Vücutta meydana gelen açıklanamayan morarma genellikle kişide paniğe neden olup, ciddi bir sorundan kaynaklandığı düşünülür. Bacaklarda sebepsiz morarma ve çürükler neden olur? makalemizde bu soruna yol açan şeylere yer verdik. Çürükler vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkıp, bulundukları konum altta yatan neden için bir ipucu olabilir.
Birçok küçük faktör morarmaya yol açabilir, fakat ciddi bir neden mevcut olduğunda ise erken teşhis hayat kurtarır.

Çürükler ciltte renk değişikliği olarak kendini belli eder, ve mavi, siyah ya da ikisinin bir arada bulunmasından meydana gelir.. Çürükler, genel olarak 2 ila 4 hafta içinde iyileşir.
Morarma iyileşmeye başladığında, çeşitli renk değişiklikleri gerçekleşir, ve ciltte sarımsı yeşil,kırmızımsı-mavi, mavi-siyah gibi renk geçiş tonları görülebilir.

Fiziksel aktivite ve yaralanmalar
Çeşitli nedenlerden meydana gelen küçük yaralanmalar morarma ve çürüklere yol açabilir. Yorucu fiziksel aktiviteler, küçük kan damarlarının zarar görmesine neden olup, kanın dışarı sızmasına ve çürüğe yol açabilir.

Güneş Işığı
Güneşin UV ışınları cilt ve kan damarlarına zarar verip, özellikle yaşlı kişilerde morarma ile sonuçlanabilir.

İlaçların yan etkileri
Bazı ilaçlar, kanın pıhtılaşma özelliğini etkileyebilir.
Trombosit kan hücrelerinin fonksiyonu birçok anti-inflamatuar ilaçlar ile bozulur. Aspirin ve ibuprofen her ikisi trombosit fonksiyonunu etkileyebilir.
Doku ve kan damarlarında inflamasyona neden olan diğer ilaçlar da kan sızıntısına neden olabilir. Doğum kontrol hapları, kortikosteroidler bu ilaçlardandır.

Yaşlanma
Dokular, özellikle bağ dokuları, zamanla zayıflayıp, en küçük bir travmada, ciltte morarma ile sonuçlanabilir.

Vitamin Eksikliği
Vitaminler vücudumuzun fonksiyonlarının düzgün çalışmasında önemlidir ve B12, C, K ve folik asit gibi vitaminlerin eksikliği, doku ya da kan damarlarının güçsüzleşip, ciltte kolayca morarma ile karşılaşılabilir.

Vücut yağında azalma
Vücut yağları, bedenin doğal savunma mekanizmalarıdır. Zayıf kişilerin ve hızlı kilo verenlerin cildi morarmaya daha yatkındır.

Kan Hastalıkları
Kan ile ilgili hastalıklar, ciltte aşırı morarmaya neden olabilir. Sepsis, trombositopeni, hemofili, lösemi, Hodgkin hastalığı ve trombosit disfonksiyonu bu hastalıklar arasında sayılabilir. Kan kanseri de ciltte morarma nedenlerindendir.

Graves Hastalığı
Aşırı aktif tiroid vücudun fizyolojisinin değişikliklere neden olur.
Graves hastalığı olan kişilerde kilo kaybı, cillte kolay morarma ve saç dökülmesi görülebilir.

Diğer Medikal Koşullar
Sepsis ciddi bir enfeksiyondur ve pıhtılaşma sisteminin disfonksiyonu ile ciltte morarma ile sonuçlanır.
Ehlers-Danlos sendromu bağ dokusu sorundur ve bağ dokusunun zayıflığı ile morarma görülebilir.
Lupus eklem ağrısı gibi morarmaya neden olabilen kronik inflamatuar bir hastalıktır.

Bacak morlukları nasıl geçer?
Soğuk kompres
Buz kompres pek çok derde deva olabilecek bir uygulamadır.
İltihabın azalmasına yardımcı olup, kırık, yara bere sonucu meydana gelen morarmaların iyileşmesine yardımcı olur.
Buz torbasını pamuklu bir kumaşa sarıp günde 3 kez 15’er dakika ciltte mor olan yere tutun.

Sıcak Kompres
Çürük, morarma meydana geldiğinde ilk 48 saat sıcak kompres uygulama, cildin hızla iyileşmesini sağlayacaktır. Günde 3 kez 10’ar dakika morarma olan yere sıcak havlu yahut sıcak su torbası uygulayın.

Ayakları yükseltin
Büyük çürükler genelde şişmeye de neden olur, altına minder koyup, ayağı yükseltmek, morarmayı ve şişmeyi azaltır.

Otc ilaçlar
Asetaminofen ağrı için en iyi seçimdir. Aspirin ve OTC antienflamatuarlar gibi ilaçlar pıhtılaşma sorununa ve morarmaya yol açtığından bu ilaçlardan uzak durun.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.