Cuma Zayıflama Yarışması 13. Takım

Metabolizmayı nasıl arttırırız?

  • Metabolizmanın arttırılması zayıflamada çok önemlidir. Metabolizmanın hızı cinsiyet, genetik ve yaş ile ilgilidir. Erkekler istirahat esnasında kadınlara göre daha fazla kalori yakmaktadır. Yaş ilerledikçe metabolizma yavaşlamakta ve özellikle 40 yaşın üzerinde yavaşlama belirginleşmektedir. İnsanlar cinsiyet, yaş ve genetiği değiştiremez ama yaşam stilini değiştirebilirler.
  • İnsanların kas kitlesini arttırıcı egzersiz yapmaları çok önemlidir. Çünkü istirahat esnasında kas kitlesi, yağ kitlesine göre daha fazla kalori yakar. Örneğin yaklaşık bir kilogramlık kas kitlesi bir günde 12 kalori, bir kilogramlık yağ kitlesi ise 4 kalori yakmaktadır. Bu nedenle dirence karşı yapılan egzersiz ile kas kitlesi ve dolayısıyla metabolizma hızı arttırılır.
  • Aerobik egzersizler kas kitlenizi çok geliştirmeyebilir ama yapıldıktan sonra metabolizmanızı belirgin hızlandırır. Yüksek yoğunluklu egzersiz, orta-düşük şiddetteki egzersize göre istirahat esnasında metabolizma hızında daha uzun süreli artış sağlar. Bu nedenle en basitinden yürüyüş esnasında kısa süreli koşular yapılmalıdır.
  • Su, kalori yakılmasının en iyi yardımcısıdır. Çalışmalarda günde 8 bardaktan fazla su içenlerin, 4 bardak su içenlere göre daha fazla kalori yaktığı gösterilmiştir. Ayrıca sebze ve meyvelerin taze tüketilmesi ile sıvı içerikleri de alınır.
  • Buzlu içecekler sindirim esnasında daha fazla kalori yakılmasına neden olurlar. Araştırmalar 5-6 bardak buzlu su içilmesinin günde 10 kalori fazladan yakıldığını düşündürmektedir. 10 kalori az gibi görülmekle birlikte diyet yapmadan yılda yarım kilogram kaybedilmesini sağlar.
  • Günde 3-4 saatte bir sık ve az miktarda öğünler tüketilmesi metabolizmanın hızlandırılması açısından yararlıdır. Özellikle düşük kalorili atıştırma yapanların daha az yemek yedikleri ve bu sayede kilolarını daha iyi korudukları gösterilmiştir.
  • Kırmızı veya yeşil acı biber tüketenlerde metabolizmanın %23 hızlandığı saptanmıştır. Biberin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi yarım saat sürmesi nedeni ile günlük öğünde sık olarak tüketilmesi daha yararlıdır.
  • Proteinin daha fazla tüketilmesi metabolizmayı hızlandırmaktadır. Çünkü vücudumuz proteini sindirirken karbonhidrata göre 2 kat daha fazla kalori harcamaktadır. Bu nedenle öğünlerde yağsız proteinden zengin gıdalar tercih edilmelidir. Yağsız biftek, balık, tavuk, tofu, kuruyemiş, fasülye, yumurta ve diyet süt ürünleri proteinden zengin gıdalardır.
  • Siyah veya yeşil çay içilmesinin metabolizmayı arttırdığı düşünülür. 70 kg ağırlığındaki bir kişi 2 fincan kafeinli içecek aldığında takip eden saatler içinde 50 kalori harcanmaktadır. Fakat şeker, krema veya süt gibi gıdalar tüketildiğinde çayın veya kahvenin harcattığı kaloriden fazlası alınabilir. Günde 4 ve fazla yeşil çay tüketilmesi ekstra 50 kalori yakılmasını ve yılda 2.5 kg zayıflama sağlar.
  • Yıkıcı diyet (günde 1000 kaloriden az) yapılmamalıdır. Bu tür diyetle hızlı kilo verilir ama kas kitlesi de hasar görür, vücut savunma olarak metabolizma hızını düşürür. Bu tür diyet yapanların büyük çoğunluğu verdiğinden daha fazlasını kısa sürede alır.
  • Gün içinde spor mutlaka yapılmalı ve kas kitlesi korunmalıdır. Spor diyetten daha önemlidir bunu unutmayalım.
  • alıntıdır
  • Prof Dr Canfeza Sezgin




 
Zayıflamada yardımcı gıdalar nelerdir?

  • Yoğurt: Proteinden zengin olması nedeni ile midede uzun süre kalarak tokluk hissini uyarır. Özellikle düşük yağ içeren diyet yoğurtların tüketilmesi yararlıdır. Vücut proteini yakarken karbonhidrata göre daha fazla enerji yakar.
  • Kinoa: kuskusa benzer bir tahıl ürünü olup zayıflama programlarında mutlaka olması gereken tam tahıl grubu besinlerdendir. Bir fincan kinoada 8 gram protein ve 5 gram lif bulunmaktadır. Pirinç gibi kolay pişirilen kinoa sebze, dolmalık fıstık, yağsız protein içeren besinlerle karıştırılıp tüketilebilir.
  • Tarçın ülkemizde tüketilen popüler doğal ürünlerdendir. Sağlık için bir çok yararı bulunmaktadır. Kan şekerlerinin düzenlenmesinde yardımcı olup özellikle şeker hastalarında yararlı gıdaların başında gelmektedir. Kahve, çay ve yoğurdu kalori eklemeden tatlandırmanın iyi bir yoludur. Kan şekerlerinin düzenlenmesinde yardımcı olduğu için insülin hormonunun aşırı salgılanmasını azaltarak kilo kontrolünde yardımcı olur. Günlük 1-2 gramın üzerinde kullanılmamalıdır. Fazla tüketildiğinde içinde kumarin gibi kimyasallar bulunabilmesi nedeni ile karaciğer testlerini bozabilmekte ve vücuda zarar verebilmektedir.
  • Acı biber: içinde capsaicin isimli madde olup kısa süreli de olsa iştahı azaltmakta ve kalori yakılmasının arttırmaktadır. Yararının görülebilmesi için iyi diyet yapılması gereklidir.
  • Yeşil çay ve yarbe mate (Paraguay çayı): her iki çay da kuvvetli antioksidan olup karın bölgesindeki yağların eritilmesinde yardımcıdır. İçinde bulunan kateşinler zayıflamada yararlıdır. Sıcak ve yudum yudum içilmesi önerilir. Günde 3-4 fincan içilmelidir.
  • Greyfurt: kalori yakıcı özelliği olmamakla birlikte liften zengin olması nedeni ile tokluk hissi vermektedir.
  • Karpuz: içinde bol miktarda sıvı ve lif olması nedeni ile mide boşluğunu doldurarak diğer gıdalara az yer bırakır ve tokluk hissi verir. Böylece daha az kalori alınmış olur. İçinde likopen ile A ve C vitamini gibi kuvvetli antioksidanlar bulunur.
  • Elma ve armut: içinde bol lif ve sıvı içeren meyvelerdendir. Meyve suyundan ziyade meyvelerin kendisinin tüketilmesi sağlık için daha yararlıdır. Meyvenin çiğnenme işlemi esnasında da ek kalori harcanmaktadır.
  • Üzüm: üzüm ve diğer taneli meyveler taze tüketilmeli, kurutulmuş meyvelerin sıvı içeriği kaybolduğu için eşit hacimde tüketildiğinde daha fazla kalori alınmasına neden olmaktadır. Kuru meyveler uygunsa az sayıda salatalara katılarak tüketilebilir.
  • Dutsu meyveler: dut, yabanmersini, ahududu ve çilek gibi ürünler bu gruptadır. Lifli ve sıvıdan zengin olan bu meyveler kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcı olup günde bir fincan tüketilebilir.
  • Çiğ sebzeler iyi bir atıştırmalık adayıdır. Yarım fincan kereviz salatasının kalorisi sadece 8 kaloridir ve atıştırma için iyi bir örnektir. Az miktarda yer fıstığı yağı dökülmüş kereviz salatası veya salsa sosuna bandırılmış bir küçük havuç iyi bir atıştırmalık adayıdır.
  • Yumurta: günümüzde en çok haksızlık yapılan gıdaların başında yumurta gelir. Yumurta sadece 75 kaloriye sahip olup 7 gram protein içerir. Kolesterol sorununuz yoksa sabahları bir adet yumurta tüketilmesi tokluk hissinin uzun sürmesini sağlar ve atıştırma ihtiyacını azaltır. Karbonhidrat ağırlıklı kahvaltıya göre yumurta içeren bir kahvaltı yapılması daha fazla kalori yakılmasını sağlar.
  • Kahve: kalori yakılmasını arttırır. Fakat kapuçino gibi kahveler ekstra kalori içerir ve kilo alımına neden olur. Sade veya bitkisel aromalı kahve 1-2 fincan tüketilebilir.
  • Yulaf ezmesi: liften zengin düşük kalorili tam tahıl ürünüdür ve sağlık için çok yararlıdır. Tatlı olanlarının kullanılmaması, tarçın gibi baharatla tatlandırılması önerilir. alıntıdır
  • Prof Dr Canfeza Sezgin
Ben karpuz yiyince kızıyonuz hani
 
Çok su içmek kilo verdirir mi?


Sürekli duyduğunuz bir diyet yalanını daha size açıklamak isterim. Kilolu biri sağlıklı beslense bile günde litrelerce su içerek kilo veremez. Su içmemizin amacı vücut su dengesini korumak ve vücudunuzun çalışması için gerekli olan ortamın devamlılığını sağlamaktır. Günde 8 su bardağı su içmeniz yeterlidir. Ancak kilo vermek değil, yağ yakışını artırmak istiyorsanız en az 13 su bardağı kadar içmenizi öneririm. Kilo verirken vücut direncinizi düşürmemek için günde en fazla 2 çay fincanı siyah çay içebilirsiniz. Metabolik hareketlerimizin devamlılığı için de en fazla 5 fincan yeşil çay içmenizi öneririm. İşte bir kilit noktası daha! Kahve içmeyin diyenlere inanmayın. Günde 4 fincana kadar filtre edilmiş kahve içmeniz kilo veriminizi hızlandıracaktır. İçerdiği kafeol ve kafestol denilen maddeler sizin sağlıklı kilo vermenize yardımcı olacaktır.

alıntıdır
 
20120620203654928.jpg


alıntıdır
 
Selam kızlar,
Az önce doktordan geldim 5 haftalık :anneadayı::anneadayı::anneadayı: hamileyim yarın itibari ile aranızdan ayrılmak zorunda kalacağım Beril ile de konuştuk hepinizi çok sewiyorum hakkınızı helal edin :KK19::KK19:
Canım tebrikler gözün aydın olsun sağlıkla bebeğini kucaklayacağın bir hamilelik geçirirsin umarım biz de seni seviyoruz arada uğra haberlerini bekleriz :KK200::KK200::KK9::KK9:
 
Karpuz Kilo Aldırır mı?
  • A vitamini, B6 vitamini ve C vitamini bakımından zengin olan karpuz kilo yapmaz. Ancak fazla karpuz tüketimi, içeriğindeki şeker nedeniyle kan şekerinde dalgalanmalara yol açabilir.

Yani 2-3 dilim karpuz yemek kilo aldırmaz, aksine vitaminler ve mineraller bakımından oldukça faydalıdır. Ama bir oturuşta 1 karpuz yerseniz gereğinden fazla şeker almış olursunuz.

Kalori hesabı yapıyorsanız daha net rakamlar vereyim; 1 kase dilimlenmiş karpuz (yaklaşık 150 gram) yaklaşık 50 kaloridir ve bu 1 dilim ekmekten daha az kalori içerdiği anlamına gelir.

Aynı miktarda karpuz günlük C vitamini ihtiyacının %20’sini karşılar
 
Back
X