Çikolatanın yüksek kalori değeri ve şeker içeri sağlık açısından sakıncalıdır ancak bilinmeyen birçok faydası da bulunur. Çikolata sağlık ve gençlik iksiri olabilir. Düzenli olarak az miktarda çikolata tükettiğinizde vücudunuzda nasıl değişimler olur?

Çikolata vitaminler, mineraller, sağlıklı yağlar ve antioksidan bakımından zengin besinler arasında yer alır. Çikolatanın kalitesini üretim aşamasında kullanılan yağ ve üretim teknikleri belirler. Tatlı yemek için çikolata tercih eden insanlar bu besini dikkatli ve az miktarda tükettiğinde kilo kontrolü sağlayabilir. Stresi azaltma etkisine sahiptir.

Sağlıklı çikolata tüketmek istiyorsanız koyu renkli olan bitter çeşidini tercih edebilirsiniz. Sütlü çikolatanın içinde daha fazla yapay tatlandırıcı ve yağ bulunur.

Çikolatanın Faydaları

Vitamin ve Mineraller İçerir

Bitter çikolatada bakır, magnezyum, manganez ve demir bol miktarda bulunur. Bu mineraller kan dolaşımının düzenlenmesini sağlar. Bağışıklık sisteminin korunmasını sağlar ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.

Antioksidan Bakımından Zengindir


Antioksidanlar, vücudunuzu serbest radikallere zarar vermeye karşı koruyan bileşiklerdir. Bedeninizde biriken atıkların vücuttan çıkarılmasını kolaylaştırır. Çikolata meyve ve sebzeler kadar faydalı bir antioksidan değildir ancak kakao bitkisinden üretilir ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir.

Bitter çikolata antioksidan bakımından zengindir ancak sütlü çikolata üretilirken bu özelliğini kaybeder. Bitter çikolatanın antioksidan özelliği korunmuş olur.

cikolatanin_bilinmeyen_faydalari.jpeg


Kan Basıncını Dengeler

Yüksek kan basıncı tedavi edilmezse tansiyon, kalp hastalıkları ve felç gibi sorunlara neden olur. Çikolata bu hastalıkların oluşma ihtimalinizi düşürmenizi sağlayabilir. Bir parçadan fazla tüketmemelisiniz.

Öksürük Tedavisinde Kullanılır

heobromine, öksürük tedavisinde yararlı bir bileşiktir. Öksürmeye teşvik eden sinir hareketini engeller. Theobromine bitter çikolatada bulunan bir maddedir. Öksürüğü kesin olarak ortadan kaldırdığına yönelik kanıt yoktur ancak etkisi olduğu düşünülüyor.

bitter_cikolata_faydalari.jpg


Bitter Çikolata Diyabetten Koruyabilir


Araştırmalar, bitter çikolatanın kısa vadede insülin duyarlılığını artırdığını gösteriyor. Bitter çikolatanın sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır ancak dikkatli tüketmeniz gerekir. Diyabet hastalarının çikolatadan uzak durması gerektiğini unutmayın.

kakao_faydalari.jpg


Kakao Beyni Korur


Bitter çikolata tüketmenin beyindeki kan akışını hızlandırdığı görülmüştür. Bu durum beynin aktif çalışmasına yardımcı olur ve odaklanmayı arttırır. Hafıza kaybı ve bilişsel fonksiyon bozukluklarının önüne geçer.
  • Beğen
Reactions: pttli