Bazı benler cilt kanseri belirtisidir. Kanserli benler diğerlerinden, görünüş ve özellikleri ile farklılık arz eder.
Bedeninizdeki benleri inceleyip, bu benlerin tehlikeli olup olmadığını kendiniz de müşahede edebilirsiniz.
Buğday tenlilere nazaran açık tenlilerde daha sık görülen tıp diliyle nevüs olarak bilinen benler cildin doğal oluşumlarındandır.
Zararsız gözüken bu benler kimi zaman ise cilt kanserinin önemli habercileridir.
Cilt benlerinin farklı türleri mevcuttur, kanser olup olmadığınızı anlamak için benlerin şekli, biçimi, rengi, oluşma zamanı önemlidir.
Benler ciltte genelde açık renk leke şeklinde başlar, yaşla birlikte bende değişmeler, renginde koyulaşmalar görülebilir. Bunlar olağan durumlardır.
Yalnız iki türlü ben ileride karşınıza sorun olarak çıkabilir, bunlar; doğumla görülen benler ve düzensiz şekilde, büyükçe olan benlerdir.
Displastik nevüs olarak adlandırılan bu benlerin koyu kahverengi merkezleri ile düzensiz renlerde, daha açık ve düzensiz kenarlı görünürler. Sayıları da oldukça fazladır.
Doğumla görülen benlerin diğer adı Konjenital nevüsdür. Ve bu benlerin cilt kanserine dönüşme ihtimali her zaman vardır.

Bu ürünler kanser yapıyor! makalemizi okumak için tıklayınız

Benler genellikle tehlike arzetmezler. Fakat beninizde olağan dışı bir büyüme, cildinizde ben çoğalması, bende yanma, kaşıntı, kanama gibi sıradışı bir durum fark ederseniz, muhakkak gecikmeden en kısa sürede bir cildiye uzmanına görünmelisiniz.

Beninizin tehlikeli olup olmadığını evde kendiniz de test edebilirsiniz.
Bunun için benin özelliklerinin belli kriterleri vardır; rengi, çapı, simetrik olup olmadığı vs.
Beninizde asimetrik görüntüler varsa, renginde koyu siyaha dönüklük gözüküyorsa,
benin sınır kısımları bulanık ve tırtıklıysa, büyük benleriniz varsa, benlerinizde çoğalma
şeklinde renginde değişmeler başladıysa, dermatolog tarafından durumun incelenmesi gerekir.

Benlerin görülme alanları genellikle, eller, yüz, kollar, kulak çevresi ve sırttır.
Ayna yardımı ile göremediğiniz bölgelerdeki benlerinizi inceleyebilirsiniz.
Özellikle kadınlarda alt bacak bölgesindeki benlere dikkat etmelidir, çünkü cilt kanseri en bu bölgede kendini belli eder.

Benlerden ve cilt kanseri türevlerinden korunmak için güneş koruma faktörsüz dışarı çıkmamalı, olağan dışı bir benle karşılaşma durumunda muhakkak dermatoloğa başvurmalıdır.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.