Gelelim Antep köftesi tarifine...
Ben kişi başı 1 yada 1,5 su bardağı köftelik bulgur kullanıyorum..Biz 4 kişi olduğu olduğumyz için bu sefer 5 bardak koydum, tarifi 4 kişiliğe göre vereyim, siz kendinize göre ayarlarsınız:
5 bardak ince köftelik bulgur,
3-4 domates,kabuğu soyulup içine doğranacak, ben buzluktan çıkardığım 1 -2 tane yazdan kalma domates te ekliyorum..domatesin suyuyla karışıp yarım saat kadar beklerse daha kolay yoğuruluyor
2 kaşık biber salçası, 3-4 kaşık domates salçası (biz bol salçalı seviyoruz)
1 soğan ( incecik çekilmiş), 3-4 diş sarımsak(dövülmüş yada çekilmiş)
2 limonun suyu,2 yemek kaşığı nar eşkisi ve1 tatlı kaşığı sıvı sumak eşkisi, ( yoksa 1-2 limon fazla sıkın) bu köfteyi köfte yapan bence eşkisidir..
İstediğiniz baharatlar..ben kimyon, karabiber, köfte baharatı, pul biber, isot, nane, reyhan, tuz koyuyorum..
Bunlar köfte leğeninde 20-30 dakika yoğurulacak..köfte leğeni altı tırtıklı bi leğen, o yoksa geniş bi leğen, tepsi de olabilir..
Üzerine, tavada iyice ısıtılmış, 1,5-2 su bardağı zeytinyağ dökülüyor. (Ben nerdeyse dumanı çıkacak kadar ısıtıyorum, köfteye dökünce coss diye bi ses ve müthiş bi koku geliyor ki ailecek o ana bayılıyoruz) dökünce hemen yoğurmayın eliniz yanabilir, bi kaşıkla yağı köfteyle karıştırıp sıcaklığı dağılınca 1-2 dakka daha yoğuruyoruz. Köftenin lezzeti sıcak zeytinyağını döktükten sonra geliyor, isteyen daha az yada çok dökebilir, Antep'te komşularım çok daha fazla döküyorlardı, ne kadar dökerseniz o kadar çekiyor yani..ben diyete uygun olsun diye orta halli döküyorum, çok az dökülürse de tadını pek bulmuyor..
Maydanoz, dereotu, yeşil soğanı incecik doğrayıp, içine katıp, servis tabakların altına marul koyup üstüne sıkımlıyoruz..
Biz çocuklarınkini sıktıktan sonra içine daha çok acı atıp, kendimize ayrı sıkıyoruz..
Marula ve ev yufkasına sarılarak yenilebilir.. Afiyet olsun..
Hiç bukadar uzun bi mesaj yazmamıştım sanırım hayatımda
Umarım kaptan beni şutlamaz