2 TARAFLI DÜŞÜNÜN

Bekarken annemlerin altında çocuklarin sesine gece uykumuzdan uyandırdık. Hiç durmadan kavga gürültü olurdu. Birtek babası gelince çit çıkmazdı evden. Uyarirdik kadın " evde çocuk mu var" derdi. Kadının dört tane çocuğu vardı ve mutlaka başka akrabaları gelirdi. Gerçekten kabus gibiydi.

Benim üç tane çocuğum var. Hergun beş ile on arasi bahcedeyiz. Onda uyurlar zaten. Ama sabah altı yedi kalkıyorlar. Mesela bir ağlıyor? İki yaşında. Bağırmamasi gerektiğini anlatıyorum.ama anlamıyor.

Bir digeri istediği olana kadar ağlar. Ağladığı için istediğini yapayım mı komşular rahatsız olmasın diye, yoksa bir şey yanlışsa ağlayıp sakinleşmesini mi bekleyeyim komsulari rahatsız ederek.(makul saatlerde)

Kızım beş yaşında hareketli bir çocuk kardeşlerini gidikliyor, ne kadar dikkatli olsam da evin içinde bir koşuşturma oluyor. Arada oda bağırıyor.Bağırmanin yanlış olduğunu anlatıyorum, komşular rahatsız olur evet anlıyor, dinliyor ama bazen ani bir şey olduğu zaman bağırıyor.

Çocuk gürültüsünün bir çözümü olduğunu düşünmüyorum. Anne olarak elimden gelini yaptığıma inanıyorum. Saldım çayıra, mevlam kayira kafasında değilim.
Gerisi komşuların insiyatifi.

Çok şükür komşularından şikayet gelmedi. (Böyle dedim ya yarın şikayet gelirmiş)

Disiplin verdigimi düşünüyorum.
Yaşlarına göre uzman destekli ufak cezalarım da var. Ve hiç bir zaman onların yanında aglamadim. Peki bu çocukların fıtratı sizce olgun insan gibi olabilir mi ?

Tabi ki olmaz
Benim üzerimde de iki çocuklu bir aile var
Hele pandemi döneminde çektiğimi anlatamam
Anneler hep kendilerini haklı görme eğiliminde
Çevrenize verdiğiniz rahatsızlığın boyutunu anlamıyorsunuz, çocuk sesi sizlere tatlı ve normal gelebilir bazıları için işlence aleti gibi. Çocuk bu nasıl tutalım, o kadar da gürültümüz yok, rahatsız olan gitsin müstakil evde yaşasın gibi önerilerle geliyor anneler hep üstelik anlayışlı oldukça doz artıyor. Üst komşumla açıkça konuştum gece gürültü istemiyorum diye ok dedi bu sefer sabah 7 de başlıyorlar, tüm gün koşma, bağırma, eşya fırlatma, annelerinin gürültüsü bir yandan, insan gibi tekrar konuşayım dedim bana dedi ki ben buraya kira veriyorum hep diken üstünde mi oturacağım, o an şalterim attı, sen kira veriyorsun ben bu evde huzurla oturmak için 15 sene borç ödedim hadi ordan deyiverdim. Sonra döndü çocuklarımı döveyim mi ben onu mu istiyorsun dedi, dedim ne yaptığın seni ilgilendirir sadece ses istemiyorum. Çocuklu insanların zihniyeti genelde böyle, çocukların her şeye hakkı var çünkü çocuklar ama biz yetişkinlerin evimizde dinlenme hakkımız yok asla. Bunu dile getirince abuk sabuk cevaplar, komşunuzu gayet iyi anlıyorum, hiç birimiz inanın çocuklu bir evde sıfır ses isteğinde değiliz, tahammül edilebilir sınırlar istiyoruz hepsi bu. Biraz gerçekçi olmakta fayda var, günde bir saat gürültü için kimse bu denli tepki vermez.

merhaba
sızde cocuklarınızın yaramaz oldugunun farkındasınız
ust katımda 2 yaramaz cocugu olan komsum var gercekten zorlayıcı oluyor bazen ıcımden yeter dıye cıglık atmak gelıyor bende cocukluyum ama duvara vurmak kapıyı sertce carpmak halısız yerde oyuncaklarla oynanması bunlara cok dıkkat ederım cunku cok ses cıkarır cocuklarınızın yaramaz olması komsunuzun sucu degıl :) kendınızı onun yerıne koyun bırde maalesef daıreler kagıtdan gıbı evde cıkandan daha fazla gürültü komsuya gümbürtü olarak gıdıyor

İnsanlar çocuğa gürültüye tahammülü olmadığı icin çocuk yapmıyorlar. İnsan evinde sessiz sakin oturmak istiyor ama bu çocuk sesi cidden sıkıntı. Ben bir sürü ev değiştirdim sessiz bir eve denk gelemedim maalesef. Doğru düzgün bir yalıtımı olan eve de denk gelmedim.
4 yaşındaki çocuğunuza pekala nasıl gürültünün ne olduğunu anlatabilirsiniz
1 yaşındaki çocuk bile ufak ufak anlayabilir.
kimseyi rahatsız etmeye hakkınız yoK.

benim 5 çocuk var en küçük 2.5 yaşında bu yıl yks lgs divan öğrencisi iki evlat daha vardı evde komşularıyla hiç sorun yaşamadım komsularinla tanış gerekirse yardım ışte atıyorum bi yermiş çay yap hadi kapı önüne yada en yakın parka gidelim çocuklar oynasın bizde sohbet edelim de birde o çocuk zaten azarlamak tablet tv olmuyor kitap okuyoruz onun ilgisi dahilinde
resim yapıyoruz mesela bulasik makinasını birlikte doldur boşalt yaparız lego da güzel oyalar evin içinde hapis hayatı çocukları hırçın yapıyor ben yere birşey dusursem mesela oğlum anne lütfen sessiz olalım diyor yerde halida arabasi ile oynuyoruz kızdığım zaman asla geri adım atmamama ceza veririm asla acimamben

Neden? Yan komşuya ses gidemez mi? Evet çocuktur, ses de yapar ama etraftakileri rahatsız edecek kadar çoksa ebeveynler bu işe bi çözüm bulmalı. Kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok. Ben de çocuk büyüttüm ama kimseyi rahatsız etmemek için hep çok dikkat ettim. Şu anda da hamileyim ve sizin gibi “yan komşusu umrunda olmayan” biri yüzünden evimi sattım, taşınıyorum. Hamile halimle ev toplamaya uğraşıyorum. İnsanların rahatsız olabileceği zerre umrunda olmayanlara da hakkımı helal etmiyorum.

Kolay gelsin size
benim yan komşum yok ama üst kattan gelebilecek ses kadar ses çıktığını zannetmiyorum hiç ses istemeyen insanında aptde işi yok gitsin müstakilde yaşasın ya da çocuksuz aptde
Her çocuk da bir değildir malesef
Bnm alt komşumun çocuguda ses çıkartıyor bana kadar geliyor ama ben uyarmadım çünkü bnmde çocugum var bende ses yapıyorum muhakkak
Çocuklar saksı değildir illaki elinden bir oyuncak düşer kendi düşer ses muhakkak olacaktır

Kolay gelsin size
benim yan komşum yok ama üst kattan gelebilecek ses kadar ses çıktığını zannetmiyorum hiç ses istemeyen insanında aptde işi yok gitsin müstakilde yaşasın ya da çocuksuz aptde
Bnm alt komşumun çocuguda ses çıkartıyor bana kadar geliyor ama ben uyarmadım çünkü bnmde çocugum var bende ses yapıyorum muhakkak
Çocuklar saksı değildir illaki elinden bir oyuncak düşer kendi düşer ses muhakkak olacaktır

Yan komşum şu an bulaşık makinesi boşaltıyor ve size hangi tabağı hangi rafa koyduğunu anlatabilecek kadar hakimim olaya. Yan komşuya ses gider, çocuklar da eğitilebilir. Saksı olsunlar diyen yok zaten.

Merhaba arkadaşlar bu zamana kadar buraya danisip da çözüme ulasamadigim sorunum olmadı inşallah bu konuda çözülür.

Benim 2 tane yaramaz mi yaramaz aynı zamanda sevimli mi sevimli kızım var.

Ele avuca sığmaz. Hem cimcimeler hem herkes tarafından bunlar nasıl çocuk Allah yardimcin olsun denilen turdenler.

En son ki olayı anlatım benim karşı komsu bizim seslerden kriz geçiren biri.
Şu çocuklarını sustur artık ziplatma yere oyuncak vurdurtma. Duvara neden vuruyorlar diye bana bağırdı.
Elimden geldiğince çocukları sessiz oyuna yonlendiriyorum ilgileniyorum. Parka götürüyorum enerjilerini orda atsınlar diye.
Erken uyutuyorum en geç 10 da akşamları uyurlar. Gündüz de benim günlük yaptığım bulaşık yemek çamaşır tuvalet gibi hem islerim hem ihtiyaçlarım oluyor bunları yaparken de çocuklara tv açıyorum birinin eline tlf veriyorum. Ama belli bir süre sonra onları bırakıp yine yapacaklarını yapıyorlar.

Yaşlarını belirtmedim biri 1 yaşında diğeri 4 yaşında. 4 yaşındaki kızım krese başlamıştı virusten önce . Virüs olunca kreş kapandı geri de açılmadı. Yakında başka da yok. Öyle kaldi.

Komsumun yerinde olsaniz ne yapardınız benim yerinde olsaniz ne yapardınız?
Komşunuz ne kadar anlayışsız ben de ikiz büyüttüm haliyle epey gürültümüz oldu zamanında gelen giden de çok olurdu çocuklu misafirlerimiz bi gün olsun bi komşum şikayet etmedi şimdi benim çocuklarım büyüdü alt komşumun iki oğlu var felaket ama hiç bi günden bi güne bişey demedim insanlık hali yani siz de anladığım kadarıyla duyarsız biri değilsiniz elinizden geleni yapıyorsunuz ama şunu söyleyim fazla da alttan almayın çok mu söyleniyo siz de cevabınızı verin gel sen sustur deyin mesela çünkü haketmiş komşu bu insanlar kibarlıktan anlamaz

Merhaba arkadaşlar bu zamana kadar buraya danisip da çözüme ulasamadigim sorunum olmadı inşallah bu konuda çözülür.

Ele avuca sığmaz. Hem cimcimeler hem herkes tarafından bunlar nasıl çocuk Allah yardimcin olsun denilen turdenler.

Şu çocuklarını sustur artık ziplatma yere oyuncak vurdurtma. Duvara neden vuruyorlar diye bana bağırdı.
Elimden geldiğince çocukları sessiz oyuna yonlendiriyorum ilgileniyorum. Parka götürüyorum enerjilerini orda atsınlar diye.
Erken uyutuyorum en geç 10 da akşamları uyurlar. Gündüz de benim günlük yaptığım bulaşık yemek çamaşır tuvalet gibi hem islerim hem ihtiyaçlarım oluyor bunları yaparken de çocuklara tv açıyorum birinin eline tlf veriyorum. Ama belli bir süre sonra onları bırakıp yine yapacaklarını yapıyorlar.

Yaşlarını belirtmedim biri 1 yaşında diğeri 4 yaşında. 4 yaşındaki kızım krese başlamıştı virusten önce . Virüs olunca kreş kapandı geri de açılmadı. Yakında başka da yok. Öyle kaldi.

Sen de haklısın komşun da haklı
Bu işin aslı apartmanda oturmanın saçmalığında Evet apartman hayatı insanın doğasına aykırı çünkü Ama çare yok hepimiz oturuyoruz

Komşun haklı çünkü başkasının çocuğunun sesini gürültüsünü çekmek kolay değil Sinir bozucu
Sen haklısın çünkü çocuk durmayinca durmuyor Benim kızım da büyüdükçe evde gürültü yapmaya başladı mümkün değil durduramiyorum

Ama sen akşam en geç 10 gibi uyuyorlar diyorsun Sonuçta gece yarisi bir gürültü olmuyor en azından

Ben kendim 3.katta oturuyorum (en üst kat) Alt katımda çocuksuz bir çift, birinci katta iki çocuklu bir aile var İnanın kizlar ben aksam kızımı uyuturken yani bizim ev tam sessizlik icindeyken en alt kattaki çocukların bütün sesini gürültüsünü duyuyorum ben Arada bir kat var düşünün

Üst katımda gece yatana kadar hoplayıp zıplayan iki çocuk, alt katında da sabah 9dan akşam 9a kadar 3 çocuğuna bassss bas bağıran bir kadın var. Hiçbir zaman ses yapmalarını sorun etmedim, çocuktur yapar, uyumama engel olmadığı sürece sıkıntı yok. Eğer çocuklarınız apartmanı ayağa kaldirmiyosa, çok anlayışsız biri demektir. Çocuk ayol bu, biblo değil ki koyduğun yerde dursun

Benim bırakın alt üst yanı, karşı komsumdan öyle sesler geliyoki. Sadece bir duvarımız bitişik. Evdeki kavga gürültü şangırtıherseyi duyuyorum. Eğer ses aşırıysa ve devamlıysa tahammül edilmiyo maalesef.
Ben komşuyu geçtim de size ve çocuklarınıza çok üzüldüm açıkçası. Kimseyle görüşemiyorum istemiyolar demişsiniz. İstemezler haklılar. Yaramaz çocuklu birini eve çağırsanızda evine gitsenizde bişey anlaşılmıyo. Dur sus yapma vakit geçmiyo bitürlü. Böyle giderse hem onlar hem siz yalnız kalırsınız. Disiplin kurmanın zamanı gelmiş artık. Bunu onlar için yaptıgınızı düşünün. Ağlayacak bişey yok bunda. Azarlayın dövün demem asla ama bi yolunu bulun lafınızı dinletin. Ortada bi sorun oldugunu bişeylerin yanlış oldugunu anlayabilirler. Ağladıgınızı göstermiyosunuzdur ama onlar sizin yumusadıgınızı anlar. O kadar zekiler ki böyle konularda.

Madem cok raharsizlar gidip villa da yasasinlar :)

Gerçekten o kadar empati yoksunu bir cümle olmuş ki. Yani ne desem bilemedim.

Düşünün bir sınava hazırlanıyorsunuz, kütüphaneye gidecek paranız yok. Ne yol ne de dışarıdan yemek yiyecek paranız var. Evden çalışacaksınız. Komşunuzun kızı eşyaları duvara vuruyor. Aaa tamam o zaman gitsin villada yaşasın sıkıntı yok.

Sağlık çalışanısınız. Zaten canınız tehlikede, hem virüs hem de hasta yakınlarının şiddet gösterme ihtimalinden dolayı. Bütün gece koşturmuşsunuz, gündüz bir iki saat uyusanız yetecek. Ama komşunuzun çocuğu durmuyor. Tamam gitsin villada yaşasın.

Herkes birbirine asgari düzeyde anlayış göstermek zorunda. Konu sahibi yanılmıyorsam zaten çocukları uyardıktan sonra gidip ağlıyorum filan demiş. Tahminim komşusunun asgari düzeyi aşan bir noktada anlayış gösterdiği hatta. Ne demek çekemeyen gitsin villada yaşasın? Çok üzüldüm yani yazdığınız ironikse- takma kafaya- anlamındaysa bile üzüldüm şahsen.

Sejinyukseltmek istemem ama ben cocuk sesinden genel manada rahatsiz olandan rahatsiz oluyorum kus civildar cocuklar oynar gayette sevimli seslerdir bunlar hadi insanlik hali arada kimsenin sesisni cekemeyecek hale geliyoruz ama genel olarak buyutecek birsey yok

öff iyice yoruyorlar insani
Ne güzel yazmışsınız yorumları okuyorum herkes rahatsız olurum yazmış yahu çocuklar ne yapsın zaman eskisi gibi değil çocuklarımız rahatça sokağa çıkıp oynayamıyolar bi de üstüne şimdi bu korona çıktı nereye götürsünler her gün sokağa mı bıraksınlar bizim mahallede millet 3-4 tane doğuruyo atıyo sokağa haberi yok çocuk napıyo yada ilgili anne evde 24 saat etkinlik mi yaptırsın oyalasın ne yapsın ne kadar komik

Ben de sakinleştirmeye çalışıyorum.
Ben sakin ve mutlu bur insanim. Ses tonum bile yumusaciktir. Azıcık sert baksam aglarlar sonra bende dayanamam ağlarım.
Ne yapabilirim daha fazla. Bana deyin ki şöyle yapın.

Insallah sizin ağladığınızı çocuklar görmüyodur..kurallarınzda katı ve kararlı olun..sizin onlara kızdığınızı ve arkasndan kızdğınız için pişman olduğunuzu gördüğünz de onlar bu durumu kullanacaktir..Çocuklar tahmin ettiğimizden daha zekiler neyi nerde nasıl kullacaklarını iyi biliyolar..4 yaşındakiyle konuşup uyarın sen ablasın kardeşine beraber bakacaz sen benim yardımcım olacaksın önce sen sakin ve olabildiğince sessiz olacaksın snra kardeşinin sessiz ve sakin olmasını saglayacaz beraber oynayacaz ama kimseyi rahatsz etmeyecez ömür boyu hayatımzda böyle uymamız gereken kurallarımz var diye uyarn büyük olan kücük icin yardmcınız olsun..Tabi ki cocuk bunlar çıt çıkarmayacak değiller illaki olacak ama minimum seviyeye indirmeye çalışn bi zahmet komşuda biraz özverili olsun..sonucta hepimiz çocuktuk akşama kadar oturup tablet tv izlemedik..

Disiplin verdigimi düşünüyorum.
Yaşlarına göre uzman destekli ufak cezalarım da var. Ve hiç bir zaman onların yanında aglamadim. Peki bu çocukların fıtratı sizce olgun insan gibi olabilir mi ?
Çocuk tabi ki atlayıp ziplayacak. Benim de 4 yaşında yaramaz bir oğlum var yere sünger yatak aldım 140×190 cm yatağından süngere atlar. Evde bizim de önceden kurallarımız yoktu evin hakimi oglumdu. Ufak tefek sesler tabii ki olacak ama gönül almayı da bilin.

Bir daha bağırırsa aaaa ben onların ellerini ve ağızlarını bağladım. Hala ses geliyor mu deyin. Bunu istiyor herhalde. Küçücük çocuklar için yapılacak her şeyi yapmışsınız. Komşuya Kastınız yoksa gerisi onu ilgilendirmez. Cidden bağlayıp oturtacak haliniz yok ya.

Kolay gelsin size
“Hiç ses istemiyorum” yazmadım. Çocuktur elbette ses yapar. Ama bu ses etrafı rahatsız edecek kadar çoksa, anne/baba buna müdahale etmiyorsa işte sıkıntı orda. Toplum içinde yaşıyoruz. Belli kurallara da uymak zorundayız. Bunlardan biri de etrafı rahatsız etmemek, saygılı olmaktır. Toplum içinde yaşamayı bilmeyenler de bi zahmet müstakil evde otursun, kimseyi rahatsız etmesin.

Onlarin çocuk oldugunu unutmadannyorum yapmak cok önemli. Ikisi de enerjilerinin tavan yaptığı dönemlerindeler. Komsunuzda haklı kimse kimsenin gürültüsünü cekmek zorunda degil. Keşke cocuk diye görmezden gelebilseler ama malesef bu mümkün değil. 1 yasindaki cocugunuzun eline yerlere vurabilecegi duvarlara vurabilecegi sert cisimler vermeyin. Bu yasta herseyi vurup kendilerini ifade etmeye calisiyorlar. 4 yasindaki kizinizin eline de botama kitapları verin. Ingilizce cizgi filmler acın. Ne konustuklarini ben duyamiyorum sen acaba duyuyor musun bana anlatsana falan diyin. Birlikte yemek yapin sözünüzü dinleyip yaramazlik yapmadigi taktirde arada bir ödüllendirme yapmadigi zamanda hafif cezalar olacak sekildencezalandirma yontemini deneyin tabi abartmadan. Ödülün suresini uzun tutun 2 gun hic komsu rahatsiz etmeyip sozumu dinlersen parka götüreceğim şeklinde. Resimli kitaplardaki resimlerde ne gördüğünü anlattirin. Yatmadan oncr onlara masal anlatin ki bu ödül olayina bile dahil olabilir. Yaramaz ve annesini üzen cocuklarin oyuncaklari calinabilir falan diyerek somut ifadelerle simarikligin ve yaramazlik gibi kotu seylerin cocugunuzdan uzaklasmasini saglayin... 1 yasindaki bebek yani onunla sadece ilgilenmelisiniz. Henüz birseyleri anlamlandirmasi zor henüz anne bebegi o.

Asıl gürültü evde ev işi yaptığınız dönemlerde oluyor anladığım kadarıyla. Bırakın yapmayın kalsın, onları uyuttuğunuzda halledin işlerinizi, ya da eşiniz gelince. Benim de 21 aylık bebeğim var ve o uyanıkken onla ilgilenmek dışında hiç bir şey yapamıyorum. Bazen oyun haline getirip ufak tefek işlerimi hallediyorum. Önceliğiniz onları oyalamak olsun ev işi kalsın, ben çözümü böyle buldum, ha ikinci bebek gelince nasıl olacak ben de bilmiyorum tek çocuğa göre konuştum😐

ziplamak istiyorlarsa trambolin, vurmak istiyorlarsa vurmali oyuncaklar. cocuk neye ilgi duyuyorsa bunlarla ilgili oyuncaklar edinmelisiniz ki keşiflerini yapsinlar.

cocugum 1.5yasindayken mutfaga bir oyuncak mutfak koyduk. ben mutfaktayken o da kendi mutfaginda oynadi. cocuklar icin supurgeler var, utuler var. hadi kizlar hep birlikte yapıyoruz diyip hep birlikte ev supurebilirsiniz ya da utu yapabilirsiniz. biz en bebekliginden beri hep birlikte oyun hamuru yapiyoruz, neredeyse 1 saat sürüyor un, tuz, boyali suyu birbirine katma çabası. 2 yas civari kucuk boy bi trambolin almıştım bol.bol.ziplardi. bir ara salonumuzda kucuk boy bi kaydirak vardi.

ayrica erken uyutuyorum.diyip en gec 10 yazmaniz da cok garip geldi bana. 4 yasindaki kizim.en gec 8de yataginda oluyor. 1 yas civarinda ise bu saat 7 civarindaydi. kimi.zaman babasi gelmeden uyudugu olmustur hep. 9 10 bu yas grubundaki cocuklar icin cok gec saatler.

Son düzenleme:
Back
X