Duvar neden terler çözümü nedir ? Duvarda Terleme, ince bırakılmış, arasına geçirgen olmayan özel maddeler koyulmamış duvarlaıyla bir ev düşünün. Bu evde bu tür duvarlar eğer doğrudan dışarıya bakıyorsa bu duvarlar yapısı gereği, özellikle kışın hep soğuk olacaktır. Evin içi ısındıkça içerde buharlaşan hava ilk önce ilk önce bu soğuk yüzeylerde su taneciklerine dönüşür. Buna da halk arasında terleme denir.

Duvarda Terleme ve Çözümü

  •  Buhar çıkartacak işlerden uzak durulmalıdır.. Özellikle kalorifer üstüne atarak içerde çamaşır kurutma, bol buharlı ütü yapma, bol baharatlı yemek buharları çıkartma gibi durumlar duvarların terlemesi için birebir yöntemlerdir. Mümkün olduğunca bunlardan kaçınmalıyız. Mecburen buharlı  işlere kalkıştıysanız, kışa rağmen sık sık pencereleri açıp hiç olmazsa buharın dışarı çıkmasını sağlamalıyız.
  • Aşırı terleme olan yerleri kuru bir bezle ulaşabildiğimiz yerlere kadar silmeliyiz
  • Evimizdeki duvar boyasını saten boya varsa dönüşüm astarı kullanarak su bazlı boya yapmalıyız. Bu da çözüm olmuyorsa binanın veya dairenin içerden veya dışardan ısı yalıtım yapılması lazımdır.
Duvarda Terleme ve Çözümü

Duvarda Terleme ve Çözümü

  • Duvarların içten yalıtılması, terleme riskinin yüksek olduğu uygulamalar olduğundan terleme kontrolünün mutlaka yapılması gerekiyor. Isı yalıtımının sıcak tarafına buhar kesici uygulanmalıdır. Buhar kesici tabakanın ek yerlerinde buhar kesici bantlar ile geçirimsizlik temin edilmeli, tespit elemanları ile delinmemelidir. Isı yalıtım malzemesi devamlı olarak uygulanmalı, ısı köprüsü oluşturacak profil vb tespit elemanlarından uzak durulmalıdır. Kat döşemeleri ile birleşimlerde ısı köprüleri elimine edilecek biçimde ısı yalıtımı uygulanmalıdır.
  • Duvar bünyesinde bulunmakta olan kolon, kiriş, hatıl vb bütün yapı elemanları dıştan ısı yalıtımı ile kaplanmalıdır. Isı yalıtım malzemesinin sıcak tarafında bulunmakta olan tabakaların, buhar difüzyon direnç katsayısı soğuk tarafta bulunmakta olanlardan 5 kat daha yüksek olması halinde yoğuşma önlenebilir ve buhar kesiciye gerek kalmaz.
  • Yalıtım tabakası arkasında hava hareketi önlenmelidir. Kompozit yalıtımlı paneller kullanılmaktaysa, tavan ve döşeme ile birleşme noktalarında panel arkalarına devamlı yapıştırıcı harç sürülmelidir. Bundan başka panel üstünde yer alan priz vb delik çevreleri aynı biçimde kapatılmış olmalıdır. Mutfak ve banyo gibi yüksek buhar üreten hacimlerde yerlerde kaynağa yakın noktada su buharı pasif bir baca veya mekanik havalandırma ile dışarı atılması temin edilmelidir.
  • Genelde evlerde terleme havasız evlerde yaygındır öncelikle bulunduğumuz evin havalandırma sistemi olmalıdır.
  • Evdeki su tesisatını iyi izole ettirmek lazımdır. Soğuktan sıcaktan duvarlar nem alır bu da duvar terlemesi rutubet nem ve küfe neden olur. Çözümü evimizin içini dışını iyi izole ettirmek lazımdır.

 

Kaynak: terlemek.gen.tr