Çatlak mı? Çatlak mı?
Size bir tarif vereyim, çok basit; çatlaklara (kafadan çatlaklara işe yarar mı bilmem), yanık izlerine, kırışıklıklara (yeni oluşanlar) iyi gelir. Yalnız bir kuralı var: o da uygulama yeri taze olacak. Yani yeni oluşan çatlaklara iyi gelir, 1 sene öncekine ne yaptığını bilemem. Olayın çıkış yönü şöyle: Annecim ben küçükken bana yumurta haşlarken kolunu kaynar su ile yakmayı başardı. Anneannem de mum gibi bir şey göndermişti sürsün diye. Öyle büyük bir yanık iziydi ki, neredeyse %90 oranında azalmıştı o görüntüsü. Dün de Derya Baykal'ın programında görmüştüm aklıma geldi:
Şimdi onun ölçüsüne göre vereyim tarifi: 210 gram balmumu ve 1bardak zeytinyağı (saf olacak %100; alacağınız yere deyin "yemek için değil, yüzümüze süreceğiz" diye ona göre versinler). Önce balmumunu bir tencereye koyuyoruz ve ocağın altını kısık olarak açıyoruz. Tencere ısındıktan sonra da zeyin yağını yavaş yavaş ekliyoruz ve hiç durmadan karıştırıyoruz. Yağ kesinlikle kızarmayacak, balmumu ile karışacak; o yüzden arada bir tencereyi kaldırıp (ya da sütlük de olabilir), havada karıştırmak lazım ki yağımız yanmasın. Hepsi eriyip macun kıvamına geldiğinde sıcak sıcak kavanoza döküyoruz. Son kez kavanozda karıştırıp, biraz soğuttuktan sonra kapağını kapatıyoruz. Güneş görmeyen yerde beklemesi lazım. Günde 2 kez sürmek istediğimiz yere sürüyoruz. Sadece göz çevresine çoook ince bir tabaka halinde sürüyoruz...