kizlar sizin bebeislerde surekli hareket halindemi?? oyuncaklarla aralari nasil? dikkat durumu ne alemde
konusma,algilama soyleneni yapma hafiza durumlari nasil??
efe cok hareketli hic yerinde durmuyor ve oyuncaklara ilgisi hic yok cok cabuk sIkILiyo oyuncaklardan
dun mircan kendi oyuncagini efeye vermemek icin dolabina sakladi efede kendi bilgisayarini aldi benim carsaflari koydugum dolaba sakladi kapisinida kapatti :))...al,bu ,aboww,mama,nerdee.ceeee bubbuonn(biberon),ve bugunde agimmmm(askim) demeye basladi ve tabiki vazgecilmez kelimemiz baba ayy biktim bu kelimeden

sarki soyluyor bigi bigi bigiii vee nananananananan molodili hemde..soyleneni yapiyor ama iki dk sonra gene soyle tinlamiyo bile..bide tabiri kaba olacak ama cok yalaka her yemekten sonra muhakkak opucuk veriyo sanki tesekkur ediyomus gibi...sinirli ve azimli bi seyi yapana kadar ugrasiyo yapamayinca ciglik cigliga bagiriyo vuruyo.istedigi bi seyi verirsen yada yaparsan opucukler yolluyo.. bunlarin hepsinde abisinin cok buyuk rolu var abisini taklit ediyo ve surekli gozlem halinde..mesela askim.uzaktanm opucuk gonderme,tirmanma,konusma hepsini ondan goruyor...sizinkiler nasil hep birlikte paylasalimki birbirimize yardimci olsun..yapabilecegimiz deneyebilecegimiz yollar uretelim beyin gelisimi icin..
uzun oldu ama benide boyle geveze olarak kabul edin artik
aynen mert'i anlatmışsın devemlı hareket halınde,hiç mi yorulmaz bu çocuk anlamdım gitti.bır uyurken bir de yemek yerken poposu yeri goruyor.altını çogu zaman ayakta açıyoruz,giyınmek soyunmak ayrı dert:52 oyuncaklarla son gunlerde daha fazla oynuyor araba suruyor,iktırıyor,kupleri var onları iç içe koyuyor,ust uste diziyoruz onları devirmeye bayılıyor.playskonun varilleri var onları açıp kapıyor,iç içe,üst uste koyuyor. şimdi büyükten küçüğe sıralamasını öğretmeye çalışıyoruz.bir oyuncağını o bakarken , ortunun altına saklıyorum onu bulunca çok mutlu oluyor.oyuncaklarının hepsini ortada bırakmıyorum dunuşumlu olarak veriyorum,yeni gormuş gibi ilgileniyor verince..şekıller var bul tak diyorlar galiba o oyuncağa 5 ayrı şekıl var onları tek tek deliklerinden sokmayı başarıyor.birde kendim ona puzzle yaptım.3 parçalı birşey onu yapmaya çalışıyor ama daha beceremedi:)
mert ilk kelimelerini bir yaşından once soyledi.araba,ataturk gibi üç heceli 2 kelimesi bile vardı.
şimdi 15 civarı bilinçlı soylediği kelime var çogunuda doğru telafuz ediyor ama lambaya bamba,çiceğe,çiçe.diyor.onun dışındakıler gayet net.erken yuruyen bebekler istediklerini kendileri halledebildikleri için iletişim kurma gereği duymazlarmış.mert geç oturdu,geç,emeklekledi geç yurudu,o yuzden iletişime geçti bizimle herhalde..
başka bir sizede bu konu tartışılmış.ne zaman konuşmaya başlarlar diye.bir bayan bebeğini 15 aylıkken pedegoga goturmuş o zaman bebişinin 7,8 kelımesi varmış. dr dil gelişimi yonunden bu
bebişin23 aylık bebeğe eşdeğer olduğunu soylemiş.yani şu an 3,4 kelıme soyluyorsa yeterlı anladığım kadarıyla.yıne o sitede bir bayanın eşi 2 yaşına kadr hiç konuşmamış,sonra tübitak dil şampiyonu olmuş okul yıllarında:)
dil gelişimi konusunda uzmanların tavsiyeleri soyle
-kesinlikle televizyon izletmeyin.(ben yemek yerken bebek kanalı açıyorum ordan bir iki kelime kaptı aslında,ama abartmıyorum,yemek bitınce tv kapanıyor)yemek yedirirken açmamda yanlış asılında şimdi sıvı şeyleri bilinçsizce yutuyor,katı gıdalara geçince tvye konsantıre olup çiğnemeyı unutacak,bu konuyada çozum bulmalıyım!!!
-bol bol kıtap okuyun.mert çevreyle iletişime geçtığı andan itibaren ona kıtap okudum.ne anlar dıye gulduler babna ama şimdi meyvelerini topladığı mı düşünuyorum.ilk bilinçli kelımesi kitabında sık sık geçen kediydi:)
-bol bol konuşun,anlatın sohbet edin(bunların hepsini daha mert karnımdayken yaptım.onunla gunluk yaptığım şeylerden,yaptığım çorbasına ne koyduğumdan tutunda akşam baba gelince neler yapacağımıza kadr herseyı anlatıyorum)
-kendinden yaşça buyuk çocuklarla bir arada bulunmasını sağlayın.bu şimdilik pek gerçekleştiremedim.

-konuşmadan bir takım şeyler anlatmaya çalıştığında derdini hemen anlamayın(yani leb demeden leblebinin anlandığı ortamlarda çocuk konuşmayı geçiktirebilirmiş.ne dedin oğlum/ kızım deyıp konuşmasına teşvik etmek gerekiyormuş