2009 Nisan Bebişleri için Sağlıklı ve Besleyici Yemek Tarifleri

ceyo16

Annesinin gülü
Kayıtlı Üye
5 Şubat 2009
6.858
1
156
Bursa
Arkadaşlar,ekgıda topiğinde tariflerimizi veriyoruz,ama araya yorumlar da karıştığı için tariflere ulaşmamız zor oluyor,bu yüzden bu topicte sadece bebeklerimiz için yaptığımız yemek tariflerini koyalım.Liste halinde olursa daha kolay şekilde görebiliriz tarifleri,ne dersiniz?

Ben bu yemek konusunda biraz eksik görüyorum kendimi,ama bir tarif ben yazayım ,ayıp olmasın şimdi topiği açan kişi olarak:-))

Yoğurt Çorbası

3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı haşlanmış pirinç,haşlanmış kabak
1 çay kaşığı zeytinyağı
Su
Bir tencereye yoğurdu haşlanmış pirinci,kabağı ve suyu ekleyip,pişirelim.Yağı piştikten sonra ekleyelim.Aaaa bu kadarmış

elifçim iyi oldu buraya yorum yazılmasın sadece tarifleri yazalım

bende bugün kerem e

domatesli şehriye çorbası

1 domates
1 yemek kaşığı tel şehriye
200 cc su
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
(arzu edilirse içine brokoli de koyulabilir )

tarifi:
domatesi rendeledim.1 tatlı kaşığı zeytin yağında azıcık kavurdum sonra suyu ekledim kıymık kıymık doğradığım (çok az) brokoliyi ekledim.suyu ısınınca şehriyeleri ilave ettim ve pişirdim şehriyelerin tadına bakarak pişip pişmediğini anlayabiliriz

Muhallebi tarifi
200ml su
2 tatlı kaşığı pirinç unu
6 ölçek devam sütü
suyla pirinç ununu pişirin ılıyınca devam sütünü koyup karıştırın.isterseniz meyvada ekleyebilirsiniz
sebze çorbası
1 orta boy havuç
1 küçük patates
1 tatlı kaşığı pirinç
1 domates
1 kabak
1,5-2 bardak su
zeytinyağı
rendelenen sebzeler ve pirinç suyla haşlanır pişince az yağ ilave edilir :) mevsime göre patlıcan dışında sebze eklenir :) pirinç yerine bulgur da olabilir.klasik tarifleri de ben verdim :)

yayla çorbası

malzemeler

1 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı un zeytin yağı
ve su..

yapılışı

pirinçlerin üstünü geçecek sekilde su koyuyoruz pirinçleri haşlıyoruz ayrı bir yerde un ve yoğurdu karıştırıyoruz bu karışımı pirinç tenceresine döküp biraz pişiriyoruz .çorbamız hazır....

benden de bi tariff
tarhana çorbası
1 yemek kaşıgı tarhana
1 tatlı kaşıgı zeytinyag
1 su bardagı su /( istersenz tavuk suyuda koyabiirsnz)

yapılışı
1 su bardagı ile tarhana pişirilir topaklanmasın diye karıştalım ocagı kapatmaya yakın zeytinyagını ilave edeli
afiyet olsnn cokacimcoook

owww süper biz bu ay başlicaz benm içinde iyi oldu
ben devam sütü yerine anne sütü koysam olmaaammıı :)

6-9 ay bebek öğünleri
sabah öğünü:90 ml anne sütü veya devam sütü içine yarım yumurta sarısı veya yarım kibrit kutusu kadar peynir,2-3 çorba kaşığı tahıllı kaşık maması,1 tatlı kaşığı pekmez.peynir ya da yumurta dönüşümlü kullanılmalıdır.
ara öğünü:meyve püresi veya yoğurt
öğle öğünü:çorba
ikindi öğünü:anne sütü veya devam sütü(180-240 ml)
akşamüstü öğünü:tahıllı kaşık maması(180 ml anne sütü veya devam sütü içine 3-4 yemek kaşığı tahıllı kaşık maması koyabilirsiniz
akşam öğünü:sebze püresi.7. aydan itibaren tarhana,şehriye ve yayla çorbası,8. aydan itibaren mercimek çorbası da verebilirsiniz.(ben bu öğün yerine muhallebi veriyorum)
gece öğünü:anne sütü veya devam sütü(180-240ml)
gece uyandığında anne sütü veya devam sütü(180-240 ml)
milupanın kitapçığından alınmadır fikir olsun diye :)

Dün akşam yaptığım çorba

Domatesli tavuk çorbası

yarım patates
yarım domates
1 çorba kaşığı şehriye
1 çorba kaşığı kadar tavuk

bütün malzemeyi tencereye koyup üzerini geçecek kadar su koydum. iyice piştikten sonra blenderdan geçirdim.

mercimek çorbası
2 yemek kaşığı mercimek
1 kucuk patates
1 kucuk soğan
yarım havuç
1 tatlı kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı zeytınyağı
yapılışı:
mercimek pirinç haşlanır 1 çay bardağı suyla tencerede soğan zeytın yağla kavrulur patates havuç tendelenir kabarn mercimekler eklenır üzerini az gececk kadar su eklenır pişirilir blendırdan gecirilie selenın favorısı

sebze çorbası
1 patates
1 havuç
1 dal karnı bahar
yarım kabak
1 tatlı kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı zeytınyağı
yapılışı
sebzeler küp küp kesilip üzerini gececek kadar su konup haşlanır içini 1 tatlı kaşığı pirinç eklenır pişirilir blendırdan geçirilip zeytınyağı eklenır

gulshenidil kullanıcısından alıntı
bugünkü çorbamızda şöle ki; brokoli çorbası.....
1/4 soğan,1 orta boy havuç,1 patatesin yarısı,yumruk kadar brokoli(tahmini 150-200 gr kadar vardır),2 dilim elma,zeytinyağı....

zeytinyağına önce soğanı koyup kavuruyoruz....sonra rende havuç ve patatesi,çiçek olarak ayırdığımız brokolileri ve küp kesilmiş elmalarıda ekleyip 2 kupa suyuda ekleyip pişiriyoruz...sonra blendırdan geçirip bebeklere ikram ediyoruz......kıvamı çok koyu gelirse az süt ile açabilirsiniz....elmadan korkmayın brokolinin keskin kokusunu alıyor kendinizede yapabilirsiniz.....

tavuk çorbası

1 tavuk budu
2 kaşık un
3 kaşık şehriye
4 kaşık zeytinyağı
su ,kimyon,limon,yumurta

1 tavuk budunu üzerini geçecek kadar suda haşladım...suyunu başka bir kaba süzüp tavukları ufak parçalara böldüm...sonra 4 yemek kaşığı zeytinyağında 2 yemek kaşığı unun kokusu gidinceye kadar kavurup tavuğu haşladığım suyu ve yine aynı miktar yada fazlası kadar normal suyuda ekleyip karıştırdım...kaynamayı görünce 3 yemek kaşığı tel şehriyeyi ve parçaladığımız tavuk etlerinide ekleyip şehriyeler yumuşayana dek (yaklaşık 10 dakika) pişirdim.....bundan sonra çorbanın terbiyesine geliyor ki arzu ederseniz yumurtasızda yaparsınız bebeğiniz henüz geçmedi ise gerçi tavuk yiyorsa yumurtayıda yiyordur .......bir kapta yarım limon ve bir yurmurta sarısını çırpıp kaynayan tavuklu çorbanın suyundan bir kepçe alıp bu karışımı karıştırıyoruz ve sonra çorbaya yine yavaş yavaş ekliyoruz..kimyonuda ekleyip kapatıyoruz.....yumurta yoksa yalnızca limon ve kimyonu karıştırıp çorbayı hazırlayabilirsiniz.

idilin kabak yemeği.......

küçük bir soğanın 1/4 ü,1 domatesin yarısı,1 kabağın yarısı,1 kibrit kutusu büyüklüğünde 2 kere çekilmiş kıyma,1 tatlı kaşığı pirinç,1,5-2 ye yakın su,zeytinyağı.....

soğanları az zeytinyağında çevirdim ardından kıymayı ekleyip kavurdum sonra yarım domatesi rende yapıp üzerine ekledim....domates kokusu gidince küp doğranmış kabaklarıda ekledim onlrında az kavurunca sıcak suyu ve pirinci ilave edip kabaklar yumuşayana kadar kaynattım ....

kabaktan gittik hep ama yukardaki geçen ayki kabak tarifimizdi topikte bulunsun diye ekledim...şimdiki favorimiz bu;

fırında mücver

MALZEMESı
1 adet kabak
1 yemek kaşığı beyaz peynir
1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz ( koymayabilirsiniz...)
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı rendelenmiş soğan
1 yemek kaşığı un
1/2 çay bardağı süt
Az tuz ( bunuda koymayın idil çok yavan yemiyor asla bende tırnak ucuyla atıyorum)

YAPILIŞI:
Kabakları rendeleyin. Rendelenmiş soğanı ilave edin. Sonrasında peynir, un, süt ve çırpılmış yumurtayı ilave edip karıştırın. Son olarak maydanoz ve yağı ilave edip karıştırın. Küçük bir fırın kabına bütün mücver karışımını yayın. 175 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.

HAVUÇLU ıRMıKLı ÇORBA

2 havuç
1 diş sarımsak
1 kaşığı irmik
2bardak su
1 çimdik tuz
1 çay kaşığı tereyağı

Havucu yıkayın ve soyun. Rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Sarımsağı soyun, ezin. Yüksek ısılı bir tencere içinde su, havuç ve irmiği ekleyin. Bir tutam tuz ekleyin. Kapalı olarak havuç pişene dek kaynatın. pişince tarayağını ekleyip püre yapabilirsiniz.....

Son düzenleme:
kızlar benimde katkım olsun fakat ben dolapta ne bulursam tencereye dolduruyorum ör: kabak havuç brokoli ıspanak 1 -2 yaprak patates domates soğan o gün ne varsa irmik suyunu koyup kaynatıyorum yedirirken 1 tatlı kşğ kadar zeytinyağı koyuyorum bir tavsiyem olsun bu tür hazırlanan sebze yemekleri çocuğun damak zevkini geliştirmeyip yemekleri seçmesini engelliyor ece yide böyle büyüttüm ve herşeyi yedi büyüyünce . ayrı ayrı yapılan yemek tarzı çorbalar damak zevkini geliştirip daha çabuk yemek seçmeye başlatıyor bebekleri bir öneri sadece en azından yaşlarına kadar herşeyi karıştırın karışım olarak yesinler bebişler büyüyünce rahat edeceksiniz ben hiç öyle özel mücverler çorbalar yapmadım çokda rahat ettim

sanırım yiyen bebeğe denk gelmişsin 2 sindede...idil bahsi geçen karışım çorbalara ağzını kilitliyor ki açabilene aşkolsun.....bizim doktorumuzda karışımlardan hoşlanmıyor demek ki ayrı ver herşeyi öle sevebilir dedi....her şey yemesi adına anlayacağın yoksa benimki gibi uğraş vermek daha yorucu

verilen kıyma,et ,tavuk yarım saat haşlanmalı kavurarak vermeyin

siz baya baya yemek yapıyosunuz soğanı kavurmak falan
tuz koyanlarda var sonra kahvaltıda ve başka bir öğünde daha yumurta vermek ağır gelebilir her bebek kaldıramaz

Back
X