Birçok diyet kilo verdirmek için günde 1 ya da 2 defa sade veya su ile karıştırılarak elma sirkesi tüketimi önermektedir.

Birkaç çalışmayla bilimsel kanıtları var mı yok mu bakalım;

Kilo vermede sirkenin etkilerine yönelik küçük çalışmalar vardır. “International Journal of Obesity” dergisinde yayınlanan bir çalışmada sirkenin lezzet ve tolerasyonuna bakılmıştır. 20-42 yaşları arasında 16-14 kişilik rastgele iki gruba ayrılan sağlıklı bireyde yapılmıştır. Bu bireylere 1-2 yemek kaşığı sirke yemek öncesi direkt olarak verildiğinde güçlü bir iştahsızlık oluşturmuş ve bulantı oluşmuştur. Araştırmacılar doğal bir iştah bastırıcı olan sirkenin önerilmesinin uygunsuz olacağı sonucuna varmıştır.

Elma sirkesi kilo verdirir mi?

Elma sirkesi kilo verdirir mi?

Bioscince dergisinde yayınlanan 12 haftalık çalışmada vücut yağ kütlesi, vücut ağırlığı ve trigliserid düzeyleri üzerine sirkenin etkileri araştırılmıştır. 25-60 yaş arasındaki bireyler üç gruba ayrılmıştır. Obez olan bireylere 0, 15, 30 ml sirke içeren 500 ml içecek verilmiştir. Her grup 58 ya da 59 kişiden oluşmaktadır. Sirke tüketen grupla tüketmeyen gruba göre vücut ağırlığında, organ çevresi yağlanmada (visseral yağlanma) bel çevresi ve trigliserid düzeyinde önemli ölçüde düşüş sağlanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin katılımının az olmasına rağmen 15 ml sirkenin kilo vermede yararlı olabileceği sonucuna varılmıştır.

Peki biz diyetisyenler elma sirkesini önerecek miyiz?

Normal elma sirkesi tüketiminin (15 ml) hiçbir yan etkisi yoktur. Ayrıca elma sirkesi doğal pektin, potasyum, fosfor, kalsiyum minerallerini az miktarda da olsa içermektedir. Biz diyetisyenler danışanlara başarılı kilo kaybının olması için diyette porsiyon kontrolü, sağlıklı pişirme yöntemleri, sağlıklı atıştırmalıklara odaklanarak ayrıca danışanların besin etiketlerini okumaya yönlenditrebilirler. Elma sirkesinin tadı pek hoş olmadığı için ve bulantıya sebep olabileceği için salata sosu ya da marinelerde kullanılması ile de kilo vermedeki olumlu etkilerinden faydalanılabilir.

 

Dyt. Yeter ÇELİK tarafından yazılmıştır.