Chia Omega 3 yağ asiti ve lif yönünden zengin içeriği ile son derece sağlıklı ve besleyici bir gıdadır. Peki chia tohumu ile zayıflama mümkün mü? kilo vermenize yardımcı olur mu? makalemizde bu konu hakkında bilgiler verdik.
Lifli gıdalar kilo vermenizde büyük rol oynarlar. Lif sindirimi yavaşlatır, sindirim sistemindeki sıvıları genişleterek uzun süre tokluk hissi verir. Acıkmayınca gereksiz kalori de almazsınız ve zayıflamanız kolaylaşır. Chia tohumu 28 gramına 10 gram gelen lif oranıyla harika bir lif kaynağıdır. Günlük tüketmemiz gereken lif miktarının 20-35 gram olduğu düşünüldüğünde bu oranın ne kadar büyük olduğunu da fark edebilirsiniz.

28 gram chia tohumu 138 kaloridir, bu da ortalama 1500 kalori olan kadınlar için kalori ihtiyacının %9’u, erkekler için 2000 olan kalori miktarının %7’isine tekabül eder.
Chia kalorisi yüksek bir yiyecektir, tüketiminde aşırıya kaçmamalı, dikkatli olunmalıdır.

Chia tohumunun doğrudan zayıflamaya etkisi olup olmadığı konusunda çelişkili kanıtlar vardır. 2014 yılında “Nutrición Hospitalaria” ‘da yayınlanan bir çalışmada 12 hafta boyunca her gün chia tohumu yemenin etkileri gözlemlendi. Ve araştırma sonucunda her gün chia tohumu yiyen kişiler, yemeyenlere oranla biraz daha fazla kilo kaybı yaşadı ve göbek bölgesinde de bir miktar incelme tespit edildi, bu durum chia tohumunun göbek eritmeye de yardımcı olduğunu gösterdi.
Başta dediğimiz gibi chia tohumunun kilo verip verdirmediği konusunda çelişkili deneyler söz konusu, mesela 2009 yılında “Nutrition”‘ da yayınlanan bir çalışmaya göre chia tohumunun kilo vermeye pek de bir etkisi olmadığı bildirildi, bundan şöyle bir sonuç çıkarılabilir, evet chia tohumu besleyici bir gıdadır, metabolizmasına bağlı olarak bazı kişilerde zayıflamaya yararlı olabilir, fakat bu tohumlar sihirli değnek değildir, kilo vermek için sabırla doğru beslenerek, spor yaparak ve chia tohumu gibi alternatif yöntemleri beslenmenize ekleyerek hedefe ulaşabilirsiniz.

Chia tohumu gibi tek bir gıdadan süper etki beklemek sizi hayal kırıklığına uğratır.
Zayıflamak için aldığınızdan daha çok kalori yakmalı, işlenmiş gıdalardan, kızartılmış yiyeceklerden, fast fooddan uzak durmalı, düzenli spor yapmaya devam etmelidir.
Günlük 500 kalori azaltarak haftada tam yarım kilo, ayda 2 kilo verebilir, sağlıklı ve yavaş bir şekilde zayıflayabilirsiniz.

Chia tohumu nasıl tüketilir?
Kahvaltıda süt yahut suyla karıştırdığınız yulaf ezmesine ekleyebilir, smoothielerinize katabilir, kurabiyelerinize, muffinlere ilave edebilirsiniz.
Dr. Mehmet Öz ise chia tohumunu şu şekilde tüketmeyi öneriyor.
1 bardak suya 2 yemek kaşığı chia tohumu atıp, iyice karıştırın ve için.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.