2010 Haziran Anneleri buradan devam ediyor!

• Konu Sahibi Konu Sahibi daemon
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Kızlar bişey sormak istiyorum, ben şu anda özelde SSK'lı olarak çalışıyorum, bir de özel sağlık sigortam olduğundan doğumu özel sağlık sigortamı kullanarak yapmak istiyorum. Duyduğuma göre eğer SSK'mı kullanmazsam daha sonra doğum yardımı parasını alabiliyormuşum. Bu konuda bilginiz var mı? Ayrıca doğum izni süresince SSK'dan alacağım para, bordroda gösterilen net ücret kadar mı olacak? Bu konuları halletmek için ne zaman, hangi evrakları, kime teslim etmemiz gerekiyor? Bu konuda araştırma yapan varsa paylaşabilir mi?

bende özelde ssk lıyım, özel sağlık sigortam var, hiç ssk ile kontrol olmadım, hep özele gittim muayenemde, aşağıdaki yazıyı buldum canım, süt parası veriliyor 50 tl di bu sene arkadaşım aldı ama doğum yardımı parasını ilk kez duydum.. ssk dan alınan para bildiğim kadar net üzerinden veriliyor...
mesela biz işyerinde bir ay normal ücret bir ay 1,5 ücret alıyoruz buçukluk kısmı ikramiye diye yatıyor ama o parayı ssk ödemiyormuş halbuki o ayki ssk primimizde 1,5 üzerinden yatıyor bizde, ssk bu konuda uyanıklık yapıyor...

Analık Sigortası İle Sağlanan Yardımlar

A) Gebelik muayenesi yaptırılır ve gerekli sağlık yardımları sağlanır.

B) Doğumda gerekli sağlık yardımları sağlanır.
Doğum Yardımı, sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının; doğum sırasında veya doğumdan sonra gerekli sağlık yardımlarıyla, ilaçların ve sağlık malzemesinin sağlanmasıdır.Doğum yardımının Kurumca veya 123 ncü madde gereğince sözleşme yada protokol yapılmış sağlık tesislerinde aynen sağlanamadığı yer veya hallerde, bu yardım yerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca onanacak ve önceden bildirilecek tarifeye göre Kurumca maktu para yardımı yapılır.Birden fazla çocuk doğarsa, her çocuk için yapılacak yardım, çocuk sayısına göre bir kat daha arttırılır.Doğum yardım parası alabilmek için; doğumun 3 ay içinde Kuruma bildirilmesi gereklidir.Bu bildirme; hekim veya diplomalı ebeden alınacak doğum kağıdı yahut onanmış nüfus kayıt örneği ile olur.
C) Emzirme yardım parası ödenir.

Emzirme yardımı; sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısı yada Kurumdan kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almakta olan kadın veya erkeğin sigortalı olmayan eşinin doğum yapması sebebiyle, doğan çocuğun beslenmesi için, doğumdan sonra yapılan para yardımına denilmektedir. Bu yardım, çocuğun canlı doğması halinde yapılır.Eğer, birden fazla çocuk doğmuşsa, yardım çocuk sayısına göre bir kat daha arttırılır.
D) Sigortalı kadına, doğumdan önce ve sonra işinden kaldığı günler için ödenek verilir.

Kendisi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş bulunan sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise, doğumdan önceki sekiz haftaya iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici işgöremezlik ödeneği verilir. Kadın sigortalının isteği ve doktorun onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, çalışan süreler kadın sigortalının doğum sonrası sürelerine eklenir.

ANALIK SAĞLIK YARDIMLARINDAN YARARLANACAKLARIN SAĞLIK TESİSİNE BAŞVURMALARI

Aalık sağlık yardımlarından yararlanacak olanlar Kurum sağlık tesislerine veya 123 ncü madde gereğince sözleşme yada protokol yapılmış sağlık tesislerine işyerinden alacakları vizite kağıdı veya sağlık belgesi, sağlık karnesi ve kimliklerini belirleyecek bir belge ile başvururlar.
İŞTEN AYRILAN SİGORTALILARIN ANALIK SAĞLIK YARDIMLARINDAN FAYDALANMALARI

Sigortalılık niteliği sona erenler; bu niteliğin sona erişinden itibaren 300 gün içinde çocukları doğarsa doğum tarihinden önceki 15 ay içinde 120 gün Analık Sigortası primi ödenmiş ise analık sağlık yardımlarından ve maktu para yardımlarından yararlanırlar.

Analık sigortası kapsamında, sigortalı kadına ve sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşine ve kendi çalışmalarından dolayı emekli olmuş kadına, emekli erkeğin sigortalı olmayan eşine her doğumdan sonra çocuğun yaşaması şartıyla verilen emzirme yardımı(Süt parası) 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren 70 TL olarak ödenecek. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2009/11 Sayılı Emzirme Ödeneği konulu genelgesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nun 26.12.2008 tarihli 2008/507 sayılı kararı ile 2009 yılı için Emzirme Ödeneği 70.00- TL olarak belirlendiği duyuruldu.

Analık sigortası kapsamında, sigortalı kadına ve sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşine ve kendi çalışmalarından dolayı emekli olmuş kadına, emekli erkeğin sigortalı olmayan eşine her doğumdan sonra çocuğun yaşaması şartıyla verilen emzirme yardımı(Süt parası) 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren 70 TL olarak ödenecek. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2009/11 Sayılı Emzirme Ödeneği konulu genelgesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nun 26.12.2008 tarihli 2008/507 sayılı kararı ile 2009 yılı için Emzirme Ödeneği 70.00- TL olarak belirlendiği duyuruldu.

fazla veriyorlarmış.. yarısını kessinler bunun kaydirigubbakcemile3

11 Mart 2009 Çarşamba 13:08 Adsız dedi ki... Ayrıca ben doğum parası adı altında 50 tl bir para aldım,
bu doğum parası ile emzirme yardımı aynı şeymidir ?

Zülfikar mavi
11 Mart 2009 Çarşamba 13:28 Admin dedi ki... Sayın Zülfikar Mavi,

Doğum 2008 yılı içinde gerçekleşmiş olduğu için, sizin doğum sonrası almış olduğunuz, 50 TL, emzirme ödeneği, emzirme yardımı veya süt parası olarak almış olduğunuz paradır. 4/a ve 4/b kapsamındaki sigortalılar için doğum sonrasında ödenen 70 TL lik yardım, doğum yardımı olarak da, emzirme yardımı veya süt parası olarak da tabir edilir. Ancak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 16. maddesi gereğince, Emzirme Ödeneği olarak tabir edilir... Aynı şeydir..

anladığım kadarıyla ayrıca doğum yardımı diye birşey yok kızlar
sadece ssk nın vereceği 70 tl lik para var..

wwooowwwww.70 tl mi?bu para gerçekten veriliyosa çıldırtır hepimizi.
bu kadar para nereye harcanır ki?
yok yok en iyisi bu para gerçek olmasın(akıl sağlığımız açısından)
laelaelaelaelae

laelaelaelaelae

dimi..
birdenbire zengin olmak akıl sağlıgımızı bozabilir..

Maaş olayı net üzerindenmiş. Doğum iznindeyken maaşını çalıştığın yerden değil devletten alıyormuşsun ama sanırım düzenli olarak değil doğum izninin sonunda alınıyormuş. Aldığın net maaşın 3 de 2 sini SSK ödüyormuş. Aradaki farkı şirketin karşılıyabiliyormuş ama zorunlu değilmiş. Bizim şirket aradaki farkı veriyor. Ki zaten bizde uklalar gibi bir kısmını pirim olarak alıyoruz. Bu nedenle bizim şirket prim dahil toplamda nakadar fark kalıyorsa veriyormuş. Fakat bazı şirketlerde insiyatiflerine göre doğum izninde normal maaşını veriyor düzenli olarak sen izin sonunda SSK dan aldığını onlara geri veriyosun bazılarıda bu parayı hediye olarak veriyomuş. Yani hem maaşı veriyo hemde SSK parasını senden geri almıyo. Yani her şirketin uygulaması farklı bu nedenle insan kaynakları ile bunu görüşmek gerekiyor.

hayır canım doğum parasıyla emzirme parası aynı şey değil. emzirme parası sizin de dediğiniz gibi 70 tl ama doğum parası doğum iznin olan 16 haftayı kapsayan bi para. aylık ücretin 2/3 si olarak ödeniyo yani maaş atıyorum 900 tl ise aylık olarak 600 tl alıcaksınız demektir bu.

Maaş olayı net üzerindenmiş. Doğum iznindeyken maaşını çalıştığın yerden değil devletten alıyormuşsun ama sanırım düzenli olarak değil doğum izninin sonunda alınıyormuş. Aldığın net maaşın 3 de 2 sini SSK ödüyormuş. Aradaki farkı şirketin karşılıyabiliyormuş ama zorunlu değilmiş. Bizim şirket aradaki farkı veriyor. Ki zaten bizde uklalar gibi bir kısmını pirim olarak alıyoruz. Bu nedenle bizim şirket prim dahil toplamda nakadar fark kalıyorsa veriyormuş. Fakat bazı şirketlerde insiyatiflerine göre doğum izninde normal maaşını veriyor düzenli olarak sen izin sonunda SSK dan aldığını onlara geri veriyosun bazılarıda bu parayı hediye olarak veriyomuş. Yani hem maaşı veriyo hemde SSK parasını senden geri almıyo. Yani her şirketin uygulaması farklı bu nedenle insan kaynakları ile bunu görüşmek gerekiyor.

evet canım aynen böyle izne çıkıyosun sonra izin bitiyo ssk dan alıyosun parayı. bu para net ücret üzerinden hesaplanıyo. ve parayı işyerinden değil ssk dan aldığın için direk ssk primin üzerinden hesaplanıyo. mesela asgari ücretten yatıyosza sigortan doğum paranı da asgari ücretten alıcaksın demektir.

laelaelaelaelae

:roflol::roflol::roflol:
alemsiniz hee

Duyduğum kadarıyla çiftcilere inek başına ödenen süt parası 350 liraymış:teytey:

nası yaa 4 ay para alamayacak mıyız biz izindeyken. ne fena

Back
X