Kızlar.
Çok kötü zamanlar geçiriyoruz. Bir büyüğümüzü kaybettik.
Fakat çağırılan 112 ambulansının büyük ihmali olduğunu düşünüyoruz.
Kısaca şunlar:
- Yol bilmeyen şöför
- Şöförün yardım etmek istememesi(ambulansta 2 kadın çalışan var)
- Araçta doktorun ve ekipman bulunmaması
- Hastaya olay yerinde müdehale edilmeyip, insani olmayan şekillerde taşınması.(kalp rahatsızlığı)
- Koltuk şedye ile taşınan hastamızı bağlamadıkları için düşürme
- Ambulansta herhangi müdehale yapılmaması
- Sedye eksikliği
- Hastane yolunu bilmemek, Acilin önünden hastaneyi algılayamayıp devam edip gitmesi ve
arkasından koşturan hasta yakınları ve hastane çalışanları olması
- Zaman kaybettirmesi.
İnsanın zamanı gelince ne yapsan boş fakat her ölüm erken ölüm. Bir umut için bile
neler yapardı insan. Bunlar yaşanınca insan o umudun başkası tarafından çalındığını hissediyor.
Aramızda sağlık çalışanları var ise özellikle onlardan bir yorum bekliyorum. Susup oturmak, kabul
etmek istemiyorum. Bugün bir büyüğümüz yarın gencecik insanların başına gelebilir.
Merhaba 112 Att olarak çalışıyorum. Öncelikle çok geçmiş olsun. Yazdıklarınızı ve yorumları okudum ve o kadar üzüldüm ki. Birkaç kişi işini tam yapmadıkları için tüm 112 ler maalesef kötü gibi algılanıyor. Yazdıklarınıza gelince hastanın sedyeden düşmesi kesinlikle ve kesinlikle sağlık personelinin hatası . Şikayet ettiğiniz takdirde sadece Bi soruşturma ile kalmaz. Diğer şeyler için bilmediğiniz çok şey var. Bulunduğum şehir için konuşuyorum. 112 ambulanslarının artık çoğu taşeron Şöfor ve ambulans. Sadece o iki sağlık personeli memur ve daimi. Şöförler asgari ücretle çalışıyor ve sürekli işten çıkıp başkaları işe başlıyor. Doğru düzgün eğitim verilmiyor. Benim ambulansımda şöförün biri taksi şoförü biri dolmuş şoförüydü. İnanılmaz kötü ambulans kullanıyorlardı içimiz dışımıza çıkıyor sürekli ambulansta olduğunuzu düşünsenize. Taşeron firmaları çalışanlarına hasta taşımayın siz düşürürseniz biz bişey yapamayız diğerleri memur onlar düşünsün boşver diyorlar. Eğer insanlığı yoksa o adamın ve bizde iki bayan çalışıyor isek perişan oluyoruz. Adam nasılsa asgari ücret işten atarlarsada sıkıntı yok deyip istediği gibi davranıyor
Hasta taşıma işi tamamen bizim olursa 50 60 kilo kızlarınız günde 20 hastaya gidiyoruz nasıl hepsini taşıyabiliriz. İllaki komşulardan falan yardım alıp tabiki her türlü sorumluluk bizde olarak onları yönlendirerek taşıyoruz.
Sürekli Bi Şöfor sirkülasyonu olduğu için hastane bilmemeleri çok normal. Çoğu zaman biz tarif ederiz. Arkadaysak sıkıntı büyük tabi. Navigasyon öğrenene kadar sıkıntı yaşarız.
24 saatte ortalama 18- 20 hastaya gideriz bunların en fazla 2 tanesi acil vakadır. Diğerleri tamamen otobüs taksi parası vermemek kendini taşıtmak için çağıran hastalardır.
Çok yoğun çalışmama rağmen olay yerinde hiç polisten sonrA varmadım. Aksine polisler saatler sonrA gelir. O ara biz darp ediliriz küfür yeriz alıştık artık
Genelde mesanemiz dolu midemiz boş gezeriz. Komuta Merkezi sürekli gps ten bizi izler neredeyiz anında görür. Hastaneye hasta götürüp teslim ettikten sonrA anında başka Bi hastaya yönlendirirler imkanı yok tuvalete gitmenin. Bi keresinde ağlamıştım yalvarmıştım merkeze nolur 1 dk müsade edin diye.
Bize Bi vaka verilince 90 sn içinde çıkmamız lazım. Çıkmazsak komuta anında arar zaten bizi.
Yakında hastaneler var diyorsunuz ya biz hastanelere bağlı çalışmıyoruz belirli yerlerde istasyonlarımız var orda dururuz ( tabi hiç giremeyiz yoğunluktan)
Müdahale konusuna gelince ilaç yapma yetkimiz yok. Bi ağrı kesici bile yapamayız. Komutadaki doktorun onay vermesi gerekir ve hiç o onayı vermez. Biz sadece hastanın kalbi durduğunda kanama olduğunda devreye girer şok verir masaj yapar ilaç yapar kanama durdurup damar yolu açarız . Diğer hastalar için tansiyon şeker oksijen ölçüp uygun taşıma yöntemleri ile nakil ederiz.
Hasta taşırken eğer hastanın travması yoksa merdivenlerden sandalye sedye ile indirilir tabi kemerleri bağlanıp güvenlik önlemleri alınır.
Dün nöbette Bi hastaya gittik gözünün yanında sivilce çıkmış çok acıyormuş bunun için mi aradın dediğimizde beni mecbur götüreceksiniz diyor gülerek yoksa şikayet ederim dedi. Paşa paşa götürdük kadını. O arada bizim bölgede büyük Bi trafik kazası oldu. Biz hastada olduğumuz için daha uzak noktalardan ambulans görevlendirildi.muhtemelen ambulans geç geldi diye sitem etmişlerdir. Sivilce sıkıyor olmasak daha acil hastalara bakacaktık. Ama sistem o kadar kötü ki canım sıkıldı diyeni alıp götürmek zorundayız. Mesleğimizi bilgilerimizi böyle hastalardan dolayı kullanamıyoruz. Bide geç geldiniz diye laf işitiyoruz sürekli. Sanmayın ki oturup keyif yapıyoruz.
Yinede işimi seviyorum. Nadirde olsa acil vakaya gidip o hastaya canla başla müdahale etmeyi seviyorum hastanın kalbinin tekrar atmaya başlaması öyle güzel bir duygu ve gururki tarifi yok. O kadar canlı bomba patladı burda çoğunda ben nöbetçiydim. Güvenlik şeritleri çekilmeden direk koşup o insanlara müdahale ediyorduk. Çok kutsal Bi işim var Allah Bi daha göstermesin o günleri tabi
Sistem değişmediği sürece insanların 112 ile daha çok şikayetleri olur. Ama bizde de çok sıkıntılar var inşallah herkesin istediği gibi olur düzen.