- 5 Mayıs 2013
- 2.835
- 4.188
- 198
- Konu Sahibi cimcimegfb
-
Anlamaya niyetin olsa anlatacağım ama,nerdeee...Burada ne sen ögretmen nede ben öğrenciyim!....
Çocuklara cevap verip yanlışları düzelten değil,anlatan öğretmen vardır!...
Buraya kimin yakışıp yakışmadığına sen mi karar veriyorsun?!Hayırdır burası neresi ki, ben buraya yakışmıyor muşum
Yazdıklarımı eleştirmek için değil de, anlayabilmek için okursan şayet gerçekleri görebileceksin ama sende maalesef bu meziyet yok!...
Videoda 12 yılda elde edilen kaynak deniliyor yani o para biriken ve bütce de toplanan bir paradır. O Para borca gittiği falan yok. Cidden sen buna inanıyor musun?!Eğer sen buna inanıyorsan o zaman demek ki kemal borca gidecek olan bir parayı kaynak gösteren bir ''SAF MI?! ''
Tüh ya bu kemalin kırdığı potların arasına birde bu vukuatı eklendi iyi miTürkiyenin borçlarına vereceği kaynak olarak gösteren bir genel müdürümüz var
kusura bakma ama piyasanın kendiliğinden dengeye gireceğini savunan insana ben saf derim. piyasa kendiliğinden dengeye girmez, gi-re-mez.
Ücret Kuramları hakkında hiçbir şey bilmeden Asgari Ücret kaldırılsın diye gevelemek de ayrı bir kafa. ücret dediğin nane yukarı doğru değil aşağı doğru esnektir. Asgari ücreti kaldırırsan 900 lira verecek işveren 800 lira verir, zaten konumuz mühendisler değil, işçiler.
işçi az ücret aldıkça eve daha fazla para girsin diye daha çok çocuk yapar, daha çok çocuk=daha fazla işçi=daha düşük ücret demek
bu dünyanın her yerinde böyledir.
Asgari Ücret diye bir şey işverene p.ştluk olsun diye bulunmadı.
yani bana strawman diyorsun ama gereksiz gereksiz örneklerle gelen sensin. işveren tabiatı gereği daha fazla para kazanmak ister, adamın işi o para kazanmak, adam işçiyi düşünmek zorunda değil ki?
ben sana basit bir piyasa mantığından bahsediyorum.
üstelik tarih boyunca örnekleri sıklıkla görülmüş bir piyasa mantığı, İLO neden çocuk çalıştırmasını yasaklamış sence? bir düşün bakalım bunu sen.
adam daha az para ödeyip, daha fazla kar elde edecekse çocuk çalıştırır, bu bugün için "ahlaksızca" olan bir şey, o gün çok normaldi.
bu düzenleme kuralları bu yüzden var, insanlar kafasına göre at koşturamasın diye.
ekonomi büyüdükçe sosyal haklar falan artmaz. bunlar arasında korelasyon olan iki şey değil. senin yanıldığın konu tam olarak bu.
sosyal hakların artması bir tercihtir, bir politikadır, Almanya böyle bir tercih yapmıştır, mesela Çin ya da Tayvan yapmamıştır.
bu kadar basit.
Almanya emparyalist bir devlet olmuştur ama senin kastettiğin anlamda liberal bir devlet hiç olmamıştır, Sosyal Politikada Alman Ekolü diye bir şey var. CDU tarzı Hristiyan liberaller ile Almanya Liberalleşmeye başlamıştır. Zamanında orada sabah akşam çalıştırılan Türkler merdiven altlarında ş...siz Türk patronlar sayesinde çalıştı.
sana tanıdık geldi mi?
ekonominin büyümesi ve sosyal hak vermek başka başka kavramlar.
piyasanın a..na koymadan da ekonomiyi büyütebilirsin.
heh Türkiye'nin ekonomisi sağlammış, neden AKP sözcüsü mervecik öyle dedi, Moody's kim bilir misin? 2005'te kredi notunu yükselttiğinde sizinkiler pek seviyordu, bu ara bozuklar.
Türkiye kırılgan bir ekonomi çünkü dış finansman bağımlısı.
sen olayı tam anlamamışsın, her yazışında bunu daha iyi anlıyorum
SOSYAL HAK KALKINMANIN BİR GEREĞİ DEĞİL POLİTİK BİR TERCİHTİR.
bu cümleyi bir yere yaz ve bak, oku, anla.
çünkü yanlış biliyorsun.
kalkınma arttıkça sosyal hak tesis edilmek zorunda değil.
sen ciddi ciddi, Çin'in, ucuz emek sahibi Çin'in emek fiyatını yükselteceğini düşünüyor musun? yükseltmeyecek, ekonomisi ne kadar büyürse büyüsün bunu yapmayacak çünkü ürettiği malı Türkiye'ye satarken aynı zamanda 1 dolara işçi çalıştırıp yabancı yatırımcıyı ülkeye çekiyor.
bu yüzden Çinde insanlar 1 dolara çalışmaya devam edecek.
bu kadar.
Türkiye Çin kadar kalabalık olmadığı için bu 1 dolar değil 3 dolar olur ama daha fazla değil.
bu tamamen siyasi bir tercihtir.
mağduruz edebiyatıyla olmaz lafını AKP'ye oy veren birinden duymak çok hoş, neyse konumuz bu değil.
neden dönüp dönüp serbest piyasa ekonomisine karşıymışım gibi yazıyorsun?
ben kapitalistim
rekabeti dibine kadar savunurum
devletin kural koymasını da savunurum sadece.
senin savunduğun sistemin uygulanabilirliği olmadığı gibi Türkiye gibi bir ülkede Rus Ruleti oynamaktan farkı yok. senin bu piyasayı alabildiğine açalım mantığın FED'in faizlere çomak sokmasıyla tepe taklak gelir elinizde bir gece de bir kat artmış bir borçla "e biz büyücektik daha" diye kalakalırsınız.
İşverenler üzerinden amma ajitasyon yapılmış, asgari ücret kalksın işçi 500 lira maaşla çalıştırılmazsa bende Mune değilim, hiçbir işveren işçisine asgari ücret bizi kısıtlıyor, bundan sonra ben sana 2000 lira Maaş vereceğim demez. Ki işçiliği fabrikalarla sınırlamayın, bugün küçük ve orta ölçekli inşaat şirketleri günlük yevmiyeli işçiler çalıştırıyor, en ucuza en iyi iş gücünü istedikleri içinde bir zamanlar Bulgar göçmenlerini, şimdi de Suriye'li mültecileri tercih etmeye başladılar, çünkü senin işçin günlük 100 lira derken, onlar 40-50 liraya çalışıyor, hangi işçi hakkından bahsediyorsunuz, sigortaları düzenli ödenen kaç işçi var? Adamlar emeklilik zamanları gelene kadar sigortalı çalıştıkları gün sayısını hesaplatmadıkları için ne kadar haklarının yendiğini o zamana kadar bilemiyorlar, eski işyerim sigortamı düzenli ödememiş diye başlayan kaç dilekçe ve kaç dava var biliyor musunuz?
Fabrikalar deseniz sigortasız işçi çalıştıranlar yok mu? İşçi gıkını çıkaramaz teftiş zamanı yoksa işinden olur, işçilerin hakları varmış, yahu geçiniz bir kalem, ekmek aslanın midesinden kuyruğuna inmiş, insanlar varolan işlerinden olmamak için yeri geliyor haklarından feragat ediyor.
Çin örnek verilmişte komikÇin hiç işçilerin maaşını yükseltir mi? Adamlar ucuz mal üretmekle nam saldı, Ejderha Dünya piyasasındaki yerini Fil'e kaptırmak istemez, biri Dünya'nın en büyük ekonomileri sıralamasında 2., diğeri zirveye oynuyor.
İhracatın yanısıra siyasetende Dünya liderliğine oynadıklarından varolan stratejilerinden vazgeçmezler, malumunuz yeni dünya düzeni oluşturuluyor, Rusya-ABD-Çin etrafında toplanıyor ülkeler, bazı dengeler değişiyor, bu bizi de alakadar ediyor ama konumuz bu değil, neyse Dünya 3 kutuplu sistem üzerinde halkalar oluştururken Çin koltuğunu sallamaya aday Hindistan'a yerini kaptırmak istemez zira 2030 yılı gibi Rusya-ABD-Çin üçlüsünde Çin'in çıkarılıp yerine Hindistan'ın konulacağı söylentileri dolaşıyor.
Bizde bu yüzden diyoruz üretim demek güç demek, ekonomi demek güç demek, ekonomi politikalarımızı revize etmezsek 3 kutuplu sistemde yerimizi alamayacağız. Çin ve Hindistan'ı yakalamamız lazım zira bölgesel önemimiz bir yere kadar, herzaman diyorum artık dönem eskisinden çok daha fazla kapitalist düzen dönemi, GSMH'n, ekonomik Gücün kadar itibarın olur, işleri bitince paran yoksa bir anda etrafında kimse kalmaz.
ben işvereni niçin düşünmeyeyim yahu?Yazının özeti şu;
''şunu bilmiyorsun, bunu bilmiyorsun, aa bak bunu da bilmiyorsun... lakin şu işe bak ki ben bunların hepsini çok ama çok iyi biliyorum eheahae. ayrıca zenginler çok acımasız allam keşke hepsi ölse''
Ve tabi yine benle alakasız şeyler üzerinden benimle alakasız şeyler üzerinden beni eleştirmiş durmuşsun.
Her neyse...
Mesela işverenlerin işçiyi düşünmek olduklarını zaten söylemiyorum, bu senin kendi kafanda kurup üzerinden de güya beni eleştirdigin anlamsız bir muhabbet sadece.
İşverenler işçileri tabi ki düşünmeyecek, onların derdi kârdır. Kârı artırmak amacıyla ellerinden geleni yapacaklardır, gayet dogal.
Ama bunun tersini hiç de demiyorsun niyeyse, işine gelmiyor çünkü. Ondan sonra da işverenlere saydırıp duruyorsun boş boş. İşverenler şeytan, işçiler sanki melek dimi? Ona bakarsan işçiler de daha az çalışıp daha çok kazanma derdinde, işi savsaklama derdinde, o izni, bu izni, şu izni derken işvereni sıkıntıya sokma derdinde, iş verirsin begenmezler, ay yapamam ay edemem diyen tipler... vs.
Herkes kendi kârının peşinde yani, hem işçiler hem işverenler, o yüzden bana boş boş duygu sömürüsü yapma, hiç de sevimli gelmiyorsun.
Devletin sınırsız bir şekilde elini tamamen çekmesini de savunuyor degilim, yoksa devlet ne işe yarar? Belli başlı haklar yerli yerindedir çünkü uzlaşılmıştır zaten. Ben şu an Türkiye için gerekli olanın laissez-faire oldugunu söylüyorum diye kafandan alakasız şeyler uydurup duruyorsun. Sanki ben sınırsız özgürlügü savunuyormuşum gibi masallar üretiyorsun kafanda. Mesela ben şu gbi şeyleri savunuyor muyum sence;
- Zorunlu tekeller fiyatları istedigi kadar şişirebilsin,
- İşçilere hiçbir sosyal hak verilmesin, işine gelirse çalışsın, gelmiyorsa çalışmasın,
- Egitim, saglık... vs tamamen özel şirketlere devredilsin,
- Özel şirketler kitle imha silahlarını rahatça üretebilsin ve satabilsin. Tüketiciler de parası varsa, canı da bir yerleri havaya uçurmak istediyse atom bombası alıp kullanabilsin rahatça... ya da biyolojik silah...
... vs vs.
Yani sınırsız özgürlükten bahsediyor olamam herhalde dimi? Bu yüzden strawman dövüyorsun diyip duruyorum. Neredeyse benim böyle bir özgürlügü savundugumu iddia edeceksin yuh...
SOSYAL HAK KALKINMANIN GEREGİ.........
Sosyal hak kalkınmanın bir sonucudur ve aynı zamanda da politiktir. Lafıma gelmeye başladın ama haberin yok henüz. Diger bazı konularda da lafıma gelmiştin, bu konuda da lafıma geleceksin, hiç merak etme.
Neden politiktir?
Çünkü arada bir denge kurulması gerektigi için. Bu denge eşitlik amacından ziyade kapitalist sistemin devamı amacıyladır. İşçilerin makul ölçüde kazancı olsun ki harcasınlar, işverenler de kazanmaya devam etsinler böylece para döngüsü durmasın. Gayet de duruma göre bir davranış şeklidir bu, yani politik. Ekonomik sistemdeki özgürlükler ve baskılar duruma göre degiştirilirler. Yani liberalligin sınırları vardır v degişir sürekli.
Neden sonucudur?
Bak mesela Küba'ya, onlarda sosyal hak mis gibi sözde. Sözde her şey bedava, bedava egitim, saglık, konut, bedava sütYani sosyal haklar gayet şükela... sözde tabi özde degil... Türkiye'de ise bunların hiçbiri bedava degildir. Ama bakınca bedava olmamasına ragmen onlardan daha iyi saglık sistemimiz var, egitim sistemi.. istedigimizi sütü de kendimiz alıyoruz zaten Ayrıca daha güzel ve konforlu evlerde oturuyoruz, onlarınki gibi yıkık dökük degiliz. Niye? Çünkü kalkınıyoruz ve sonuç olarak standartlarımız yükseliyor. Bunun anlamı ''eeh kalkındık madem artık bunu herkesle paylaşalım'' degildir, zorunluluk degildir bu, kendiliginden gelişir çogunlukla. Standartlar yükseldikçe beklentiler de yükselir ne de olsa.
Alman ekolü bile temelde liberaldir yahu, ne söyledigini farkında degilsin.
İşin diger komik tarafı ise, sosyal hak diye çıgırtkanlık yapanların iş vergi ödemeye gelince mızmızlanması. Vergileri bile en çok işverenler öder. 213123123 çeşit vergi öderler. Yani devlet zaten ülkedeki tüm şirketlere büyük ölçüde ortaktır zaten. Bir de bunların sahipleri iyi ötv öderler. AKP bunu uyguluyor işte, bırakın geçsinler dedigi kadar vergiler ile şirketleri sömürmeye tamg az devam ediyor. Bak ben buna bir şey diyor muyum? aaah paramızı gasp ediyorlar falan... vs diyor muyum? Alıp ülkenin hayrına kalkınma saglıyorlar işte ve bu herkesin yararına. Ama bizim sosyal devlet çıgırtkanları utanmasa sadece zenginler vergi ödesin hatta kiralarımızı da onlar ödesin diyecekleri. Kendielri vergi konusunda elini taşın altına azıcık soksa kıyameti koparmaktan da geri durmazlar.
Çin'deki ücretler de artacak merak etme. Hayat standarları arttıkça insanların nesnelere verdikleri deger de degişecektir. Söylentiler de hızlı yayılır zaten. Tek başlarına iken yapamayacaklarını birleşip makul ölçüde kabul etiirirler. Ama ekonominin büyümesi birinci şarttır her zaman, temeldir.
Olmayan parayı dagıtamazsın, dagıtırsan büyüyemezsin, büyüyemezsen geriye dogru gidersin. Bu kadar yazılanın özeti budur. Sen ise olmayan parayı halka dagıtmanın telaşındasın. Aslında başka bir şey daha derdim ya... neyse.. Kendini böyle şeylerle durduk yere yıpratma diyeyim en azından.
sonra da sosyal politikanın ne olduğunu bilmiyorsun deyince kızıyorsun. bunu diyen "sosyal politika" savunucusu görmediğim gibi Sosyal Politika zaten hane halkının aldığı ücreti vergi, sosyal kesenek ve harcama olarak elinden çıkarması gerektiğini savunur.Ama bizim sosyal devlet çıgırtkanları utanmasa sadece zenginler vergi ödesin hatta kiralarımızı da onlar ödesin diyecekleri. Kendielri vergi konusunda elini taşın altına azıcık soksa kıyameti koparmaktan da geri durmazlar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?