Diyabet dünyada birçok insanı etkileyen bir hastalıktır. Yaşam kalitesini düşüren şeker hastalığının ilk belirtileri nelerdir? Erken tanı ile kontrol altına alınabilen şeker hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri sıraladık.

Şeker hastalığı, vücuttaki insülin hormonunun düzensiz salgılanmasından kaynaklanır. Erken teşhis edildiğinde kontrol altına alınması kolaylaşır. Bu hastalığın vücutta oluşturduğu ilk belirtileri sıraladık.

susuzluk_ve_sik_idrara_cikmak.jpg


Susuzluk ve Sık İdrara Çıkma


Artmış susuzluk (polidipsi) ve sık idrara çıkma (poliüri) diyabetin en yaygın semptomlarıdır. Şeker hastalığında, böbrekler aşırı şekerden etkilenir. Günde ortalama 10 defa tuvalete gitme ihtiyacı oluşur.

ac_hissetme.jpg


Aç Hissetme

Aşırı açlık (polifaji), yukarıda bahsedilen artmış susuzluk ve idrara çıkma ile birlikte diyabetin 3 önemli belirtisini oluşturmaktadır. Kan şekeri düşer ve kişide kendisini çok hissetme durumu oluşur.

yorgunluk_seker_hastaligi.jpg


Yorgunluk

Hücreler için yeterli olmayan glikoz açlık ve yorgunluk oluşmasına neden olur. Yemekten sonra halsizlik ve uyku isteği oluşabilir.

bulanik_gorme.jpg


Bulanık Görme


Şeker hastalarında gözlenen görme bozuklukları ilk olarak bulanık görme ile başlar. Gözdeki sıvı kaybı bulanık görmeye neden olur. Şeker hastalığı kontrol edilmediğinde bu belirtiler ilerleyebilir.

nedensiz_kilo_kaybi.jpg


Nedensiz Kilo Kaybı

Diyet yapmadığınız halde kilo kaybetmeye başladıysanız bu şeker hastalığı belirtisi olabilir. Şeker hastalığında vücut glikozu bir enerji kaynağı olarak kullanamaz, enerji yerine yağ ve kasları yakmaya başlar ve kilo kaybı olur.

ciltte_kasinti.jpg


Ciltte Kaşıntı

Şeker hastalığı böbreklerde bozukluklara neden olur ve vücut susuz kalır. Kuruyan ciltte kaşıntı oluşmaya başlar. Şeker hastalığınız varsa cilt bakımlarına özen göstermeniz gerekir.

yaralarin_yavas_iyilesmesi.jpg


Yaraların Yavaş İyileşmesi


Vücudunuzdaki küçük kesikler ya da yara izlerinin normalden daha uzun sürede iyileştiğini görebilirsiniz. Özellikle ayaktaki yaralar çabuk iyileşmez. Ayak bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir.

cilt_lekeleri.jpg


Cilt Lekeleri

Cildinizde kaşıntıya bağlı kuruluk ve yaraların geç iyileşmesi ile lekeler oluşabilir. Boyun, çene ve koltuk altında koyu lekeler oluşabilir.

el_ve_ayaklarda_karincalanma_hissi.jpg


El ve Ayaklardan Karıncalanma Hissi


Ellerde veya ayaklarda (veya parmaklarda veya ayak parmaklarında) uyuşma, karıncalanma veya ağrı şeker hastalığının bir diğer yaygın işaretidir. Bunun nedeni ise şeker hastalığının dolaşım bozukluklarına yol açmasıdır.