitamini aynı zamanda kilomuz üzerinde bir miktar etkisi olduğuna inanılan protein ve yağı metabolize etmek için gerekli olan temel bir mineraldir. Bununla birlikte, uzmanların görüşleri, B12 vitamini alımını artırmanın hızlı kilo kaybına yol açıp açmayacağı konusunda hala bölünmüş durumda. Bir önceki forum sayfamızdaki makalemize göz atabilirsiniz; B12 Kilo Aldırır Mı? Verdirir Mi? B12 Vitamini Zayıflatır mı?

b12 vitamini kilo aldırır mı
b12 vitamini kilo aldırır mı

Kilo kaybı için önemli olan nedir?

Dengeli bir diyete sahip olmak kilo vermek için çok önemlidir. Bu egzersizle birlikte uyku düzeni ve başka bir yaşam tarzı alışkanlığı da rol oynayabilir.

Yetersiz B12 vitamini alımının kilo alımına yol açıp açmayacağı henüz belirsizdir, ancak besin açısından zengin bir diyet yapılması tavsiye edilir. Sağlıklı ve formda kalmamızda besinler önemli bir role sahiptir.

B12 vitamini eksikliğinin kilo alımına neden olduğu fikrini destekleyen çok az kanıt var. Bu kadar güçlü açıklamaların yapılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

B12 Takviyesini Kimler Almalıdır?

Katı bir vegan veya vejeteryan diyetindeyseniz B12 takviyesini düşünmek isteyebilirsiniz. B12 vitamini ile güçlendirilmiş tahıllar ve takviye edilmiş günlük olmayan süt bulabilirken, bu yiyecekler günlük önerilen alım miktarınız için yeterli mikro besin maddesine sahip olmayabilir. Tüm takviyelerin etkili olmadığını unutmayın. Bu nedenle, en iyi B12 vitamini takviyelerini araştırmalısınız. B12 almak için çeşitli seçenekler vardır. Bunlar arasında tabletler, dil altı tabletleri veya damlalar ve enjeksiyonlar bulunur.