Konumuz dahilinde sizlere yemek borusu sağlığı için gerekli vitaminler üzerine bilgiler sunarak bu kapsamda sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz. Mide ve ağız arasındaki yemek borusu insanlar için önemli bir nitelik taşır. Tıp dilindeki adı “özofagus” olan yemek borusu zaman içerisinde yemek yeme veya sürekli ilaç kullanımından ötürü zarara uğrayabilmektedir. Yemek borusunun zarar görmesiyle birlikte vitaminler alınmasıyla ve aynı zaman’da doğru beslenme çizelgesiyle birlikte zararlı gidişat ortadan kaldırılabilinmektedir.

yemek_borusu_sagligi_icin_gerekli_vitaminler.jpg


KANSERİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLECEK ADIMLAR

Yemek borusunun eski sağlığına kavuşabilmesi için bir takım besinlerden gerekli olan vitamin ve mineraller alındığı takdirde bu durum düzeltilebilmektedir. Önüne geçilemeyen ve umursanmayan bu durum neticesinde kanser gibi ölümcül hastalıklar nüksederek insan hayatını tehlikeye atabilen bir gidişata girilebilmektedir. Bunun için yemek borusunun iç yüzeyinde yer alan hücreleri vitaminler kapsamında koruyarak aynı zaman’da kanserin oluşmasını da engelleyebilirsiniz.

ALINMASI GEREKEN VİTAMİNLER NELERDİR?

Yemek borusu sağlığı için gerekli vitaminler C, D ve E vitaminleri olmaktadır.”

  • C Vitamini
Yemek borusu sağlığı için ilk sırada C vitamini gelmektedir. Yemek borusuna musallat olan “Barrett” adındaki hastalığın önüne geçerek kanserin oluşumunu engeller. Barrett hastalığı oluşum evresinde kişinin yemek borusunun iç yüzeyindeki hücreleri kötü yönde etkileyerek reflü ve benzeri iç hastalıklarla kendini ileriye taşımaktadır. Mide asitlerini bu şekilde etkileyen Barrett hastalığının önüne portakal, limon ve mandalina gibi C vitaminine sahip meyveleri bol miktarda tüketin.

  • D Vitamini
Kişinin D vitamini almasıyla birlikte vücutta bulunan 15-prostaglandin dehidrojenaz adına sahip bir protein bileşeninin üretimi artmaktadır. Bu proteinin artması ve bağlı olarak güçlü bir yapıya dönüşmesiyle birlikte yemek borusunda oluşum gösterebilecek kanserlere neden olabilecek hücreleri ortadan kaldırarak güçlü bir kalkan görevi oluşturmaktadır. Her yaş için önemli bir kaynak olan D vitamini, 50 yaşına kadar kişinin günlük demir ihtiyacı olan 5mcg, 50 yaş üstü olan kişiler için ise 10 mcg olmaktadır.

  • E Vitamini
E vitamini yemek borusu sağlığı için gerekli olan bir diğer vitamin etkenidir. Sahip olduğu antioksidan özellikleri ile vücuda büyük bir önem taşıyan E vitamini, vücudun daha diri ve hastalıklara karşı daha sağlıklı bir yapıda olmasını sağlayarak kanserlere, olası hastalıklar gibi birçok derde deva olmaktadır.


Özofagus kanseri için Tıklayın !