- 23 Kasım 2008
- 4.223
- 9.227
- 773
Metabolizmayı nasıl arttırırız?
- Metabolizmanın arttırılması zayıflamada çok önemlidir. Metabolizmanın hızı cinsiyet, genetik ve yaş ile ilgilidir. Erkekler istirahat esnasında kadınlara göre daha fazla kalori yakmaktadır. Yaş ilerledikçe metabolizma yavaşlamakta ve özellikle 40 yaşın üzerinde yavaşlama belirginleşmektedir. İnsanlar cinsiyet, yaş ve genetiği değiştiremez ama yaşam stilini değiştirebilirler.
- İnsanların kas kitlesini arttırıcı egzersiz yapmaları çok önemlidir. Çünkü istirahat esnasında kas kitlesi, yağ kitlesine göre daha fazla kalori yakar. Örneğin yaklaşık bir kilogramlık kas kitlesi bir günde 12 kalori, bir kilogramlık yağ kitlesi ise 4 kalori yakmaktadır. Bu nedenle dirence karşı yapılan egzersiz ile kas kitlesi ve dolayısıyla metabolizma hızı arttırılır.
- Aerobik egzersizler kas kitlenizi çok geliştirmeyebilir ama yapıldıktan sonra metabolizmanızı belirgin hızlandırır. Yüksek yoğunluklu egzersiz, orta-düşük şiddetteki egzersize göre istirahat esnasında metabolizma hızında daha uzun süreli artış sağlar. Bu nedenle en basitinden yürüyüş esnasında kısa süreli koşular yapılmalıdır.
- Su, kalori yakılmasının en iyi yardımcısıdır. Çalışmalarda günde 8 bardaktan fazla su içenlerin, 4 bardak su içenlere göre daha fazla kalori yaktığı gösterilmiştir. Ayrıca sebze ve meyvelerin taze tüketilmesi ile sıvı içerikleri de alınır.
- Buzlu içecekler sindirim esnasında daha fazla kalori yakılmasına neden olurlar. Araştırmalar 5-6 bardak buzlu su içilmesinin günde 10 kalori fazladan yakıldığını düşündürmektedir. 10 kalori az gibi görülmekle birlikte diyet yapmadan yılda yarım kilogram kaybedilmesini sağlar.
- Günde 3-4 saatte bir sık ve az miktarda öğünler tüketilmesi metabolizmanın hızlandırılması açısından yararlıdır. Özellikle düşük kalorili atıştırma yapanların daha az yemek yedikleri ve bu sayede kilolarını daha iyi korudukları gösterilmiştir.
- Kırmızı veya yeşil acı biber tüketenlerde metabolizmanın %23 hızlandığı saptanmıştır. Biberin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi yarım saat sürmesi nedeni ile günlük öğünde sık olarak tüketilmesi daha yararlıdır.
- Proteinin daha fazla tüketilmesi metabolizmayı hızlandırmaktadır. Çünkü vücudumuz proteini sindirirken karbonhidrata göre 2 kat daha fazla kalori harcamaktadır. Bu nedenle öğünlerde yağsız proteinden zengin gıdalar tercih edilmelidir. Yağsız biftek, balık, tavuk, tofu, kuruyemiş, fasülye, yumurta ve diyet süt ürünleri proteinden zengin gıdalardır.
- Siyah veya yeşil çay içilmesinin metabolizmayı arttırdığı düşünülür. 70 kg ağırlığındaki bir kişi 2 fincan kafeinli içecek aldığında takip eden saatler içinde 50 kalori harcanmaktadır. Fakat şeker, krema veya süt gibi gıdalar tüketildiğinde çayın veya kahvenin harcattığı kaloriden fazlası alınabilir. Günde 4 ve fazla yeşil çay tüketilmesi ekstra 50 kalori yakılmasını ve yılda 2.5 kg zayıflama sağlar.
- Yıkıcı diyet (günde 1000 kaloriden az) yapılmamalıdır. Bu tür diyetle hızlı kilo verilir ama kas kitlesi de hasar görür, vücut savunma olarak metabolizma hızını düşürür. Bu tür diyet yapanların büyük çoğunluğu verdiğinden daha fazlasını kısa sürede alır.
- Gün içinde spor mutlaka yapılmalı ve kas kitlesi korunmalıdır. Spor diyetten daha önemlidir bunu unutmayalım.
- alıntıdır
- Prof Dr Canfeza Sezgin