• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

20 ay konuşma problemi

deryaalparslan

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
1
Puanlar
1
Oğlum 20 aylık doktorlar atipik otizmden supheleniyor göz teması çok iyi sosyal bir bebek gülümsemesi diğer insanlarla ve çocuklarla teması çok güzel çok hafif bir kopukluğu var işaret parmağını yeni kullanmaya başladı ama istediği şeyleri değil gördüğü şeyleri işaret ediyor ama en büyük sorunumuz bilinçsiz konuşma 20ye yakın kelimesi var ama mesela dedesini görünce dede demiyor ama dede diyebiliyor o şekilde napmam gerekiyor özel eğitim araştırıyorum ama evde nasıl yardımcı olabilirim bilmiyorum

Göz teması çok iyi olan, sosyal, diğer insanlarla çocuklarla teması çok güzel olan çocuk nasıl otizm oluyor?
Tv telefon izliyor mu çok? Atipik otizm olabilir diyen dr bunları sordu mu?

Göz teması çok iyi olan, sosyal, diğer insanlarla çocuklarla teması çok güzel olan çocuk nasıl otizm oluyor?
Tv telefon izliyor mu çok? Atipik otizm olabilir diyen dr bunları sordu mu?
Tvyi teşhis katıldığından beri vermiyorum yaklaşık iki aydır bilmiyorum doktora söyledim hatta kendi de seslenince oğlum döndü baktı al bunu annene ver dedi verdi bana falan sadece konuşması biraz sıkıntılı doktor biraz abartılı şeyler bekliyor çocuktan bunun farkındayım yani 50 kelimesi olması falan ama böyle oğlumda çok ince bı kopukluk var bende farkındayım otizm mi bilmiyorum bide benim ilk çocuğum ama oyuncaklarıyla işlevsel oynamıyor pek fazla genelleme atıyor bide sokakta kendi basina koşup gidiyor benim sözümü hiç dinlemez biseyi ver getir gibi komutlar verdigimde anında yapar ama konuşmaya çalışınca başka şeylerle ilgileniyor bilmiyorum ya valla çok tuhaf bişe

Çocuğunuzla kavram çalışıyor musunuz?
Portakal resmini gösterip bak portakal rengi turuncu bak burda yeşil bir yaprağı var gibi çalışmalar yapıyor musunuz?
Bana çok ekrana maruz kalmış gibi geldi. Doktorun beklentisi 50kelime çok olabilir ama çocuk dedeye bakıp dede demiyorsa siz onunla az konuşuyor olabilirsiniz.
Herşeyi konuşmanız lazım bak masa, köşeleri bunlar rengi şu, masaya bardak koyalım tabak koyalım vs hep görevlendirme gibi sizin ve bebeğinizin iletişimi iyi olmalı yani sizden öğrenecek eğer otizm sorunu yoksa.

doktorun beklentisi çok değil bence. çevremde 1.5-2 yaş çok çocuk var benim oğlum da 22 aylık. hepsi cümle kuruyor sohbet edebiliyorlar.
ama anlattığınıza göre bana otizm değil de ekran kaynaklı uyaran eksikliği gibi geldi. otizm iletişime de kapalı oluyor ama göz teması var, gülümser iletişim kurar diyorsunuz bunlar otizme atfedilen davranışlar değil. siz çok kademeli bir şey anlattığınızda anlıyor mu? mesela odana git en alt çekmeceden çorap al gel dediğinizde anlar mı getirir mi?

ekran hiç vermeden gözlemleyin bence bir süre daha.

Çocuğunuzla kavram çalışıyor musunuz?
Portakal resmini gösterip bak portakal rengi turuncu bak burda yeşil bir yaprağı var gibi çalışmalar yapıyor musunuz?
Bana çok ekrana maruz kalmış gibi geldi. Doktorun beklentisi 50kelime çok olabilir ama çocuk dedeye bakıp dede demiyorsa siz onunla az konuşuyor olabilirsiniz.
Herşeyi konuşmanız lazım bak masa, köşeleri bunlar rengi şu, masaya bardak koyalım tabak koyalım vs hep görevlendirme gibi sizin ve bebeğinizin iletişimi iyi olmalı yani sizden öğrenecek eğer otizm sorunu yoksa.
Kavram çalışması yapıyorum karmaşık kartlar arasında sorduğum öğrenmiş olduğu meyveleri ve rengi falan gösteriyor ama evet konuşma konusunda çok her detaya girmiyorum yani bilmiyorum böyle karşıma alıp konuşmaya calistigimda benimle ilgilenmiyor ama söylediğim herşeyi anlıyor komutları falan ne dersem hayiri falan böyle de deneyim bakalim

doktorun beklentisi çok değil bence. çevremde 1.5-2 yaş çok çocuk var benim oğlum da 22 aylık. hepsi cümle kuruyor sohbet edebiliyorlar.
ama anlattığınıza göre bana otizm değil de ekran kaynaklı uyaran eksikliği gibi geldi. otizm iletişime de kapalı oluyor ama göz teması var, gülümser iletişim kurar diyorsunuz bunlar otizme atfedilen davranışlar değil. siz çok kademeli bir şey anlattığınızda anlıyor mu? mesela odana git en alt çekmeceden çorap al gel dediğinizde anlar mı getirir mi?

ekran hiç vermeden gözlemleyin bence bir süre daha.
O kadar kademeli birşeyi söylemek hiç aklıma gelmedi ama işte odamdan topu getir yada arabani falan getir dediğimde yapar yani

Şimdiki bebekler anneler de hamileyken kendine daha iyi bakabildiği için daha zekiler. Ekran verip çocuğunuzun potansiyelini düşürmeyin. Evet hem ev hem çocuk vakit yetmiyor ama evladınıza 2 saat ayırın parça parça da olsa. Oyun kurun herşeyi anlatın. Biz yemek yapıyoruz çamaşır katlıyoruz oturup balkonda kahve keyfi bile yapıyoruz beraber. Her yaptığınızı anlatın bol bol konuşun.

Şimdiki bebekler anneler de hamileyken kendine daha iyi bakabildiği için daha zekiler. Ekran verip çocuğunuzun potansiyelini düşürmeyin. Evet hem ev hem çocuk vakit yetmiyor ama evladınıza 2 saat ayırın parça parça da olsa. Oyun kurun herşeyi anlatın. Biz yemek yapıyoruz çamaşır katlıyoruz oturup balkonda kahve keyfi bile yapıyoruz beraber. Her yaptığınızı anlatın bol bol konuşun.
Teşekkür ederim denicem ama oğlumla ev işleri yapmak çok zor o genel olarak herşeyi dağıtma eğilimi gösteriyor o yüzdende kizmamaya sabırlı olmaya çalışıyorum ekranı zaten tamamen kestim ve gün içinde yemek dışında hiç bir iş yapmiyorum o uyuyana kadar yeter ki iyi olsun diyorum

Teşekkür ederim denicem ama oğlumla ev işleri yapmak çok zor o genel olarak herşeyi dağıtma eğilimi gösteriyor o yüzdende kizmamaya sabırlı olmaya çalışıyorum ekranı zaten tamamen kestim ve gün içinde yemek dışında hiç bir iş yapmiyorum o uyuyana kadar yeter ki iyi olsun diyorum
Alışmadığı için sizinle bağ kurmadığı için de zorlanıyor olabilirsiniz. Siz konuştukça bir şeyler yapmayı gösterdikçe ilgisini çekebilir. Ha bunlar olmayadabilir ama dil gelişimi için ilgi gerekiyor ne yazık ki. Kitap okuma kısmında naslsınız

Alışmadığı için sizinle bağ kurmadığı için de zorlanıyor olabilirsiniz. Siz konuştukça bir şeyler yapmayı gösterdikçe ilgisini çekebilir. Ha bunlar olmayadabilir ama dil gelişimi için ilgi gerekiyor ne yazık ki. Kitap okuma kısmında naslsınız
Yani resimlerini anlatıyorum ilgisini çekecek şekilde baaak burda bu varmış su renk falan anlatıyorum ama normal okumayı dinlemek istemiyor bide ben baya araştırdım galiba duyusal açlık var yani birçok belirtisi uyuyor çünkü bı ergoterapisti dinledim bakalım temmuzda tekrar çocuk gelişim uzmanına goturecem zaten

Dün sağlık ocağındayken gelen bir kadının oğluda böyle şikayetle gelmişti. Hemşire 3 yaşa kadar konuşma durumu normal kabul ediliyor dedi. Bazı çocuklar zaten anne baba onu anladığı için konuşmayı kendine yük görüyor ve tercih etmiyor dedi.
Siz sürekli onu konuşmaya cümle kurmaya teşvik edici çalışmalar yapabilirsiniz. Uzun okumalar yerine kısa cümleler renkli oyuncaklarla ilgileniyor mu deneseniz. hani bir iki cümlelik kitaplar var. Mesela kedileri seviyorsa kediler üzerinden gidebilirsiniz. İlgisini çekip belki oradan devam edebilirsiniz.

Farklı bir doktordan da görüş alın derim. Ekran izleyen, evde konuşma sürekli olmayan, her istediği yapılan çocuklar konuşmamaya meyilli olabiliyor. Her geç konuşma otizm değildir. 26 aylık yeğenimde konuşmayı istemiyor. Bir çok doktorla görüştük. Oyun grupları, yaşıtları ile etkileşim, ekran kısıtlaması ve kitap önerildi. Otizm diyen tek doktor olmadı. Bir başka akrabamızın çocuğu da 4 yaşında konuşmaya başlamış(sürekli tv karşısında resim çizermiş) şuan tıp okuyor tek bir otizm belirtisi yok zaten yemgesi özel eğitim öğretmeni olsa bilirdik ikisinde de. Ekran verilen çocuklar maalesef geç konuşabiliyor. Çünkü ekran tek taraflı iletişim çocuğun konuşmasına zemin hazırlamıyor. Ekranı bırakalı 2 ay oldu demişsiniz. 2 ay yeterli süre olmayabiliyor maalesef. Kitap, konuşma kartları falan kullanmalısınız. Trendyola falan konuşturan kitap yazarsanız orada bir sürü seçenek çıkıyor onları edinip her gün etkinlikler yaptırın. Herkes sanki tek hastalık otizm gibi her çocuğa otizm demeye başladı. Lütfen birden fazla doktor görüşü alın.

Back
X