Hanimlar sizlerle burada gordugum cok da hosuma giden, Turk annelerimizde ve arkadaslarimd agordugum buyuk bir yanlisi paylasmak istiyorum.
Cocuk oldugu anda ister istemez hayatimizin merkezine koyuveriyoruz. Cunku cok seviyoruz, cok ozlemle bekliyoruz. Her sey ona gore ayarlaniyor. yeme, icme gezme disari cikma, cikamama... aslinda bana gore cok yanlis bir sey.
cocuk oldu diye anne babalar sinemaya gitmeyi beraber vakit gecirmeyi unutuyorlar. Anneler once cocugu yediriyorlar hangi ortamda olursa olsun. cocuk da nazlana nazlana yiyor. yemiyor, kaciyor. anne pesinde dolaniyor iki kasik daha agzina tikabilmek icin.
Inanin bana ben bundan hic hoslanmiyorum belki ben de oyle bir anne olacagim. simdi gulup geciyorsunuzdur basina gelince gorursun diye. ama ben tersini de gordum. bunun tersini basaranlar da var.
7-8 sene once 6 ay ingiltere'de cocuk baktim. 2 senedir de ABD deyim.Inanin cocuk yetistirme tarzlari bizimkinden cok farkli. asla bagirma siddet yok. anlata anlata konusa konusa. ama cocugu simartma da yok. disiplin de on planda. biz cocuga bir seyi yaptirmamaya kalksak ya tepine tepine aglar, ya inatlasir ya da benzer bir sey. Inanin buyuk markletlere alisveris merkezlerine gidiyorum. sessiz sessiz anneleri ile alisveri yapan cocuklar var. ama boguren aglayanlar da. inanin o bogurenler buyuk ihtimalle ya Turk cikiyor, ya da Arap vs.
Biz cocuklarimiza yanlis egitim veriyoruz. siddet yok, bagirma yok tamam ama disiplin de yok. cocuklar tepemizde.
burada cocuklari olan 2 tane Amerikali arkadasim var. sik sik gorusuyoruz. Yani aileleri de Amerikali. Ikisinin de bir de iki yasinda kizlari var. hatta yeni dogum yaptilar, yeni birer de bebekleri oldu. Ama inanin cocuklarina verdikleri terbiyeye hayranim. bu kadar guze anne cocuk iliskisi olamaz. anne cocuk gruplarina katiliyorlar sosyal aktivitelerden zak durmuyorlar. ama cocuga terbiyeyi de cok guzel veriyorlar. Cocugun agzina yemek tikistirmak gibi huylari yok. cocuk sofrada oturuyor. kendi ozel catali kasigi var. yasina uygun. sandalyesi de masaya gore yukseltilmis. yemek vakti anne babasi ile oturup yemek yiyor.(2 yasinda!) tabaginin hepsini de bitiriyor, inanin ben o kadar yemek yemiyorum. bu cocuk daha 2 yasinda. digeri de oyle. Benim daha buyuk yaslarda cocuklari olan arkadaslarim var. elinde tabak cocugun arkasinda geziyor. cocuk yesin diye. cocuk da iki oynuyor. 1 yiyor. masaya oturup dogru duzgun yeme diye bir sey yok. digeri nasil yapiyor? bu cocuksa digeri de cocuk. aradaki fark ne?
Biz cocugumuzun ustune ne kadar dusersek o kadar bebeklesiyor. bu bahsettigim mini kiz cocugu ustu basi kirlenince goturup kirli sepetine atiyor. cunku boyle ogretilmis. bir sey kirlenince yuikanir. onun icin da ortaya atmak yerine kirli sepetine atilir.
ya o kadar imrendim ki cocuk yetistirme tarzlarina. Cocuga cocukmus bebekmis gibi degil, her zaman yetiskinmis gibi ve dogru olani ogretecek sekilde davraniyorlar. cocugun yerine kendileri yapmiyorlar o davranislari. cocuga bunu yap sunu yap diye degil. guzel model oluyorlar. cunku cocuk direkt kopyaliyor sen ne yaparsan.
mesela biz kucuk bebekle disari cikmak istemeyiz. ya da bir geziye, dag yuruyusune vs. ama burada cocugunu almis kangurusuna koymus, selalye piknik yapmaya gelmis. selaleden boyle yere carpan sular cocugu irkiltiyor ama cocuk memnun. benim ne isim var cocukla burada deyip eve kapanmamis.
anlatmak istedigimi insallah anlatabilmisimdir.
uzun oldu ama yazdiklarim. sizi bilmem ama dogrusunu ben gorrdugum icin gercekten uygulayabilmek isterim. insallah da basaririm. duyarli cocuk yetistirmek istiyorum insallah bebegim o imrendigim kiz cocugu gibi olur.