15 hazıran, kreşlerın açılması hakkında..

Kurum sahibi olarak cevap vereyim size.
Tüm önlemlerimizi aldık.
Dezenfekte, personel eğitimi, denetim, evrak vs.
Gelelim sonuca.
3 aydır zarardayım.
3 ay daha kapatmak için bağlı olduğum bakanlığa müracaat ettim.
Evet bizler bilinçliyiz.
Fakat gelen çocuklarımın aileleri ne kadar bilinçli?
Birinden hepsine bulaşma riskini göze alamadım. Hem vicdanen, hem kurumumda böyle bir olaya sebebiyet vermemek için açılışımı eylül ayına erteledim.

Ben evden çalışma ayrıntısını atlamışım. Evden çalışacaksınız kreşe ne gerek var ki? Öyle böyle bir bakıcı bulursunuz güven sorunu da olmayacaktır yalnız olmayacaklar çünkü. Hani güvenemedim gözüm arkada kalır durumu da yok.
Peki bakıcının virüsü taşıma ihtimalini nasıl önleyebiliriz ?bu konu da benim için büyük bir sorun ve bakıcı konusunda da çok kararsızım ;kaç vasıta ile gidip gelecek yada evden çıktıktan sonra görüştüğü insanlarca nasıl olur ? Beynimi düşünceler kemiriyor resmen

Günün sonunda kreşe gönderme kararı verirseniz kreşin covid için aldığı önlemleri ve sınıf mevcudunu sorgulayın.
Bir de aşçı-hizmetli kadrosunun hijyen belgelerini görmeyi talep edin.
Yemeklerin okulda piştiğinden emin olun.
Kızınıza da doktorunuza danışarak bağışıklık desteği-vitamin takviyesi başlayın.
İlk aylarda kreşte kaldığı saatleri mümkün mertebe minimize edin.
Gün içinde kullanılmak üzere kızınızın çantasına kolonya koyun ve öğretmenden özellikle yemeklerden önce ve bahçe-oyun saatlerinden sonra ellerini yıkadıktan sonra kolonya kullanılmasını istediğinizi söyleyin.
Dezenfektanlar dikkatli kullanılmadığında ve dozuna dikkat edilmediğinde tehlikeli olabilir özellikle de küçük çocuklarda.
En önemlisi de olumlu düşünün, karar verip kreşe başladıktan sonra tedirgin olup olumsuzu yani hastalığı davet etmeyin.
Bilinçaltımız bu gibi durumlarda bizim tahminimizden daha etkili.
[/QUOTE]
Konu dışı olucak ama sizin fikirleriniz cok kıymetli benim için benim oğlum 11 aylıkken 2 sene oldu kawasaki hastalığı geçirdi tabi omrumden ömür gitti bu süreçte tedavi oldu 6 ay koruma ile atlattık cok şükür ama tabi ki diğer çocuklara göre bağışıklığı düşük.
Şimdi ağustos ayında 4 yaşi biticek çok ama çok zorlu bir.cocuk artik bende cok yoruldum tükendim oğlumda evde durmak istemiyor iyice bunaldı bir de bu pandemi döneminde cok daha dikkat ediyoruz Allah korusun atlatamaz virüsten etkilemişse doye takviyeler dezenfektanlar ile elimden geleni yapıyorum.
Eylül ayında kreşe vermeyi düşünüyordum ama artik napacagimi bilemiyorum bu süreç.cikti ve tabi oğlumun bağışıklığı normal bir çocuğa gore daha düşük göndermem hata mi olur acaba ne yapmalıyım bilmiyorum cok ikilemde kaldim sizin fikriniz nedir

Peki bakıcının virüsü taşıma ihtimalini nasıl önleyebiliriz ?bu konu da benim için büyük bir sorun ve bakıcı konusunda da çok kararsızım ;kaç vasıta ile gidip gelecek yada evden çıktıktan sonra görüştüğü insanlarca nasıl olur ? Beynimi düşünceler kemiriyor resmen
Biz bakıcıyla bu süreçte yolları ayırdık ama eşim çalışıyor hergün toplu taşıma ile gidip geliyor. Üstelik emniyet mensubu hergün sokakta hastanede vs birçok insanla muhattap oluyor. Risk altındaydık biz de bakıcıya bulaştırabilirdik. Ama artık vaka sayısı düşüyor ve verilen tarihleri de bilim kurulu belli öngörülerde bulunarak belirliyor. İnşallah o tarihlerde vaka sayısı tek haneli rakamlara düşmüş olur ya da sıfırlanmış olur. Eğer biz hala korona olmadıysak(olduysak da farketmedik kusma vs yaşadım 2 defa ama başka şeylere bağladık ) bunu gerçek anlamda eşimin dikkat etmesine bağlıyorum. Kaç litre kolonya dezenfektan bitirdi. Yine koronanın ilk günlerinde bakıcımız da çantasında dezenfektan taşıyordu eve geldiği için ellerini yıkıyordu ve özellikle üzerini değiştirmesini istemiştim eve geldiğinde ev kıyafeti giyiyordu . Şu an gelse yine aynı şeylere dikkat etmeli , tek korunma yolu hijyen ve sosyal mesafe. Çocuğu öpmemesini filan da söylemiştim

Benim kızım İki bucuk yaşından beri kreşe gidiyor şuan beş yaşında ve çok sosyal bir çoçuk. Kreş ortamını çok özledi, arkadaşlarını devamlı soruyor ama biz eşimle konuşarak Eylül ayına kadar yollamama kararı aldık. Eylül ayında da duruma göre hareket edicez. İkimizde Çalışanız çok zor oluyor şuan büyüklerden de yardım alamıyoruz ama ne yapalım en değerli varlığımı riske atamam.

Biz bakıcıyla bu süreçte yolları ayırdık ama eşim çalışıyor hergün toplu taşıma ile gidip geliyor. Üstelik emniyet mensubu hergün sokakta hastanede vs birçok insanla muhattap oluyor. Risk altındaydık biz de bakıcıya bulaştırabilirdik. Ama artık vaka sayısı düşüyor ve verilen tarihleri de bilim kurulu belli öngörülerde bulunarak belirliyor. İnşallah o tarihlerde vaka sayısı tek haneli rakamlara düşmüş olur ya da sıfırlanmış olur. Eğer biz hala korona olmadıysak(olduysak da farketmedik kusma vs yaşadım 2 defa ama başka şeylere bağladık ) bunu gerçek anlamda eşimin dikkat etmesine bağlıyorum. Kaç litre kolonya dezenfektan bitirdi. Yine koronanın ilk günlerinde bakıcımız da çantasında dezenfektan taşıyordu eve geldiği için ellerini yıkıyordu ve özellikle üzerini değiştirmesini istemiştim eve geldiğinde ev kıyafeti giyiyordu . Şu an gelse yine aynı şeylere dikkat etmeli , tek korunma yolu hijyen ve sosyal mesafe. Çocuğu öpmemesini filan da söylemiştim
Ben ve eşim de işim gereği günde çok fazla insanla muhatap oluyoruz ve dediğiniz gibi bizim de taşıyıcı olma ,bulaştırma ihtimalimiz çok yüksek hatta bu yüzdem aile büyüklerinden yardım istemedik .
Çalışmak zorunda olanlar içi şuan en zor dönem ve insan neresinden tutsa elinde kalıyor

İlk defa böyle bir şey duyuyorum. Neden bahsediyorsunuz, açar mısınız?

1 10mayis1subat nasıl bir iş yapacaksınız, iş yoğunluğunuz ne olacak bilmiyorum. Ben de evden çalışıyorum, genelde çok yoğun olmuyor işim. 4,5 ve 1,5 yaşında iki kızım var. Büyük kreşe gidiyordu, şuan evde. Eylüle kadar göndermeyi düşünmüyordum, @derin sularda da aynısını yazınca, artık silahla zorlasalar da göndermem yani, iyice oturdu kafamda. Virüs daha çok taze, olaylar yeni bence. Ne olacak, işler nereye gidecek anlamak için biraz daha zamana ihtiyaç var. Arkadaşlar da yazmış, zaten kreşlerde ilk yıl hastalık yılı. Kızım bir hafta hasta bir hafta iyiydi, öyle diyeyim. Sonra sonra daha az hasta olmaya başladı. Şimdi buna bir de virüs eklenince, bence imkanınız varsa hiç riske girmeyin. Çocuğunuz çok küçük değil. Yardım edecek birilerini bulabilecekseniz ne ala ama bulamıyorsanız, kızınızla işi yürütebilir misiniz onu düşünün. Bir saat çalışır, ona oyalanacak bir aktivite bulursunuz. Sonra yarım saat ona zaman ayırırsınız. Sonra yine bir saat çalışmaya gidersiniz gibi... Olabilecek bir şey mi sizin iş temponuza göre değişir tabi. Yorucu da olabilir ama geçici gözüyle bakın. Eylül'de kreş işini tekrar düşünürsünüz.

Resmen her yonden beni anlamissiniz. Yani evet artik evde sikilmalar basladi. Site de arkdaslari ve oyun bisiklet alani var. Ancak is teklifini kacirmak istemiyorum:KK43: tabi ki onceligim kizim. Sonucta kizim icinde istityorum bu isi.

Evde calisacaksiniz zaten, göndermek zorunda değilsiniz ki.

Bu dönem için çok erken ,üstelik zorunluluk yok.

Kurum sahibi olarak cevap vereyim size.
Tüm önlemlerimizi aldık.
Dezenfekte, personel eğitimi, denetim, evrak vs.
Gelelim sonuca.
3 aydır zarardayım.
3 ay daha kapatmak için bağlı olduğum bakanlığa müracaat ettim.
Evet bizler bilinçliyiz.
Fakat gelen çocuklarımın aileleri ne kadar bilinçli?
Birinden hepsine bulaşma riskini göze alamadım. Hem vicdanen, hem kurumumda böyle bir olaya sebebiyet vermemek için açılışımı eylül ayına erteledim.

Peki eylul ayi daha riskli degil mi?
Eylul- mart arasi soguk alginliklari, havalarin degisimine bagli viral enfeksiyonlar daha hizli yayiliyor..
Benim 3 ve 6 yaslarinda iki cocugum var, asil eylul ayi ve sonrasi beni korkutuyor.
Yazin acik olan kres/ anaokulunda cocuklar daha cok acik havada vakit gecirirken sonbahar/ kis mevsiminde hepimiz icerideyiz, risk daha fazla aslinda.
Bilmiyorum bizim okul acilacak mi ama yazin acilsa ben gonderirdim sanirim.

Biz bakıcıyla devam ediyoruz. Eylül'de yarım gün gönderebilirim diyordum ama 2022'ye kadar risk var. Kreş fikrini kafamdan sildim. Bence mecburiyet yoksa çocuk açısından da hem riskli hem de ortamdaki personel vb. etkileri de dikkate alırsak stresli.

Zorlanmayacaksanız, işi erteleme ya da home office iken evden baktırma fırsatınız varsa ben en azından Eylül'e kadar evde kalsın derim. Yok durumunuz sıkıntılıysa, baktıracak kimse de yoksa mecbur göndereceksiniz. Özel kurumlar az kapasiteyle çalışıyor ve temizlik konusunda daha dikkatli olabilirler. Ancak tabi ki bu her daim böyle gitmeyecek, gidemez. Bir şekilde herkesin "yeni normal" sürecine alışması gerekiyor. Güncel makaleleri de okuyorum; ilaçlar ve aşı ile ilgili çok iyi gelişmeler var. Ben Eylül'e kadar böyle gideceğini düşünmüyorum o yüzden ancak tabi ki bunu kesin olarak bilebilmem mümkün değil. İnşallah yanılmam.

Peki eylul ayi daha riskli degil mi?
Eylul- mart arasi soguk alginliklari, havalarin degisimine bagli viral enfeksiyonlar daha hizli yayiliyor..
Benim 3 ve 6 yaslarinda iki cocugum var, asil eylul ayi ve sonrasi beni korkutuyor.
Yazin acik olan kres/ anaokulunda cocuklar daha cok acik havada vakit gecirirken sonbahar/ kis mevsiminde hepimiz icerideyiz, risk daha fazla aslinda.
Bilmiyorum bizim okul acilacak mi ama yazin acilsa ben gonderirdim sanirim.
Tabiki tercih meselesi.
Ama şuan çoğu aile bilinçsiz.
Herkes birbirinde görüldüğü üzere.
Pandemi süreci sıkıntı.
Yaz okulu...
Aktivite için bütün kurumlar nerdeyse aynı yerleri tercih ediyor.
Spor aktiviteleri, havuz vs.
Soyunma giyinme olayı hengame içinde oluyor.
Hangi çocuk kendini koruyabilir?
Yada öğretmen hangisinin mesafesini sabit tutabilir?
Ki benim kurumum çocuk kulübü olmasına rağmen (7 ~ 12 ) yaş.
O riski göze alamadım.
22 yıllık kurumum.
Tedirgin oldum mu?
Evet oldum.
Hem vicdanen rahat olmak, hem kurum adımı lekelememek için 6 ay zararı göze aldım.
Eylül ayına kadar ( 3 ay var daha ) ortalık biraz daha durulur en azından.
Mecburiyet varsa tabiki gönderilecek.
Yoksa tercih sebebim olamaz.
Ve unutmayalım ki sonbahar, kış ayı evde olmamız daha az risk.
Sizin gözetiminizde olacaktır çocuğunuz.
En azından sokakta, yada kalabalık ortamda olmayacak çocuklar.

Durum iyi mi, kötü mü biz de bilmiyoruz aslında, yaşarsak hep birlikte göreceğiz.
Biz MEB'e bağlıyız ve 15 Haziran bizi bağlamıyor ancak olaya şöyle bakıyoruz.
Veliler tedirgin, okula göndermek isteyen veli çok az.
Mecburen gönderen de tedirginliği yüzünden bizi psikolojik olarak çok yoracak.
Günde en az 5-6 defa arayacak.
En ufak belirtide herkes huzursuz olacak.

Ayrıca okulu açalım dediğiniz anda aşçı, temizlik personeli, öğretmen, yardımcı öğretmen, asistan, müdür, gıda vs derken çok ciddi bir işletme maliyeti gündeme gelecek.
Süreçte vazgeçen, çocuğunun azıcık burnu aksa korkan ve okula devam etmeyen veliler olacak.
Kısacası astarı yüzünden pahalıya gelecek.

Eylül'e kadar virüsün gücünü yitireceğini ve insanların tedirginliğinin azalacağını umuyoruz.
Bu yıl branş öğretmenleri yerine tam zamanlı okul psikoloğu ve hemşire istihdam etmeyi düşünüyoruz.
Önceliklerimiz ve ihtiyaçlarımız değişti çünkü.
Hocam konuyla doğrudan bağlantılı değil ama bir şey sormak istiyorum. Sayın bakanın instagram paylaşımlarının altında bazı özel kreş sahipleri kreşlerin bir an önce açılmasını istiyordu geçtiğimiz haftalarda , vaka sayısı ikibinlere yakınken. Anlam veremedim açıkçası ama acaba dedim devlet kreş açıkken ödenek veriyor bundan kaynaklı mı diye düşündüm sadece. Sizce neden ısrarla kreşlerin açılmasını istemiş olabilir kreş sahibi bazı kimseler?

Tabiki tercih meselesi.
Ama şuan çoğu aile bilinçsiz.
Herkes birbirinde görüldüğü üzere.
Pandemi süreci sıkıntı.
Yaz okulu...
Aktivite için bütün kurumlar nerdeyse aynı yerleri tercih ediyor.
Spor aktiviteleri, havuz vs.
Soyunma giyinme olayı hengame içinde oluyor.
Hangi çocuk kendini koruyabilir?
Yada öğretmen hangisinin mesafesini sabit tutabilir?
Ki benim kurumum çocuk kulübü olmasına rağmen (7 ~ 12 ) yaş.
O riski göze alamadım.
22 yıllık kurumum.
Tedirgin oldum mu?
Evet oldum.
Hem vicdanen rahat olmak, hem kurum adımı lekelememek için 6 ay zararı göze aldım.
Eylül ayına kadar ( 3 ay var daha ) ortalık biraz daha durulur en azından.
Mecburiyet varsa tabiki gönderilecek.
Yoksa tercih sebebim olamaz.
Ve unutmayalım ki sonbahar, kış ayı evde olmamız daha az risk.
Sizin gözetiminizde olacaktır çocuğunuz.
En azından sokakta, yada kalabalık ortamda olmayacak çocuklar.

Bizim okulun havuzu, cocuk parki ve spor tesisi kendi icinde mevcut,okulun alt katinda olimpik yuzme havuzuyla, kucuk cocuklar icin cocuk havuzu duslar vs var, yuzme hocalari da okul bunyesinden, haliyle okul disindaki cocuklarla hic muhattap degiller.
cocuklari sadece tiyatro icin servislerle kultur merkezine gotururlerdi onceden artik o da olmaz.
Ben calisiyorum bakicimiz var, sagolsun elim kolum gibi bir abla ama cocuklar cok bunaldi.
Kizim hergun agliyor, hava guzel hepi topu 1 gun disari cikma izinleri var.
Esim doktor, o okullar acildigi gibi gonderme yanlisi, hastaneler bosaldi baya, bulasma olursa mudahale edilir diyor 🤷🏼‍♀️ Vucut virusle tanisip antikor uretmeye baslarsa kardir diyor..
Isvicre de filan anaokulkarini hic kapatmadilar,bilmiyorum.. Turkiye orayla ayni kefeye konmaz tabi.
Bu arada ben covid-19 u atlattim, cocuklarda tespit edilmedi ben hastayken, belki onlardan bana gecti onlar ayakta atlatti gitti bilmiyoruz.
Benim bunyemde ates,halsizlik yapti o kadar.
Burun akintisi vs olmadi bile.
O yuzden de belki biraz daha sakinim bilmiyorum.
Bu arada astrolojiye inanir misiniz bilmem ama butun astrologlar agiz birligi etmiscesine -eylul sonu kasim sonu arasi virus hortlayacak diyor, mars retro yapacak cunku, sanirim tedirginligim de ondan..
Takip ettiklerim ne dediyse cikiyor cunku 🤷🏼‍♀️

Evde calisacaksiniz zaten, göndermek zorunda değilsiniz ki.

Bu dönem için çok erken ,üstelik zorunluluk yok.
evet evde calısacagım, ancak canlı musterı destegı saglıcagım yabancı dıl de. halıyle cocuk ezan sela vb sesler olmamalı. ve her destegın bellı bır dakıka suresı var. o dakıka da ıslem cozulup musterı memnun edılıp, dıger musterı e destek saglamak zorunda kalıcam. ve her ıslemı dakıka sanıyesıne vararak zıp sayac olarak gırmem gerekıyor sıstem e. alman lar bıraz dısıplınlı maglum:) eger kı back offıce olsaydı, yanı ses sorunu olmasaydı destek yazılı sekılde olsaydı ( bır kac ay sonrakı egıtımlerde buda ogretılıcek), ozaman sorunolmazdı kızımın sesı. yanı ıslem sırasında onuda masama alıp kagıt makar yapıstırıcı puzzle gıbı seyler le eglendırebılırdım. ama canlı destek de bu mumkun olmuyor. bu ısı kızım ıcınde kacırmak ıstemıyorum. ama kızımı da asla saglıgından etmek ıstemıyorum. ama bu vırs bellı kı bırkac yıl surecek. yorumlara bakyıgımda herkes eylul gıbı gondermeyı dusunuyor. bu daha cok tehlıke unsuru degıl mı?

yanı ya da hıc krese gıdemıcek, vırus bıtınce dunya da zaten kres yası gecmıs olacaktır, ve ben bu ısı tamamen red etmek zorunda kalıcam. ısın ıcınden cıkamıyorum... hadı kvalıdem e yakın tasınayım dıyorum. burada sıte de oturuyoruz. ımkanları cok guzel kızım ıcın. guvenlı. esımın servısı buradan gecıyor. tasınırsam toplu tasıma kullanması gerekıcek, buda tehlıke unsuru vırus acısından. dusunup duruyorum ıste.

Yazın açılacak olmasının nedeni sanırım ekonominin kötüye gitmesi ve bir şekilde artık çalışma hayatının normale dönmesi. Bu süreçte de halihazırda çalışan insanların çocuklarının mağdur olmaması. Yani zorunluluk hali. Zaten bu zorunluluk hali olmasa ve tam anlamıyla virüs tehlikesi son bulacak olsa okulların açılışı eylüle ertelenmezdi en azından telafi vs olurdu. Maddi olarak çok büyük sıkıntı yoksa bir süre erteleyin derim. Ama çok ihtiyacınız varsa ve gerçek anlamda tekrar böyle bir iş fırsatı olmaz diyorsanız gönderin . Çok fazla mevcut olmayacaktır muhtemelen bununla ilgili sınırlamalar getirilir diye ümit ediyorum , hijyen konusunda ekstra dikkat edilmesi gerekiyor artık küçük yaş grubunda ne kadar başarılı olunursa.
evet haklısınız. ama bu vırusun dunyadan sılınmesı yıllar alacak bellıkı. yanı eylulde yada 2021 de dunya temızlenecek dıye bır ongoru yok. ozaman kızmınkres yası zaten gececek. yanı zaman gectıkce calısan aıleler mecbur yollaması gerekıcek. bu da daha cok cocuk olacak aynı zaman da demek. bu daha tehlıkelıdegıl mı?

evet gecınebılıyoruz. ıdare edıyoruz bır eksıgımız yok cok sukur. sımdı ucuslar da acılacak ıc ve dıs hat. yanı turkıye temızlense dahı, bu yolculuklar ıle bırlıkte rısk tekrar artacak. yanı yıllar alacak dunyanıntemızlenmesı.

Özel eğitimde alanında çalışan bir öğretmenim. 15 haziran gibi eğitime başlayacağımız söylentileri var. Ve ben bile birebir eğitim vermemize rağmen tedirginim. Dolayısıyla sizin erteleme şansınız varsa erteleyin derim.
ama ne zaman a kadar. yanı bı vırus bıtmesı yılları alacak. ılerleyen zamanda bırcok calısan anne cocugunu gondermek zorunda kalacak. zamlar da malum. eşım de ucretsız ızne cıkarlması soz gonusu gundem de suan. bırıkımımız var yıne gecınırız bır sekılde Allahınıznı ıle.

Back
X