2010 KPSS Haberleri - Önemli Noktaların Hatırlatması

Ben geldim ddemir, biraz rahatsızdım işe de yeni gelebildim. dün ihtiyaç yayınlarının denemesi vardı giren oldu mu..
 
arkadaşlar coğrafyayı bitirdim matematikdeki eksiklerimi tamamlamayı düşünüyorum şimdi :)
 
Türkçe de ki Paragraflar neydi yaa, nevrim döndü vallahi.
öyle insanın başarısı mı ölçülür ya. sağlık sorunu olanı var gözleri sorunlu olanı var..
boydak holding de çalışırken bir mühendis arkadaş vardı,
gözleri çok ileri derecede sorunluydu aşırı derecede zeki olmasına rağmen yazıya en fazla 2 saat dayanabiliyordu..
bu yüzden sınırlıydı yapabildikleri öyle olmasa eminin türkiye de birinci olur du.. sonrada zaten daha büyük firmalara geçiş yaptı keşfettiler...
 
Merhaba ddemir iyilik şükür sen nasılsın. nasıl gidiyor hayat çalışmalar...
 
Güncel Bilgiler;

• Nazım Hikmet Ran’ın Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin 25 Temmuz 1951 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürürlükten kaldırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı,
Resmi Gazete’de yayımlandı.Böylelikle Nazım Hikmet yeniden Türk vatandaşı oldu.

• BM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda, Türkiye 2009–2010 dönemleri için Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi.

• Viyana - Birleşmiş Milletler öncülüğünde düzenlenen uluslararası iklim konferansı, Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirildi.

• Mecliste 2007 yılında 4 uluslararası antlaşma kabul edildi. Bunlar;

1. Türkiye ile Bosna Hersek arasında imzalanan Turizm Alanında ışbirliği Antlaşması
2. Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Sağlık Alanında ışbirliğine Dair Antlaşma
3. Türkiye ile Moldova arasında imzalanan Ekonomik ışbirliğine Dair Mutabakat Zaptı
4. Türkiye ile Fildişi Sahili arasında imzalanan Ekonomik ve Teknik ışbirliği Antlaşması
 
1982 Anayasası ve 1961 Anayasası Farklılıkları:
1961 Anayasasında yer alan Sivil Kanat (Temsilciler Kurulu) daha temsili nitelik taşırken. 1982 Anayasasında Sivil Kanat Danışma Meclisinin üyeleri atanmıştır.
 CHP, CKMP 1961 Anayasanın hazırlanmasında rol alırken 1982 Anayasasında yani Danışma Meclisinde hiçbir siyasi parti yok. Danışma Meclisi daha bürokratik bir görevdedir.
 Temsilciler Meclisi, Danışma Meclisinden daha yetkiliydi.
 1961 Anayasasında halk oylamasında ne olacağı belliyken (Anayasa kabul edilmez ise yeniden seçim yapılacak ve yeni Temsilciler Meclisi kurulacaktı). 1982 Anayasasında böyle bir hüküm yoktu.
 1961 Anayasasında siyasi partiler kamuoyu oluşturma açısından rol alırken. 1982 Anayasasında hiç bir muhalif harekete izin verilmemiştir.
 1982 Anayasası halk oyuna sunulurken Cumhurbaşkanlığı seçimi de yapılmıştır.
1982 ANAYASASININ ÖZELLıKLERı Daha ayrıntıcıdır.
 Geçiş dönemi öngörmüştür. Bir defaya mahsus olarak Cumhurbaşkanlığı seçimi halka yaptırılmıştır.
 Katı ve serttir. Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanlığı onayı şartı ilk kez getirilir.
 Milli Güvenlik Konseyinin düzenlediği kanunların anayasaya aykırılığı iddia edilemez. 2001 değişiklikleriyle çıkarılmıştır.
 Otoritenin ağırlığı artmıştır. Kamu yararının, kişilerin yararından önce geldiği düşüncesi ve anarşi kaygıları sebebiyle hak ve hürriyetlerde sınırlamalara gidilmiştir. Güçlü devlet, otoriter idare kavramları ön plana çıkmıştır.
 Yürütme organı güçlendirilmiştir. Cumhurbaşkanı makamı güçlendirilmiştir.
 Siyasi karar alma mekanizmalarındaki tıkanıkları giderici hükümler getirilmiştir.
 Daha az katılımcı bir demokrasi modelini benimsemiştir. Siyasi partilerin kadın ve gençlik kolu gibi ayrıcalık yaratan yan kuruluşları meydana getirme yasaklanmıştır. 1995 değişiklikleriyle hepsi çıkarılmıştır. Seçim dönemi 5 yıla çıkartılır.
Hukuk Devleti
 Yürütme işlemlerinin yargısal denetimi olması
 Yasama işleminin yargısal denetime tabi olması
 Kanuni hakim güvencesi: Hiç kimse kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir mahkeme önüne çıkarılamaz.
 Yargı bağımsızlığı
 Kuvvetler ayrığının benimsenmesi ilkeleri geçerlidir.
Sosyal Devlet
 Herkese insan haysiyetine yakışır asgari bir hayat düzeni sağlamalıdır.
 Vergi adaleti.
 Kamulaştırma ve devletleştirme.
 Planlama.
 Sosyal haklar.
Anayasa değişiklikleriyle ilgili olarak:
 Bazı hükümlerinin değiştirilmesinin tamamen yasaklanmasına. Anayasa değiştiren kanunların kabulü için özel yöntemler öngörülmüştür.
 Teklif ve kabul yeter sayısının kanunlarınkine göre daha yüksek olması.
 Bazı durumlarda referanduma başvurulmasının zorunlu olması.
 
HIZLI OKUMA EGSERSıZLERıNE HEMEN BAŞLAYIN

Hızlı Okuma Kursu için yan taraftaki menüden egsersizleri seçebilirsiniz.

HIZLI OKUMADA SIKÇA SORULANLAR

Okuma hızımızı gerçekten artırabilir miyiz?
Bu sorunun kısa cevabı: "Evet okuma hızınızı artırabilirsiniz." Ama bunu biraz daha detaylı anlatmakta yarar var. Malesef ülkemizde okuma yeteneğimizi geliştirmek için özel zaman ayırma işlemi ilköğretim ikinci sınıfta sona eriyor. Ondan sonra daha iyi ve daha hızlı bir okuyucu olmak için yaptığımız çaba yok sayılacak kadar az. Birçok alanda olduğu gibi okuma hızımızı da egsersizlerle geliştirmemiz mümkün. Nasıl ki atletler hızlarını antremanla artırabiliyorlar, sizler de bu sayfadaki ücretsiz alıştırmalarla okuma hızınızı artırabilirsiniz.


Okuma hızımı ne kadar artırabilirim?

Okuma hızınızı ne kadar artıracağınız mevcut okuma hızınızla doğru orantılıdır. Diğer bir ifade ile şu anda dakikada 200 kelime okuyorsanız alıştırmalar sayasinde okuma hızınızı 500 hatta 600 kelimeye çıkarabilirsiniz. Okuma hızınız 300-400 kelime/dakika aralığında ise bu durumda 1000 kelime/dakika seviyesine ulaşmanız mümkündür. Rakamlar değişse de okuma hızınızın düzenli bir çalışmanın sonucunda iki hafta gibi çok kısa bir sürede 2-3 katına çıkacağı kesindir.

Okuma hızımı nasıl artırabilirim?

Bunun için yapmanız gereken sinavonline.net sayfasındaki ücretsiz hızlı okuma alıştırmalarını düzenli olarak hergün tekrar etmeniz. ıki hafta sonunda okuma hızınızın arttığını kendiniz şahit olacaksiniz.


Ne kadar sürede geliştirebilirim?

Okuma hızınızı alıştırmaları düzenli olarak yaparak iki hafta gibi kısa bir sürede geliştirebilirsiniz.


Zamanım yok, ders çalışıyorum!

Hızlı okuma ile ilgili belki de en kritik konulardan birisi zamandır. Birçok insan hızlı okumaya ayıracağı zamanı ders çalışmak için ayırmanın daha doğru olduğunu düşünür. Özellikle ÖSS, LES ve KPDS gibi sınavlara hazırlanan insanlar bütün zamanlarını sadece bu sınavlara ayırmak isterler. Aslında bu doğru bir davranış değildir. Örneğin, başka bir şehre giderker şehirlerarası otobüslere binmek için önce aksi yönde bile olsa terminale gidersiniz. Benim terminale gitmekle kaybedecek zamanım yok, yürüyerek yolum devam edeyim demezsiniz. Çünkü bilirsiniz ki terminale gitmekle kaybettiğiniz zaman otobüsünüzün hızı sayesinde kazanacağınız zamanın yanında önemsiz kalacaktır. Benzer şekilde Hızlı Okuma için ayırdığınız zamanın kat kat fazlasını hızlı okmanız sayesinde sonradan kazanacaksınız. Üstelik hızlı okuma alıştırmaları günde en fazla bir saatinizi alacak. Bunun haricinde kalan zamanızı ders çalışmak için kullanabileceksiniz.
 
OLUMLU VE OLUMSUZ YARGILARIN BıRLıKTE KULLANIMINDAN DOĞAN ANLATIM BOZUKLUKLARI
Olumlu ve olumsuz yargıların birlikte kullanıldığı cümlelerde yargıların birbirine karışmamasına dikkat etmek gerekir. Genellikle virgülle, noktalı virgülle (ve ama fakat ancak gibi) bağlaçlarla birbirine bağlanan, düşüncelerin art arda sıralandığı sıralı cümlelerde olumlu ve olumsuz yargıların birbirine karıştırıldığı olur. Aşağıdaki cümleleri inceleyelim.
• Düşüncelerinde ısrarlı ama inatçı değildi."değildi" yüklemi "inatçı" sözüyle birlikte, "ısrarlı" sözcüğünün de yüklemi durumunda. Düşüncelerinde ısrarlıydı ama inatçı değildi, olmalıdır.
• Tereyağı tam sağlıklı ve yaşlı olmayan kimselerce yenmelidir."tam sağlıklı" ve "yaşlı olmayan" sözlerinden "sağlıksız" ve "genç" anlamları çıkıyor. Tereyağı tam sağlıklı ve genç kimselerce yenmelidir, olmalıdır.
• Herkesin temiz olmasını ve yere hiçbir şey atılmasını istemiyorum. Herkesin temiz olmasını istiyorum ve yere hiçbir şey atılmasını istemiyorum, olmalıdır.
Aşağıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluklarını gidermeye çalışın.
• Çalışkan ama girişken bir öğrenci değildi.
• Peyniri az zeytini hiç yemem.
 
YARDIMCI EYLEM EKSıKLıĞıNDEN DOĞAN ANLATIM BOZUKLUKLARI

Türkçede sık karşılaşılan anlatım bozukluklarından biri de yardımcı eylem eksikliğinden doğan anlatım yanlışlarıdır. Özellikle sıralı ve bağlı cümlelerde yardımcı eylemlerin unutulması cümlede anlatım bozukluğuna yol açmaktadır. Aşağıdaki cümleleri inceleyelim.
• Öğretmenlerin içinde bulunduğu koşullar tesbit ve bu koşullar eğitimi olumlu yönde geliştirecek biçimde düzeltilmelidir."tesbit" sözcüğünden sonra "etmek" yardımcı eyleminin "edilmeli" biçimi getirilmelidir.
• Öğrencilerimizi tebrik ve hepinizin adına teşekkür ederim."tebrik" sözcüğünden sonra "etmek" yardımcı eyleminin "eder" şekli getirilmeli. Ayrıca "adına" sözcüğünden sonra "kendilerine" sözcüğü getirilerek cümledeki dolaylı tümleç eksikliği de giderilmelidir.
• Okullardaki eşyayı tahrip ve onlara zarar verenler disiplin kuruluna verilir."tahrip" sözcüğünden sonra "etmek" yardımcı eyleminin "eden" biçimi getirilmelidir.

SÖZCÜK VE SÖZCÜK ÖBEKLERıNıN YERıNDE KULLANILMAMASINDAN DOĞAN

Anlatım Bozuklukları
Bir cümle içinde sözcükler, bulunması gereken yerde bulunmazsa anlam karışıklığı, anlatım bozukluğu ortaya çıkar. Cümlenin anlamında belirsizlik olur. Aşağıdaki cümleleri inceleyelim.
• Ali'nin sınıf başkanlığı otuza karşı, on iki oyla reddedildi. Bu cümleye göre Ali'nin başkanlığı on iki oyla reddedilmiş oluyor. Oysa anlatılmak istenen otuz oyla reddedildiğidir.
• Çırılçıplak gazetecilere yakalanan sanatçı ateş püskürdü."Çırılçıplak" olan "gazeteciler" mi yoksa "sanatçı" mı? Aşağıdaki cümlelerdeki anlatım bozukluklarını gidermeye çalışın.
• Haberlerde tekrar tekrar yıkılan köprüleri izledim.
• Bütün gün bomboş evde oturdum.
• Su gibi içkiler içiliyor, çılgınca eğleniyordu.
• . Dersanesi öğrencileri ücretsiz üniversite sınavına hazırlıyor.
• Henüz bu dersin sağladığı yararlar öğrencilerimize tam olarak yansımış değil.
• ızinsiz inşaata girilmez.
 
ÖZNE-YÜKLEM UYUMSUZLUĞUNDAN DOĞAN ANLATIM BOZUKLUKLARI

Özne ile yüklemin uyumsuzluğu cümlenin anlatımını bozar. Aşağıdaki cümleleri inceleyelim.
• Ayla ile Serap'ın anlatımında hem yanlışlar var hem de kitap diline hiç uygun değil."hiç uygun değil" yükleminin öznesi "Ayla ile Serap'ın anlatımı" olmalıdır.
• Meteor yağmurları her yıl düzenli olarak tekrarlar."bir şey" tekrarlamaz, tekrar etmez fakat tekrarlanır, tekrar edilir.
• Bu gibi olayları saymakla bitmez."bitmez" eyleminin öznesi "bu gibi olaylar" olmalıdır.
• O yıl eğlenceyi seven ne kadar öğrenciler varsa bu derslere ilgi gösterdi."öğrenci" sözcüğü tekil kullanılmalıdır.
• Ellerime uğur böcekleri konuyorlar. Cümledeki özne çoğul hayvan adı veya çoğul bitki adı olursa, cümlenin yüklemi tekil olur. "konuyor" sözcüğü kullanılmalıdır.
• Bacakları tutmuyor, gözleri artık görmüyorlardı. Cümledeki özne organ adlarından birini gösteren çoğul bir sözcükse yüklem tekil olur. "görmüyordu" sözcüğü kullanılmalıdır.
• ışlerimiz artık çoğaldılar. Cümledeki özne eylem bildiren çoğul bir özneyse yüklem tekil olur. "çoğaldı" sözcüğü kullanılmalıdır.
• Kamyonların gürültüleri bütün sokağı kaplıyorlardı. Özneleri çoğul cansız varlık olan cümlelerin yüklemi tekil olur. "kaplıyordu" sözcüğü kullanılmalıdır.
• Saniyeler geçmek bilmiyorlardı. Saat, dakika, saniye, ay, yıl gibi zaman adlarından birini gösteren çoğul öznelerin yüklemi tekil olur. "bilmiyordu" sözcüğü kullanılmalıdır.
Aşağıdaki cümleyi inceleyin, anlatım bozukluğunun nedenini bulmaya çalışın.
Haftanın en güzel günlerinden biridir cumartesi, pazar.
 
cumanzmbarekolsunie5.jpg
 
X