Kahve Neden Başınızı Ağrıtır?

Kahve veya herhangi bir kafeinli içecek (örneğin çay, enerji içecekleri) içtiğimizde, kafein beyindeki kan damarlarının daralmasına neden olur. Kafein alımını durdurduğunuzda beyindeki kan damarları genişler. Bu kan akışını arttırır ve baş ağrısını tetikleyebilir. Kafein içmeye karar verirseniz, dehidrasyon etkilerini telafi etmek için su tüketiminizi artırmanız önerilir.

“Kafein baş ağrısına” en yaygın olarak yoksunluk neden olsa da, aşırı alım, aşırı ilaç kullanımı, kafein duyarlılığı, alerjik reaksiyon veya günden güne kafein tüketimindeki dalgalanmalar da tetiklenebilir.

Kafein Yoksunluğu (Entosikasyonu): Kafein yoksunluğu, düzenli olarak kafein tüketen biri tüketmediğinde ortaya çıkar. Düzenli olarak kafeinli içecekler tüketen çoğu insan bu semptomların en azından bazılarına aşinadır. Sabah kahvenizi atlarsanız, bu hoş olmayan etkilerden bazılarını sadece birkaç saat sonra hissetmeye başlayabilirsiniz. Düzenli kafein alımınıza bağlı olarak oldukça hafif ila daha şiddetli arasında değişebilirler. Baş ağrısı, belki de en yaygın yoksunluk belirtisidir. Sinirlilik ve yorgunluk da sık görülür. Bu olumsuz belirtiler daha sonra insanları biraz rahatlama bulmak için kafeinli bir içecek almaya yönlendirir.

Kafein yoksunluğu artık tanınan bir bozukluktur ve tıbbi referans DSM-5'te listelenmiştir.

Sağlıklı yetişkinlerin çoğu için günde 300-400 mg kafein alımının genel olarak güvenli olduğu bulunmuştur, bu da dört fincan demlenmiş kahveye eşdeğerdir. Bununla birlikte, kafeine duyarlı veya alerjisi olan bazı kişiler için çok küçük bir miktar bile baş ağrısı gibi reaksiyonları tetikleyebilir. Günlük kafein ve kalori alımınızı artırabilecek siyah çay, yeşil çay, çikolata, biraz soda ve bazı OTC (reçetesiz) ilaçlar gibi çeşitli kafein kaynakları konusunda dikkatli olun.

Rakamlarla Kafein Baş Ağrısı​

kahve_bas_agrisi_yapar_mi_migren.jpg

Kafein yoksunluğu baş ağrıları genellikle 2 hafta boyunca günde 200 mg'dan fazla kafein tükettiğinizde ve ardından kafein alımınızı durdurduğunuzda veya geciktirdiğinizde ortaya çıkar. Baş ağrısı 100 mg kafein tükettikten sonra bir saat içinde geçer. İşte çeşitli kaynaklardaki kafein miktarı:
  • Kahve (demlenmiş, 226 gr.): 95-165 mg
  • Espresso (28 gr.): 47-64 mg
  • Enerji içecekleri (226 gr.): 27-164 mg
  • Yeşil çay (226 gr.): 25-29 mg
  • Siyah çay (226 gr.): 25-48 mg
  • Sütlü Çikolata (43 gr.): 9 mg
  • Bitter Çikolata (43 gr.): 30 mg
Kafeini tamamen bırakırsanız, kafein yoksunluğu baş ağrısı semptomları yaklaşık 1 hafta içinde kaybolacaktır.

Kendine özgü kafein yoksunluk semptomu bir baş ağrısıdır. DSM-5'e göre, baş ağrıları kademeli olarak ortaya çıkabilir, zonklama ile kendini gösterebilir ve şiddetli olabilir. Kafein yoksunluğundan kaynaklanan bir baş ağrısı migrene benzer görünebilir ve diğer kafein yoksunluğu semptomlarının çoğu migren sırasında yaşananlara benzer. Bununla birlikte, ikisinin nasıl ilişkili olduğunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bazı insanlarda kafein yoksunluğu migreni tetikleyebilir.