Detoks vücudumuzda biriken toksik maddelerin atılmasını sağlar, dolaşımı düzenler, kilo vermeyi kolaylaştırır. Ancak yanlış uygulamalar yarardan çok zarar verir.

Sağlıklı detoks önerileri

Akşam’dan Nil Şahin Gürhan’ın haberine göre işte “sağlıklı detoks” için yapmanız gerekenler…

Sağlıklı detoks adımları…

– Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek detoksun temelidir. Her öğünde, dört ana besin grubu olan et grubu, süt ve ürünleri, sebze-meyveler ve tahıl ürünleri ihtiyacınızı karşılayacak miktarda olsun. Et grubundan kırmızı et, tavuk, hindi ve balık, süt grubundan süt, yoğurt, ayran ve cacık, tahıl ürünlerinden tam buğday ekmeği, tam çavdar ekmeği, bulgur, yulaf, kabuklu pirinç, patates, mevsim sebzelerinden taze fasulye, bezelye, patlıcan, barbunya, kabak ve meyvelerden çilek, erik sofranızda mutlaka bulunsun.

– Günde 4 ila 8 öğün beslenin. Öğün sayısını ve saatlerini yaşam ritminize göre ayarlayın. Dört saatten uzun aç kalmayın.

– Günde en az 2-3 litre su içerek toksin maddeleri vücudunuzdan atabilirsiniz.

– Sağlıklı içecekler de doğal detoksun parçasıdır. Ayran ve taze sıkılmış meyve suları, sebze ve meyvelerin yapısındaki su, su ihtiyacına katkı sağlar. Çay, kahve, asitli içecekler ve alkollü içeceklerse vücuttan daha çok su atmanıza sebep olur.

– Yeterli ve kaliteli protein alın. Protein ihtiyacınızı sadece bitkisel protein kaynaklarından karşılamayın, kaliteli protein kaynakları olan hayvansal ürünlere de beslenmenizde yeteri kadar yer verin.

– Diyetinizde yeterli ve kaliteli karbonhidrat olmalı. Karbonhidratlar, kasları korur ve vücutta elzem bazı öğelerin sentezinde kullanılırlar.

– Akıllı yağlar kullanın. Yağ tüketimi, miktar ve yağın cinsi açısından dengeli olmalıdır. Gün boyunca yemekler, salatalar ve besinlerin içerisinde yer alan doğal yağlar, çeşitli yağ asitleri ihtiyacını dengeler.

– Açık havada en az 30 dakika yürüyün. 15 dakika direk güneş ışığına maruz kalmaya özen gösterin. Öğlen saatlerinde 10 ila 30 dakika arasında açık havada orta tempo yürüyüş yaparsanız, hem enerji harcamış hem de D vitamini ihtiyacınızı tamamlamış olursunuz. D vitamini metabolizmanızı hızlandırıp yağ yakmanıza destek sağlar.

– Pozitif olun, stresten uzak durun.

– Alkol kullanmamaya özen gösterin.

– Sigara kullanmayın ve sigara içilen yerlerde bulunmayın.

– Katkı maddelerinden uzak durun.

– Gün içinde hayatınızın ve yaşam ritminizin izin verdiği ölçüde küçük dinleme molaları verin. Düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterin.

– Her gün detoks

– Sağlıklı detoks bu adımlarla her gün yavaş yavaş olur. Her gün yapılan sağlıklı detoksla, dolaşım düzelir ve vücuttaki ödemle toksinler atılır. Böylece kilo vermek kolaylaşır, kilo alma riski azalır.

SAĞLIKSIZ DETOKS UYGULAMALARINDAN KAÇININ!

Detoks 1-2 gün veya 1- 2 haftada gibi kısa bir süreye indirgeyerek bağırsak boşaltmak değildir. Bağırsak boşaltma amaçlı kullanılan detoks sıvıları faydadan çok zarar getirir. Özellikle bağırsakta bulunan faydalı bakterileri yok edip doğal  florayı bozar. Sindirim sistemini çökertir.  Bu tür yanlış detoks uygulamalarını yapıp metabolizmanızı hırpalamayın.