Düşük karbonhidratlı bir diyet uygularken kaçınmak veya sınırlamak ve yemek yemek için gıda maddelerinin listesine bir göz atın. Düşük karbonhidratlı diyetler, bir kişinin ne kadar karbonhidrat tükettiğini sınırlar. İnsanlar düşük karbonhidratlı diyetleri uygularken proteinleri, sağlıklı yağları ve sebzeleri karbonhidratlardan daha fazla tüketmeye öncelik veriyor. Vücudun verimli çalışması için ihtiyaç duyduğu üç temel besin grubundan biri karbonhidratlardır. Protein ve yağ diğer ikisini oluşturur. Vücut enerjisini esas olarak karbonhidratlardan alır. Karbonhidratlar vücut tarafından hemen veya gelecekteki kullanım için dönüştürülür. Araştırmalar, düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo kaybına ve sağlık göstergelerinin iyileşmesine neden olabileceğini gösteriyor.

Basit bir ifadeyle, düşük karbonhidratlı bir diyet uyguladığınızda daha fazla protein ve yağ ve daha az karbonhidrat tüketirsiniz. Hiç veya çok az karbonhidrat içeren bu diyetin aşırı bir şekli ketojenik diyettir. Bununla birlikte, düşük karbonhidratlı diyetlerin tümü ketozis ile sonuçlanmaz.

Düşük Karbonhidratlı Gıdalar şunları içerir:

1. Bitkisel Olmayan Gıda Maddeleri​

yumurta_dusuk_karbonhidrat_diyeti.jpg
Yumurta, et, karides, balık ve deniz ürünleri gibi yiyecekler ağırlıkça %5'ten daha az karbonhidrattır. Bu yiyecekler düşük karbonhidratlı bir diyette kalmanızı kolaylaştıracaktır.

2. Meyveler​

cilek_dusuk_karbonhidrat.jpg
Çilek, karpuz, yaban mersini, şeftali ve avokado gibi meyveler karbonhidrat bakımından düşüktür ve bunu listenize ekleyebilirsiniz.

Sınırlandırılacak/ Kaçınılacak Gıdalar:​

1. Ekmek​

ekmek_dusuk_karbonhidrat_diyeti.jpg
Ekmek tüm dünyada yaygın bir besindir. Somun, simit ve yassı ekmek gibi çeşitli şekillerde mevcuttur. Tam tahıllardan veya işlenmiş undan üretilsinler, hepsi karbonhidrat bakımından yüksektir. Pirinç, buğday ve yulaf gibi tahıl gıdalarının çoğu benzer şekilde karbonhidrat bakımından yüksektir ve düşük karbonhidratlı bir diyet sürdürürken bunlardan kaçınılmalıdır.

2. Makarna​

makarna_dusuk_karbonhidrat_diyeti.jpg
Makarna çok yönlü bir tarza sahiptir ve ucuzdur, karbonhidrat oranı çok yüksektir. Makarna, çok az miktarda yemediğiniz sürece düşük karbonhidratlı bir diyette önerilmez.

3. Tahıl​

dusuk_karbonhidrat_diyeti_yenmemesi_gerekenler.jpg
Şekerli kahvaltılık gevrekler karbonhidrat bakımından yüksek olarak kabul edilir. Bu arada sağlıklı tahıllar bile çok fazla karbonhidrat içerebilir. Bu nedenle, makul miktarda tahıl aldığınızdan veya düşük karbonhidratlı bir diyette bunlardan kaçındığınızdan emin olun.

4. Meyve suyu​

Meyve suyu değerli vitaminler ve mineraller içerir, düşük lif ve yüksek karbonhidrat içerir, bu da düşük karbonhidratlı bir diyete uymayı zorlaştırabilir.

5. Tatlandırılmış Yoğurt​

Tatlandırılmış yoğurt, lezzetli olmasına ve çeşitli kullanımlara sahip olmasına rağmen, tamamen düşük karbonhidrat dostu değildir. Yoğurdun tatlılar kadar karbonhidrat içerebilen meyve aromalı, şekerli versiyonları popüler olsa da, sade yoğurt genellikle daha iyi bir seçenektir. Sade yoğurt tüketebilir.