Malzeme Bilimi Ve Mühendisliği Nasıl Kazanılır?

Huy Meselesi

🌜🌚🌛
Kayıtlı Üye
29 Şubat 2012
61.512
62.491
Seramik, polimer, metal ve kompozit gibi malzemelerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesini konu alan Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünü kazanmak isteyen öğrencilerin MF-4 puan türünden tercih yapmaları gerekir.

MF-4 puanlarının yeterli olması için önem yüzdelerinin sıralamasına göre YGS'de Temel Matematik ve Türkçe'de aynı zamanda Fen Bilimlerinde de soruların büyük çoğunluğunun doğru cevaplanması gerekir. LYS'de ise Matematik ve Geometri sınavında Matematiğe ağırlık vermeli, Fen sınavında ise Fizik sorularına ağırlık verilmelidir.

Bölüm ilk senelerde temel Kimya, Fizik ve Matematik derslerini öğrenciye benimsetmeyi hedefler. Bununla beraber Malzeme Bilimine Giriş, Teknik Çizim, Bilgisayar Çizimi gibi bölümün temel dersleri arasındadır. İlerleyen senelerde İleri Matematik – Diferansiyel Denklemler, İleri Fizik – Statik ve Mukavemet gibi temel derslerin bir üst basamaklarını okutulur. Alan dersleri de aynı şekilde ilerleyeceğinden Malzeme Bilimi ve Malzeme Çeşitlerinin detayları incelenir. Temel oturduktan sonra mühendislikle ilgili dersler alınır.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümü ülkemizde özellikle Ankara’daki üniversitelerde ağırlıktadır. En yüksek puanla alan üniversite vakıf üniversitesi olan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’dir. Onu yine vakıf üniversiteleri olan Çankaya Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi takip eder. Devlet üniversitesi olarak Anadolu Üniversitesi, Kâtip Çelebi Üniversitesi, Gebze YTE, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve 19 Mayıs Üniversitesi tercih edilen üniversiteler arasındadır.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünden mezun olanlar kimya, inşaat, uzay, elektrik, çevre, makine gibi alanlarda çalışabilirler.

Metalurji Sahası: Metal üretilmesi, işlenmesi, alaşımların üretilip ürüne dönüştürülmesi alanlarında çalışabilirler.

Seramik Sahası: Seramik üretilmesi, işlenmesi, karışım üretilmesi ve gündelik hayatımızda kullanabileceğimiz malzemelere dönüştüren şirketlerde iş bulabilirler. Bunun yanı sıra beyaz eşya, otomotiv, uçak endüstrisi, medikal sektör, elektronik malzemelerin bulunduğu sektörlerde de görev alabilirler.

Polimer Sahası: Petrolden polimer üretilmesi, bu maddenin işlenmesi, karışımlarının üretilip işlenmesi ve polimerden gündelik hayatımızda kullanacağımız malzemeleri üreten şirketlerde görev alabilirler. Bununla birlikte, tekstil, uçak, beyaz eşya, otomotiv, medikal sektör, yakıt, pil sanayii ve elektrik-elektronik endüstrisinde yalıtım için kullanılan polimer malzemelerinin üretim sektörlerinde iş bulabilirler.
Kaynak: nasilkolay
 
X